MarcinHH 22.09.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Witam, kupiłem działke i zdecydowałem się wybudować wymarzony dom. W warunkach zabudowy na MPZP jest jasno określone: *elewacje frontowe budynków sytuowane od strony wjazdu na działkę;* kalenice budynków lokalizowanych na działkach przylegających do drogi 1KDL (czytaj na zalączonym obrazku drogi Gminnej), sytuować równolegle do drogi.*dachy budynków dwu lub wielospadowe.... Załączam obrazek z ustuowaniem Domu na działce i opisem: https://zapodaj.net/79fb6361794cb.png.html Oraz widok z góry na działke z portalu Geoportalu, żeby lepiej zrozumieć sytuacje: https://zapodaj.net/eb08ed42482f9.png.html Moja działka przylega do drogi 1KDL to bardzo ważne. jak widać na powyzszym obrazku, wjazd nie znajduje sie bezposrednio przy drodze 1KDL lecz przy bocznej drodze prywatnej. Chciałem wybudować Dom z dachem dwuspadowym z kalenicą równoległą do Drogi 1KDL(tak jak określają to WZ) i frontem również do drogi 1KDL pomimo,że mam wjazd od strony bocznej. Jednak budując dom z Kalenicą równoległą do Drogi 1KDL buduje Dom z frontem do niej a Front musi być usytuowany od wjazdu na działke, w moim przypadku jak widać na obrazku, z bocznej strony przy prywatnej drodze. Mam nadzieje, z udało mi się zrozumiale określić problem. Mówiąc inaczej Jak wybuduję Dom z dachem duwspoadowym i kalenicą równoleglą do Drogi 1KDL, front bedzie bokiem do wjazdu, Jak wybuduje dom z Frontem do wjazdu, kalenica nie bedzie równolegle do drogi 1KDL. Co w tej sytuacji zrobić. Przecież wolno mi wybudować dom z dachem dwuspadowym. Jestem zielony w tych sprawach ale jak dla mnie wszystko sie wyklucza. Prosze o pomoc, z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.09.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 A wystarczyło zapytać w gminie jak oni to widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.09.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Wykluczające się wzajemnie warunki zabudowy w MPZP ...- tu się nic nie wyklucza ! : " kalenice budynków lokalizowanych na działkach przylegających do drogi 1KDL (czytaj na zalączonym obrazku drogi Gminnej), sytuować równolegle do drogi "- jw mówi, że kalenica ma być równoległa do 1KDL bez względu, czy będzie to dach dwu, czy wielospadowy. W zdaniu nie chodzi o inną drogę tylko dokładnie 1KDL, jak również bez względu z której strony będzie wjazd na działkę " elewacje frontowe budynków sytuowane od strony wjazdu na działkę "- jeśli będzie wjazd od strony drogi wewnętrznej ( bocznej ) to wg jw ta elewacja będzie ( wg PM ) stanowić elewację frontową. co tu niezrozumiałego ? czy też wykluczającego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinHH 22.09.2018 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 w takim wypadku jak bedzie usytuwany Dom z dachem dwuspadowym? przodem czy bokiem do drogi gminnej np taki dom: http://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-2-m52b2f1baf2d34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.09.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) " kalenice budynków lokalizowanych na działkach przylegających do drogi 1KDL, sytuować równolegle do drogi. "- wg jw jeśli działka przylega do drogi to kalenica równoległa do niej- budynek z dachem dwuspadowym ma jedna kalenicę, która ma być równoległa do drogi o ile działka do niej przylega- mogłaby nie przylegać gdyby pomiędzy działką budowlaną, a drogą 1KDL byłaby jakaś inna działka Edytowane 22 Września 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts