Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmm, a wiesz gdzie jest Wieczorowskiego?bo my tez tam oglądalismy dzialke. Duńśka to taka ulica w dół do Manhatanu?

tak, ta długa - z wieczorowskiego z tego co widzę też będziesz nią jeździć. Poza tym jeszcze jedno szukając działek zwróćcie uwagę na planowaną obwodnicę Szczecina, ostatnio było o tym u nas na forum.

tak, słyszałam o niej. W 3 miescie zas słynna jest trasa Leborska :( tez blady strach pal na włascicieli działek. Na dodatek nie moga sie zdecydowac na przebieg, raz tak, raz siak

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze jedno pytanko:

na jaką długość wystaja Wam płytki parapetowe poza poza płaszczyznę elewacji? Sa jakies wskazania w tym zakresie?

U nas grubość elewacji 14 cm, wydaje mi sie, że najlepiej pasowałyby płytki długosci np. 18 cm ale są 15 albo 20. 15 to zdecydowanie za malo, pytanie czy 20 to nie będzie za mocno wystawać?

zalezy, ja mam surfinie poustawiane i u mnie pasuje dłuższy parapet. Doniczki sie mieszcza :p

OK, dzieki

Gosia

babka z kompleksu byla i mowila ze beda umowe o sprzedazy podpisywac....hmm...a jesli cos to poszukaj developera ktory jest wlascicielem tych dzialek ad neptun

jak cos mam prywatny telefon do faceta ktory ma dzialki przed i za moim plotem

wiesz, moze si enie dogadali. Biura chca ogromne prowizje. ja teraz tez sprzedaje działke i jak pomysle, ze mam im oddac 11.000 to dziekuje bardzo. A jak powiedziałam babce, ze oki,m oge jej 5000 zapłacic, to powiedziała ze jej sie nie opłaca :lol: chciałabym tak zarabiac pieniadze :wink:

Witam serdecznie forumowiczów.

Mam pytanko, więc pytam.

Czy ktoś z Was Szanowni Forumowicze korzysta z pompy ciepła?

Czy ktoś mógłby mi doradzić: gdzie pytać, o co pytać z czym to się je itd, itp.

Z góry dziękuję za "mądre" odpowiedzi i serdecznie wszystkich pozdrawiam. Tak nawiasem mówiąc to geolog powiedział, że działka jest GIT, jeśli chodzi o grunt ale na WZ dalej czekam bo Starostwo w Policach czegoś nie zrobiło. :evil: :evil: :evil:

P.S. (wiem, wiem szukaj ale tam jest tyle postów, że na plecy z wrażenia padam).

Mam pytanko, więc pytam.

Czy ktoś mógłby mi doradzić: gdzie pytać, o co pytać z czym to się je itd, itp.

Z góry dziękuję za "mądre" odpowiedzi i serdecznie wszystkich pozdrawiam. Tak nawiasem mówiąc to geolog powiedział, że działka jest GIT, jeśli chodzi o grunt ale na WZ dalej czekam bo Starostwo w Policach czegoś nie zrobiło. :evil: :evil: :evil:

P.S. (wiem, wiem szukaj ale tam jest tyle postów, że na plecy z wrażenia padam).

Na trójmiejskiej jest Marcus i Masza z kOleczkowa maja pompy juz pare lat i duze doświadczenie. Na pewno pomoga

Mam pytanko, więc pytam.

Kiedyś poważnie przymierzałam się do tematu. Poniżej wiedza w pigułce.

Pompa ma sens, jeśli nie masz dostępu do gazu ziemnego, bo ekonomicznie jest mało uzasadniona.

Na pewno wydatek nie zwróci się w opłacalnym terminie. Cena różna w zależności od systemu i wykonawcy.

Powinna współpracować z niskotemperaturowym odbiornikiem, czyli podłogówką - nie każdy akceptuje takie rozwiązanie w całym domu.

Rurki ogrzewania podłogowego muszą być układane gęściej, niż przy innych źródłach ciepła (czyli drożej). Poza tym warto zlecić ich montaż firmie montującej pompę, żeby uniknąć kłopotów z ew. reklamacją. Jeśli jednak ma to robić ktoś inny - trzeba zawsze uzgodnić ich gęstość i ułożenie,.

Jeśli dobre warunki gruntowe i działka spora - kolektory poziome (taniej), w przeciwnym przypadku pionowe (drożej).

Nad kolektorami nie można sadzić roślin o głębokim systemie korzeniowym - może to utrudniać aranżację zieleni. Dodatkowym problemem w uprawie jest wychładzanie gruntu, do czego może czasem dochodzić nad kolektorami.

Różne " paskudztwa" krążą w kolektorach, część nie wymaga uzupełniania (propan), część (glikol) musi być okresowo uzupełniana (dodatkowe koszty obsługi).

Koszty pracy związane są z kosztami energii elektrycznej pobieranej przez kompresor.

Są systemy grzejące zarówno cwu, jak podłogówkę (zdania podzielone na temat ich wydajności), inne grzeją tylko podłogówkę a do cwu potrzebna jest dodatkowa pompa powietrze-powietrze.

Sprawność pomp (COP) bardzo różna, najczęściej nie osiągają podawanej przez producenta.

Ja konferowałam z firmą Clima Komfort, uznałam że jest wiarygodna i ma dobre opinie użytkowników. Ostatecznie udało się jednak podłączyć gaz ziemny, więc inwestycja nie została zrealizowana.

gosia@ - a co Ty sie po szczecinskich landach rozgladasz ?

Koleczkowo Ci sie nie podoba :evil: :wink:

Podobno S6 ma teraz przez Tuchom gdzies tam leciec - daleko od nas -

i ta koncepcja ma duze szanse :)

Przepraszam za koleczkowski topic w szczecinskim watku

i pozdrawiam Szczecin :D

O, Zochnaaaaa, a gdzies Ty bywała?Koleczkowo cudne, dlatego tak ciezko mi cos znalezc :( Moze na kawe jeszcze wpadniesz?Zapraszam serdecznie. Juz mieszkacie?Daj znac na priva, bo nas pogonia za smiecenie :wink:

Teska, normalnie prowizje powinnas dostac za reklame :lol: :lol: :lol: Dzieki jeszcze raz, Na pewno zobacze jak bede w Szczecinie. Mówisz ze kompleks sprzedaje?

Gosiu, Koscino i "Nowe Doluje" to jedno z najpiekniejszych miejsc w okolicach Szczecina. A do Niemiaszkow na grzybki mozna ;)

Ja zakochalam sie dwa lata temu i sie uparlam, ze nigdzie indziej. (Teska tez mi wtedy podpowiadala, gdzie szukac :) )

280zl czyli chyba ceny spadly od ub. roku... Kiedy mysmy szukali, dzialka w nastepnym rzedzie za domkiem Teski kosztowala 100 euro metr... A dzialki sa tam sliiiczne... i do lasu niedaleko.

:D

Teska, normalnie prowizje powinnas dostac za reklame :lol: :lol: :lol: Dzieki jeszcze raz, Na pewno zobacze jak bede w Szczecinie. Mówisz ze kompleks sprzedaje?

Gosiu, Koscino i "Nowe Doluje" to jedno z najpiekniejszych miejsc w okolicach Szczecina. A do Niemiaszkow na grzybki mozna ;)

Ja zakochalam sie dwa lata temu i sie uparlam, ze nigdzie indziej. (Teska tez mi wtedy podpowiadala, gdzie szukac :) )

280zl czyli chyba ceny spadly od ub. roku... Kiedy mysmy szukali, dzialka w nastepnym rzedzie za domkiem Teski kosztowala 100 euro metr... A dzialki sa tam sliiiczne... i do lasu niedaleko.

Ja musze tylko męża przekonac :wink: Osttanio mowi, a gdzie te Gołuje :lol: on z chłopak z Mazur. Szczecin zna tylko z imprez u znajomych. Ceny to chyba pod NIemców wywindowali? Musze zaplanowac wyjazd do Szczecina, qrcze tylko z 2 dzieci, to lekki horror :-?

Witam

Jetem szczęśliwym posiadaczem działki w "Nowych Dołujach" przy ulicy Wilczej. 2 lata temu jak zaczynałem szukać działki to byłem napalony na Mierzyn jednak patrząc teraz jak dużo - gęsto domów tam powstało to jestem szczęśliwy, że mam działkę w Dołujach 300m od lasu. Będzie gdzie chodzić na spacery z rodzinką i psem.

Mam nadzieje, że na wiosnę przyszłego roku będę miał już wodę,i prąd i ruszę jakoś z budową a na razie zostaje mi czytać wasze wypowiedzi i dokształcać się w budowlance :D

... i jeszcze pewnie sympatyczne sąsiadki w pakiecie? 8)