księgowa 27.10.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Witam! Odnośnie stawki podatku VAT w budownictwie (zgodnie z obietnicą - donoszę): Obecnie obowiązująca ustawa o podatku VAT pochodzi z 8 stycznia 1993r. W art. 51 ust. 1 pkt 2 określono, że: "Opodatkowaniu podatkiem według stawki 7% podlega również sprzedaż: 2) w okresie do 31 grudnia 2003 r.: a) materiałów budowlanych i usług (robót) określonych w załączniku nr 5 do ustawy, z zastrzeżeniem art. 50, b) robót budowlano-montażowych oraz remontów związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą, c) obiektów budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyjątkiem lokali użytkowych". Ten art. 50, na który się powołują stanowi, że Minister Finansów może obniżyć stawkę do 7% także po 1.01.2004r. W Sejmie jest już rządowy projekt nowej ustawy o podatku od towarów i usług. W art. 36 projektu określono stawki podatku. Wynoszą one 22%, z zastrzeżeniem szeregu przepisów, w których przewiduje się niższe stawki podatkowe. Jednym z tych wyjątków jest art. 139 projektu. Według tego przepisu, w okresie od dnia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej do 31 grudnia 2007r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do: "a) robót budowlano-montażowych oraz remontów związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą, b) obiektów budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych". Oznacza to, że całe domy, budynki i mieszkania oraz usługi będą opodatkowane podatkiem 7% aż do 2008r. Infrastrukturą towarzyszącą są (art. 139 ust. 3 projektu): sieci rozprowadzające, wraz z urządzeniami, obiektami i przyłączami do budynków mieszkalnych, urządzanie i zagospodarowanie terenu w ramach przedsięwzięć i zadań budownictwa mieszkaniowego, w szczególności drogi, dojścia, dojazdy, zieleń i małą architekturę, urządzenia i ujęcia wody, stacje uzdatniania wody, oczyszczalnie ścieków, kotłownie oraz sieci wodociągowe, kanalizacyjne, cieplne, elektroenergetyczne, gazowe i telekomunikacyjne, o ile są związane z obiektami budownictwa mieszkaniowego. Drugim ważnym przepisem jest art. 138 projektu, według którego w dotychczasowej ustawie o podatku VAT w art. 50 ust. 5 i art. 51 ust. 1 pkt 2 wyrazy "31 grudnia 2003r." mają zostać zastąpione wyrazami "30 kwietnia 2004r.". Oznacza to wydłużenie stosowania stawki 7% na materiały budowlane do 30.04.2004r. Obecnie Sejm skończył prace nad podatkami dochodowymi, które muszą być ogłoszone w Dzienniku Ustaw do 30.11 każdego roku. Podatek VAT nie ma tak sztywno określonych dat, więc w najbliższym czasie prawdopodobnie nowa ustawa trafi pod obrady Sejmu. Dlatego to całe zamieszanie z VATem na materiały budowlane, który ma zdrożeć od 1 stycznia to bzdura, ale dużo osób już na tym zarobiło . P.S. do poprzedniej wiadomości. Komisja Finansów Publicznych rozpatrzyła już 140 artykułów (na 154 ogólnie) projektu nowej ustawy o VAT. Ładnie zdjęcia i jakie sprawozdanko Buziaki dla wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 27.10.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Maksiu mogę otworzyć tylko połowę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 27.10.2003 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 SP: zapewniam Cie że wszystkie sie otwierają... byc moze trafiłas akurat na moment gdy byla u mnie dosc mocno obciążona siec... spróbój ponownie. A z drugiej strony dziekuje zarówno tobie jak i Ivette za mile słowa pod moim adresem.Księgowa: Praojciec jest pod wrażeniem, jak łatwo i przejrzyście wytłumaczyłaś temat 22% vatu na materialypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 27.10.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Maksiu - tak są skonstruawane nasze przepisy Mółbyś się nie śmiać, starałam się w miarę przystępnie przedstawić fakty a nie mówić, że tak będzie Vat 22% od maja bo tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 27.10.2003 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Księgowa: ależ nasz droga koleżanko, w tym co napisałem nie było ani grama śmiechu... chciałem przez to powiedzieć, że naprawdę widać ogromny profesionalizm w twoim poście, bo jak sama przed chwila napisalas, niektorzy piszą ze od maja bo tak i koniec dyskusji. A u ciebie bylo naprawde total profa i dlatego Praojciec był i nadal jest pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 27.10.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Dzięki za uznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 27.10.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ach jaką ładną pogodę Ivette mi załatwiła. Ścianki rosną to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 S.P. - już od rana czekam na Twoje podziękowania - no i doczekałam się Niech ciepełko zostanie z nami jak najdłużej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.10.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Maksiu : kawał dobrej roboty Ivette wypros tam na górze ładna pogode potrzebuje tydzien bez przymrozkow..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 27.10.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 ivette... ale mi "gupio" teraz och, no tak zapytałem, bo chciałem sobie poczytać... a jakoś mi się szukać nie chciało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona G 27.10.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 jaki ruch ,ile wypowiedzi pozwoliłam sobie na przeczytanie sprawozdania ze spotkania zdolności literackie niesamowite jestem pod wrazeniem wyjasnień ksiegowej nt. podatku VAT w budownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 27.10.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Teska, proszę odpowiedz na prywatną wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 27.10.2003 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Pozdrawiam Wszystkich! Maksiu, bede sie powtarzac ale kolejny raz musze Ci powiedziec, ze jstes wybitnie utalentowany. Supoer, ze nareszcie mozna pozanc ludzi wzrokowo- to niesamowite! Pramatko- czytalam twe wyzyny literackie i jestem pod wrazeniem odezwy do ludu. Bardzo dziekuje za wspomnienie o nas (antek tez dziekuje). Myslami bylam z Wami! Stasiek- podobnys do siostry! Pozdrow jak bedziesz rozmawial. Zycze milego i owocnego tygodnia. Strasznie zaluje, ze nie moglam sie z Wami spotkac, buuu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 27.10.2003 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 bikosa, dziękuję - pozdrowię na pewno ...żałuj, żałuj, ale mam nadzieję, że się i tak zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 27.10.2003 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 ivette, ale miałem nosa, no... to się nazywa intuicja (jest też męska?) Bardzo się cieszę, że mogłem w czymś pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 28.10.2003 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Witam wszystkich we wtorek...Bikosa: dziekuje za mile słowa, galeria zdjec byla by jeszcze ładniejsza gdyby mnie niektórzy nie gonili tak mocno, ze juz maja byc te zdjęcia. Ciesze się również że podobała Ci się moja odezwa do ludu...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 28.10.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Witam z rana. Maksiu Ty mi chyba nie dasz szans bycia pierwszą z rana na forum, a tak się dzisiaj starałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 28.10.2003 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Sylwia: obiecuje ze sie jutro powstrzymam dopóki Ty sie nie wpiszesz... slowo!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 28.10.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Dzięki Maksiu za wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 28.10.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Maksiu, czy te zdjęcia można nagrać na dyskietkę (i jak?) chciałabym pokazać je domownikom, w domu nie mamy internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts