Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

mineralne to jesteś wtedy całkowicie zwolniony

A co to są grunty mineralne? Czy to są np iły?

Bo ja taki mam

zaświadczenie o pochodzeniu gruntów

bilans zagospodarowania terenu

Pochodzenie? No nie z kradzieży przecież tylko kupione aktem notarialnym. Co to w praktyce oznacza i kto takie zaświadczenie może wystawić?

A ten bilans zagospodarowania jak wygląda?

Sorry, że tak marudzę ale próbuję to zrozumieć żeby samemu sobie to załatwić bo architekt chce za to 300zł.

ten bilans gruntów jak to okreśłiła moja przedmówczyni (ładne sformułowania, prawda?) to nic innego jak wykaz zmian gruntowych

A co to są zmiany gruntowe?

Jakaś niwelacja terenu albo podniesienie poziomu może?

Czy jeśli nam moim wtórniku jest napisane w obrębie działki RIVa to to jest właśnie ta klasa ziemi, która nie wymaga opłat przy wyłączeniu?

Z Silki jestem zadowolony, a ekipa jak to budowlańcy, ale jak dla mnie nie jest źle. Jutro pewnie będą zbliżać się w okolice nadproży okiennych i drzwiowych, zobaczymy jak to im pójdzie.

codziennie zmiany..... miło popatrzeć!

Z jakiego powodu zdecydowałeś się budować z Silki? My teraz zastanawiamy się nad wyborem materiału i mamy dylemat.

ten bilans gruntów jak to okreśłiła moja przedmówczyni (ładne sformułowania, prawda?) to nic innego jak wykaz zmian gruntowych

A co to są zmiany gruntowe?

Jakaś niwelacja terenu albo podniesienie poziomu może?

Czy jeśli nam moim wtórniku jest napisane w obrębie działki RIVa to to jest właśnie ta klasa ziemi, która nie wymaga opłat przy wyłączeniu?

Zgadza się! za "czwórkę" opłat nie będzie. Na Twoim miejscu wobec tego od razu poszedłbym do Starostwa i powiedział że chcesz wyłączyć całą działkę. Nie powinieneś wtedy (wg mnie) robić zmian gruntowych (czyli tego co miałby zrobić wspomniany przeze mnie geodeta - zmienić w ewidencji przeznaczenie z rolnego na budowlane), tylko na podstawie wniosku oraz bilansu otrzymać decyzje o wyłączeniu. 250 zł chyba masz w kieszeni....

Witam,

Jolly dzielna z ciebie dziewucha! Tak zdeterminowani ludzie pchają świat do przodu! Podziwiam!!!

No to jak? ma ktos tą ziemię z wykopów do sprzedania, czy nie!!??

Wysyłam Ci na priva namiary na Gości, którzy wożą ziemię z wykopów pod budynki - cena za kurs (KAMAZ ok. 12t) 70 zł - do ręki

Witam :)

Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia budowlane z firmą panów Podlasińskich? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Nie ukrywam, że wolałabym, żeby były to doświadczenia pozytywne :wink:

Poza tym, to odbyliśmy też rozmowę na temat przyłącza wodnego. Wydawało nam się, że zaproponowane cena jest z kosmosu, ale przeczytałam wasze wcześniejsze posty z cenami i uspokoiłam się, że chyba nie chcą nas oszukać :wink:

Miłej soboty :lol: