Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wiem, ze bylo juz kilka watkow na ten temat, ale wciaz mam watpliwosci.

Rozwazalem kilku producentow, Ruuki, Pruszynski i .....Blachotrapez (chyba malo znany).

Z tych 3 firm tylko ostatnia nakazuje z instrukcji (obrazkowej wylacznie - bez slowa....), zeby dachy ponizej 45* skosu deskowac, papowac itp....

Koszt powazny sie robi i pracy wiecej przy tym.

Zastanawiam sie czemu to zalecaja skoro grubosc paneli wszystkich 3 producentow jest taka sama ?

Jak zrobie na folii i laty/kontrlaty to pewnie gwarancje strace, prawda ?

Wyjasniam juz czemu sie uparlem na ten Blachotrapez.

Otoz policzylem sobie efektywna powierzchnie krycia paneli wzgledem mojej polaci i one idealnie mi pasuja (sa dluzsze o 1 centymetr, wiec odpada jakiekolwiek przycinanie itp). Dach bedzie bardzo prosty - dwuspadowy, bez kominow, okien, wykuszy - czyli stodola o kacie nachylenia 25*.

Poza tym maja wiecej kolorow do wyboru, a żona chce bardzo jasny szary czego w ruuki nie widzialem. Panele to Retro 25 / 554.

Warto sie nad te wymiary tak napalac ? Czy wziac pruszynskiego i przyciac ostatni panel ?

Nie znam sie na tym i obawiam sie, ze jak da sie cos skopac na budowie to mi to skopia, stad staram sie unikac takich sytuacji.

Dzieki za porady.

Edytowane przez dpo
https://forum.murator.pl/topic/241558-blacha-na-r%C4%85bek-deskowac-czy-nie-producenci-podchodza-roznie-do-tematu/