Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cokół, dołożenie styropianu do ocieplenia fundamentu żeby zniwelować róznicę

Recommended Posts

Witam

Pytanie do Was Ekspertów

fundament jest ocieplony 8cm xpsem

na ściany pójdzie 15 albo 20cm styropianu i teraz 2 pytania

1. od jakiej wysokości dawać ocieplenie budynku - od poziomu zakończenia się fundamentu (xpsu) a początku ściany z porotherma

czy od poziomu 0 budynku a miejsce pomiędzy górą fundamentu a poziomem 0 wypełnić 8cm xps

2

czy można dołożyć do ocieplenia fundamentu kolejne 8cm styropianu, żeby zrobić cokół cofnięty o 4cm a nie jak teraż że ściana ocieplona ma być 20cm a ocieplenie fundamentu 8cm i jest 12cm różnicy

Kierownik mówi że nie do końca bo ten dołożony styropian nie będzie zaczynał się od ławy fundamentowej i może go podnieść (glina)

Proszę o pilne doradzenie bo trzeba zamawiać styropian a tu zonk z cokołem

cokół.jpg

Edytowane przez drozduu

czy naprawde nikt nie wie

no chyba, że to głupie i oczywiste pytanie - poprawcie mnie jeszcze takie zadaje

ostatnia sugestia ekipy ocieplającej u sąsiada:

że warstwa styropianu jest nałożona na xpse przy fundamencie ale jest ścięta pod kątem przy gruncie

jak myślicie - to załatwi sprawę ??

Mam identyczną sytuację. Na ściance fundamentowej 8cm styro na ścianie domu 18cm. Cokół wyszedł około 10cm - trochę sporo ale cóż.

Styro 18cm zaczyna się od góry ściany fundamentowej. U sąsiada widziałem teraz że styro na ściance fundamentowej jest opuszczony około 10cm.

Jak będziesz robił obwódkę to i tak glinę musisz wybrać i usypać ją na piasku. Wtedy dodatkowej warstwy xps nie powinno podnosić. Doklejanie drugiej warstwy xps ma sens ale czy jest teraz Ci to konieczne do życia? Będziesz robił obwódkę to sobie dokleisz.

właśnie nie chce robić cokołu a druga sprawa to jak będę robił obwódkę (odbojówkę) to kostką dojde do styropianu 20 i wychodzi na to że te 12cm pod poziomem kostki będzie uzupełnione piaskiem - oki piasek sam w sobie nie wysadzi ale już glina pod nim tak

Tu zrobienie tego ścięcia pod kątem 45stopni między 8cm XPS a 20cm styro czyli trójkąt o bokach 12cm ma niby jakiś sens że jak wysadza grunt spod spodu nie napotyka na poziomą warstwę tylko idzie pod kątem ale jakoś nie do końca jestem do tego przekonany

I jeszcze jedno co jeśli chciałbym zrobić odbojówkę pz kamyków a nie kostki - niby woda mniej chlapie na elewacje ale znowu nie spływa tak jak po kostce tylko może się z niej zrobić wanna

właśnie nie chce robić cokołu a druga sprawa to jak będę robił obwódkę (odbojówkę) to kostką dojde do styropianu 20 i wychodzi na to że te 12cm pod poziomem kostki będzie uzupełnione piaskiem - oki piasek sam w sobie nie wysadzi ale już glina pod nim tak

12cm pisaku to za mało. Wykop przynajmniej na dwa sztychy głębokości szpadla.

I jeszcze jedno co jeśli chciałbym zrobić odbojówkę pz kamyków a nie kostki - niby woda mniej chlapie na elewacje ale znowu nie spływa tak jak po kostce tylko może się z niej zrobić wanna

To może pomyśl o drenażu odwadniającym wokół fundamentów?

12cm w poziomie pomiędzy xpsem a styropianem

jest następna koncepcja

teoria taka żeby styropian nie nakładać na xpsa - po 1sze że xps może się odkleić w wykopie i będzie powodował pęknięcia styropianu - po 2gie że to co pod ziemią ma być xps - nawet dołożony w formie ściętej żeby zniwelować różnicę 12cm (w poziomie) do styropianu a to co ponad gruntem styropian bo styropian ciągnie wodę a xps nie

sam już nie wiem