Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechanizna + rekuparator w domu piętrowym - jak poprowadzić przewody

Recommended Posts

Witam

Nurtuje mnie pytanie jakie są możliwości poprowadzenia przewodów wentylacyjnych w domu piętrowym

Wiem, jak to wygląda w domu parterowym, gdzie przewody idą przez strop, na strych a tam już w podłodze, ale czo jeśli jest jeszcze jedno piętro? (sam rekuperator widziałbym raczej na strychu nieużytkowym)

Może mi ktoś wyjaśnić (jak kompletnemu laikowi) jak taka instalacja wygląda?

Mam na myśli czy potrzeba wtedy mieć tradycyjne kominy?

A może można przewody wentylacyjne poprowadzić w ścinach np z użyciem tego: http://www.grupasilikaty.pl/produkty-uzupelniajace.php?product=45 ?

Jeśli by się okazało, że w każdym pomieszczeniu na piętrze musiałbym mieć jakiś komin, fizycznie wrastający w pomieszczenie, to chyba bym się zastanowił czy nie zacząć myśleć o domu parterowym ...

W domu piętrowym prowadzisz kanały ociepleniu stropu ostatniego (na strychu) - dla wentylacji poniżej, oraz w ociepleniu (a raczej izolacji akustycznej) podłogi na stropie piętra - dla wentylacji parteru. Można zastosować nawiew z sufitu (tańszy) lub z podłogi (droższy). Wymaga to znacznych zmian w budowie domu, ponieważ kanały są spore i liczą sporo metrów, konieczne są otwory fi 160 w stropach, grubsza izolacja, wyższe pomieszczenia o te 10 cm, ciąg technologiczny dla kanałów zbiorczych, i inne. Kominów nie trzeba mieć, bo po co. Pustak wentylacyjny silikatów nie spełni roli w rekuperacji - kanałów jest za dużo i za gęsto. Rekuperator na dole, nie na strychu - tam gdzie stoi musi być czysto, sucho, stała temperatura na plusie, łatwy dostęp, łatwa kontrola, odprowadzenie skroplin, gniazdo zasilające dedykowane (zasilanie podczas nieobecności, nagrzewnica wstępna większej mocy)

Rekuperator na dole, nie na strychu - tam gdzie stoi musi być czysto, sucho, stała temperatura na plusie, łatwy dostęp, łatwa kontrola, odprowadzenie skroplin, gniazdo zasilające dedykowane (zasilanie podczas nieobecności, nagrzewnica wstępna większej mocy)

Dziękuję za odpowiedź

W kwestii wyjaśnienia, to ja teraz tworze projekt, więc mam wszystko można zmienić.

Mnie interesuje wentylacja z sufitu, nawet nie wiedziałem, że można z podłogi.

Mogę na strychu widzieli jedno ogrzewane pomieszczenie na rekuperator

Wiem jak można poprowadzić przewody wentylacyjne z piętra na strych, ale nie przychodzi mi na myśl jak poprowadzić je z parteru przez piętro na strych.

Dysponuje ktoś może jakimś przykładem? lub może ktoś robił coś takie i podzieli się jak poprowadził te wszystkie przewody wentylacyjne

Pisałem wcześniej o kominie jako miejscy gdzie miałby by te przewody iść, ponieważ w tej chwili nic innego nie jestem w stanie sobie wyobrazić.

Tu załączam wstępny projekt, rozkładu pomieszczeń, czy mógłby ktoś porzucić jakiś pomysł którędy przewody z parteru (czyli realnie z podłogi pierwszego piętra) mogłyby prowadzić na strych?

cbc0d3e4f1c30295.png

Projekt reku to można sobie w nie powiem gdzie wsadzić. W projekcie można co najwyżej policzyć ile m3 powietrza i tyle. Rozkład rur, rozdzielaczy, kanałów, czerpni, wyrzutni, anemostatów to wszystko w rękach instalatora. Problemem w rekuperacji jest wszystko, od rur z wodą, rur z podłogówką, ociepleniem, kablami, przejściami przez strop, po lokalizację centrali i anemostatów. Wszelkie instalacje domowe mocno się krzyżują w domu z poddaszem i trzeba mieć oczy otwarte na wszystko. U mnie przecięto dwa kable, z trudem uratowałem 3 przed przecięciem, wykuto za wiele w ścianach które jest nośnymi i nie wolno ich ruszać, tynki musiałem zgrać z wierceniem w stropach, ocieplenie zgrać z układaniem kanałów, jednym słowem o kant kuli rozbić takie usługi. Architekci i projektanci domów nic nie wiedzą na temat instalacji, nie wiem czy jakiś projekt (poza szkieletowcami) ujmuje instalacje. W projektach brak jest rozwiązań umożliwiających montaż czegokolwiek w domu, a tym bardziej wentylacji mechanicznej. Do stołu musisz zaprosić instalatora i architekta, może się dogadacie.

Bardzo dziękuję za zdjęcia i przykłady

Czyli wychodzi na to, że można połączyć wiele przewodów w jeden (rozumiem, że osobno nawiew i wywiew) - w sumie widziałem tylko instalacje gdzie przewody szły prosto do rekuperatora.

W takim wypadku może mógłbym to zrobić pomiędzy biegami schodów - na razie tam mam w projekcie 25cm odstępu

Naszło mnie jednak jedno pytanie, czy można by te przewody wentylacyjne wypuścić poza budynek?

O co mi chodzi:

Chcę aby we wszystkich pomieszczeniach były proste ściany (aby każde było prostokątem, a nie wielokątem)

Czy poprowadzenie przewodów wentylacyjnych pomiędzy ścianą zewnętrzną a ociepleniem jest dobrym czy złym pomysłem?

A jeśli jest to możliwe to co by za sobą pociągało?

Na razie planuję ocieplenie styropianem minimum 20cm o λ≤0,031 [W/(m·K)] - jednak nie wykluczam, że jeśli starczy mi środków zastosuję grubszą warstwę (np 25cm)

Nie słyszałem o prowadzeniu kanałów pod ociepleniem elewacji zewnętrznej, pewnie z prostej przyczyny bo narusza to ciągłość izolacji i powoduje mostki cieplne których się nie da zniwelować, dodatkowo narusza to szczelność budynku bo trzeba wiercić w ścianach, no i same kanały im mniej ich na zewnątrz tym lepiej ... nie wychładzają się itd. Rur które popsują symetrię ścian będziesz miał może dwie więc nie przejmuj się tym.

Rur które popsują symetrię ścian będziesz miał może dwie więc nie przejmuj się tym.

Chyba wiem, gdzie moje pojmowanie się zagubiło.

Możesz trochę powiedzieć, o tych rurach?

Wydawało mi się, że miałbym ich więcej (pomieszczeń na parterze na strych)

Jeśli by to były np 2-3 rury po ... no właśnie ile, np 16cm to myślę, że schowałbym je bez problemu, ale ... wcześniej pisałeś: "Pustak wentylacyjny silikatów nie spełni roli w rekuperacji - kanałów jest za dużo i za gęsto."

Już się gubię.

• 2 weeks później...
Z tego co widziałem takie piony robi się z rury spiro 160 lub wiązki pe-flexow (4-5 sztuk). Pytanie ile takich pionów może być w przeciętnej instalacji. Może ktoś się wypowie, jak to wygląda u niego. Edytowane przez kemot_p