Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla powietrzna ogrzeje taniej dom niż gaz?Dom o powierzchni 200m.

apophis330

Recommended Posts

Gość Arturo72
Dodam tylko , że przy b.dobrze ocieplonym domu - gaz ziemny raczej będzie najlepszym rozwiązaniem.

Nie zgodzę się,ze względu na niską temp zasilania COP będzie spory ale niech będzie też 3 i akumulujac ciepło w grubszej wylewce koszt 1kWh zejdzie do poziomu 0,10zl/kWh a gaz ponad 0,22zl.

Do takiego domu prędzej ogrzewanie prądem z 0,30zl/kWh niż gazem.

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zgodzę się,ze względu na niską temp zasilania COP będzie spory ale niech będzie też 3 i akumulujac ciepło w grubszej wylewce koszt 1kWh zejdzie do poziomu 0,10zl/kWh a gaz ponad 0,22zl.

Do takiego domu prędzej ogrzewanie prądem z 0,30zl/kWh niż gazem.

Ok-tylko to zależy czy to będzie duży dom , ale nie pasywny /czy to będzie mały pasywny domeczek.

W tym pierwszym -musiałbym się dobrze zastananowić ( dom na lata i będę skazany tylko na prąd).

W drugim przypadku -mógłbym się skusić na kabelki ( nawet Kaizenowe,hehe)

To oczywiście tylko moje zdanie.

Ok - to jeszcze inaczej.

Zróbmy kilka symulacji na przykładzie mojego domu.

Rocznie zużywam ok 7600 kWh na zasilanie PC czyli x3 = 22 800 kWh zużywam na CO i CWU w roku.

Przy mojej średniej cenie mam ok 0.43 pln brutto płacę ok 3300 pln. Zakładając cenę od Arturo będzie to 22 800 x 0.22 pln=5016 pln.

Wynik jest jasny 3300/ 5000pln.

Tylko co będzie , jeśli rzeczywiście 1 kWh z gazu będzie wychodziła wyraźnie drożej ? 3300/6000pln , a może 3300 /7000 pln ?

No właśnie ...

Mieszkam w domu o powierzchni 200m.Pierwsze piętro i poddasze.

Ocieplenia z zewnątrz nie ma,ale okna są nowe(współczynnik przenikania bardzo doby,jak twierdził facet od ogrzewań).

Mur ok. 40cm grubości składa się z cegła maks w środku wełna,i cegła modularna.na poddaszu też jest wełna.To wszystko z ociepleń.

Budynek był budowany 10 lat temu.Dach dwuspadowy jaskółki od południa i północy.Grzejniki stalowe u góry żeliwne na dole.(żeliwne do wymiany będą)

Szukam osoby która ogrzewa dom tylko pompa ciepła powietrzną.Mieszkam w Krakowie.

Moje pytanie to:Czy taka pompa pomimo mroźnych dni,ogrzej dom o polowe lub ok 30% taniej niż gaz rocznie np.?

Może pompa ciepła powietrzna plus kocioł gazowy?

Ogniwa plus pompa ciepła powietrzna?

To może napisz jak i czym grzejesz oraz za ile - może wtedy coś się uda porównać

Ja mam ogrzewanie domu na gaz/grzejniki nowoczesne, mało pojemnościowe pod wzgl.wody.

W zależności od zimy;

- jeżeli zużywa się więcej gazu to koszty opłat stałych stanowią mniejszy udział i cena za kWh waha się pomiędzy 0,22 do 0,23 zł,

- jeżeli zużywa się mniej gazu ( słaba zima ) - to udział kosztów stałych jest znaczny i koszt kWh dochodzi do 0,25 zł.

W 2000 roku cena za 1 kWh wynosiła ok,0,12 zł

Czyli nie masz żadnego porównania. Ile masz w domu C? On przy gazie pewnie 19C i grube sweterki . Który sezon mieszkasz? Wszystko wykończone?

jak to nie mam żadnego porównania jak mam identyczny dom? Różnice są w inaczej postawionych trzech sciankach działowych i tym że on ma w garażu ogrzewanie które chodzi na minimum. Izolacja dachu taka sama, na elewacji on ma biały a ja grafitowy styropian. Zapomniałem dodać że mam WM a on grawitacyjną więc juz na samym tym oszczedzam jakies 15% ciepla. Jestem prawie pewny że uzgledniając te róznice koszt grzania PC nie bedzie u mnie niższy niż u niego gazem.

Sąsiad na pewno nie marznie przy 19C, nie szukajcie dziury w całym bo po prostu jej nie ma.

90% grzeje w taniej taryfie.

Gość Arturo72
Jestem prawie pewny że uzgledniając te róznice koszt grzania PC nie bedzie u mnie niższy niż u niego gazem.

Sąsiad na pewno nie marznie przy 19C, nie szukajcie dziury w całym bo po prostu jej nie ma.

90% grzeje w taniej taryfie.

Pytałem się o zużycie energii na ogrzewanie,to jest podstawa do porównań.

rutino78 - potwierdzam to, co napisał wyżej Arturo ;)

chodzi mi o to:

Jasne,że kojarzę i pamiętam ;) Z adiqq pozostalismy z rybnickiej aktywni :)

Co do pytania,jak najbardziej będzie zasadna w takim wypadku pompa p-w. Bez OZC myślę,że T-CAP 9kW będzie odpowiedni,cena myślę 25-27tys.zl,zużycie ok.3000-3500kWh za sezon czyli gdybyś 80% grzal w taniej taryfie to jakieś 1000-1300zl.

kocioł masz sporo przewymiarowany, stąd pewnie tak wysokie spalanie. Taka dygresja - mam sporo znajomych co się budowali w tym samym czasie i nie znam praktycznie nikogo kto miałby mniejsze spalanie - moim zdaniem, to wszystko z powodu źle dobranych kotłów....

Edytowane przez JTKirk

Gość Arturo72
jak to nie mam żadnego porównania jak mam identyczny dom?

Oczywiście,że nie ma porównania bo to nie będzie identyczny dom,NIGDY.

Patrz teraz i się ucz,identyczny dom to identyczni ludzie,identyczne przyzwyczajenia,identyczne babole przy izolacji itp. czyli Twój dom grzany różnymi sposobami gdzie mieszkają Ty i Twoja rodzina.

Zatem,moje zużycie energii na ogrzewanie za sezon grzewczy to ok.1800kWh,biorąc pod uwagę COP3 wychodzi na to,że dom potrzebuje ok.5400kWh(1800*3)na ogrzewanie na sezon grzewczy.

Za te 1800kWh grzane 100% w tańszej taryfie płacę 540zl(1800*0,30zl).

Patrz teraz,gdybym grzal nie pompa ciepła tylko gazem ziemnym na ogrzewanie zuzylbym właśnie te 5400kWh a że koszt 1kWh z gazu to 0,22zl to 5400kWh*0,22zl=1188zl.

Widzisz różnicę w IDENTYCZNYM domu przy identycznych temperaturach utrzymywantch ?

Co więcej,gdybym zamiast pompa grzal prądem to placilbym za ogrzewanie 5400kWh*0,30zl=1620zl.

Widzisz różnicę w kosztach i zrozumiałeś ?

Edytowane przez Arturo72

Patrz teraz,gdybym grzal nie pompa ciepła tylko gazem ziemnym na ogrzewanie zuzylbym właśnie te 5400kWh a że koszt 1kWh z gazu to 0,22zl to 5400kWh*0,22zl=1188zl.

Zakładając 100% sprawność, ale tej nie ma, szczególnie przy CWU. Więc przy gazie trzeba dodatkowo pomyśleć o większej ilości gazu do spalenia czyli koszty idą jeszcze bardziej w górę. Przy CWU jakieś 20%-30%, C.O. tak z 5-10%.

Oczywiście,że nie ma porównania bo to nie będzie identyczny dom,NIGDY.

Patrz teraz i się ucz,identyczny dom to identyczni ludzie,identyczne przyzwyczajenia,identyczne babole przy izolacji itp. czyli Twój dom grzany różnymi sposobami gdzie mieszkają Ty i Twoja rodzina.

Zatem,moje zużycie energii na ogrzewanie za sezon grzewczy to ok.1800kWh,biorąc pod uwagę COP3 wychodzi na to,że dom potrzebuje ok.5400kWh(1800*3)na ogrzewanie na sezon grzewczy.

Za te 1800kWh grzane 100% w tańszej taryfie płacę 540zl(1800*0,30zl).

Widzisz różnicę w IDENTYCZNYM domu przy identycznych temperaturach utrzymywantch ?

Co więcej,gdybym zamiast pompa grzal prądem to placilbym za ogrzewanie 5400kWh*0,30zl=1620zl.

Widzisz różnicę w kosztach i zrozumiałeś ?

Żartujesz sobie ze mnie czy co? Myslisz że jak wydawałem ponad rok temu 20 pare tys to nie liczyłem tego? O jakich przyzwyczajeniach do mnie piszesz? 90% ludzi ustawia 22-23stopnie na sterowniku i zapomina o nim. Na tym forum sa tylko pasjonaci którzy godzinami bawią sie ustawieniami.

To co sobie wyliczasz to jest teoria którą bardzo mocno naginasz w stronę PC. U mnie z obliczeń wychodziło okolo 25% taniej niż gaz (nie da sie grzać tylko w taniej taryfie ) i grzejąc w zimę w nocy (tanie godziny) przez wiele tygodni nie dobijesz do COP =3. Ty piszesz mi o teorii a ja mam praktyczne sprawdzenie na przykładzie dwoch prawie identycznych domów, jednego grzanego gazem a drugiego PC. Uzgledniając sporo gorszą izolację sąsiada, to że grzeje garaż i brak u niego WM, uważam sie nasze rachunki byłyby prawie takie same, może mam 5-10% taniej.

Gaz ma swoje wady, bywa niebezpieczny, trzeba płacic kominiarzowi i czasem go czuć ale PC hałasuje i stoi wielkie pudło w ogrodzie. Także dziś po fakcie bardzo bardzo prawdopodobne że wybrałbym gaz mimo minimalnie wiekszych kosztów, tymbardziej że mam komin w domu i miałem gotowy projekt gazu wiec same przyłącze to koszt 2300zł.

Ja kompletnie nie rozumiem jak koledze możecie polecać PC do starszego domu z grzejnikami. Nigdy mu sie to nie zwróci.

Gość Arturo72
Żartujesz sobie ze mnie czy co? Myslisz że jak wydawałem ponad rok temu 20 pare tys to nie liczyłem tego? O jakich przyzwyczajeniach do mnie piszesz? 90% ludzi ustawia 22-23stopnie na sterowniku i zapomina o nim. Na tym forum sa tylko pasjonaci którzy godzinami bawią sie ustawieniami.

To co sobie wyliczasz to jest teoria którą bardzo mocno naginasz w stronę PC. U mnie z obliczeń wychodziło okolo 25% taniej niż gaz (nie da sie grzać tylko w taniej taryfie ) i grzejąc w zimę w nocy (tanie godziny) przez wiele tygodni nie dobijesz do COP =3. Ty piszesz mi o teorii a ja mam praktyczne sprawdzenie na przykładzie dwoch prawie identycznych domów, jednego grzanego gazem a drugiego PC. Uzgledniając sporo gorszą izolację sąsiada, to że grzeje garaż i brak u niego WM, uważam sie nasze rachunki byłyby prawie takie same, może mam 5-10% taniej.

Gaz ma swoje wady, bywa niebezpieczny, trzeba płacic kominiarzowi i czasem go czuć ale PC hałasuje i stoi wielkie pudło w ogrodzie. Także dziś po fakcie bardzo bardzo prawdopodobne że wybrałbym gaz mimo minimalnie wiekszych kosztów, tymbardziej że mam komin w domu i miałem gotowy projekt gazu wiec same przyłącze to koszt 2300zł.

Ja kompletnie nie rozumiem jak koledze możecie polecać PC do starszego domu z grzejnikami. Nigdy mu sie to nie zwróci.

Dalej mi nie odpowiedziałeś ile zuzywasz energii na ogrzewanie.

Boisz się czegoś ?

Jakie wyszło Ci zapotrzebowanie domu na energię z OZC ?

Pisałeś,że 90% grzejesz w taniej taryfie czyli średnio w cenie ok.0,33zl.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Tylko pana Boga i ostatnio troche władzy :)

Zuzyłem 2400Kwh od pazdziernika do kwietnia włącznie z CWU. 85-90% w taniej

Za które zaplaciles ok.700zl a wg Ciebie sąsiad za ogrzewanie gazem zapłacił w domu gorzej izolowanym z WG o 5-10% więcej ale niech będzie 800zl ?

800zl to dla gazu zużycie ok.3600kWh co jest jedną wielką bzdurą bo wychodzi na to,że sąsiad nie ma durszlaka tylko super energooszczędny dom z zapotrzebowaniem 36kWh/m2/rok.

Kogo chcesz zrobić w jajo ? A może sąsiad Ciebie potraktował jak.....mając dom durszlak z zapotrzebowaniem ok.70-80kWh/m2/rok czyli zużycie ok.8000kWh czyli gazem 1800zl i to bez cwu.

A Tu masz zużycie i rachunek Elfir,grzejacej gazem w domu prawie pasywnym ale jak sama przyznaje jest gorąca kobieta i dla niej wystarczy 19st.C w domu a zużycie cwu mają na 2 osoby..

gaz ogrzewanie + ciepła woda od 12.2015 do 11.2016 (rok) wyniósł:

1130,87 zł

I kto powie, ze nie opłaca się budować energooszczędnie?

I gdzie porównanie do durszlaka Twojego sąsiada ?

I nawet do mojego domu gdzie rocznie na c.o+cwu płacę ok.1000zl ?

ŻADNE.

Edytowane przez Arturo72

Na ogrzewanie prądem wydałem okolo 1tyś a nie 700. Skąd ty masz te ceny? Pomijasz wszystkie opłaty stałe itp ? U mnie w taniej taryfie jak ostatnio sprawdzałem prąd kosztował okolo 32gr a w drogiej chyba 67, wiec gdzie tu srednia 33gr ?

Poza tym przeczytaj dokładnie moje posty, nie napisałem że sąsiad zapłacił 5-10% tylko 25-30% więcej, ale uzgledniajac u niego garaż, wentylacje itp róznica byłaby na poziomie 5-10%. I nie ma żadnego durszlaka tylko porządnie zaizolowaną chałupe, wiele rzeczy konsultowaliśmy razem przy budowie, a róznice to tylko rodzaj styro i ta wentylacja.