dpo 23.09.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Witam Wiem, ze bylo juz kilka watkow na ten temat, ale wciaz mam watpliwosci.Rozwazalem kilku producentow, Ruuki, Pruszynski i .....Blachotrapez (chyba malo znany). Z tych 3 firm tylko ostatnia nakazuje z instrukcji (obrazkowej wylacznie - bez slowa....), zeby dachy ponizej 45* skosu deskowac, papowac itp....Koszt powazny sie robi i pracy wiecej przy tym. Zastanawiam sie czemu to zalecaja skoro grubosc paneli wszystkich 3 producentow jest taka sama ?Jak zrobie na folii i laty/kontrlaty to pewnie gwarancje strace, prawda ? Wyjasniam juz czemu sie uparlem na ten Blachotrapez. Otoz policzylem sobie efektywna powierzchnie krycia paneli wzgledem mojej polaci i one idealnie mi pasuja (sa dluzsze o 1 centymetr, wiec odpada jakiekolwiek przycinanie itp). Dach bedzie bardzo prosty - dwuspadowy, bez kominow, okien, wykuszy - czyli stodola o kacie nachylenia 25*.Poza tym maja wiecej kolorow do wyboru, a żona chce bardzo jasny szary czego w ruuki nie widzialem. Panele to Retro 25 / 554. Warto sie nad te wymiary tak napalac ? Czy wziac pruszynskiego i przyciac ostatni panel ?Nie znam sie na tym i obawiam sie, ze jak da sie cos skopac na budowie to mi to skopia, stad staram sie unikac takich sytuacji. Dzieki za porady. Edytowane 23 Września 2018 przez dpo Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/241558-blacha-na-r%C4%85bek-deskowac-czy-nie-producenci-podchodza-roznie-do-tematu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.09.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Proponuję na piśmie, bądź chociaż mailowo uzyskać od blachotrapezu informację czy deskowanie jest warunkiem uzyskania gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/241558-blacha-na-r%C4%85bek-deskowac-czy-nie-producenci-podchodza-roznie-do-tematu/#findComment-7578990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts