Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś moze mi jeszcze pomóc w odpowiedzi na pytanie, co się robi najpierw przy scianie trójwarstwowej? Najpierw okna czy najpierw ocieplenie i ściana osłonowa??

Może ty Klaus wiesz, bo robisz trójwarstwówkę.

Pozdrawiam

Okna na końcu.

Dzięki za odpowiedź. Tez tak cały czas sądziliśmy, aż do dziś.W salonie M&S na Gdańskiej (tzn. tam gdzie chcemy kupic okna) powiedzieli, że otwory okienne nie będa wtedy standardowe i będzie duża dopłata. Okno typowe ma podobno tylko 1 cm tolerancji a nie sposób tak dokładnie wymurować, szczególnie z klinkieru. No nie wiem.Troche nam się nie uśmiecha mieć dopłatę za okna niestandardowe.

Oni nie wiedzą o czym mówią. Też z nimi rozmawiałem na ten temat.

To czy okno będzie standardowe czy nie, nie ma nic wspólnego

z klinkierem na elewacji. Dużo by trzeba pisać, może się kiedyś

spotkamy w realu to Ci opowiem o szczegółach.

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1302697

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Czy ktoś moze mi jeszcze pomóc w odpowiedzi na pytanie, co się robi najpierw przy scianie trójwarstwowej? Najpierw okna czy najpierw ocieplenie i ściana osłonowa??

Pozdrawiam

Okna na końcu.

Dzięki za odpowiedź. Tez tak cały czas sądziliśmy, aż do dziś.W salonie M&S na Gdańskiej (tzn. tam gdzie chcemy kupic okna) powiedzieli, że otwory okienne nie będa wtedy standardowe i będzie duża dopłata. Okno typowe ma podobno tylko 1 cm tolerancji a nie sposób tak dokładnie wymurować, szczególnie z klinkieru. No nie wiem.Troche nam się nie uśmiecha mieć dopłatę za okna niestandardowe.

to na 100%bierzecie w m&s -ach okna?-mozesz napisac jakie i czy cos jeszcze bierzesz oprócz okien(brama garaz,parapety),do mnie dzwonił dzisiaj pan z m&s-bo nie mozemy sie do końca zdecydować czy m&s czy urzedowski-na dzień dzisiejszy okna m&s 2 tys,taniej ale rolety zew,ponad 3 tys drozej,ale przy okazji mozna wytargować brame taka jak chcemy a znowu u drugich podobaja nam sie parapety zew :cry:

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1302737

- murowanie komina - zaoferowali 100PLN/mb bez względu na to czy murowanie z cegły czy z prefabrykatów

- wylewanie posadzki z i bez ocieplenia - tu chyba grubo przesadzili bo bez ocieplenia 30PLN/m2

- murowanie ścian z cegły i suporeksu - 15PLN/m2

Sąsiad płacił ostatnio za wylanie posadzki bez materiałów 16 zł/m2, ocieplenie miał zrobione

Witam

Na dniach będe miał robione wylewki. Dzwoniłem do dwóch firm szczecińskich i chciały po 14zł za 1m2 (sama wylewka), oraz do dwóch stargardzkich, gdzie cena wynosiła 12 i 12,50 zł za 1 m2. Przy czym te stargardzkie mialy talerze do zacierania, a te szczecińskie to: jednemu sie popsuł, a drugi nie używa :o Oczywiście interesowały mnie tylko firmy z miksokretem. I najciekawsze jest to, że najbardziej fachowy był ten najtańszy (widziałem jak pracuje, oraz efekty jego wcześniejszych robót).

pozdrawiam

Konrad

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1302864

Witam.

Pozdrawiam

Okna na końcu.

A jakie teraz są okna standartowe? Chyba tylko w blokach i to tych z dużej płyty. I tak muszą przyjechać i wymierzyć. Kręcą coś. Chcą cię naciągnąć na "niestandardówkę".

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1303026

Może kilka słów na temat tego co robię - gdyż nie buduję domu od podstaw jak większość z was tylko zakupiłam poniemiecki dom na wsi i rozbudowuję go o jeszcze jedno piętro, klatkę schodową, taras i balkon.

Jestem na etapie rozbiórki dachu i co chwila wychodzi coś co zapomniałam wycenić z moimi wykonawcami dlatego mam pytanko czy może ktoś się orientuje jakie ceny są na rynku jeżeli chodzi o następujące prace:

- murowanie komina - zaoferowali 100PLN/mb bez względu na to czy murowanie z cegły czy z prefabrykatów

- wylewanie posadzki z i bez ocieplenia - tu chyba grubo przesadzili bo bez ocieplenia 30PLN/m2

Z góry dziękuję za pomoc :)

pozdrawiam

Witaj w grupie :D

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1303030

Sąsiad płacił ostatnio za wylanie posadzki bez materiałów 16 zł/m2, ocieplenie miał zrobione

Witam

Na dniach będe miał robione wylewki. Dzwoniłem do dwóch firm szczecińskich i chciały po 14zł za 1m2 (sama wylewka), oraz do dwóch stargardzkich, gdzie cena wynosiła 12 i 12,50 zł za 1 m2. Przy czym te stargardzkie mialy talerze do zacierania, a te szczecińskie to: jednemu sie popsuł, a drugi nie używa :o Oczywiście interesowały mnie tylko firmy z miksokretem. I najciekawsze jest to, że najbardziej fachowy był ten najtańszy (widziałem jak pracuje, oraz efekty jego wcześniejszych robót).

pozdrawiam

Konrad

A mozecie mnie oswiecic czy jesli zdecyduje sie na podlogowke to rodzaj wylewek jest inny :lol:

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1303048

Witam.

Pozdrawiam

Okna na końcu.

A jakie teraz są okna standartowe? Chyba tylko w blokach i to tych z dużej płyty. I tak muszą przyjechać i wymierzyć. Kręcą coś. Chcą cię naciągnąć na "niestandardówkę".

Ja o d dobrych 4 lat korzystam z usług małej firmy prowadzonej przez jednego pana - i on sam wstawia okna i drzwi - i z wykonawstwa i doradztwa jestem bardzo zadowolona. Co prawda do niego trzeba się przyzwyczaić bo troche zakrecony ale fachowiec dobry i jak są otwory o niewielkiej różnicy w stosunku do standardowych wymiarów doradza czy da się czy nie coś z tym zrobić zeby bylo taniej.

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1303070

Witam.

Pozdrawiam

Okna na końcu.

Oni nie wiedzą o czym mówią. Też z nimi rozmawiałem na ten temat.

To czy okno będzie standardowe czy nie, nie ma nic wspólnego

z klinkierem na elewacji. Dużo by trzeba pisać, może się kiedyś

spotkamy w realu to Ci opowiem o szczegółach.

Chętnie rozwinę temat przez telefon, bo czas nas trochę nagli. Jak to nie problem to poprosze o tel. na priv to zadzwonię(tzn. mój mąż Wojtek). A z tymi standardowymi oknami to chodzi o to, że np. mamy w projekcie 120 na 150 i to jest standard, a jak otwór będzie 2 cm za duży bądź za mały to juz nie będzie standard i bedzie dopłata. Murzrze twierdzą, że najpierw się muruje, bo łatwiej się z oknem dopasowac niż potem z klinkierem do okna. Ci od okien twierdza, że im w sumie wszystko jedno, ale najpierw to powinny byc okna, bo murarze na 100% nie wybuduja co do cm z projektem i bedzie dopłata. A dopłaty nie chcemy. Korby można dostać. A ekipa od ocieplania, ściany osłonowej i klinkieru wchodzi w następnym tygodniu.

Iwona

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1303183

to na 100%bierzecie w m&s -ach okna?-mozesz napisac jakie i czy cos jeszcze bierzesz oprócz okien(brama garaz,parapety),do mnie dzwonił dzisiaj pan z m&s-bo nie mozemy sie do końca zdecydować czy m&s czy urzedowski-na dzień dzisiejszy okna m&s 2 tys,taniej ale rolety zew,ponad 3 tys drozej,ale przy okazji mozna wytargować brame taka jak chcemy a znowu u drugich podobaja nam sie parapety zew :cry:

Miraśka - podobają nam się najbardziej w M&S niż w Urzedowskim i też 2 tys taniej. Rolet nie bierzemy, o parapetach jeszcze nie myśleliśmy cenowo, ale tez mają ładne. Bierzemy meranti kolor teak lazur. Kilka okien ze szprosami wiedeńskimi. Tylko problem z tym montażem w scianie trójwarstwowej. Chyba popytamy w innych punktach M&S.

A tak apropos okien, to na liście są dobre opinie o Kowalskich, że niedrodzy. No nie wiem u nas wyceniali i było dobre 30% drożej niż w M&Sie, Urzędowskim i Pozbudzie.???

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1303203

Didi bardzo podobaja mi sie ogrody z ozdobnymi trawami (pampasowa , czerwona itp ) czy one nadaja sie do naszego klimatu . W niemczech jest teraz taka moda a i mi sie one bardzo podobaja tylko czy nie zmarzna

zapytam o to męża i dam znać

https://forum.murator.pl/topic/2416-grupa-szczeci%C5%84ska/page/2059/#findComment-1303218