Teska 02.12.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam wszystkich po bardzo dlugiej nieobecnosci Ale jestem zawalona praca Dobrze ze sa swieta to moze odpoczne Co do warsztatu to ja zawsze robie w malym warsztacie nie w serwisie bo nie ufam serwisom lubia nacinac W Szczecinie jest bardzo dobry i tani sklep z roznymi rzeczami do samochodu nazywa sie u Bogdana naprawde tanio pewnie niektorzy go znaja Ale ta dzialeczka na zdjeciu ma cos w sobie takiego magnetycznego super.. a moze podaj gdzie jest ten sklep 'u Bogdana" ....na privka chociaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.12.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 witam rankiem mrozik dzis....a sloneczka nic...czyzby mial zaczac padac nieg???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 02.12.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Teska - myśl pozytywnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.12.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Teska - myśl pozytywnie! hahahah ale ja lubie snieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 02.12.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 A jak już o bagażnikach i nartach mowa, bo chyba jest tu paru narciarzy: Jak dobrać długość nart carvingowych? Mam 170cm wzrostu, waga - średnia krajowa , jeździłam do tej pory rekreacyjnie na "boazerii" Czy 160cm długości nart i 15m promienia skrętu będzie ok? Gdy uczyliśmy się w szkółce narciarskiej jeździć instruktor powiedział nam tak: długość nart powinna być do "czubka nosa", a jeśli chodzi o promień skrętu to powiedział tak im "węższe w talii" tym lepszy promień i łatwiej się jeździ, ale bez przesady - w końcu nie jesteśmy wyczynowcami A co do wagi - na wiązaniach jest taka śrubeczka, którą tylko przekręcasz w odpowiednią stronę i tyle Bardzo uniwersalnie Jeśli chodzi o tę śrubeczkę -> to należy brać pod uwagę nie tylko ciężar ale i umiejętności. Ustawienie siły wypięcia wiązań to BARDZO WAŻNA SPRAWA !! w końcu od tego właśnie zależy nasze bezpieczeństwo. Nie wiem czy tak jest we wszystkich wiązaniach ale w moich cyferka powinna być ustawiona na: waga x 0,08 zaznaczam dla dobrze jeżdżącego. Dla uczącego się ustawiłbym troszkę mniej może 7 lub 6,5. Sezon temu miałem poważny wypadek na nartach, a niestety było to efektem źle ustawionych wiązań. Narta wypięła mi się w pełnym skręcie - nie było fajnie Specjalnie nie napisałem "za słabo" ustawionych wiązań bo jeszcze ktoś by sobie ustawił dla "bezpieczeństwa" za dużą wartość - > efekt narta nie wypnie się wtedy kiedy powinna uszkodzimy sobie wtedy więzadło lub złamiemy nóżkę. Ale się rozpisałem ale naprawdę uważajcie z ustawianiem wiązań - jak ktoś nie jest pewny swoich ustawień -> to do dobrego serwisu narciarskiego !! Mnie się udało będę dalej jeździł choć trochę "słońc musiało przejść" nim się do kupy poskładałem i przestało wszystko boleć P.S. Wyjazdy już zaplanowane wiec teraz już wystarczy bym kontynuował rozpoczęte przygotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 02.12.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Tak sobie czytam wasze wypowiedzi na temat Bemo Motors i jestem zaskoczony gdyż ja mam o nich bardzo dobre zdanie co prawda straciłem z nimi kontakt od około 1,5 roku (bo nie mam już forda) i może w tym czasie cos się zmieniło w ich standardach pracy.Odnosnie cen to ogólnie rzecz biorąc to każde ASO jest droższe od zwykłego warsztatu bo w końcu autoryzacja kosztuje. Spisywanie liczników przy przyjmowaniu auta to chyba zasada przyjeta w każdym szanujacym sie warsztacie i tak też jest (było) w Bemo. Odnośnie pracowników z Forda nad Odrą to część z nich własnie przeszła do Bemo - wiem bo z Forda nad Odrą też korzystałem.W Bemo przed naprawą dzwonili i mówili co jest, ile to bedzie kosztowało i pytali czy mają robić no chyba że 1. oddawałem samochód na naprawę konkretnej części to wtedy sam pytałem o cenę zanim oddałem samochód i wiedzieli że mają to zrobić i już. 2. oddawałem auto na przegląd to liczyłem się z tym że iles czynności jest przewidzianych w przegladzie i wiadomym jest że nikt nie pyta czy to robićchyba że wypadało coś dodatkowego.Dodam że chyba zawsze odbierałem od nich auto umyte (co znaczy że musiało być chociaż ruszone z miejsca) no chyba że była to jakaś szybka usługa serwisowa to wtedy nie. Jak kiedyś stwierdziłem zbyt niski poziom oleju a nie miałem na dolewkę i akurat miałem być w Dabiu to podjechałem do nich i dolali za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 02.12.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 ....... Odnosnie cen to ogólnie rzecz biorąc to każde ASO jest droższe od zwykłego warsztatu bo w końcu autoryzacja kosztuje. Zgadzam się z tym że autoryzacja kosztuje a właściwie kosztuje odpowiedni standard warsztatu. Jednak sądzę że za samą jakością pomieszczeń niestety nie idzie jakość. Osoby zatrudniane w większości autoryzowanych warsztatów samochodowych to świeżo upieczeni mechanicy nie mający zielonego pojęcia o samochodach - a jedno co potrafią dobrze zrobić to naciskać enter na monitorze komputera który im podpowiada co mają zrobić i którą śrubkę przykręcić, a no i jeszcze są świetni wyszkoleni w asertywności wobec klienta . Ja miałem zderzenie i niestety dalej mam z serwisem Peugeot-a -TRAGEDIA TO MAŁO POWIEDZIANE !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 02.12.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Tak sobie czytam wasze wypowiedzi na temat Bemo Motors i jestem zaskoczony gdyż ja mam o nich bardzo dobre zdanie... Nigdy nie jest tak, że opinia jest jedyna słuszna, raz sie trafi na porządnych mechaników, innym razem na oszustów w kombinezonach Forda - chociaż w moim przekonaniu tych drugich nie powinno tam w ogóle być. Twoja dobra opinia może wynikać z tego, że 1. miałeś szczęście 2. twoje auto nie miało dziwnych przypadłości, nie miałeś okazji sprawdzić dogłębnie wiedzy merytorycznej mechaników 3. nie liczysz każdej złotówki (nie mówię, że ja to robię ) i wierzysz w "markę" serwisu Niestety w moim aucie nie poradzili sobie z usterką, z reszta jak na razie niekt sobie nie poradził, więc może to ich tłumaczy. Ale już to, że za przegląd (po zakupie pojechaliśmy do nich) wzięli 700 zł i tak naprawdę, to "przejrzeli" (niczego nie znajdując) auto i zmienili olej - to lekka przesada. Części, o których wiedzieliśmy, że trzeba wymienić nie wymienili, bo ...nie zamówili Nawet paska klinowego nie mieli na miejscu, bo podobno Galaxy, to nietypowe auto, znaczy takie rzadkie Generalnie w moim przekonaniu, gdyby nie cała otoczka w postaci hali, umundurowanych mechaników, marmurów i automatu do kawy, to zwykły podrzędny serwis. Naprawdę fajny jest serwis Polmozbyt na Białowieskiej, całe lata serwisowalismy tam auto, nie mówie, że wiedza wszytsko (bo któż wie i umie wszytsko), ale maja naprawdę szeroki zakres sprzętu i narzędzi i człowiek wie od początku do końca, co się z autem dzieje ( a nie, jak w Bemo - jak na porodówce w latach 80-tych - wszytsko przez szybkę i trzeba sie prosić, żeby ci powiedzieli, jak sie twoje auto czuje). Z drugiej strony, mój tato serwisuje swoje auto w Bemo i jest zadowolony, pewnie z tych samych przyczyn, z których ty (patrz wyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 02.12.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Tomadyna niestety mam podobne doświadczenia z serwisem Peugeot i Citroen i wg mnie ich standardy to już max (oczywiście na minus) ale cóż francuzy słyną z kiepskiej jakości więc klientów w serwisie na pewno nie brakuje i mogą ( w ich mniemaniu) ich olewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 02.12.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Tomadyna niestety mam podobne doświadczenia z serwisem Peugeot i Citroen i wg mnie ich standardy to już max (oczywiście na minus) ale cóż francuzy słyną z kiepskiej jakości więc klientów w serwisie na pewno nie brakuje i mogą ( w ich mniemaniu) ich olewać. Ja - by mi Peugeot usunął usterki w samochodach musiałem się udać ze swoim prawnikiem - ręce opadają - już nigdy nie kupię Peugeot-a !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 02.12.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Ja - by mi Peugeot usunął usterki w samochodach musiałem się udać ze swoim prawnikiem - ręce opadają - już nigdy nie kupię Peugeot-a !! To miałem szczęście bo ja się "tylko" musiałem prosic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 02.12.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam piątkowo, dzięki za wyczerpujące wskazówki narciarskie. Tak "na czuja" właśnie myślałam, że powinno być w sam raz, zobaczymy w praktyce. A tak sobie pomyślałam, że może w końcu wybiorę się w tym roku poszusować w góry. Za rok pewnie zacznę budowę, to nie będę miała ani głowy, ani kasy . Co do francuskich serwisów: z autoryzowanymi nie mam doświadczeń, ale radzę szerokim łukiem omijać serwis citroena (kiedyś warsztat na Klonowica, teraz na Modrej): nieterminowo, niezbyt solidnie, źle wymienili nawet opony na zimowe i zamek do bagażnika. Im dalej od takich, tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 02.12.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 A jak już o bagażnikach i nartach mowa, bo chyba jest tu paru narciarzy: Jak dobrać długość nart carvingowych? Mam 170cm wzrostu, waga - średnia krajowa , jeździłam do tej pory rekreacyjnie na "boazerii" Czy 160cm długości nart i 15m promienia skrętu będzie ok? Gdy uczyliśmy się w szkółce narciarskiej jeździć instruktor powiedział nam tak: długość nart powinna być do "czubka nosa", a jeśli chodzi o promień skrętu to powiedział tak im "węższe w talii" tym lepszy promień i łatwiej się jeździ, ale bez przesady - w końcu nie jesteśmy wyczynowcami A co do wagi - na wiązaniach jest taka śrubeczka, którą tylko przekręcasz w odpowiednią stronę i tyle Bardzo uniwersalnie Jeśli chodzi o tę śrubeczkę -> to należy brać pod uwagę nie tylko ciężar ale i umiejętności. Ustawienie siły wypięcia wiązań to BARDZO WAŻNA SPRAWA !! w końcu od tego właśnie zależy nasze bezpieczeństwo. Nie wiem czy tak jest we wszystkich wiązaniach ale w moich cyferka powinna być ustawiona na: waga x 0,08 zaznaczam dla dobrze jeżdżącego. Dla uczącego się ustawiłbym troszkę mniej może 7 lub 6,5. Sezon temu miałem poważny wypadek na nartach, a niestety było to efektem źle ustawionych wiązań. Narta wypięła mi się w pełnym skręcie - nie było fajnie Specjalnie nie napisałem "za słabo" ustawionych wiązań bo jeszcze ktoś by sobie ustawił dla "bezpieczeństwa" za dużą wartość - > efekt narta nie wypnie się wtedy kiedy powinna uszkodzimy sobie wtedy więzadło lub złamiemy nóżkę. Ale się rozpisałem ale naprawdę uważajcie z ustawianiem wiązań - jak ktoś nie jest pewny swoich ustawień -> to do dobrego serwisu narciarskiego !! Mnie się udało będę dalej jeździł choć trochę "słońc musiało przejść" nim się do kupy poskładałem i przestało wszystko boleć P.S. Wyjazdy już zaplanowane wiec teraz już wystarczy bym kontynuował rozpoczęte przygotowania Ja tylko powtarzam to co mówił instruktor nauki jazdy i wierzę (bo co innego mi pozostało), że kupując narty dobrze ustawiono mi wiązania - pytano ile ważę i jak długo jeżdżę na nartach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 02.12.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Otwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 02.12.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 .......Jeśli chodzi o tę śrubeczkę -> to należy brać pod uwagę nie tylko ciężar ale i umiejętności. Ustawienie siły wypięcia wiązań to BARDZO WAŻNA SPRAWA !! ............ ................że kupując narty dobrze ustawiono mi wiązania - pytano ile ważę i jak długo jeżdżę na nartach Czyli wszystko się zgadza Didi już jestem spokojny o Twoje bezpieczeństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 02.12.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 .......Jeśli chodzi o tę śrubeczkę -> to należy brać pod uwagę nie tylko ciężar ale i umiejętności. Ustawienie siły wypięcia wiązań to BARDZO WAŻNA SPRAWA !! ............ ................że kupując narty dobrze ustawiono mi wiązania - pytano ile ważę i jak długo jeżdżę na nartach Czyli wszystko się zgadza Didi już jestem spokojny o Twoje bezpieczeństwo dziękuję za troskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 02.12.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Kontrola zarośniętego pola wykazała iż TPSA wzięła się do roboty i studzienki zrobione. Więc telefon już nie będzie stanowił problemu. U nas na polu studzienki zrobili? Nie wiesz czy koło mnie też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 02.12.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam wszystkich Ten tani sklep z czesciami to sklep U Bogdana tel.4227018to jest ulica Zupanskiego (sorki ale nie mam polskiej klawiatury to Z jest z kropka )Naprawde swietne ceny wedlug mnie najlepsze w Szczecinie ja zawsze pytam sie telefonicznie i od razu o cene wybor duzy na takich rzeczachjak uszczeliki pod glow . czy tarcze min 50 -60 zl A propo tego Forda kolo salonu Carmen to tam robilam skrzynie Automatyczna i wszystko bylo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 02.12.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Na swieta jedziemy do rodziny do Gdyni Najgorsze jest to ze nie mam zadnego pomyslu na prezenty Moze macie jakies dobre pomysly ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 02.12.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Na swieta jedziemy do rodziny do Gdyni Najgorsze jest to ze nie mam zadnego pomyslu na prezenty Moze macie jakies dobre pomysly ? Ty mnie nie denerwuj, bo to zawsze (czyli decydowanie co kupić) przyczynia się do mojego wielkiego bólu głowy - dobrze, że córka chociaż pisze listy do św. Mikołaja więc wiem co jej kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts