andrewmurator 22.09.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Właśnie ekipa specjalistów zamontowała mi stolarkę okienną. Moje zdumienie było duże gdy zobaczyłem sposób posadowienia drzwi tarasowych. Jest to dwuskrzydłowy, trzyszybowy HS o szerokości 4m. Został zamontowany na 6cm drewnianej podwalinie, którą podparto w 3 (słownie - trzech !!!) miejscach przy pomocy kombinacji deseczek i plastikowych klinów, a pozostałą przestrzeń wypełniono pianką. Wysokość szczeliny to prawie 3cm. Wykonawca twierdzi, że wszystko jest zrobione zgodnie ze sztuką. Nie wiem ale wydaje mi się, że taki HS waży kilkaset kilogramów i prędzej, czy później zdeformuje się pod własnym ciężarem i nie pomoże tu żadna podwalina jeśli jest podparta w jedynie 3 miejscach oddalonych od siebie o 2m. Znalazłem informacje o max odległości pomiędzy punktami podparcia wynoszącymi 50cm. Będę wdzięczny jeśli ktoś mógłby wypowiedzieć się merytorycznie w tym temaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.09.2018 02:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Masz drewnianego HSa? Choćby nie wiem jaka była nośność tej podwaliny (której wykluczyć jako prawidłowego podparcia realnie nie mozna) to podparcie jej tylko w trzech punktach przy takiej szerokości to przegięcie Przy jakimkolwiek elemencie podtrzymujacym dodatkowo i usztywniajacym próg HSa tak mała liczba i tak duży rozstaw podparcia jest niedopuszczalny !!! Podparcie samego progu HSa to odległość 15-25cm w zależności od tego jaki to próg gdzie nawet przy takich wartościach próg tylko w PVC moim zdaniem powinien być posadowiony całościowo na wylewce Dopiero po dodaniu dodatkowego elementu można rozszerzyć rozstaw ale nie wiecj jak 50cmA u Ciebie to jak rozumiem 2 metry !!!Przegięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewmurator 23.09.2018 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Dzięki za opinię.HS jest drewniany.Tak jak pisałeś - odległość pomiędzy punktami podparcia to 2m.Podwalina wg.umowy miała mieć grubość 10cm i wtedy musiałaby leżeć bezpośrednio na ytongu żeby wraz z oknem zmieścić się w otworze. Jednak z jakichś przyczyn przyjechała 6cm i kolesie dodali z dołu 2,5cm.Nie chciało im się chyba czekać na właściwą podwalinę. Wysłałem maila do fabryki żeby coś zrobili z tym cyrkiem. W poniedziałek będę wiedział co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.09.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeśli miało być 10, a jest 6 i zostało 2,5 cm luzu wypełnionego pianą, to jak miało się zmieścić więcej? Luz - nie jest zły. Podparcie - trzeba gęściej. Bezpośrednie położenie na ytongu czy innej podmurówce jest praktycznie niemożliwe (musiałaby być perfekcyjnie wypoziomowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewmurator 24.09.2018 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 ...resztę z różnicy, czyli jakieś 1,5cm "wytracili" u góry.Znajomy sugeruje aby wyciąć pianę co jakieś 50cm i powstałe szczeliny wypełnić kotwą chemiczną, która może przenieść spory nacisk i nie zjedzą jej korniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.09.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Luzy są obowiązkowym elementem montażu! Nie wiem czy na górze jest te 1,5cm czy też więcej. Póki co dzielisz się szczątkowymi informacjami a na tej podstawie nie da się wiarygodnie ocenić pracy. Jeśli producent ma instrukcję montażu HS to się do niej odwołaj. Pewnie nie ma.. więc wyślij mu fotkę i zapytaj czy tak jest prawidłowo. Jeśli ma trochę godności, to sam zadzwoni do swojego przedstawiciela.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewmurator 24.09.2018 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Oczywiście w pt. napisałem bezpośrednio do producenta, dziś otrzymałem potwierdzenie zajęcia się tematem. Mam nadzieję, że zaproponują jakieś sensowne rozwiązanie.Na forum szukam potwierdzenia moich wątpliwości co do błędów pierwotnego montażu, głównie ilości punktów podparcia.W kwestii dylatacji - miało być: wysokość otworu 242cm, wys. HS 230cm, podwalina 10cm i 2cm swobody u góry.Otwór jest wypoziomowany idealnie i trzyma wymiar, potwierdził to zresztą koleś robiąc pomiary jakimś "super laserowym sprzętem" przed podpisaniem umowy na okna. Wg. mnie sprawę rozwaliła niższa podwalina, którą zamiast wymienić kolesie wstawili na siłę. Poczekałbym 2-3 dni i byłoby po temacie.Na razie czekam na odpowiedź producenta.Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi na moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts