Didi 07.08.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Witam w niedzielę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.08.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Didi, dzięki za wyjaśnienia. do usług! Teraz od poniedziałku będę walczyła z operatem i też powiem jak mi poszło, bo wiem, że Cię to też interesuje. Pan W. (którego podałeśmi namiar) powiedział, że gdy już mam projekt oczyszczalni to operat będzie kosztował 400zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.08.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Widzę że sporo ludzi byduje z silikatów a czy jest ktoś kto się zainteresował gazobetonem ? Jestem trochę zdziwiona pytaniem! No bo przecież ja wybudowałam dom (i wiele mi podobnych osób) budowaliśmy z gazobetonu czyli BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.08.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Widzę że sporo ludzi byduje z silikatów a czy jest ktoś kto się zainteresował gazobetonem ? Gazobeton ma jedną poważną wadę. Jest lekki, a to skutkuje: 1. małą akumulacyjnością cieplną 2. małą izolacyjnością akustyczną Klaus ja tych wad niezauważyłam w swoim domu. Mieszkam ponad rok (od kwietnia 2004) czyli zima zaliczona. Dom jest bardzo ciepły. Ze względu na charakter mojej pracy mam czas palić w kominku (zwykły, bez płaszcza wodnego) i ...to wystarcza (dom 200mkw) i mamy temperaturę na dole 23-25 stopni , a na górze w sypialniach 20stopni. Akustyka? nawet gdy samochód na podjeździe jest uruchamiany to w domu go nie słychać! Jeśli masz wątpliwości to zapraszam do mnie, chętnie udowodnię moje doświadczenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.08.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 aha! jeszcze dodam, że gdy w zimę (w marcu) najpierw córka była chora więc chcałam dogrzać jej sypialnię, i był włączany tylko piec, a kominek wieczorami na krótko, a potem pojechaliśmy na narty i w tym czasie były najwieksze mrozy w Szczecinie a temperatura została ustawiona na stałe 18stopni, to rachunek za miesiąc marzec przyszedł 147zł. Czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.08.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Didi mała akumulacyjność cieplna nie oznacza, że dom ma duże stratyciepła. BK jest dobrym izolatorem a jeśli został jeszcze dodatkowoocieplony styropianem lub wełną to dom z niego będzie wyjątkowo "ciepły".Ale takie mury nie mają zdolności akumulowania ciepła co oznacza, że jakzabraknie źródła zasilania to się stosunkowo szybko wychłodzi.Silka natomiast potrafi oddać ciepło, które wcześniej "pobrała".Skutkiem tego temperatura nie spadnie tak gwałtownie. To jak ze starympiecem kaflowym. Paliło się 5 godzin a grzał 24. Ten sam mechanizmdziała również w odniesieniu do zimna czyli braku ciepła. To zimnomówiąc w przenośni także jest absorbowane i akumulowane jeśli jest zimnow otoczeniu a oddawane jak się temperatura podniesie. Dzięki temu latemmimo upału na zewnątrz, w domu panuje przyjemny chłodek. Mam nadzieję, że ten mój lekko chaotyczny wywód jest zrozumiały. Jeśliwyraziłem się gdzieś niezbyt jasno możemy to jeszcze przedyskutować. A co do izolacyjności akustycznej to Silka ma ją zdecydowanie dużowiększą (zajrzyj na strony http://www.xella.pl) w stosunku do BK co nie oznaczajednak, że ten ostatni nie nadaje się do budowania w miarę "cichych" domów.Ludzie przecież mieszkają komfortowo także w szkieletowcach, które podwzględem akustyki są o niebo gorsze od domów z BK zwłaszcza tych ocieplonychwełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.08.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Witam Wszystkich:) Depresyjnie dzisiaj u mnie... oj depresyjnie... Własnie wróciłam z "poszukiwań ziemi " ...buuuu Rejony które mi się podobały -przez parę lat nie będą nadawały się do budowania... Inne fajne działki są za drogie ( albo za duże hahha ) Normalnie ręce opadają... Teska Po raz kolejny byłam na ul. Bociana - ale tam nigdy nikogo nie ma (albo się przede mną chowają... ) Może w tygodniu na kogoś trafię po tamtej stronie drogi sa domy- wejdz i dowiedz sie kto ma te ziemie.I chyba na skrzynce ZK jest ogloszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.08.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Widzę że sporo ludzi byduje z silikatów a czy jest ktoś kto się zainteresował gazobetonem ? Tak, ja i porzuciłem tą koncepcję Gazobeton ma jedną poważną wadę. Jest lekki, a to skutkuje: 1. małą akumulacyjnością cieplną 2. małą izolacyjnością akustyczną Klaus Bk jest bardziej ciepły niz silka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.08.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Widzę że sporo ludzi byduje z silikatów a czy jest ktoś kto się zainteresował gazobetonem ? Gazobeton ma jedną poważną wadę. Jest lekki, a to skutkuje: 1. małą akumulacyjnością cieplną 2. małą izolacyjnością akustyczną Klaus ja tych wad niezauważyłam w swoim domu. Mieszkam ponad rok (od kwietnia 2004) czyli zima zaliczona. Dom jest bardzo ciepły. Ze względu na charakter mojej pracy mam czas palić w kominku (zwykły, bez płaszcza wodnego) i ...to wystarcza (dom 200mkw) i mamy temperaturę na dole 23-25 stopni , a na górze w sypialniach 20stopni. Akustyka? nawet gdy samochód na podjeździe jest uruchamiany to w domu go nie słychać! Jeśli masz wątpliwości to zapraszam do mnie, chętnie udowodnię moje doświadczenia! Klaus w pełni z gadzam sie z Didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.08.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Didi mała akumulacyjność cieplna nie oznacza, że dom ma duże straty ciepła. BK jest dobrym izolatorem a jeśli został jeszcze dodatkowo ocieplony styropianem lub wełną to dom z niego będzie wyjątkowo "ciepły". Ale takie mury nie mają zdolności akumulowania ciepła co oznacza, że jak zabraknie źródła zasilania to się stosunkowo szybko wychłodzi. Silka natomiast potrafi oddać ciepło, które wcześniej "pobrała". Skutkiem tego temperatura nie spadnie tak gwałtownie. To jak ze starym piecem kaflowym. Paliło się 5 godzin a grzał 24. Ten sam mechanizm działa również w odniesieniu do zimna czyli braku ciepła. To zimno mówiąc w przenośni także jest absorbowane i akumulowane jeśli jest zimno w otoczeniu a oddawane jak się temperatura podniesie. Dzięki temu latem mimo upału na zewnątrz, w domu panuje przyjemny chłodek. Mam nadzieję, że ten mój lekko chaotyczny wywód jest zrozumiały. Jeśli wyraziłem się gdzieś niezbyt jasno możemy to jeszcze przedyskutować. A co do izolacyjności akustycznej to Silka ma ją zdecydowanie dużo większą (zajrzyj na strony http://www.xella.pl) w stosunku do BK co nie oznacza jednak, że ten ostatni nie nadaje się do budowania w miarę "cichych" domów. Ludzie przecież mieszkają komfortowo także w szkieletowcach, które pod względem akustyki są o niebo gorsze od domów z BK zwłaszcza tych ocieplonych wełną. hmm..a u mnie w te upały było w domku....zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.08.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Witam grupkę w niedzielę..... u mnie własnie skonczył padać.....grad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 07.08.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Klaus, jeszcze nie wiem gdzie będzie odprowadzana woda. Padło hasło na temat jakiegoś zbiornika ale na razie inni nad tym się głowią a ja coraz bardziej się wkurzam, bo na działce obok mnie grunt jak marzenie a u mnie- jakby czort się wściekł. Nie dość, że problem z drogą i drenażem, to jeszcze nie ma jak zrobić oczyszczalni (te nieszczęsne iły) i będzie szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 07.08.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Didi, jaki masz wkład kominkowy? Zastanawiałam się nad DGP ale teraz myślę, że może dzięki antresoli da się ogrzać poddasze bez rozprowadzania rurami. Z drugiej strony dom jast dość rozłożysty i nie wiem, czy się nie przeliczę. Nastawiłam się na Jotula (wiem, że Teska ma Panoramę) ale nie robi wkładów z dwustronną szybą a ten bardzo by mi pasował do salonu. Na pewno produkuje takie Spartherm. Czy ktoś z Was użytkuje kominek tej firmy? Aha, oczywiście dzień dobry wszystkim (szybko się zorientowałam, jaka jestem kulturalna ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 07.08.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Bk jest bardziej ciepły niz silka, Oczywiście i to dużo bardziej. Ale ja napisałem akumulacyjność a nie izolacyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Nova 07.08.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Witam Wszystkich:) Depresyjnie dzisiaj u mnie... oj depresyjnie... Własnie wróciłam z "poszukiwań ziemi " ...buuuu Rejony które mi się podobały -przez parę lat nie będą nadawały się do budowania... Inne fajne działki są za drogie ( albo za duże hahha ) Normalnie ręce opadają... Teska Po raz kolejny byłam na ul. Bociana - ale tam nigdy nikogo nie ma (albo się przede mną chowają... ) Może w tygodniu na kogoś trafię Sylwia, w ubiegłotygodniowej Wyborczej było ogłoszenie Wójta Dobrej o przetargu na działki w Dobrej. Powierzchnia od ~800 do ~ 1300 m2. Ceny w miarę przystępne. Nic nie wiadomo o lokalizacji, ale myślę, że warto się tym zainteresować. Niestety brak uzbrojenia . Gdy my szukaliśmy działki w Dobrej, to gmina też sprzedawała w drodze przetargu i były b.ładne, otoczone lasem. Przetarg ma być we wrześniu, ale zapytaj u źródła czyli w urzędzie w Dobrej. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzR 07.08.2005 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Jak ja się dowiadywałem w Dobrej, kiedy i gdzie gmina będzie sprzedawać jakieś działki budowlane, to wspominali o terenach przy drodze na Lubieszyn, jadąc od Dobrej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.08.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Didi, jaki masz wkład kominkowy? Zastanawiałam się nad DGP ale teraz myślę, że może dzięki antresoli da się ogrzać poddasze bez rozprowadzania rurami. Z drugiej strony dom jast dość rozłożysty i nie wiem, czy się nie przeliczę. Nastawiłam się na Jotula (wiem, że Teska ma Panoramę) ale nie robi wkładów z dwustronną szybą a ten bardzo by mi pasował do salonu. Na pewno produkuje takie Spartherm. Czy ktoś z Was użytkuje kominek tej firmy? Aha, oczywiście dzień dobry wszystkim (szybko się zorientowałam, jaka jestem kulturalna ). żebym to ja pamietała jak się nazywa ten wkład! Wiem tylko, że to nasz polski i bez rozprowadzania i o mocy 24kW (nominalnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.08.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Didi mała akumulacyjność cieplna nie oznacza, że dom ma duże straty ciepła. BK jest dobrym izolatorem a jeśli został jeszcze dodatkowo ocieplony styropianem lub wełną to dom z niego będzie wyjątkowo "ciepły". Ale takie mury nie mają zdolności akumulowania ciepła co oznacza, że jak zabraknie źródła zasilania to się stosunkowo szybko wychłodzi. Silka natomiast potrafi oddać ciepło, które wcześniej "pobrała". Skutkiem tego temperatura nie spadnie tak gwałtownie. To jak ze starym piecem kaflowym. Paliło się 5 godzin a grzał 24. Ten sam mechanizm działa również w odniesieniu do zimna czyli braku ciepła. To zimno mówiąc w przenośni także jest absorbowane i akumulowane jeśli jest zimno w otoczeniu a oddawane jak się temperatura podniesie. Dzięki temu latem mimo upału na zewnątrz, w domu panuje przyjemny chłodek. Mam nadzieję, że ten mój lekko chaotyczny wywód jest zrozumiały. Jeśli wyraziłem się gdzieś niezbyt jasno możemy to jeszcze przedyskutować. A co do izolacyjności akustycznej to Silka ma ją zdecydowanie dużo większą (zajrzyj na strony http://www.xella.pl) w stosunku do BK co nie oznacza jednak, że ten ostatni nie nadaje się do budowania w miarę "cichych" domów. Ludzie przecież mieszkają komfortowo także w szkieletowcach, które pod względem akustyki są o niebo gorsze od domów z BK zwłaszcza tych ocieplonych wełną. Klaus Zrozumiałam to co napisałeś Budując dom wiedziałam tylko, że dom musi być dobrze ocieplony z zewnątrz, mieć dobrze ocieplony dach i dobre szczelne okna, a jednocześnie nie chcałam wpakować się w niepotrzebne koszty. Tę filozofię zastosowałam budując swój dom. I moge tylko powiedzeć, że sprawdziło się: w zimie ciepło, latem chłodno. A z izolacyjnością i akumulacyjnością do dziś mam problemy (z fizyki byłam słaba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 07.08.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Witam grupkę w niedzielę..... u mnie własnie skonczył padać.....grad Teska Ty w jakimś trójkącie Bermudzkim mieszkasz czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.08.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Witam grupkę w niedzielę..... u mnie własnie skonczył padać.....grad Teska Ty w jakimś trójkącie Bermudzkim mieszkasz czy co? hmm..nie, w Koscinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts