Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie warstwy paroizolacji (przez pomyłkę)

wrb44

Recommended Posts

Trochę wstyd się przyznać, ale podczas zakładania paroizolacji zanim zdałem sobie sprawę, że na rolkę nawinięta jest folia złożona na pół, to zdążyłem ułożyć kilka pasów :) Mam żółtą paroizolację w rolce 200x50 ale sama rolka ma 100cm szerokości ponieważ folia jest nawinięta w podwójnej warstwie którą można (powinno się?) rozłożyć.

Efekt jest taki, że 3 ściany zaizolowałem podwójną warstwą folii. Zastanawiam się czy poza stratą materiału może mieć to jeszcze jakieś konsekwencje? To co podpowiada wyobraźnia to to, że pomiędzy warstwy folii może dostać się woda która nie będzie mogła znaleźć ujścia. Naleci od góry tam gdzie dwie warstwy nie są zespolone a zostanie na dole tam gdzie warstwy są połączone.

IMG_9921.jpg IMG_9923.jpg IMG_9922.jpg

Może powinienem rozciąć dolne łączenie i "cieszyć się" podwójną jakością?

Pozdrawiam

Trochę wstyd się przyznać, ale podczas zakładania paroizolacji zanim zdałem sobie sprawę, że na rolkę nawinięta jest folia złożona na pół, to zdążyłem ułożyć kilka pasów :) Mam żółtą paroizolację w rolce 200x50 ale sama rolka ma 100cm szerokości ponieważ folia jest nawinięta w podwójnej warstwie którą można (powinno się?) rozłożyć.

Efekt jest taki, że 3 ściany zaizolowałem podwójną warstwą folii. Zastanawiam się czy poza stratą materiału może mieć to jeszcze jakieś konsekwencje? To co podpowiada wyobraźnia to to, że pomiędzy warstwy folii może dostać się woda która nie będzie mogła znaleźć ujścia. Naleci od góry tam gdzie dwie warstwy nie są zespolone a zostanie na dole tam gdzie warstwy są połączone.

[ATTACH=CONFIG]419227[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]419225[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]419226[/ATTACH]

Może powinienem rozciąć dolne łączenie i "cieszyć się" podwójną jakością?

Pozdrawiam

Bardziej niż "naleci woda przez rozcięcie o góry i zostanie na dole" martwiłbym się skąd tam u góry wogóle woda by się miała wziąść.

A jak już to tajemnicze źródło wody namierzysz, koniecznie je zlikwiduj, bo przy pojedycznej warstwie folii będzie ciekło i Ci karton gips zamoknie.

Generalnie to od zewnątrz masz krycie właściwe (dawchówka, blacha) i krycie wstępne (membrana, papa), które zabezpieczają przed dostaniem się wody z zewnatrz.

Jak nie spaprzesz paroizoloacji, to ilość pary wodnnej która wejdzie do wełny i skropli się wewnatrz wełny będzie minimalna. Na tyle minimalna, że nie będzie ciekła na dół tylko zostanie we wełnie i po wzroście temperatur zostanie odparowana/wysuszona poprzez membrane lub szczelinę wentylacyjną pod papą.

Edytowane przez Jastrząb