dwiecegly 24.09.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Mam ściankę wewnątrzną w garażu ocieploną styropianem (garaż nieogrzewany). Wymysliłem że nakleje płytki gresoowe na to które zostały mi w sporej ilości. Jednak jak przypadkowo usłyszałem w sklepie to nie powinno się klieć dużych płytek na styropian, nawet jesli warstwa zbrojąca jest dobrze zrobiona. Czy to prawda? Ponoc nie zaleca sie płytek wiekszych niz 30x30cm a nawet pod takie warstwa kleju powinna być dużo grubsza niż standardowo. Znalazlem też taki artykuł w internetach.Powiem szczerze że jesli nie moge kleić dużych płytek to już wole dać tam tynk zwykly. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAST 25.09.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Witam Zgadza się maksymalny ciężar, który jest zalecany na system dociepleń to ok. 35kg/m2 i to przy zachowaniu pewnych wymogów tj. podwójna siatka i kołkowanie po pierwszej siatce min. 10-12 szt. kołkow na m2. Tak to wygląda i niestety inaczej być nie może. Oczywiście w przypadku ograniczonej wysokości możesz spróbować coś pominąć ale to już wyłącznie na swoją odpowiedzialność. Dla porównania ciężar tynku to zaledwie 2-4kg, a plytki z klejem ok. 40kg czyli 10 razy więcej. Fizyki się nie da oszukać, a bezpieczeństwo ponad wszystko Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 25.09.2018 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Ok dzięki za potwierdzenie. Zrobie wiec zwykły tynk albo mozaikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts