arto72 16.04.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Czy możecie polecić jakiegoś hydrogeologa (musi mieć uprawnienia) do zrobienia operatu wodno-prawnego i dokumentacji hydrogeologicznej potrzebnych do pozwolenia wodno-prawnego na studnie (podawczą i zrzutową) do pompy ciepła? Będę wdzięczny za jakiś namiar, sprawa jest dość pilna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 16.04.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Alter ego - o jakich przepisach piszesz? Szperając w necie natknąłem się na coś takiego: Dojazd (droga manewrowa) do stanowisk postojowych w garażu jednoprzestrzennym (bez ścian wewnętrznych) powinien mieć szerokość dostosowaną do warunków ruchu takich samochodów, jakie mają być przechowywane, oraz do sposobu ich usytuowania w stosunku do osi drogi, ale co najmniej: 1) przy usytuowaniu prostopadłym - 5,7 m, 2) przy usytuowaniu pod kątem 60° - 4 m, 3) przy usytuowaniu pod kątem 45° - 3,5 m, 4) przy usytuowaniu równoległym - 3 m. Dopuszczone jest zmniejszenie wymiaru, przy usytuowaniu prostopadłym do 5,0 m, jeżeli stanowiska postojowe mają szerokość co najmniej 2,5 m. Podstawa prawna: Ustawa Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126 ze zm.) Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie ( Dz. U z 2002 Nr 75 poz. 690 ze zm.) Przyznaję się bez bicia, że jeszcze do tych przepisów nie zaglądałem Chciałem się zorientować, czy ktoś przerabiał podobny temat i czy dotyczy on również budownictwa jednorodzinnego. Pozdrawiam. Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez Alter ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 16.04.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam!Ile teraz kosztuje ziemia do wyrównania terenu na działce w okolicach Dobrej?? Mam propozycje 150 zł za wywrotkę i nie mam pojęcia czy to korzystna cena czy nie. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 16.04.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam! Ile teraz kosztuje ziemia do wyrównania terenu na działce w okolicach Dobrej?? Mam propozycje 150 zł za wywrotkę i nie mam pojęcia czy to korzystna cena czy nie. Dzięki za odpowiedź. Ja płaciłem 120zł i uważam, że dużo dałem ale udało mi się wyrwać naprawdę ładną czarną ziemię. Kiedyś zapłaciłem 120zł za 2 ciężarówki ale ziemia była marna i dam ją pod spód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 16.04.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 dobry pomysł, ja szukam żłobka w naszej gminie, przedszkol troche u nas jest wiec z tym chyba nie ma problemu.Ale znalezienie żłobka graniczy z cudem chyba wydaje mi się, że żłobka nie ma. A na miejsce wSzczecinie nie ma co liczyć, niestety. 7 lat temu mialam dziecko w żłobku w Szczecinie mieszkając w gminie Dobra na Bezrzeczu. Ja mam pytanie do mieszkających w Dobrej, czy wiecie może dlaczego zamykają "adrenalinkę" vel "widokową"?? Pięknie mi się nią dojeżdża do pracy... a teraz będzie klops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 16.04.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 wydaje mi się, że żłobka nie ma. A na miejsce wSzczecinie nie ma co liczyć, niestety. 7 lat temu mialam dziecko w żłobku w Szczecinie mieszkając w gminie Dobra na Bezrzeczu. Ja mam pytanie do mieszkających w Dobrej, czy wiecie może dlaczego zamykają "adrenalinkę" vel "widokową"?? Pięknie mi się nią dojeżdża do pracy... a teraz będzie klops Za kilka miesiecy bedziesz miala prawie autostrade , wiec masz ostatnie okazje na przejazd z duza dawka adrenaliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 16.04.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 A czy ja mogę prosić o namiary na ziemię do wyrownania działki w Dołujach?Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 16.04.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Szperając w necie natknąłem się na coś takiego: Dojazd (droga manewrowa) do stanowisk postojowych w garażu jednoprzestrzennym (bez ścian wewnętrznych) powinien mieć szerokość dostosowaną do warunków ruchu takich samochodów, jakie mają być przechowywane, oraz do sposobu ich usytuowania w stosunku do osi drogi, ale co najmniej: 1) przy usytuowaniu prostopadłym - 5,7 m, 2) przy usytuowaniu pod kątem 60° - 4 m, 3) przy usytuowaniu pod kątem 45° - 3,5 m, 4) przy usytuowaniu równoległym - 3 m. Dopuszczone jest zmniejszenie wymiaru, przy usytuowaniu prostopadłym do 5,0 m, jeżeli stanowiska postojowe mają szerokość co najmniej 2,5 m. Podstawa prawna: Ustawa Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126 ze zm.) Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie ( Dz. U z 2002 Nr 75 poz. 690 ze zm.) Przyznaję się bez bicia, że jeszcze do tych przepisów nie zaglądałem Chciałem się zorientować, czy ktoś przerabiał podobny temat i czy dotyczy on również budownictwa jednorodzinnego. Pozdrawiam. Przytoczyłeś przepis, który nie ma zastosowania do Twojego problemu - mowa jest o drodze manewrowej wewnątrz garażu wielostanowiskowego, np. w piwnicy centrum handlowego. Dla Ciebie istotne są linie zabudowy oraz liczba miejsc parkingowych określone w miejscowym planie lub decyzji o warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 16.04.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 aLien01,dziękuje za odpowiedź.Nie odpowadm na pw,bo nie moge wysłac wiadomości...Potrzebuje pewnie ze 3-4 wywrotki ,na końcowe ukształtowanie działki,a więc takiej lepszej ziemi.Czas zacząć zakladac ogród... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 16.04.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 aLien01,dziękuje za odpowiedź.Nie odpowadm na pw,bo nie moge wysłac wiadomości...Potrzebuje pewnie ze 3-4 wywrotki ,na końcowe ukształtowanie działki,a więc takiej lepszej ziemi.Czas zacząć zakladac ogród... Nie ma problemu jak będziecie potrzebowali namiary na wywrotkę i koparkę to pisz do mnie podeśle namiary. Sąsiadom trzeba pomagać W której części Dołuj się budujecie? Skasuj sobie wszystkie stare pw ze skrzynki to będziesz mogła wysyłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 16.04.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 ..Nadal mam problemy z wysyłaniem wiadomosci mimo,że wykasowałam stare.To nowe forum to jakaś porażka dla mnie,nie potrafię sie nim poslugiwać.Ale o namiary poproszę.Dziękuję Sąsiedzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 16.04.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Nie ma problemu jak będziecie potrzebowali namiary na wywrotkę i koparkę to pisz do mnie podeśle namiary. Sąsiadom trzeba pomagać W której części Dołuj się budujecie? Skasuj sobie wszystkie stare pw ze skrzynki to będziesz mogła wysyłać Wysłałam wiadomość z prośbą o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 16.04.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Jeśli masz zbiornik na lewobrzeżu, mogę śmiało polecić umowę stałą z MPO (ul. Gadńska 12B): od 2006 roku niezmienna cena 22,40 zł/m sz. +7% VAT. Dzięki za odpowiedź, ale potrzebuję na lewobrzezu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 16.04.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 ..Nadal mam problemy z wysyłaniem wiadomosci mimo,że wykasowałam stare. To nowe forum to jakaś porażka dla mnie,nie potrafię sie nim poslugiwać. Ale o namiary poproszę.Dziękuję Sąsiedzie! Witam poproszę też o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.04.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Za kilka miesiecy bedziesz miala prawie autostrade , wiec masz ostatnie okazje na przejazd z duza dawka adrenaliny a gdzie bęzie ta prawie autostrada, na stronie gminy pod linkiem "inwestycje 2010" nic nie znalazłem o budowie "prawie autostrady". Chyba, że ja źle kojarze tą "adrenalinkę" vel "widokową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 17.04.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Alter Ego, chyba jakiś architekt Ci robił Zagospodarowanie i wrysował drogę po łuku między bramą a garażem zgodnie z wszelkimi przepisami i wytycznymi? To czemu Ty się sam musisz o to martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dkodi 17.04.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 tez prosze o podeslanie listy Bardzo proszę o podesłanie listy. Zaczynam w czerwcu, zupełny laik ze mnie...pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 17.04.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Witam Szukam namiarów na sprawdzonego inspektora budowlanego, czy ktoś z Was budował z firma ,, TP Spółka Cywilna Tomasz Szulc Paweł Szulc ,,? Wiem ze jest na szczecińskiej liście ale ostatnie wpisy pochodzą z 2008 roku a do tego czasu rożnie może być.... Ja miałem z nimi przyjemność, albo i nieprzyjemność. Już na początku mnie olali, jesien 2009. Ale moze i dobrze, że na początku a nie później. Może tez do innych klientów podchodza bardziej solidnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiatomek1719503162 17.04.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Czy ktos z was robil moze reku i moze polecic jakas firme ze szczecina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert w Lubczyku 18.04.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Ja aktualnie jestem po podpisaniu umowy z ww. firmą na wykonanie instalacji wentylacji mech. Pierwsze prace już wykonane (część otworów w ścianach). Rury chciałem żeby układali dopiero po tynkach (po 20 kwietnia). Więc więcej będę mógł napisać później. Dzięki Chase za odp. jak rozumiem dopiero po wybudowaniu SSZ podjęłeś wszelkie tematy związane z WM. Pytam dla tego że masa osób podpowiada mi żeby już przy budowaniu zająć się tematem i pozostawić np. otwory na rury w stropach itp. . Będę Tobie wdzięczny jakbyś za jakiś czas wrzucił jakieś info. Pozdrawiam Hubert P.S. czy robisz z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts