bobrow 27.09.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 To może żeby nie mieszać - te 2.5 tony + bojler CWU pół roku.2.5x8000kWh x0.6 (sprawność tych pieców)=12 000kWh.Teraz CWU- podam mój przykład tj miałem ok 1200 pln w G11 (0.55pln-wtedy tak miałem),czyli 1200 pln :0.55pln=Ok 2200kWhDla równego rachunku mamy sezon ok 14 000kWh , więc poprzednie proporcje specjalnie się nie zmienią.Proporcje zostaną te same -reszta to Twój wybór.Odnośnie CWU -może PC z funkcją chłodzenia sypialni ?Chociaż taki ślad byś miał po PC...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Opisz mi dokładnie jak wygląda u ciebie ogrzewanie masz pc pw,grzejniki 90% 10% podłogówka? Jeszcze dochodzi trochę drewna tylko nie wiem ile,jeszcze się dowiem. A jak jest z oddawaniem cop przy pc.Przy jakiej temperaturze zewnętrznej nie opłaca się grzać pc? Wiec może tak PC PW i do tego kocioł gazowy będzie się załączał w mroźniejsze dni np. od temp -5/-10? Poczytaj sobie w kilku wątkach ( Aqarera , PC i grzejniki- jest tu kilka podobnych wątków). Mój Panas pracuje do -28 st, najniżasza zaobserwowana temp zewn -23 st i moc wtedy ok 7kW. Największe mrozy trwają kilka godzin ( głównie nad ranem)-grzałki uruchamiałem tylko na próbę (czy aby nie wywali bezpieczników). Gdyby nawet te ruskie mrozy przyszły , to na kilka godzin mogą popracować grzałeczki ( wystarczy to ustawić w PC-np -15 st, bo do tej temp mam pełną moc tj 9kW). Gdybym był na Twoim miejscu , max zaizolowałbym chałupę ( szczególnie rolety izolowane-okna to potwory strat...) i jeśli wyjdą nie duże diengi na gazie -to żadnych kominów , tylko zwykły turbo piecyk gazowy( miałem Berettę i przez 10 prawie lat mi działała). Tak jak pisałem-duże zużycie na gazie, moim zdaniem PC. Pzdr Edytowane 27 Września 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Opisz mi dokładnie jak wygląda u ciebie ogrzewanie masz pc pw,grzejniki 90% 10% podłogówka? Jeszcze dochodzi trochę drewna tylko nie wiem ile,jeszcze się dowiem. A jak jest z oddawaniem cop przy pc.Przy jakiej temperaturze zewnętrznej nie opłaca się grzać pc? Wiec może tak PC PW i do tego kocioł gazowy będzie się załączał w mroźniejsze dni np. od temp -5/-10? Co do COP- wszystkie parametry są zgodne z katalogiem , niekiedy mam nawet lepszy COP o ok 10% od katalogu (utrzymuję duży przepływ na pompie w PC i wtórnej).Pierwszy sezon b. dokładnie testowałem różne ustawienia-teraz co jakiś czas (2-3 miesiące). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.09.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Szukam i nie mogę znaleźć czy ktoś porównywał zużycie gazu i uzyskane ciepło ( np m3/ Gj)- to by wiele wyjaśniło.Czy ktoś coś wie nt ?Zakładać bez pomiarów 1kWh 0.22pln oczywiście można-ale z natury jestem dociekliwy i lubię konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.09.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Obecnie w małopolsce PGNiG używa tzw " Wsp.konwersji " np; 10,972 kWh/m3 gazu, który jest wielkością w PGNiG zmienną.Już podawałem przykład w dniu 25-09-2018; godz 18:11 kolegi kenda2, który zamienił gaz na PC/PW i ma 100 % grzejniki, https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page49, " Sezon 2013/14 zużycie gaz 2100 m3 razy 1.95 zł tj ok.4200 zł + opłaty ok 600 zł tj razem 4800 zł CO+CWU a teraz prąd 2014/15 PC 4600 kWh X 0,40 zł ( liczni II taryfy zużycie pól na pół I taryfa 0,52 zł II taryfa 0,28 zł ceny brutto więc srednia to 0,40 zł) razem 1840 zł +60 opłaty stałe czyli CWU + CO razem 1900 zł " Edytowane 27 Września 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanatyk19 27.09.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 temat kolegi kenda2 warty przeczytania,lecz ponad 100 stron, będzie co czytać w długie nocki, wiem tylko, że ma same grzejniki i daje u niego rade Też mam podobną sytuacje co założyciel tematu, dom około 170m i również wszędzie grzejniki i to żeliwne. Dom ocieplony 10cm + nowe okna. Obecnie kocioł zasypowy, ale powoli rozglądam się za czymś sensowniejszym. Korci mnie ta PC ale nie wiem czy przy moich grzejnikach da radę. Dodatkowo musiałbym pewnie docieplić jeszcze dom "w środku" czyli na podłogi na chudziaka dać na dole z 5 cm styropianu i na piętrze z 5cm o ile pozwoli wysokość sufitów i dać wylewki nowe bo wszędzie obecnie na chudziaku są legary i drewno więc idzie to zrobić. Znowu gdybym to miał zamiar robić to pasowałoby dać już wszędzie OP i zlikwidować grzejniki. Wszystko niestety podnosi koszta. Już sam nie wiem nad czym się zastanowić. Bez tych inwestycji chyba nie warto pchać się w PC. Jeszcze same grzejniki może by dały radę, ale brak styro na chudziaku czy na stropie na piętrze trochę nie powala optymizmem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.09.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 temat kolegi kenda2 warty przeczytania,lecz ponad 100 stron, będzie co czytać w długie nocki, wiem tylko, że ma same grzejniki i daje u niego rade Też mam podobną sytuacje co założyciel tematu, dom około 170m i również wszędzie grzejniki i to żeliwne. Dom ocieplony 10cm + nowe okna. Obecnie kocioł zasypowy, ale powoli rozglądam się za czymś sensowniejszym. Korci mnie ta PC ale nie wiem czy przy moich grzejnikach da radę. Dodatkowo musiałbym pewnie docieplić jeszcze dom "w środku" czyli na podłogi na chudziaka dać na dole z 5 cm styropianu i na piętrze z 5cm o ile pozwoli wysokość sufitów i dać wylewki nowe bo wszędzie obecnie na chudziaku są legary i drewno więc idzie to zrobić. Znowu gdybym to miał zamiar robić to pasowałoby dać już wszędzie OP i zlikwidować grzejniki. Wszystko niestety podnosi koszta. Już sam nie wiem nad czym się zastanowić. Bez tych inwestycji chyba nie warto pchać się w PC. Jeszcze same grzejniki może by dały radę, ale brak styro na chudziaku czy na stropie na piętrze trochę nie powala optymizmem.. Jest odwrotnie niż myślisz,lepiej dac podlogowke i wylewke niż dodatkowo docieplac i zostawić grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanatyk19 28.09.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 wiem, ale jeśli miałbym dawać wylewkę i podłogówkę to automatycznie muszę dać ocieplenie pod wylewką bo bez tego bez sensu. Ciekawi mnie czy przy moim obecnym stanie jest sens iść w PC przy braku tego styropianu na chudziaku i na stropie i samych grzejnikach żeliwniakach ??? Profesjonalnego OZC nie mam ale obliczyłem w programie i bez dociepleń wychodzi mi 14,1kW a z samym dociepleniem 9.1kW. Różnica spora. Jeśli byłoby nie warto to muszę jednak kupić PC pewnie z 25tys + docieplić, wylewka,OP kolejne 25tys. W sumie pewnie z 50tys. Na program czyste powietrze mogę liczyć tylko 30% czyli dopłaty 35 tysięcy. Sporo. W sumie, po ślubie jakieś remonty zamierzam robić, ale czy aż takie.... Gaz odpada, więc zostaje tylko ekogroszek. Piec za 10tys , z dofinansowaniem wyjdzie za 7tys. Różnica 28 tysięcy jednak zostaje z żeliwniakami i piecem przy którym trzeba się obchodzić,z tym nie problem, miejsce na eko też mam. Jednak bardzo korci mnie ta PC tym bardziej , że już mam FV, co prawda mało 2,5kW ale już nie ma co z prądem robić i nadwyżkę w postaci 1tys kWh do końca roku wydaje na grzanie w domu w tym okresie grzejnikami elektrycznymi, żeby nie palić w piecu. Ehh cięzko teamt i trudne decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.09.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 wiem, ale jeśli miałbym dawać wylewkę i podłogówkę to automatycznie muszę dać ocieplenie pod wylewką bo bez tego bez sensu. Ciekawi mnie czy przy moim obecnym stanie jest sens iść w PC przy braku tego styropianu na chudziaku i na stropie i samych grzejnikach żeliwniakach ??? Profesjonalnego OZC nie mam ale obliczyłem w programie i bez dociepleń wychodzi mi 14,1kW a z samym dociepleniem 9.1kW. Różnica spora. Jeśli byłoby nie warto to muszę jednak kupić PC pewnie z 25tys + docieplić, wylewka,OP kolejne 25tys. W sumie pewnie z 50tys. Na program czyste powietrze mogę liczyć tylko 30% czyli dopłaty 35 tysięcy. Sporo. W sumie, po ślubie jakieś remonty zamierzam robić, ale czy aż takie.... Gaz odpada, więc zostaje tylko ekogroszek. Piec za 10tys , z dofinansowaniem wyjdzie za 7tys. Różnica 28 tysięcy jednak zostaje z żeliwniakami i piecem przy którym trzeba się obchodzić,z tym nie problem, miejsce na eko też mam. Jednak bardzo korci mnie ta PC tym bardziej , że już mam FV, co prawda mało 2,5kW ale już nie ma co z prądem robić i nadwyżkę w postaci 1tys kWh do końca roku wydaje na grzanie w domu w tym okresie grzejnikami elektrycznymi, żeby nie palić w piecu. Ehh cięzko teamt i trudne decyzje Hej, moim zdaniem -nie zależnie od źródła grzania (które bierzesz pod uwagę) , należy zainwestować w izolację i to na max gdzie tylko możesz.Podłogówka przynajmniej na dole- a najlepiej wszędzie.Jeśli dobrze zaizolujesz chałupę (tylko nie zapomnij o roletach zewnętrznych jak najgrubiej ocieplanych-tak jak Ci pisałem : każde okno to wielki mostek termiczny - no chyba ,że w bunkrze będziesz mieszkał... )-wtedy na każdym medium będzie tanio.Jeśli zdecydujesz się na PC , wtedy będzie ona mogła być tańsza (np nie 12kW -a 7/9kW , np nie najwyższe COP-a średnie , itp). A gdybyś już był użytkownikiem PC- to raczej nie będziesz tego żałował, możesz jednie żałować za słabej izolacji. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.09.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Witam,pomęczę jeszcze dwa tematy z PC P/W:1.PC na grzejnikach COP średni2.koszty PC vs gaz ad 1. bez specjalnego wysiłku dobra PC osiąga średni roczny COP min 3 (mój przykład i jeszcze kilku użytkowników) , przy grzejnikach typowo niskotempreaturowych średni COP=3,7 miał np Kenda2 ad 2. różnica pomiędzy kosztami na gazie a PC jest chyba znacznie większa niż sądzimy , popatrzmy na przykład kol Kenda2 rocznie na gazie miał zużycie 2100m3 x 11kWh (teoretycznie tyle mu dostarcza energii gazownia) ,więc zużył 23 100 kWh. Jego piecyk gazowy to wiesiek vitopend o sprawności standardowej ok 90% (?) ,zatem realnie zużył 20 790 kWh.w następnym roku miał PC i zużył 4600kWh podobno ze średnim COP=3,7 (PC opomiarowana ) , czyli 17 020 kWh.Pytanie jest takie : co się stało z 3 770 kWh z gazu ? A może są takie przyczyny :-większe zużycie ze względu na cięższą zimę (sprawdziłem-kolega jest z okolic Łodzi , rzeczywiście zima na gazie była sroższa-ale chyba to nie tłumaczy takiej różnicy, jakaś część jednak będzie w tym ujęta)-gorsza sprawność pieca gazowego , no ale przecież to markowy wiesio...-mniejsza kaloryczność gazuZapewne wszystkiego po trosze -fakt jest jednak taki ,że Kendzie2 z 4800pln na gazie po przejściu na PC P/W z grzejnikami wyszło 1900plnMożna jeszcze zapytać Kendy jakie miał zużycie w kolejnych sezonach-wiem ,że miał założone PV.Tyle , Koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apophis330 28.09.2018 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Poczytaj sobie w kilku wątkach ( Aqarera , PC i grzejniki- jest tu kilka podobnych wątków). Mój Panas pracuje do -28 st, najniżasza zaobserwowana temp zewn -23 st i moc wtedy ok 7kW. Największe mrozy trwają kilka godzin ( głównie nad ranem)-grzałki uruchamiałem tylko na próbę (czy aby nie wywali bezpieczników). Gdyby nawet te ruskie mrozy przyszły , to na kilka godzin mogą popracować grzałeczki ( wystarczy to ustawić w PC-np -15 st, bo do tej temp mam pełną moc tj 9kW). Gdybym był na Twoim miejscu , max zaizolowałbym chałupę ( szczególnie rolety izolowane-okna to potwory strat...) i jeśli wyjdą nie duże diengi na gazie -to żadnych kominów , tylko zwykły turbo piecyk gazowy( miałem Berettę i przez 10 prawie lat mi działała). Tak jak pisałem-duże zużycie na gazie, moim zdaniem PC. Pzdr Jeśli masz 100% pełnej mocy przy -15.To ja dostałem już jedną odpowiedz. Interesuje mnie przede wszystkim,powietrzna,gruntowa odpada trzeba przekopać 170 m2. Przy powietrznej marka Sofath Lizea lv 200 11TT napisali,że 100% zapotrzebowania na ciepło to do -5C.Wiec poniżej załącza się grzałka elektryczna. To nie napawa optymizmem,czekam jeszcze na e-mail z drugiej firmy tam twierdza,że poniżej -15 dołącza się grzałka. Więcej szczegółów w ZAŁĄCZNIKU.(niestety w notatniku na screenie nic nie widać)oferta pc2.txt Edytowane 28 Września 2018 przez apophis330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 28.09.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 [quote=bobrow;7713767 Pytanie jest takie : co się stało z 3 770 kWh z gazu ? Wsp. konwergencji - to współczynnik naciągany mocno przez PGNiG.Pisałem do dyrekcji, celem uzasadnienia tej wartości, ale odpowiedzi nie dostałem.Na studiach i w obliczeniach technicznych, przyjmowało się; 1 m3 gazu G50 = ok.9,0 do 9,5 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 28.09.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 To nie napawa optymizmem,czekam jeszcze na e-mail z drugiej firmy tam twierdza,że poniżej -15 dołącza się grzałka. Radzę, aby kolega z większą uwagą słuchał co kolega bobrow ma do powiedzenia. On nie rzuca słów na wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Przy powietrznej marka Sofath Lizea lv 200 11TT napisali,że 100% zapotrzebowania na ciepło to do -5C.Wiec poniżej załącza się grzałka elektryczna. To nie napawa optymizmem,czekam jeszcze na e-mail z drugiej firmy tam twierdza,że poniżej -15 dołącza się grzałka. Albo źle zrozumiałeś,albo takie w tej firmie specjalisty albo marka pompy ciulata albo źle zadałeś pytanie o dobór mocy pompy. Zapytanie powinno zawierać dobór mocy pompy do obciążenia cieplnego przy -20st.C i taką Ci pompę powinni zaoferować. Mój Panas przy -26st.C ciągle nie zalaczal grzałki bo dom tego nie potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.09.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 a teraz prąd 2014/15 PC 4600 kWh X 0,40 zł ( liczni II taryfy zużycie pól na pół I taryfa 0,52 zł II taryfa 0,28 zł ceny brutto więc srednia to 0,40 zł) razem 1840 zł +60 opłaty stałe czyli CWU + CO razem 1900 zł " Podaj w jakiej taryfie i u jakiego dystrybutora są takie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.09.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Asolt-a co Ty myślisz o realnej różnicy pomiędzy zużyciem na gazie ziemnym a opomiarowaną PC.Np dwa warianty :-piec w miarę nowy nie kondensacyjny (np nie starszy niż 10 lat)-piec kondensacyjnyZróbmy to w odniesieniu do mojej chałupy 22 800 kWh (CO + CWU) -to ile potrzeba m3 gazu , aby tyle zyskać wg w/w pieców gazowych.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.09.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Asolt-a co Ty myślisz o realnej różnicy pomiędzy zużyciem na gazie ziemnym a opomiarowaną PC. Np dwa warianty : -piec w miarę nowy nie kondensacyjny (np nie starszy niż 10 lat) -piec kondensacyjny Zróbmy to w odniesieniu do mojej chałupy 22 800 kWh (CO + CWU) -to ile potrzeba m3 gazu , aby tyle zyskać wg w/w pieców gazowych. Pzdr Dla nowego kotła realnie mozna przyjąc 9,5 kWh/m3, ze starszego nie kondensacyjnego to tak dokladnie nie wiadomo. Pozostaje albo opomiarowac taki kocioł albo przyjąc jakąs wartosc oczywiscie nizsza niz dla lkondensata. Ile nizszą? nie wiem, a staram sie nie zgadywac. Mozna spróbowac przeliczyc jako róznicę miedzy ciepłem spalania a wartoscią opałową gazu i przeliczyc proporcjonalnie, moze nie bedzie dokladnie ale przynajmniej poznamy rząd wielkosci tej róznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.09.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Dla nowego kotła realnie mozna przyjąc 9,5 kWh/m3, ze starszego nie kondensacyjnego to tak dokladnie nie wiadomo. Pozostaje albo opomiarowac taki kocioł albo przyjąc jakąs wartosc oczywiscie nizsza niz dla lkondensata. Ile nizszą? nie wiem, a staram sie nie zgadywac. Mozna spróbowac przeliczyc jako róznicę miedzy ciepłem spalania a wartoscią opałową gazu i przeliczyc proporcjonalnie, moze nie bedzie dokladnie ale przynajmniej poznamy rząd wielkosci tej róznicy. Ok-teraz trzeba to jakoś odnieść do ceny m3 gazu. Znalazłem taką informację : gaz ziemny W-3 cena 2.18 pln za niby 11 kWh. Czyli z 1m3 „znika” ok 1.5 kWh. 2.18 : 11=0.19 pln z 1m3 gazu Wracając do mojego przykładu : 22 800 x 0.19=4332 pln do tego doliczamy straty 22 800 : 11=2072 m3 gazu x 1.5 kWh brakującej (tj 1.5 x 0.19pln=0.285 pln) =2072 x 0.285pln=590 pln Czyli razem 4922 pln za gaz na kondensacie przy 3300pln na mojej PC W przypadku starszych pieców gazowych może to być znacznie więcej. W sumie nawet się to zgrało z moimi pierwszymi zestawieniami. Dodam , że kiedy tylko przewymiarujemy jeszcze trochę grzejniki i osiągniemy średni roczny COP np 3.5, to będzie tak : 22 800 : 3.5=6514kWh na PC x 0.43 średnia z G12W=2800 pln vs 5 000pln na kondensacie. I nie trzeba wcale drogich klimakonwektorów ani całych ścian w grzejnikach - wystarczy trzy płytowce zastosować... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.09.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Dodam tylko , że kiedy zainstalowałem mojego Panasa to nie wymieniłem żadnego grzejnika- głównie mam grzejniki stalowe dwupłytowe dobierane pod piec węglowy pod ok 50 st.Mam jeszcze dwa lata umowy z dobrymi cenami- zobaczę , może przy droższym prądzie wymienię 3-4 grzejniki na 3 płytowe ( 1 szt ok 500 pln-więc po dwóch sezonach powinno się zwrócić)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apophis330 28.09.2018 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Radzę, aby kolega z większą uwagą słuchał co kolega bobrow ma do powiedzenia. On nie rzuca słów na wiatr. Widzę kolega bobrow ma rację. Te pseudo firmy wprowadzają taki kocioł. Ta firma co twierdzi,że do -5C jest sama w stanie sobie bez grzałki poradzić to rzeczywiście nie najlepsze mają te urządzenia. Przeglądając pompy panasonic radzą sobie znacznie lepiej jest do -15 nawet z grzejnikami. Orientuje się ktoś jakie są oszczędności panasa z fotowoltaiką tylko do zasilania pc? Czy może nie ma sensu dokładać? Edytowane 28 Września 2018 przez apophis330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts