Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja wykończenie - błędy wykonawcy - pilnie potrzebne opinie

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem na etapie rozliczenia sie z wykonawcą elewacji. Mam wiele zastrzeżeń co do jakości pracy oraz wykonywania pracy.

Uwagi dotyczą przede wszystkim następujących elementów:

1. Część imitująca metal - na szczytach - żle pomalowana, przy dużej wilgotności wychodzą charakterystyczne "biedronki"

elewacja przód 01092018.jpg

a także w słońcu widać zacieki i niedomalowania:

dodatkowe opierzenie dachu.jpg

2. Brak wykonania struktury drewna dookoła okien - na całej elewacji

elewacja brak struktury drewna tył.jpg

3. Krzywizny, fale, widoczne na elewacji

elewacja przód.jpg

4. Ubrudzona dachówka od malowania - ilość 28 m2

Dach - farba od elewacji na dachówce 1.jpg

5. Wyliczyłam ilość kleju jaki powinien być użyty do przyklejenia styropianu i siatki - wyszło mi około 2000 kg więcej!!!

Nie wspomnę już o wielu niedociągnięciach, błędach, żle zamontowanej listwie wentylacyjnej itp itd

Jakie są Wasze opinie? czy to da się wszystko naprawić/? jaki mam przyjąć koszt ??

Witam,

Najlepiej by było gdybyś poprosiła o wizytę przedstawiciela producenta systemu. Poza błędami estetycznymi ja tutaj widzę znacznie poważniejszy związany z trwałością takiego systemu. Otóż, jeśli z wyliczeń z powierzchni wyszło Ci zbyt mało kleju i to AŻ o 2tony to znaczy, że i samo klejenie styropianu i warstwa zbrojona zostaly zrobione niezgodnie z technologią. A ty znaczy, że najpóźniej po dwóch latach mogą pojawić się na elewacji pęknięcia, z odpadaniem styropianu włącznie.

Oczywiście może to wytrzymać dłużej, jednak trwałość takiego systemu jest szacowana na ok. 25 lat, tak więc przy takich nieprawidłowościach nie ma szans na spełnienie tego wymogu.

Co do samej biedronki, która pojawia się po deszczu to jest to rzecze normalna w przypadku pocienienia warstwy zbrojonej i wcale nie musi być związana z niedomalowaniem tynku. Owszem nierówna warstwa farby powoduje różną nasiąkliwość podłoża, nie mniej jednak tutaj mamy do czynienia z problemem kompleksowym. Tym bardziej, że kolor szczytu będzie się baaaardzo mocno nagrzewał powodując dość spore naprężenia.

Reasumując proponuje zrobić samodzielny test, jeśli palec przy niewielkiej sile będzie uginał warstwę wierzchnią to znaczy, że jest źle. Oczywiście możesz na Twoją wyraźną prośbę wymóc na wykonawcy wrobienie odkrywki, która wszystko wyjaśni.

Niestety dzisiaj wielu wykonawców wymagania producenta nie traktuje poważnie. Liczy się dla nich wyłącznie finalny wygląd elewacji, co nie konicznie pokrywa się z technologią wykonania

Pozdrawiam

Adam