Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne z niskim UW od jakiego producenta.

Recommended Posts

Witam,mam pytanie od jakiego producenta wybrać drzwi zewnętrzne PCV lub aluminiowe .Potrzebuję jednych drzwi dwuskrzydłowych w połowie przeszklonych (szer. 160 cm.),drugich jednoskrzydłowych pełnych (szer. 100 cm).Zależy mi aby drzwi miały niski współczynnik przenikalności cieplnej, UW najlepiej poniżej 1,3 .Czy szukać wśród firm,które bardziej są znane z produkcji okien jak Vetrex,AdamS,Petecki,Jezierski itd. czy wśród firm kojarzonych głównie z produkcji drzwi jak Gerda,Porta,Pol-Skone,Wikęd, Delta lub innych. Bardzo bym prosił o wypowiedzenie się na ten temat.Z góry dziękuję.

Chyba dobrze by było byś odwiedził 2-3 salony ze stolarką, to pewne rzeczy Ci się rozjaśnią.

Drzwi z PCW czy alu "w połowie" przeszklone mi kojarzą się z drzwiami do obiektów a nie do domu. No chyba że mówimy o czymś extra (wypełnienie które sprawi, że będą bardzo klasowe. Przy tym ogólnikowym zapytaniu nawet nie wiem gdzie Cie kierować. Każda może coś takiego zrobić, nie każdej będzie się chciało bawić w jednostokowe przypadki, bo seryjne produkcje są dla nich podstawowym zajęciem.

Sporo firm zrobi Ci coś takiego, ale nikt badań nie przeprowadzi aby miało to 1,3.

http://wiked.pl/deklaracje/drzwi/_PREMIUM_1SKRZYDLOWE.pdf

Tu masz porównanie dla drzwi pełnych 1,2 i przeszklonych 1,3. Jak chcesz dać na połowę skrzydła szybę to znacząco spadnie Ud. Przeszklenie z w/w linku to średnie szklenie w drzwiach, czyli policz sobie coś wielkości 1 paska od dołu do góry skrzydła i tam spada Ci o 0,1 izolacja termiczna.

Wikęd robi okna alu i pcv. Drzwi ma stalowe.

Gerda,Porta,Pol-Skone, Delta robią albo drzwi stalowe albo drewniane więc też nie wpasują się w założenia.