Robsol80 23.09.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Witam, Mieszkamy w domku z poddaszem użytkowym. Dom był budowany 8 lat temu.Strop poddasza jest betonowy (skosy i sufit), następnie jest ocieplony styropianem 10 cm i na to wylana betonowa wylewka.Dach jest pokryty dachówką + paroizolacja, dwuspadowy prosty dach, tylko jedno okno dachowe w łazience.Między krokwiami a wylewką na skosach jest przerwa około 20 cm.Poddasze użytkowe ogólnie jest o jeden stopień zimnijesze od parteru, w zimie. Natomiast w lecie poddasze się nagrzewa szybciej i temperatura jest większa o 1 - 2 stopnie.Dom jest ogrzewany gazem, termostat załączający piec gazowy jest umiejscowiony na poddaszu i ustawiony na 21,6 stopnia. Średnio rachunki za gaz 2200 - 2400 za cały sezon grzewczy. Co według mnie jest "OK".Zastanawiam się nad dociepleniem stropu na poddaszu, w związku że mam lukę 20 cm między krokwiami i stropem chciałem położyć wełnę mineralną 2 x 5 cm.Mam kilka pytań, na które chciałbym żebyście się wypowiedzieli, może ktoś już przerabiał ten temat i chętnie się podzieli obserwacjami.Czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na dodatkowe gromadzenie się wilgoci?Czy trzeba zastosować folię paroizolującą pod wełną?czy wogóle taki zabieg przyniesie zamierzony efekt? Głównie zależy mi, żeby w lecie poddasze było lepiej odizolowane od strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.09.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Też mam w projekcie lane skosy, z tym że ocieplone nie 10 a 20 cm styropianu, bez wylewki. Dodatkowo pomiędzy krokwie mam zaplanowane 15 cm wełny. Ma to zapewnić chłód latem i niskie rachunki za ogrzewanie, chociaż Twoje rachunki też są niezłe. Rozumiem, że oprócz grzania używasz gazu do przygotowania wody?Zastanawiam się nad całkowitą rezygnacją że styropianu i zastąpienie go pianą bądź wełną, dlatego kontaktowałem się z doradcą rockwool, który zasugerował, że wełnę można bez przeszkód kłaść bezpośrednio na betonowy skos i strych, bez konieczności folii. Na pewno dokładając wełnę zwiększysz komfort w upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robsol80 24.09.2018 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Obecnie nie mam mozliwości dać wełnę między krokwie, bo zwyczajnie nie zmieszczę się na skosach. Brak dostępu.Gaz używam tylko do c.o. i c.w.u. Natomiast w kuchni plyta indukcyjna.Trochę poczytałem na internecie i bardzo dużo różnych i przeróżnych opini. Ale, sumując wygląda że nie zaszkodzi dodatkowa warstwa wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.09.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 (edytowane) Nie rozumiem. Pod krokwie zmieścisz 10cm, a pomiędzy nie? Piszesz, że masz 20 cm przerwy między krokwiami a stropem. Gdzie chcesz dać tą wełnę- na skosach czy tylko na płaskiej części strychu? Masz jakieś zdjęcia jak to wygląda, bo nie bardzo rozumiem. Edytowane 24 Września 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robsol80 24.09.2018 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Między krokwie, tzn. miałem na myśli odizolowanie dachu.A chce położyć watę na skokach stropu i poziomej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.09.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 A rozumiem Pisząc o układaniu wełny pomiędzy krokwiami też miałem na myśli tą część krokwi, która biegnie wzdłuż skosu. Powyżej podłogi strychu też nie zamierzam ocieplać połaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts