Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiertarko-wkrętarka z udarem? Makita czy Stanley?

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do zakupu wieratrko-wkrętarki akumulatorowej z udarem.

Zastanawiam się nad MAKITA HP457DWE oraz Stanley FMC625D2. Parametry bardzo podobne - lekko na korzyść Stanleya, cena również 20% niższa w przypadku Stanleya.

Może coś innego polecacie?

Sprzęt będzie użytkowany do zastosowań amatorskich - działania bez dostępu do stałego prądu - piwnica, wiercenie w betonie.

Z góry dziękuję za pomoc!

Witam,

Przymierzam się do zakupu wieratrko-wkrętarki akumulatorowej z udarem.

Zastanawiam się nad MAKITA HP457DWE oraz Stanley FMC625D2. Parametry bardzo podobne - lekko na korzyść Stanleya, cena również 20% niższa w przypadku Stanleya.

Może coś innego polecacie?

Sprzęt będzie użytkowany do zastosowań amatorskich - działania bez dostępu do stałego prądu - piwnica, wiercenie w betonie.

Z góry dziękuję za pomoc!

bierz tą tańszą

Porównywalne, patrz na serwis w pobliżu. Chyba łatwiej o serwis dla Makity. Tę wkrętarkę Makity mam, to nie jest jakiś super sprzęt, ale w typowych sytuacjach wystarcza.

Co do wiercenia w betonie, możesz się zdziwić, ten sprzęt do tego nie służy. :-) Powiesić obrazek na ścianie, przewiercić metalową listwę małym wiertłem, raczej nic więcej.

Porównywalne, patrz na serwis w pobliżu. Chyba łatwiej o serwis dla Makity. Tę wkrętarkę Makity mam, to nie jest jakiś super sprzęt, ale w typowych sytuacjach wystarcza.

Co do wiercenia w betonie, możesz się zdziwić, ten sprzęt do tego nie służy. :-) Powiesić obrazek na ścianie, przewiercić metalową listwę małym wiertłem, raczej nic więcej.

Miś dziękuję za pomoc.

Zdaję sobie sprawę, że typowo do betonu jest albo wiertarka z udarem na kablu a najlepiej młotowiertarka - tutaj niestety nie ma dostępu do prądu.

Zastanawiałem się jeszcze nad zakupem sprzętu DeWALT DCD796D2 tylko pytanie czy to coś zmieni znacząco poza ceną na fakturze ;=)?

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
W tym przedziale cenowym dostaniesz AEG BSB18C z dwoma akumulatorami 18V.

"W tym przedziale cenowym" brzmi bardzo tajemniczo. :-)

Ja mam doświadczenie z różnym sprzętem, w zasadzie większość, oprócz bardzo tanich wynalazków, ma bardzo podobne możliwości i z reguły jest to dobry sprzęt. Gdy się spotyka przy pracy dwóch gości, to się pytają nawzajem, jaki mają sprzęt? Cieszą się, gdy jest tej samej firmy, bo można się wymienić akumulatorami, o nic innego nie chodzi.

W ofertach widzę, że są akumulatory 2Ah, co jest nieporozumieniem. 18 V i co najmniej 4 Ah, wtedy daje się jako tako pracować, bez czekania, aż się naładują.

• 2 months później...