pawstone 22.09.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 WitamCzy można sterowac pompą obiegowa przez regulator pokojowy? Chialbym podlaczyć pompe obiegowa do regulatora pokojowego ponadto chcę aby pompa rowniez wspolpracowala z elektronicznym miarkownikiem ciagu KEPAS(ma funkcje obslugi pompy oraz przedmuchu pieca). Bedzie to dzialać w ten sposób; nawet jesli regulator pokojowy poda sygnal na pompe gdy piec bedzie wygaszony to ta nie załączy sie i tak bo obwód bedzie przerwany przez sterownik/miarkownik pieca. Problem jest tylko w tym, że jest to piec zasypowy (stałopalnosć od 16 do 24h). Przy piecu jest założony zawór 4d, rura bezpieczeństwa wychodzaca z pieca bezpośrednio do naczynia. Piec zasila tez grawitacyjnie bojler 120l. Temperatura na piecu to 65 stopni, na wyjsciu na instalacie ok.40 stopni. Elektozawór otwiera zasilanie bojlera przy 60stopniach.Wczoraj napilem i wyłączyłem na próbe pompe. Temperatura na piecu wzrosła do 76 stopni. Instalacja nie zadziałała przez zawór rożnicowy.Nie chce podlączać zaworu 4d pod sterownik i regulator ze względu na koszt. Czy podlaczenie pompy obiegowej co pod regulator pokojowy bedzie dobrym i BEZPIECZNYM pomysłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.09.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Pompa obiegowa w piecu zasypowym musi pracować cały czas, jedynie co możesz regulować to temperaturę na piecu CO na +/-10C , lub otwarcie zaworu 4D też w granicach 10C bo sam pisałeś co się dzieje jak pompa się wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts