redbox 26.09.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) Miałem do wyboru terrive i monolit, ale po tym jak u znajomego wiecilismy w stropie (terriva) kołki to mi przeszła chęć na terrive. Przy 75 m2 stropu oszczednosc miedzy terriva mialem wyliczona na 2 tysiące. Pytając wykonawców, im było wszystko jedno bo i przy terrivie musieliby sie nanosic pustaków, a przy monolicie szalunki i troche wiecej stali. Przy monolicie musisz pilnowac bardziej wykonawcow, aby zbrojenie nie lezalo bo zaraz bedziesz mial korozje. Wwdług mnie monolit lepszy, bardziej trzyma chałupe w kupie, nie ma problemów z mocowaniem kolłów karniszy a i wysokosc ma znaczenie, bo terriva zajmie 21+5 cm (monolit 16 cm) niby niewileka roznica ale zawsze 10 centów masz na wysokosci. Edytowane 26 Września 2018 przez redbox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.09.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Na moim 90metrowym stropie roznica w cenie materialu pomiedzy teriva a vectorem , to bedzie max ok 20 % na korzysc terivy. Na samym stropie 1000zl dla pustakowca, zbrojenia praktycznie tyle samo, albo nawet mniej dla vectora, gdy na szkodach bedziesz musial dac siatki po calosci. Najwieksza roznica to koszt betonu. Wartosci uzytkowe na pewno na korzysc vectora. Wiercisz gdzie chcesz, a i tynkowac nie musisz bo plyty sa ładne, jak ktos lubi betony pozostawic surowe. Wystarczy dac gładź w innym przypadku. Sporo osob pisze, ze próbując wiercic 2 stropie pustaki sie rozlatują. Na Vectorze czuje sie pewniej. Ma byc też cichszy. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts