wrb44 24.09.2018 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Trochę wstyd się przyznać, ale podczas zakładania paroizolacji zanim zdałem sobie sprawę, że na rolkę nawinięta jest folia złożona na pół, to zdążyłem ułożyć kilka pasów Mam żółtą paroizolację w rolce 200x50 ale sama rolka ma 100cm szerokości ponieważ folia jest nawinięta w podwójnej warstwie którą można (powinno się?) rozłożyć. Efekt jest taki, że 3 ściany zaizolowałem podwójną warstwą folii. Zastanawiam się czy poza stratą materiału może mieć to jeszcze jakieś konsekwencje? To co podpowiada wyobraźnia to to, że pomiędzy warstwy folii może dostać się woda która nie będzie mogła znaleźć ujścia. Naleci od góry tam gdzie dwie warstwy nie są zespolone a zostanie na dole tam gdzie warstwy są połączone. Może powinienem rozciąć dolne łączenie i "cieszyć się" podwójną jakością? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.09.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 (edytowane) Trochę wstyd się przyznać, ale podczas zakładania paroizolacji zanim zdałem sobie sprawę, że na rolkę nawinięta jest folia złożona na pół, to zdążyłem ułożyć kilka pasów Mam żółtą paroizolację w rolce 200x50 ale sama rolka ma 100cm szerokości ponieważ folia jest nawinięta w podwójnej warstwie którą można (powinno się?) rozłożyć. Efekt jest taki, że 3 ściany zaizolowałem podwójną warstwą folii. Zastanawiam się czy poza stratą materiału może mieć to jeszcze jakieś konsekwencje? To co podpowiada wyobraźnia to to, że pomiędzy warstwy folii może dostać się woda która nie będzie mogła znaleźć ujścia. Naleci od góry tam gdzie dwie warstwy nie są zespolone a zostanie na dole tam gdzie warstwy są połączone. [ATTACH=CONFIG]419227[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]419225[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]419226[/ATTACH] Może powinienem rozciąć dolne łączenie i "cieszyć się" podwójną jakością? Pozdrawiam Bardziej niż "naleci woda przez rozcięcie o góry i zostanie na dole" martwiłbym się skąd tam u góry wogóle woda by się miała wziąść. A jak już to tajemnicze źródło wody namierzysz, koniecznie je zlikwiduj, bo przy pojedycznej warstwie folii będzie ciekło i Ci karton gips zamoknie. Generalnie to od zewnątrz masz krycie właściwe (dawchówka, blacha) i krycie wstępne (membrana, papa), które zabezpieczają przed dostaniem się wody z zewnatrz. Jak nie spaprzesz paroizoloacji, to ilość pary wodnnej która wejdzie do wełny i skropli się wewnatrz wełny będzie minimalna. Na tyle minimalna, że nie będzie ciekła na dół tylko zostanie we wełnie i po wzroście temperatur zostanie odparowana/wysuszona poprzez membrane lub szczelinę wentylacyjną pod papą. Edytowane 26 Września 2018 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb44 26.09.2018 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Dzięki za odpowiedź. Jeżeli dobrze rozumiem, to nie mam się co przejmować podwójną warstwą folii jeżeli izolacja będzie zrobiona tak jak powinna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 27.09.2018 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Dzięki za odpowiedź. Jeżeli dobrze rozumiem, to nie mam się co przejmować podwójną warstwą folii jeżeli izolacja będzie zrobiona tak jak powinna? A jaki system wentylacji jest przewidywany? SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb44 28.09.2018 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 A jaki system wentylacji jest przewidywany? Przy jednej ze ścian stoi komin z dodatkowym kanałem wentylacyjnym. Na otwarty dół (~32m2) przewiduję jeden kanał podczepiony do wspomnianego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts