jaros11 23.09.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Szanowni forumowicze.Mam problem z uruchomieniem studni z filtrem szpilkowym na rurze 5/4".Co wykonałem:Odwiert wykonany 50 m od brzegu Dunajca czyli kamieniste dno (otoczaki).Wiertłem 220 mm wydobyłem 3 m piachu potem 1 m kamieni "dunajcowych".Pokazała się woda i wiercenie było niemożliwe więc osadziłem 4 m rury 200 mm. (w rurze stoi 20 cm wody)W dno wbiłem zestaw rur 5/4" (4,5 m) + filtr szpilkowy 1,3 m.(górna część filtra zaczyna się ok. 70 cm pod poziomem wody) Zamontowałem pompę ssącą 800W (nową) i po odpowietrzeniu układu woda ledwo cieknie (jak krew z nosa).Co może być przyczyną?Czy grunt kamienisto-piaszczysty ma tak słabą przepuszczalność ? (przy zalaniu rury do pełna woda opada bardzo wolno)Czy pompa 800W jest za słaba?W innym terenie (200 m od brzegu Odry) taki zestaw sprawdza się doskonale.Proszę znawców tematu o opinie jaka może być przyczyna tak słabej wydajności.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts