Gość Arturo72 25.09.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Dodam tylko , że przy b.dobrze ocieplonym domu - gaz ziemny raczej będzie najlepszym rozwiązaniem. Nie zgodzę się,ze względu na niską temp zasilania COP będzie spory ale niech będzie też 3 i akumulujac ciepło w grubszej wylewce koszt 1kWh zejdzie do poziomu 0,10zl/kWh a gaz ponad 0,22zl. Do takiego domu prędzej ogrzewanie prądem z 0,30zl/kWh niż gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.09.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Nie zgodzę się,ze względu na niską temp zasilania COP będzie spory ale niech będzie też 3 i akumulujac ciepło w grubszej wylewce koszt 1kWh zejdzie do poziomu 0,10zl/kWh a gaz ponad 0,22zl. Do takiego domu prędzej ogrzewanie prądem z 0,30zl/kWh niż gazem. Ok-tylko to zależy czy to będzie duży dom , ale nie pasywny /czy to będzie mały pasywny domeczek. W tym pierwszym -musiałbym się dobrze zastananowić ( dom na lata i będę skazany tylko na prąd). W drugim przypadku -mógłbym się skusić na kabelki ( nawet Kaizenowe,hehe) To oczywiście tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.09.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Arturo- a skąd masz cenę gazu 0.22 pln ,tj z jakiego źródła.Bo można się porządnie wk...ć , żeby znaleźć „pewne” dane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.09.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Arturo- a skąd masz cenę gazu 0.22 pln ,tj z jakiego źródła. Bo można się porządnie wk...ć , żeby znaleźć „pewne” dane... Od użytkowników gazu ziemnego z faktur jakie otrzymują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.09.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Od użytkowników gazu ziemnego z faktur jakie otrzymują. No widzisz - czyli tylko można szacować realną sprawność pieców i kaloryczność gazu. Może trzeba dłużej podłubać na forach „gaziarzy” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.09.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Zobacz dane kolegi kenda2 dla ogrzewania grzejnikowego; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apophis330 25.09.2018 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Więc może gaz z ogniwami na ciepła wodę lub do produkcji prądu.Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.09.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Ok - to jeszcze inaczej.Zróbmy kilka symulacji na przykładzie mojego domu.Rocznie zużywam ok 7600 kWh na zasilanie PC czyli x3 = 22 800 kWh zużywam na CO i CWU w roku.Przy mojej średniej cenie mam ok 0.43 pln brutto płacę ok 3300 pln. Zakładając cenę od Arturo będzie to 22 800 x 0.22 pln=5016 pln.Wynik jest jasny 3300/ 5000pln.Tylko co będzie , jeśli rzeczywiście 1 kWh z gazu będzie wychodziła wyraźnie drożej ? 3300/6000pln , a może 3300 /7000 pln ?No właśnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.09.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Mieszkam w domu o powierzchni 200m.Pierwsze piętro i poddasze. Ocieplenia z zewnątrz nie ma,ale okna są nowe(współczynnik przenikania bardzo doby,jak twierdził facet od ogrzewań). Mur ok. 40cm grubości składa się z cegła maks w środku wełna,i cegła modularna.na poddaszu też jest wełna.To wszystko z ociepleń. Budynek był budowany 10 lat temu.Dach dwuspadowy jaskółki od południa i północy.Grzejniki stalowe u góry żeliwne na dole.(żeliwne do wymiany będą) Szukam osoby która ogrzewa dom tylko pompa ciepła powietrzną.Mieszkam w Krakowie. Moje pytanie to:Czy taka pompa pomimo mroźnych dni,ogrzej dom o polowe lub ok 30% taniej niż gaz rocznie np.? Może pompa ciepła powietrzna plus kocioł gazowy? Ogniwa plus pompa ciepła powietrzna? To może napisz jak i czym grzejesz oraz za ile - może wtedy coś się uda porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.09.2018 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Ja mam ogrzewanie domu na gaz/grzejniki nowoczesne, mało pojemnościowe pod wzgl.wody.W zależności od zimy;- jeżeli zużywa się więcej gazu to koszty opłat stałych stanowią mniejszy udział i cena za kWh waha się pomiędzy 0,22 do 0,23 zł,- jeżeli zużywa się mniej gazu ( słaba zima ) - to udział kosztów stałych jest znaczny i koszt kWh dochodzi do 0,25 zł.W 2000 roku cena za 1 kWh wynosiła ok,0,12 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 26.09.2018 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Czyli nie masz żadnego porównania. Ile masz w domu C? On przy gazie pewnie 19C i grube sweterki . Który sezon mieszkasz? Wszystko wykończone? jak to nie mam żadnego porównania jak mam identyczny dom? Różnice są w inaczej postawionych trzech sciankach działowych i tym że on ma w garażu ogrzewanie które chodzi na minimum. Izolacja dachu taka sama, na elewacji on ma biały a ja grafitowy styropian. Zapomniałem dodać że mam WM a on grawitacyjną więc juz na samym tym oszczedzam jakies 15% ciepla. Jestem prawie pewny że uzgledniając te róznice koszt grzania PC nie bedzie u mnie niższy niż u niego gazem. Sąsiad na pewno nie marznie przy 19C, nie szukajcie dziury w całym bo po prostu jej nie ma. 90% grzeje w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Jestem prawie pewny że uzgledniając te róznice koszt grzania PC nie bedzie u mnie niższy niż u niego gazem. Sąsiad na pewno nie marznie przy 19C, nie szukajcie dziury w całym bo po prostu jej nie ma. 90% grzeje w taniej taryfie. Pytałem się o zużycie energii na ogrzewanie,to jest podstawa do porównań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.09.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) rutino78 - potwierdzam to, co napisał wyżej Arturo chodzi mi o to: Jasne,że kojarzę i pamiętam Z adiqq pozostalismy z rybnickiej aktywni Co do pytania,jak najbardziej będzie zasadna w takim wypadku pompa p-w. Bez OZC myślę,że T-CAP 9kW będzie odpowiedni,cena myślę 25-27tys.zl,zużycie ok.3000-3500kWh za sezon czyli gdybyś 80% grzal w taniej taryfie to jakieś 1000-1300zl. kocioł masz sporo przewymiarowany, stąd pewnie tak wysokie spalanie. Taka dygresja - mam sporo znajomych co się budowali w tym samym czasie i nie znam praktycznie nikogo kto miałby mniejsze spalanie - moim zdaniem, to wszystko z powodu źle dobranych kotłów.... Edytowane 26 Września 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2018 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) jak to nie mam żadnego porównania jak mam identyczny dom? Oczywiście,że nie ma porównania bo to nie będzie identyczny dom,NIGDY. Patrz teraz i się ucz,identyczny dom to identyczni ludzie,identyczne przyzwyczajenia,identyczne babole przy izolacji itp. czyli Twój dom grzany różnymi sposobami gdzie mieszkają Ty i Twoja rodzina. Zatem,moje zużycie energii na ogrzewanie za sezon grzewczy to ok.1800kWh,biorąc pod uwagę COP3 wychodzi na to,że dom potrzebuje ok.5400kWh(1800*3)na ogrzewanie na sezon grzewczy. Za te 1800kWh grzane 100% w tańszej taryfie płacę 540zl(1800*0,30zl). Patrz teraz,gdybym grzal nie pompa ciepła tylko gazem ziemnym na ogrzewanie zuzylbym właśnie te 5400kWh a że koszt 1kWh z gazu to 0,22zl to 5400kWh*0,22zl=1188zl. Widzisz różnicę w IDENTYCZNYM domu przy identycznych temperaturach utrzymywantch ? Co więcej,gdybym zamiast pompa grzal prądem to placilbym za ogrzewanie 5400kWh*0,30zl=1620zl. Widzisz różnicę w kosztach i zrozumiałeś ? Edytowane 26 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 26.09.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Patrz teraz,gdybym grzal nie pompa ciepła tylko gazem ziemnym na ogrzewanie zuzylbym właśnie te 5400kWh a że koszt 1kWh z gazu to 0,22zl to 5400kWh*0,22zl=1188zl. Zakładając 100% sprawność, ale tej nie ma, szczególnie przy CWU. Więc przy gazie trzeba dodatkowo pomyśleć o większej ilości gazu do spalenia czyli koszty idą jeszcze bardziej w górę. Przy CWU jakieś 20%-30%, C.O. tak z 5-10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 26.09.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Oczywiście,że nie ma porównania bo to nie będzie identyczny dom,NIGDY. Patrz teraz i się ucz,identyczny dom to identyczni ludzie,identyczne przyzwyczajenia,identyczne babole przy izolacji itp. czyli Twój dom grzany różnymi sposobami gdzie mieszkają Ty i Twoja rodzina. Zatem,moje zużycie energii na ogrzewanie za sezon grzewczy to ok.1800kWh,biorąc pod uwagę COP3 wychodzi na to,że dom potrzebuje ok.5400kWh(1800*3)na ogrzewanie na sezon grzewczy. Za te 1800kWh grzane 100% w tańszej taryfie płacę 540zl(1800*0,30zl). Patrz teraz,gdybym grzal nie pompa ciepła tylko gazem ziemnym na ogrzewanie zuzylbym właśnie te 5400kWh a że koszt 1kWh z gazu to 0,22zl to 5400kWh*0,22zl=1188zl. Widzisz różnicę w IDENTYCZNYM domu przy identycznych temperaturach utrzymywantch ? Co więcej,gdybym zamiast pompa grzal prądem to placilbym za ogrzewanie 5400kWh*0,30zl=1620zl. Widzisz różnicę w kosztach i zrozumiałeś ? Żartujesz sobie ze mnie czy co? Myslisz że jak wydawałem ponad rok temu 20 pare tys to nie liczyłem tego? O jakich przyzwyczajeniach do mnie piszesz? 90% ludzi ustawia 22-23stopnie na sterowniku i zapomina o nim. Na tym forum sa tylko pasjonaci którzy godzinami bawią sie ustawieniami. To co sobie wyliczasz to jest teoria którą bardzo mocno naginasz w stronę PC. U mnie z obliczeń wychodziło okolo 25% taniej niż gaz (nie da sie grzać tylko w taniej taryfie ) i grzejąc w zimę w nocy (tanie godziny) przez wiele tygodni nie dobijesz do COP =3. Ty piszesz mi o teorii a ja mam praktyczne sprawdzenie na przykładzie dwoch prawie identycznych domów, jednego grzanego gazem a drugiego PC. Uzgledniając sporo gorszą izolację sąsiada, to że grzeje garaż i brak u niego WM, uważam sie nasze rachunki byłyby prawie takie same, może mam 5-10% taniej. Gaz ma swoje wady, bywa niebezpieczny, trzeba płacic kominiarzowi i czasem go czuć ale PC hałasuje i stoi wielkie pudło w ogrodzie. Także dziś po fakcie bardzo bardzo prawdopodobne że wybrałbym gaz mimo minimalnie wiekszych kosztów, tymbardziej że mam komin w domu i miałem gotowy projekt gazu wiec same przyłącze to koszt 2300zł. Ja kompletnie nie rozumiem jak koledze możecie polecać PC do starszego domu z grzejnikami. Nigdy mu sie to nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) Żartujesz sobie ze mnie czy co? Myslisz że jak wydawałem ponad rok temu 20 pare tys to nie liczyłem tego? O jakich przyzwyczajeniach do mnie piszesz? 90% ludzi ustawia 22-23stopnie na sterowniku i zapomina o nim. Na tym forum sa tylko pasjonaci którzy godzinami bawią sie ustawieniami. To co sobie wyliczasz to jest teoria którą bardzo mocno naginasz w stronę PC. U mnie z obliczeń wychodziło okolo 25% taniej niż gaz (nie da sie grzać tylko w taniej taryfie ) i grzejąc w zimę w nocy (tanie godziny) przez wiele tygodni nie dobijesz do COP =3. Ty piszesz mi o teorii a ja mam praktyczne sprawdzenie na przykładzie dwoch prawie identycznych domów, jednego grzanego gazem a drugiego PC. Uzgledniając sporo gorszą izolację sąsiada, to że grzeje garaż i brak u niego WM, uważam sie nasze rachunki byłyby prawie takie same, może mam 5-10% taniej. Gaz ma swoje wady, bywa niebezpieczny, trzeba płacic kominiarzowi i czasem go czuć ale PC hałasuje i stoi wielkie pudło w ogrodzie. Także dziś po fakcie bardzo bardzo prawdopodobne że wybrałbym gaz mimo minimalnie wiekszych kosztów, tymbardziej że mam komin w domu i miałem gotowy projekt gazu wiec same przyłącze to koszt 2300zł. Ja kompletnie nie rozumiem jak koledze możecie polecać PC do starszego domu z grzejnikami. Nigdy mu sie to nie zwróci. Dalej mi nie odpowiedziałeś ile zuzywasz energii na ogrzewanie. Boisz się czegoś ? Jakie wyszło Ci zapotrzebowanie domu na energię z OZC ? Pisałeś,że 90% grzejesz w taniej taryfie czyli średnio w cenie ok.0,33zl. Edytowane 26 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 26.09.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Tylko pana Boga i ostatnio troche władzy Zuzyłem 2400Kwh od pazdziernika do kwietnia włącznie z CWU. 85-90% w taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) Tylko pana Boga i ostatnio troche władzy Zuzyłem 2400Kwh od pazdziernika do kwietnia włącznie z CWU. 85-90% w taniej Za które zaplaciles ok.700zl a wg Ciebie sąsiad za ogrzewanie gazem zapłacił w domu gorzej izolowanym z WG o 5-10% więcej ale niech będzie 800zl ? 800zl to dla gazu zużycie ok.3600kWh co jest jedną wielką bzdurą bo wychodzi na to,że sąsiad nie ma durszlaka tylko super energooszczędny dom z zapotrzebowaniem 36kWh/m2/rok. Kogo chcesz zrobić w jajo ? A może sąsiad Ciebie potraktował jak.....mając dom durszlak z zapotrzebowaniem ok.70-80kWh/m2/rok czyli zużycie ok.8000kWh czyli gazem 1800zl i to bez cwu. A Tu masz zużycie i rachunek Elfir,grzejacej gazem w domu prawie pasywnym ale jak sama przyznaje jest gorąca kobieta i dla niej wystarczy 19st.C w domu a zużycie cwu mają na 2 osoby.. gaz ogrzewanie + ciepła woda od 12.2015 do 11.2016 (rok) wyniósł: 1130,87 zł I kto powie, ze nie opłaca się budować energooszczędnie? I gdzie porównanie do durszlaka Twojego sąsiada ? I nawet do mojego domu gdzie rocznie na c.o+cwu płacę ok.1000zl ? ŻADNE. Edytowane 26 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 26.09.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Na ogrzewanie prądem wydałem okolo 1tyś a nie 700. Skąd ty masz te ceny? Pomijasz wszystkie opłaty stałe itp ? U mnie w taniej taryfie jak ostatnio sprawdzałem prąd kosztował okolo 32gr a w drogiej chyba 67, wiec gdzie tu srednia 33gr ?Poza tym przeczytaj dokładnie moje posty, nie napisałem że sąsiad zapłacił 5-10% tylko 25-30% więcej, ale uzgledniajac u niego garaż, wentylacje itp róznica byłaby na poziomie 5-10%. I nie ma żadnego durszlaka tylko porządnie zaizolowaną chałupe, wiele rzeczy konsultowaliśmy razem przy budowie, a róznice to tylko rodzaj styro i ta wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts