karoka65 26.09.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 hehe Ja trójkę udłubałem, nie będą dawać wyrównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adh 27.09.2018 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witaj, a możesz podać swoje koszty na CO i CWU przed zmianą na syst na PC? Proszę jeszcze opis temp i sposobu grzania. Pzdr Przed zmianą: prąd ok. 4000,00 (ew. dogrzewanie klimatyzatorami)., Ogrzewanie + CWU - także ok. 4000,00 Temperatura 22.00, sposób grzania własne sterowanie, jeszcze nie odważyłem się na krzywą grzewczą, a w domu cały czas ktoś jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 27.09.2018 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 tak ja już widzę ten super COP jak ktoś ma grzejniki w całym domu i to niskie zużycie przy PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adh 27.09.2018 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) tak ja już widzę ten super COP jak ktoś ma grzejniki w całym domu i to niskie zużycie przy PC SCop 3,99 - jak na grzejniki - uważam nieźle, chociaż Buderus podaje 4,7, ale te grzejniki) (3005 zuzycie, 11996 wytworzona energia) Edytowane 27 Września 2018 przez adh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.09.2018 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 jaka temperatura wody puszczana na grzejniki? Scop wyliczany przez PC czy z ciepłomierza+podlicznika ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 27.09.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Kolego przeciez masz gruntowkę. Gdzie ktoś na pompie PW będzie miał COP sredni =3 przy grzejnikach ? Przypominam że wątek jest o pompie powietrznej a nie gruntówce za grubo ponad 35k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Kolego przeciez masz gruntowkę. Gdzie ktoś na pompie PW będzie miał COP sredni =3 przy grzejnikach ? Przypominam że wątek jest o pompie powietrznej a nie gruntówce za grubo ponad 35k. A taki ktoś jak ja- w pierwszym sezonie średni COP był 3.03. Kilku użytkowników z grzejnikami podawało podobne wyniki. Prawda też jest taka , że nie każda PC ma wtedy tak dobre parametry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Dodam jeszcze , że nie mam super przewymiarowanych grzejników - mój zakres temp na grzejnikach to 44-48stJeszcze nie wymieniam grzejników na większe-szacowałem , że średni COP wzrósł by mi gdzieś do 3.5 (rocznie mógłbym zaoszczędzić 400-500 pln) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Na ogrzewanie prądem wydałem okolo 1tyś a nie 700. Skąd ty masz te ceny? Pomijasz wszystkie opłaty stałe itp ? U mnie w taniej taryfie jak ostatnio sprawdzałem prąd kosztował okolo 32gr a w drogiej chyba 67, wiec gdzie tu srednia 33gr ? Poza tym przeczytaj dokładnie moje posty, nie napisałem że sąsiad zapłacił 5-10% tylko 25-30% więcej, ale uzgledniajac u niego garaż, wentylacje itp róznica byłaby na poziomie 5-10%. I nie ma żadnego durszlaka tylko porządnie zaizolowaną chałupe, wiele rzeczy konsultowaliśmy razem przy budowie, a róznice to tylko rodzaj styro i ta wentylacja. Poniżej masz swoje "5-10% więcej" w domu znacznie lepiej izolowanym od Twojego,na płycie fundamentowej gdzie grzeje się gazem utrzymując normalne temp.w pomieszczeniach: A skad to zdziwienie ? Ja za ogrzewanie i wodę płacę 1700-1800zl za gaz, plus jakieś 40zl za drewno. Wg mnie to jest 70-80% więcej ? Sąsiad albo robi Cię w ciula albo w domu utrzymuje 18-19st.C bo fizyki nie oszukasz... Co do cen prądu,Tauron Gliwice taryfa G12W. Edytowane 27 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 27.09.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 To fotohobby ma drugi identyczny dom ktory grzeje PC ? Daj już spokój. Zapatrzony jestes w te pompy jakby conajmniej procent z każdej sprzedanej wpływał na twoje konto. Dla mnie to tylko źrodło ciepła które jest tanie ale ma wiele wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Koledzy „sceptycy”,mam wrażenie , że Wasze poglądy nt PC , PC i grzejniki ,itp-wywodzą się z ogólno dostępnych opracowań nt.Ignorujecie konkretne dane wielu użytkowników-myślicie , że sobie tu zmyślamy ?O co kaman ?Sprawa jest w sumie prosta -trzeba wszystko do siebie porównać i na coś się zdecydować.Problem tutaj jest taki, że narzuca się często swoje rozumowanie i wybory.Osobiście nic mi do tego kto i co sobie zainstaluje w domu-ważne , żeby podać takiej osobie fakty (a nie np mity).Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 To fotohobby ma drugi identyczny dom ktory grzeje PC ? Daj już spokój. Zapatrzony jestes w te pompy jakby conajmniej procent z każdej sprzedanej wpływał na twoje konto. Dla mnie to tylko źrodło ciepła które jest tanie ale ma wiele wad. To Ty uważasz i porownujesz dwa "identyczne" różne domy zamiast wziąść na tapetę potrzeby energii własnego domu i to porównać do różnych źródeł ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apophis330 27.09.2018 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) To może napisz jak i czym grzejesz oraz za ile - może wtedy coś się uda porównać Do tej pory to kocioł węglowy,licząc głównie węgiel to przy założeniu sezonu grzewczego np. 6 miesięcy wychodzi 2400zł.To jest oczywiście plus c.w.u. Do tego jazda na grzałce do c.w.u. w okresie poza grzewczym(to zobaczę ile wynosi to wam później napiszę jak przejże rachunki) Dokładnie to ma płytowe grzejniki na 1 piętrze szczegóły w linku. https://www.ceneo.pl/17000635#tab=spec Nie wszystkie grzejniki 600x1000. Według jednego artykułu grzanie na takich jest ok ok. 20% więcej podobno. https://www.fachowyinstalator.pl/pompa-ciepla-we-wspolpracy-z-grzejnikami-plytowymi/ Edytowane 27 Września 2018 przez apophis330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Do tej pory to kocioł węglowy,licząc głównie węgiel to przy założeniu sezonu grzewczego np. 6 miesięcy wychodzi 2400zł.To jest oczywiście plus c.w.u. Do tego jazda na grzałce do c.w.u. w okresie poza grzewczym(to zobaczę ile wynosi to wam później napiszę jak przejże rachunki) Dokładnie to ma płytowe grzejniki na 1 piętrze szczegóły w linku. https://www.ceneo.pl/1473816;pla#tab=spec Nie wszystkie grzejniki 600x1000. Według jednego artykułu grzanie na takich jest ok ok. 20% więcej podobno. https://www.fachowyinstalator.pl/pompa-ciepla-we-wspolpracy-z-grzejnikami-plytowymi/ Jakie temp miałeś na piecu i jaka temp średnia była w domu. Jeśli nie paliłeś non stop-podaj proszę godziny palenia w dobie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Do tej pory to kocioł węglowy,licząc głównie węgiel to przy założeniu sezonu grzewczego np. 6 miesięcy wychodzi 2400zł.To jest oczywiście plus c.w.u. Do tego jazda na grzałce do c.w.u. w okresie poza grzewczym(to zobaczę ile wynosi to wam później napiszę jak przejże rachunki) Dokładnie to ma płytowe grzejniki na 1 piętrze szczegóły w linku. https://www.ceneo.pl/1473816;pla#tab=spec Nie wszystkie grzejniki 600x1000. Według jednego artykułu grzanie na takich jest ok ok. 20% więcej podobno. https://www.fachowyinstalator.pl/pompa-ciepla-we-wspolpracy-z-grzejnikami-plytowymi/ Jeszcze ważna sprawa- jaki to był węgiel (typ a najlepiej kaloryczność) i ile ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) To fotohobby ma drugi identyczny dom ktory grzeje PC ? Daj już spokój. Zapatrzony jestes w te pompy jakby conajmniej procent z każdej sprzedanej wpływał na twoje konto. Dla mnie to tylko źrodło ciepła które jest tanie ale ma wiele wad. Kontynuując moją odpowiedź,zamiast porównywać z sąsiadem kompletnie nie porownywalne ale jak chcesz porównać swój dom do swojego domu grzanego gazem a nie pompa ciepła liczysz swoje zużycie energii,tak chyba prosciej.... Czyli 2400kWh*3=7200kWh czyli tyle energii zuzylbys gdybyś grzal prądem czy gazem. 7200kWh*0,22zl=1584zl i tyle byś zaplacil gdybyś grzal gazem a nie pompą,swój własny dom,grzejac do temp.do jakich grzales. Wychodzi ok.60% więcej ? Fizyki nie oszukasz... I taka ciekawostka,gdybyś grzal prądem,najtańszym w inwestycji to ogrzewanie i cwu kosztowało by Cię: 7200kWh*0.30zl=2160zl Czyli o 600zl niż gazem ale za to 10000zl taniej w inwestycji niż gaz. Gdzie jest sens gazu ? Edytowane 27 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apophis330 27.09.2018 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Jeszcze ważna sprawa- jaki to był węgiel (typ a najlepiej kaloryczność) i ile ton Co do kaloryczności to nie wiem.Ale był to węgiel orzech. 2 tony 400 Żeby było ciepło jak na ten piec,bo jest on za mały jak na grzanie góry dodatkowych 7,8 grzejników cyrkulacyjna wypycha ciepło na 1 piętro od 50C. Więc musi być jak na wszystkie te grzejnik( nie wymienialiśmy bo wkrótce zakaz palenia) temperatura co najmniej 65C albo i lepiej. Chyba zostaje gazem i ewentualne ogniwa do tego. Wciąż czekam na wyliczenia z dwóch firm na e-mail mają przysłać. CZYLI ZAŁÓŻMY JEŻELI BYŁBY TO MOCNIEJSZY PIEC TO MUSI BYĆ CO NAJMNIEJ 50C Edytowane 27 Września 2018 przez apophis330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Arturo-zakładając , że 0.22pln to rzeczywista cena 1kWh (teoria ?).W przypadku odchyłki w grę wchodzi właściwie tylko większa cena-pytanie o ile ?Grzanie prądem (kable czy PC w uproszczeniu) jest najbardziej policzalne energetycznie i cenowo. Reszta to już inna bajka-bardziej szacunki.Tak jak już wspominałem-tu jest pies pogrzebany...Przypomnę przy gazie :-realna wartość kWh (azot,itp)-realna sprawność piecy gazowych (wszyscy producenci podają dane zazwyczaj wg optymalnych warunków)Czy ktoś z CO gazowym ma ciepłomierz i porównywał to ze zużyciem ?To by mogło wiele wyjaśnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Co do kaloryczności to nie wiem.Ale był to węgiel orzech. 2 tony 400 Żeby było ciepło jak na ten piec,bo jest on za mały jak na grzanie góry dodatkowych 7,8 grzejników cyrkulacyjna wypycha ciepło na 1 piętro od 50C. Więc musi być jak na wszystkie te grzejnik( nie wymienialiśmy bo wkrótce zakaz palenia) temperatura co najmniej 65C albo i lepiej. Chyba zostaje gazem i ewentualne ogniwa do tego. Wciąż czekam na wyliczenia z dwóch firm na e-mail mają przysłać. CZYLI ZAŁÓŻMY JEŻELI BYŁBY TO MOCNIEJSZY PIEC TO MUSI BYĆ CO NAJMNIEJ 50C To policzymy : 2.4 tony orzecha daje teoretycznie 20 000kWh x sprawność pieca dolnego spalania ok 60% daje nam to ok 12000kWh. Trochę mało (pewnie coś tam jeszcze podkapcasz...).Załóżmy , że jeszcze z jakimś drewienkiem wykorzystujesz rocznie 15 000kWh ( co na taki dom jest bardzo małym zużyciem). Gaz 0.22 x 15000kWh=3300 pln PC wg mojego przykładu 0.43x15000 :3=2150 pln Może warto pójść w termomodernizację i może tańszy piecyk gazowy ( kiedyś miałem typ turbo - z zamkniętą komorą spalania , nie płacisz za komin i sprawność nie najgorsza). Pzdr Edytowane 27 Września 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apophis330 27.09.2018 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) To policzymy : dwie tony orzecha daje teoretycznie 20 000kWh x sprawność pieca dolnego spalania ok 60% daje nam to ok 12000kWh. Trochę mało (pewnie coś tam jeszcze podkapcasz...).Załóżmy , że jeszcze z jakimś drewienkiem wykorzystujesz rocznie 15 000kWh ( co na taki dom jest bardzo małym zużyciem). Gaz 0.22 x 15000kWh=3300 pln PC wg mojego przykładu 0.43x15000 :3=2150 pln Może warto pójść w termomodernizację i może tańszy piecyk gazowy ( kiedyś miałem typ turbo - z zamkniętą komorą spalania , nie płacisz za komin i sprawność nie najgorsza). Pzdr Opisz mi dokładnie jak wygląda u ciebie ogrzewanie masz pc pw,grzejniki 90% 10% podłogówka? Jeszcze dochodzi trochę drewna tylko nie wiem ile,jeszcze się dowiem. A jak jest z oddawaniem cop przy pc.Przy jakiej temperaturze zewnętrznej nie opłaca się grzać pc? Wiec może tak PC PW i do tego kocioł gazowy będzie się załączał w mroźniejsze dni np. od temp -5/-10? Edytowane 27 Września 2018 przez apophis330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts