Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak myslicie, ile procent jescze można uszczknąć? Jest to moja pierwsza wycena jaką otrzymałem, więc nie mam jeszcze porównania (tej ze M&S Stargard nie biore pod uwagę). Jutro dostane oferte z Eko-Domu.

Trudno powiedzieć ale np eko-dom dał mi najpierw 20-23%.

Potem jak się nie odzywałem to sami zadzwonili i zaproponowali 30%.

Ciekawe, czy oni sprzedają okna DAKO ? Bo DAKO ma teraz w ofercie

szyby k=0,6. To by było coś, tylko ile to może kosztować?

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Niestety w naszej okolicy w iPlusie jest zasięg tylko GPRS, nie ma EDGE, czyli transmisja będzie kiepska. A u mnie w domu to nawet sygnał telefoniczny IDEA ma słaby i w niektórych miejscach zanika, najlepiej łapie jak się wyjdzie przed dom :-?

Szczecin i EDGE ?? - tu chyba nie powinno być znaku =

Jak myslicie, ile procent jescze można uszczknąć? Jest to moja pierwsza wycena jaką otrzymałem, więc nie mam jeszcze porównania (tej ze M&S Stargard nie biore pod uwagę). Jutro dostane oferte z Eko-Domu.

Trudno powiedzieć ale np eko-dom dał mi najpierw 20-23%.

Potem jak się nie odzywałem to sami zadzwonili i zaproponowali 30%.

Ciekawe, czy oni sprzedają okna DAKO ? Bo DAKO ma teraz w ofercie

szyby k=0,6. To by było coś, tylko ile to może kosztować?

W Eko-Domie poprosiłem o wycene właśnie okien Dako. Również z tej firmy diler do mnie zadzwonil w celu omówienia szczegółów.

Czy ktoś może wie o co chodzi ? :o

Prosiłem o wycenę z szybami P2

Dostałem

P2 - 6,7/16/4

P2- 9/16/4

P2 - 4/16/4

Sądziłem że te grubości i odległości są jakoś parametryzowane słowem P2. Z tego co dostałem wychodzi że różnica w grubości jest prawie 100 % ???

Moge tylko się domyślać o co chodzi z tymi oznaczeniami.

Ja to bym widział tak (są to moje bardzo luźne przypuszczenia):

P2 - 6,7/16/4 - chodzi o dwie szyby 3mm + dwie warstwy foli (bo ma to razem grubość 6,7mm) + 16 na pustke + szyba 4 mm;

P2- 9/16/4 - chodzi o dwie szyby 4mm + dwie warstwy foli (bo ma to razem grubość prawie 9mm) + 16 na pustke + szyba 4 mm;

P2 - 4/16/4 - nie wiem o co chodzi, bo to jest oznaczenie zwykłej szyby.

W swoich zapytaniach inaczej to charakteryzuje. P2 jest pojeciem dość szerokim i może to być wiele szyb. Ja wole bardziej sprecyzować o co mi chodzi i pisze np. tak: 44.2/16Ar/4T Oznacza to szybe 4mm+2 folie+szybe 4 mm+ 16 mm przestrzeń wypełniona Argonem (ramka dystansowa)+ szyba 4mm thermofloat. Robie tak dlatego, aby nie było wątpliwości o jakie szyby mi chodzi (bo P2 to np też szyby 33.2 ; mogą być też inne szerokosci ramek, czy jakieś specjalne folie). O2 oznaczam tak: 33.1/16Ar/4T

PS. Swoją drogą M&S ma np takie P2 44.2/12Ar/4T (U=1,2)

Dostałem

P2 - ........................różnica w grubości jest prawie 100 % ???

Moge tylko się domyślać o co chodzi z tymi oznaczeniami.

.............................chodzi (bo P2 to np też szyby 33.2 ; mogą być też inne szerokosci ramek, czy jakieś specjalne folie). O2 oznaczam tak: 33.1/16Ar/4T

PS. Swoją drogą M&S ma np takie P2 44.2/12Ar/4T (U=1,2)

Dzięki serdeczne - mgliste pojęcie o tym miałem - jednak nie sądziłem że aż taki jest problem z oznaczeniem P2 i że firmy zapytają gdyby było coś nie jasne w moim zapytaniu co miałem na myśli, będą starały się doprecyzować nim wypuszczą z siebie ofertę. Teraz po otrzymaniu ofert muszę lecieć po wyjaśnienia, doprecyzować zapytanie, a w związku z tym że się im nie chciało to teraz będą musieli zrobić drugi raz oferty. No bo jak porównać oferty jak szkło w oknach różni się o 100% ? Choć przyznam że zapytań teraz zrobię mniej - część firm odpadnie już nawet na tym moim falstarcie :oops: . Masakra - gdyby moja firma tak działała to chyba bym już dawno musiał zwinąć manatki :evil:

I jeszcze dziś straszne wieści dostałem z gminy :cry:

Wykończę się chyba nim rozpocznę - tego jeszcze nie było. :-?

Dostałem

P2 - 6,7/16/4

P2- 9/16/4

P2 - 4/16/4

Sądziłem że te grubości i odległości są jakoś parametryzowane słowem P2. Z tego co dostałem wychodzi że różnica w grubości jest prawie 100 % ???

Tomadyna, w temacie :Szukam dobrych okien udziela porad supr spec od szyb - Charlie. W razie wątpliwości pisz do niego. Ja skorzystałam z jego wiedzy, facet jest OK.

I jeszcze dziś straszne wieści dostałem z gminy :cry:

Wykończę się chyba nim rozpocznę - tego jeszcze nie było. :-?

Co się takiego stało?

Jakiś burak złożył odwołanie od zmiany w planie bo chce tam budować wielorodzinnie. W poniedziałek mam zamiar wiedzieć więcej. Wczoraj był dzień przyjmowania interesantów lecz pani była w delegacji - dziś jest na miejscu ale dzisiaj jest piątek i interesantów nie przyjmują. W poniedziałek jadę do nich i mam nadzieję ze Pani nie będzie np. na urlopie.

Szczecin i EDGE ?? - tu chyba nie powinno być znaku =

W Szczecinie EGDE'a ma Plus, tak wynika z ich mapki zasięgu, ale również z rzeczywistego wykorzystania, z mapki wynika, że jest dostępny również w Mierzynie, Policach, Dobrej, Przecławiu, niestety u mnie na wsi jest tylko GPRS. Co ciekawe przedstawiciele Plusa zapowiadają, że w tym roku w Szczecinie ma ruszać G3, przynajmniej na potrzeby transmisji danych w ramach iPlusa. IDEA z której usług korzystam, też podaje informacje, że w Szczecinie działa EDGE i patrząc po prędkościach transmisji właściwie się to potwierdza. Co do Ery to jeszcze ich nie sprawdzałem.

Dostałem

P2 - 6,7/16/4

P2- 9/16/4

P2 - 4/16/4

Tomadyna, w temacie :Szukam dobrych okien udziela porad supr spec od szyb - Charlie. W razie wątpliwości pisz do niego. Ja skorzystałam z jego wiedzy, facet jest OK.

Piękne dzięki - spróbuję