Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla powietrzna ogrzeje taniej dom niż gaz?Dom o powierzchni 200m.

apophis330

Recommended Posts

Paliłem węglem 24h przy grzejnikach ale znudziło mi się. Zainstalowałem pc t-cap 9kw i teraz jestem mega zadowolony bo żadnego etatu w kotłowni... Utrzymuje tą samą temp. w domu i za węgiel płaciłem za całą zimę około 2800zl (teraz węgiel jeszcze droższy)a poprzednia zima na pc wyszła 1800zl. Nie liczyłem na oszczędności tylko chciałem wygody a tu jeszcze zaoszczędziłem kasę a mam GRZEJNIKI! Więc da się na grzejnikach tanio...na pewno na podłogowce lepiej jest ale nie jest to wymóg do pc.

Do tego wszystkiego zainstalowałem fotowoltaike i widzę same oszczędności.

Marcin-znalazłem opis Twojego domu (160m2).

Wiem , że masz T-capa 9kW H -jaki wyszedł Ci średni COP i jakie temp masz na grzejnikach (min-max)

Zobacz w telefonie-może korzystasz z wersji mobilnej , spróbuj pisać ze standardowej wersji

Pzdr

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcin-znalazłem opis Twojego domu (160m2).

Wiem , że masz T-capa 9kW H -jaki wyszedł Ci średni COP i jakie temp masz na grzejnikach (min-max)

Zobacz w telefonie-może korzystasz z wersji mobilnej , spróbuj pisać ze standardowej wersji

Pzdr

COP wyszedł jak dobrze pamiętam około 3.5 za samą zimę ( ale mogą być przekłamania bo Panasonic H przekłamuje zużycie energii). A zużycie które podaje to z podlicznika który dołożył na pc. Grzeje z krzywą grzewcza między 35-45st i nie było problemu utrzymać temperaturę w domu około 21st . Obliczalem kiedyś moc wszystkich grzejników przy zasilaniu 45st i w sumie miały trochę ponad 7kw a mój dom potrzebuje według wyliczeń trochę ponad 7kw przy -18st.

Tak używam wersji mobilnej bo jest wygodniejsza w telefonie. Muszą to informatycy FM poprawić

Trochę poniżej 30tys zł i mam na południe pod kątem 25st(instalacja na gruncie)

Też myślę o gruncie-dach mam wschód-zachód , jedynie 23% Vat mnie odstraszał od gruntu

A ile rocznie z tej produkcji zużywasz na bieżąco ?Rozumiem , że jesteś prosumentem i nadwyżkę odbierasz zimą w stosunku 0.8 ?

Też myślę o gruncie-dach mam wschód-zachód , jedynie 23% Vat mnie odstraszał od gruntu

A ile rocznie z tej produkcji zużywasz na bieżąco ?Rozumiem , że jesteś prosumentem i nadwyżkę odbierasz zimą w stosunku 0.8 ?

Nie liczyłem ile dokładnie zużywam na bieżąco ale myślę że nie więcej jak 30%

Czego nie zużyje to odbieram w nocy lub zima 80%.

• 4 weeks później...
Mieszkam w domu o powierzchni 200m.Pierwsze piętro i poddasze.

Ocieplenia z zewnątrz nie ma,ale okna są nowe(współczynnik przenikania bardzo doby,jak twierdził facet od ogrzewań).

Mur ok. 40cm grubości składa się z cegła maks w środku wełna,i cegła modularna.na poddaszu też jest wełna.To wszystko z ociepleń.

Budynek był budowany 10 lat temu.Dach dwuspadowy jaskółki od południa i północy.Grzejniki stalowe u góry żeliwne na dole.(żeliwne do wymiany będą)

Szukam osoby która ogrzewa dom tylko pompa ciepła powietrzną.Mieszkam w Krakowie.

Moje pytanie to:Czy taka pompa pomimo mroźnych dni,ogrzej dom o polowe lub ok 30% taniej niż gaz rocznie np.?

Może pompa ciepła powietrzna plus kocioł gazowy?

Ogniwa plus pompa ciepła powietrzna?

Witam,

Koszty ogrzewania budynku powietrzną pompą ciepła będą na niższym poziomie jak w przypadku gazowego kotła kondensacyjnego, lecz bez wykonania dokładnych obliczeń nie można określić o ile dokładnie procent. Powietrzna pompa ciepła bez problemu pracuje przy temperaturze poniżej -20oC, ponieważ ogrzewanie realizowane jest wtedy za pomocą dogrzewacza elektrycznego. Koszty dogrzewania nie będą znaczne, ponieważ temperatura poniżej -20oC występuje od kilku do kilkunastu godzin w ciągu roku w zależności od regionu. Nie jest uzasadnione ekonomicznie stosowanie pompy ciepła oraz kotła gazowego jednocześnie ze względu na znacznie wyższe koszty inwestycyjne.

Przy okazji polecam powietrzne pompy cipeła marki Buderus z rodziny Logatherm, które posiadają jeden z najwyższych współczynników COP na rynku. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny regulator HMC 300 z możliwością zastosowania regulatora pokojowego oraz ma wbudowany moduł internetowy, pozwalający na sterowanie pompą za pomocą smartfona. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 1 month później...
Bobrow PV przy obecnych cenach zwróci ci się w 8 lat nawet jak ci firma zainstaluje. Zaś różnica w wydajności względem stron świata to na idealne południe kąt 25 st wydajność 1100kWh/kWp/rok zaś na idealnie zachód kąt 15 stopni 900kWh/kWp/rok różnica w vacie 15%. Jakoże lubisz liczyć policz sobie wszystko sam to licz czy bardziej opłaci ci się grunt czy lepiej dach. Teraz co do gazu mimo, iż jestem zwolennikiem pc sam już po wszystkich dociepleniach, które robię pójdę w gaz. Tylko dla tego że inwestycja 35-40 tyś w pompę mnie się zwróci po bardzo długim czasie albo wcale. Piec na gaz już mam a pompy nie i tylko dlatego. Jedynie myślę nad tanią podmianą na kondensat.

Bobrow PV przy obecnych cenach zwróci ci się w 8 lat nawet jak ci firma zainstaluje. Zaś różnica w wydajności względem stron świata to na idealne południe kąt 25 st wydajność 1100kWh/kWp/rok zaś na idealnie zachód kąt 15 stopni 900kWh/kWp/rok różnica w vacie 15%. Jakoże lubisz liczyć policz sobie wszystko sam to licz czy bardziej opłaci ci się grunt czy lepiej dach. Teraz co do gazu mimo, iż jestem zwolennikiem pc sam już po wszystkich dociepleniach, które robię pójdę w gaz. Tylko dla tego że inwestycja 35-40 tyś w pompę mnie się zwróci po bardzo długim czasie albo wcale. Piec na gaz już mam a pompy nie i tylko dlatego. Jedynie myślę nad tanią podmianą na kondensat.

Mam jeszcze dwa lata z bardzo dobrymi cenami energii- gdzieś za półtora roku będę się decydował czy wchodzić w PV , czy nie.

Jeśli jednak wejdę w PV , to na gruncie- mam miejsce od południa przy 50m wjeździe na posesję.Raczej sam wszystko zamontuję ( wg rady Marcina_u:yes:)

Jak się będzie wyraźnie opłacało- to YES !

Mam jeszcze dwa lata z bardzo dobrymi cenami energii- gdzieś za półtora roku będę się decydował czy wchodzić w PV , czy nie.

Jeśli jednak wejdę w PV , to na gruncie- mam miejsce od południa przy 50m wjeździe na posesję.Raczej sam wszystko zamontuję ( wg rady Marcina_u:yes:)

Ja się nastawiam na przyszły rok. Jeśli wypali grant do którego się zakwalifikowałem, to 3kwp będę mieć w bardzo dobrej cenie. Ale na pewno będę chciał zrobić więcej, jedna połać dachowa(niecałe 70m2) idealnie na południe przy nachyleniu 45st.

Mieszkam w domu o powierzchni 200m.Pierwsze piętro i poddasze.

Ocieplenia z zewnątrz nie ma,ale okna są nowe(współczynnik przenikania bardzo doby,jak twierdził facet od ogrzewań).

Mur ok. 40cm grubości składa się z cegła maks w środku wełna,i cegła modularna.na poddaszu też jest wełna.To wszystko z ociepleń.

Budynek był budowany 10 lat temu.Dach dwuspadowy jaskółki od południa i północy.Grzejniki stalowe u góry żeliwne na dole.(żeliwne do wymiany będą)

Szukam osoby która ogrzewa dom tylko pompa ciepła powietrzną.Mieszkam w Krakowie.

Moje pytanie to:Czy taka pompa pomimo mroźnych dni,ogrzej dom o polowe lub ok 30% taniej niż gaz rocznie np.?

Może pompa ciepła powietrzna plus kocioł gazowy?

Ogniwa plus pompa ciepła powietrzna?

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale dodam coś od siebie dla przyszłych zainteresowanych. Mam podobny dom, może delikatnie słabiej docieplony, tylko stare grzejniki i system biwalenty oparty na kotle gazowym kondensacyjnym oraz pompie ciepła PW. I powiem tak: jeśli ktoś się waha co wybrać gaz czy pompę to jedynym słusznym wyborem jest kocioł gazowy. Nie ma takiej możliwości, aby grzanie było tańsze w takim domu pompą o 30%. Dopiero jak ktoś się zdecyduje na system biwalenty + zaawansowane sterowanie w taryfie G12W/G13 może liczyć na oszczędności w okolicach 30% rocznie (zakładając, że ceny nośników energii będą rosły równomiernie).

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale dodam coś od siebie dla przyszłych zainteresowanych. Mam podobny dom, może delikatnie słabiej docieplony, tylko stare grzejniki i system biwalenty oparty na kotle gazowym kondensacyjnym oraz pompie ciepła PW. I powiem tak: jeśli ktoś się waha co wybrać gaz czy pompę to jedynym słusznym wyborem jest kocioł gazowy. Nie ma takiej możliwości, aby grzanie było tańsze w takim domu pompą o 30%. Dopiero jak ktoś się zdecyduje na system biwalenty + zaawansowane sterowanie w taryfie G12W/G13 może liczyć na oszczędności w okolicach 30% rocznie (zakładając, że ceny nośników energii będą rosły równomiernie).

Trzeba by było przerobić pełny sezon (tylko trudno jest trafić identyczne- choć ostatnie dwa lata wyszło mi akurat podobne zużycie) na PC i odliczyć pełne odcięcie od gazu ( abonamenty , itp).No i oczywiście gotowanie na indukcji.

Ciekawi mnie jaka wtedy będzie realna różnica gaz vs PC.

Wałkowaliśmy to , ale przypomnę :

-można zrobić PC w dobrej cenie , a dobry kondensat też przecież swoje kosztuje z instalacją

-koszty na PC już teraz mamy szansę zmniejszyć lub znieść przy PV , a gaz jak to gaz...( ma być też amerychamski +/- 20% ceny ruskiego...:stirthepot:)

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Trzeba by było przerobić pełny sezon (tylko trudno jest trafić identyczne- choć ostatnie dwa lata wyszło mi akurat podobne zużycie) na PC i odliczyć pełne odcięcie od gazu ( abonamenty , itp).No i oczywiście gotowanie na indukcji.

Ciekawi mnie jaka wtedy będzie realna różnica gaz vs PC.

Wałkowaliśmy to , ale przypomnę :

-można zrobić PC w dobrej cenie , a dobry kondensat też przecież swoje kosztuje z instalacją

-koszty na PC już teraz mamy szansę zmniejszyć lub znieść przy PV , a gaz jak to gaz...( ma być też amerychamski +/- 20% ceny ruskiego...:stirthepot:)

Pzdr

Posiadając i pompę i kocioł gazowy, nie potrzebuję przerabiać kilku sezonów. Cześć doby wykorzystuję pompę, drugą część kocioł. Na bieżąco mogę porównywać zużycie gazu i prądu i widzę co i kiedy się bardziej opłaca w zależności od temp. zew. i ceny nośników energii. W nowym domu pewnie bym się wahał czy gaz czy pompa, ze względu na nieprzewidywalność cen, szczególnie prądu. Ale w takich starszych domach przyłącze gazowe zazwyczaj już jest, komin spalinowy zapewne też, jak był jakiś piec na ekogroch itp. to i pewnie kotłownia spora też. Przeróbka instalacji+kocioł gazowy to kwota w granicach 10tyś. zł, markowa pompa ciepła to 2-3 razy tyle... Nawet jeśli dzięki pompie zaoszczędzę 1tyś zł rocznie to całość zwróci mi się po 10-20 latach, jeśli w tym czasie pompa nie padnie oczywiście. I żeby nie było, że jestem przeciwnikiem pomp ciepła... mam i jestem z niej bardzo zadowolony tylko, że dostałem ją gratis, inaczej nigdy bym się nie zdecydował.

Wschód-zachód nie jest taki zły, mam 4-ty rok, masz wtedy więcej SWOJEJ energii zarówno rano, jak i wieczorem i to praktycznie wyrównuje mniejszą produkcję. U mnie 8kW wschód - zachód praktycznie wystarcza na prąd bytowy+pompa 10kW GW, pow. grzana ok. 200 m2

Dlatego posiadając już gaz przejdę po ociepleniu tylko na nowszy piec i tyle nawet jak będę płacił 2 tyś więcej na rok to w porównaniu z kosztami instalacji pompy 35k może mi się nigdy nie zwrócić biorąc pod uwagę ceny gazu/prądu dziś bo nikt nie wie ile w przyszłości bedziemy za to płacić. Niemniej bawi mnie sytuacja gadam ostatnio ze znajomą, która właśnie kończy budowę domu i pytam czym będzie grzać ta mi że pelletem pytam dlaczego a ta bo muszą się wykazać "ekologicznością" więc pytam czy nie mają gazu a no mają bo będą nim wodę grzać więc pytam czemu nie dom a ta mi że to drogo wychodzi :lol2: więc podesłałem jej koszty orientacyjne z ciepławłaściwego a tam jak byk wychodzi że pellet jeszcze drożej ale ta i tak upiera się przy swoim. Także jak ktoś jest na coś zafiksowany to ciężko go przekonać. Nawet racjonalne argumenty do ludzi nie docierają taka już jest "Potęga irracjonalności".

Mógłbyś podrzucić link do tematu o samodzielnej instalacji PV ? Zaczynam powoli się rozglądać i chce sobie przeliczyć czy to już się opłaca czy jeszcze dać sobie spokój ;)

Zaczynam powoli się rozglądać i chce sobie przeliczyć czy to już się opłaca czy jeszcze dać sobie spokój ;)

Dopiero co przeglądałem fora i mnie wyszło że na ten moment na zero wyjdzie się po 8-10 latach (zakładając że coś drogiego się nie zepsuje i nie zawieszą programu prosument). Jeżeli cena energii faktycznie pójdzie w górę, to zwrot się przyspieszy.

Aktualna cena za 1kW z montażem ~3200-4000zł.