Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja Ci nie pomogę, bo my kredyt wzielismy dopiero na wykończenie domu, ale wycen żadnych nie potrzebowaliśmy, ani teraźniejszych ani przyszłych

cholerka :cry: najlepsze ze "nasza" pani z banku jest na urlopie i zastepuje ja inna zreszta calkiem nowa w banku i sama dobrze nie wie o co chodzi .

z tymi urlopami to się można normalnie wściec :evil: przecież mi powiedziano w starostwie w Goleniowie, że nic nie za łatwię bo pani jest na urlopie do 8 sierpnia i nikt jej nie zastępuje

mialam to samo :-? zebys wiedziala jaka wsciekla bylam :evil:

Ludzie wstawajcie bo ja info o tym banku potrzebuje :cry:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

brunobsd

To jest ciężki temat z tego co wiem to trwają rozmowy. Nawet jak się zmieni przewoźnik to nie liczyłabym na częstsze kursowanie autobusów ale będzie ten pozytyw ze na jednym bilecie będzie mozna dojechać do centrum.

dokladnie, nawet jesli jezdzilby z czestotliwoscia pks to zawsze miejski

hmmm to co za roznica?? skoro jezdzilby np 4 razy na dobe??? w nazwie?

pks co godzine okolo a jakby miejski tez to srednio wypadaloby nawet 2 razy na godzine, zawsze na plus :)

?? napisales ze miejski moze jezdzic z czestotliwoscia pks-u to rozumiem tak samo :-?

to sie nie zrozumielismy :)

miejski z czestotliwoscia pksu, czyli 1x na godzine, ale w sumie mam 2 autobusy na godzine (pks lub mzk do wyboru). I jakos miejski lepiej do mnie przemawia, chociaz roznica bardziej formalna.

:evil:

Witajcie

Agnieszka1

Gdy my robiliśmy wycene rzeczoznawcy do kredytu, to on określał wartość obecną budowli oraz wartość jaką będzie miała po wykończeniu w średnim standardzie. Różnica pomiędzy tymi wartościami jest więc potrzebną Ci kaską. Bo bank chce Ci dać kaske, ale chce byś za nią skończyła budowe i zaczeła spłacać. Chyba o to im chodzi. :wink:

Witam wszystkich wieczorowo po przerwie urlopowej. :D

Było super, ale się skończyło i jutro trzeba podreptać do pracy. :(

Natomiast ruch na forum spory, cały wieczór zajeło mi nadrabianie zaległości.

W dniu wyjazdu ruszyła budowa - ściągali humus. No a przez okres dwóch tygodni doprowadzili do stanu zero :D , jest już wylana podłoga na gruncie i w tym tygodniu powinni zacząć stawiać ściany.

Chyba najwyższy czas założyć dziennik budowy.

no pewnie!!!! i robic fotki :lol:

brunobsd

To jest ciężki temat z tego co wiem to trwają rozmowy. Nawet jak się zmieni przewoźnik to nie liczyłabym na częstsze kursowanie autobusów ale będzie ten pozytyw ze na jednym bilecie będzie mozna dojechać do centrum.

dokladnie, nawet jesli jezdzilby z czestotliwoscia pks to zawsze miejski

hmmm to co za roznica?? skoro jezdzilby np 4 razy na dobe??? w nazwie?

pks co godzine okolo a jakby miejski tez to srednio wypadaloby nawet 2 razy na godzine, zawsze na plus :)

?? napisales ze miejski moze jezdzic z czestotliwoscia pks-u to rozumiem tak samo :-?

to sie nie zrozumielismy :)

miejski z czestotliwoscia pksu, czyli 1x na godzine, ale w sumie mam 2 autobusy na godzine (pks lub mzk do wyboru). I jakos miejski lepiej do mnie przemawia, chociaz roznica bardziej formalna.

:lol: własnie...u mnie jest pks i jezdzi co 15-20 min...

Ja Ci nie pomogę, bo my kredyt wzielismy dopiero na wykończenie domu, ale wycen żadnych nie potrzebowaliśmy, ani teraźniejszych ani przyszłych

cholerka :cry: najlepsze ze "nasza" pani z banku jest na urlopie i zastepuje ja inna zreszta calkiem nowa w banku i sama dobrze nie wie o co chodzi .

My bralismy w PKobp i nie potzrebna byla wycena....tylko raz jedyny facet z banku zjawil sie na budowie, naocznie stwierdzil ze cos sie robi i już...

:evil:

Witajcie

Agnieszka1

Gdy my robiliśmy wycene rzeczoznawcy do kredytu, to on określał wartość obecną budowli oraz wartość jaką będzie miała po wykończeniu w średnim standardzie. Różnica pomiędzy tymi wartościami jest więc potrzebną Ci kaską. Bo bank chce Ci dać kaske, ale chce byś za nią skończyła budowe i zaczeła spłacać. Chyba o to im chodzi. :wink:

dzieki, kurcze juz wszystko wiem, troche poczytalam na forum, troche w internecie , no i od pani z banku.

Potrzebuje tej wyceny bo kwota kredytu ktora chce wziac jest duza wiec musza byc pewni ze dom ( ktory jest zabezpieczeniem) jest wart minimum tyle ile dadza mi kasy.

A kpsztorysu nie chca bo nie beda nas rozliczac na jego podstawie. Rozliczenie bedzie na podstawie rachunkow na 65% wartosci transzy . To niezle chyba nie?

Agnieszka1 ja uważam że to kiepskie warunki, a co jak będziesz chciała obniżyć koszty budowy( bez vatu) to wtedy ci nei wypłacą transzy?

nierozumiem...? :roll: nawt jak bez vatu to 65% na rachunkach zawsze sie znajdzie :lol:

7% to w koncu nie taka wielka kwota, 1 transze mamy na 50tys z czego Vat jak policzysz ( przyjmujac ze 50tys to brutto) to tylko 4271.

A 65% z 50tys to 32500 - i na taka kwote rachunkow musze miec.

A jak od 50tys odejmiesz 4270 to daje 45730 - zobacz ile zapasu :wink:

Pozatym wole byc tak rozliczana niz z kosztorysu :p :wink:

Agnieszka1

ten kosztorys (w PKOBP) jest tak ogólnikowy, że wszystko tam upchniesz :lol:

bo np. jest "posadzki i podłogi" - gość przyszedł, popatrzył - wylewki są, płytki są, deski są - a więc zrobiłem i wydałem tyle co deklarowałem i koniec.

Gwarantuje że ogrodzenie wepchnie się gdzieś między drzwiami a instalacją CO :lol:

Więc tak:

Oczyszczalnie kosztują netto:

2520 2000 litrów

3289 3000 litrów

jak weźmiemy 2 lub więcej dostaniemy 10 % rabatu

natomiast vat jest uzalezniony od montazu, wlasnie negocjuje z gosciem od instalacji zeby zamontowal za 1000 zł i wziął na siebie roznice vatu więc będzie to mnie kosztowało

(2520 - 10%) + 7% vat + 1000 zł montaż + 300(około) jakies materiały dodatkowe w postaci kolan itp(wyjscie z budynku)

Co wy na to??

Pod warunkiem że nie będe musiał robić przepompowni to jest super cena bo ja się okaze ze jednak wody są za wysoko to kicha:(