Klaus 16.01.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Ale nie wiem czy byś był szczęśliwy gdyby przed Tobą wybudowali budynek wielorodzinny 3 kondygnacje ?? Bo właśnie takie bloki można budować obecnie na tym terenie. Raczej dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piko 16.01.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Witam Szanownych Forumowiczów. Mam problem z architektem,już 2 tygodnie nie może zrobić mi tzw. koncepcję,ciągle zwleka. Pytanie :zmienić czy czekać. ogolnie zmienic....ale moze ma powody...napisz co swiecej Wymyśliłem swój dom w ogólnym zarysie,to znaczy,gdzie ma być kuchnia spiżarnia,strony świata,garaż itp.To wszystko przekazałem architektowi z pytaniem czy mnie zrozumiał o co mi chodzi. I czekam już przeszło 2tyg. na ogólną koncepcję żeby poukładać meble,szafki w kuchni itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piko 16.01.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 I co, nikt nie może polecić kafelkarza? Jak znajdziesz,to powiedz,że kupiłeś płytki po okazyjnej cenie w Castoramie za np.7,5zł/m2.Zobaczysz że zbaranieje. Oni biorą przeważnie za m2 tyle ile Kosztują płytki. Będzie zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 16.01.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Ale nie wiem czy byś był szczęśliwy gdyby przed Tobą wybudowali budynek wielorodzinny 3 kondygnacje ?? Bo właśnie takie bloki można budować obecnie na tym terenie. Raczej dwie. Tak Tak Klaus jak zawsze masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 16.01.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 witam no to poczytałam ... reasumując na lewo ode mnie bloków zero na wprost 2 kondygnacje?????? moze ten plan też zmienią??/ ( BEZWIES zrozumialam z tych wypowiedzi ze to nasze domy są najbardziej narazone na sąsiedztwo bloków ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 16.01.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 witam no to poczytałam ... reasumując na lewo ode mnie bloków zero na wprost 2 kondygnacje?????? moze ten plan też zmienią??/ ( BEZWIES zrozumialam z tych wypowiedzi ze to nasze domy są najbardziej narazone na sąsiedztwo bloków ?? Cześć sąsiadko Spokojna głowa - już nie są narażone na bloki Wasze działeczki Już raczej wszystko będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 16.01.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 witam no to poczytałam ... reasumując na lewo ode mnie bloków zero na wprost 2 kondygnacje?????? moze ten plan też zmienią??/ ( BEZWIES zrozumialam z tych wypowiedzi ze to nasze domy są najbardziej narazone na sąsiedztwo bloków ?? Cześć sąsiadko Spokojna głowa - już nie są narażone na bloki Wasze działeczki Już raczej wszystko będzie OK. Witam Sąsiada! to kamień mi spadl z serca ... prawie prawie wybraliśmy projekt nawet juz a architektem jestem umówiona na adaptacje decyzja zapadnie w tym tygodniu pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 16.01.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 I co, nikt nie może polecić kafelkarza? Jak znajdziesz,to powiedz,że kupiłeś płytki po okazyjnej cenie w Castoramie za np.7,5zł/m2.Zobaczysz że zbaranieje. Oni biorą przeważnie za m2 tyle ile Kosztują płytki. Będzie zabawa. Piko aleś palnął . Czy ty uwazasz że ludzie, którzy zajmuja sie kładzeniem płytek to jakies barany bez szkoły, którzy uwieżą w takie brednie. Jak Ty byś mi powiedział, że kupiłes płytki w takiej cenie w Castoramie pomyślał bym ze mam do czynienia z jakimś idiotą albo mitomanem i watpie czy kontynuował bym z Tobą jakąkolwiek dalszą rozmowę. Wiekszość inwestorów jak i wykonawców doskonale orientuje się w cenach robocizny i takie stwierdzenia że "oni" biorą tyle co m2 płytek jest chyba tylko i wyłącznie Twoją fantazją albo efektem naprawdę ogromnej niewiedzy w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 16.01.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 to kamień mi spadl z serca ... prawie prawie wybraliśmy projekt nawet juz a architektem jestem umówiona na adaptacje decyzja zapadnie w tym tygodniu pozdrowionka No to się pochwal się - co tam architekt najpierw niech forum-owicze zobaczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piko 16.01.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 I co, nikt nie może polecić kafelkarza? Jak znajdziesz,to powiedz,że kupiłeś płytki po okazyjnej cenie w Castoramie za np.7,5zł/m2.Zobaczysz że zbaranieje. Oni biorą przeważnie za m2 tyle ile Kosztują płytki. Będzie zabawa. Piko aleś palnął . no comment Pierwszy dom budujesz dla wroga Drugi dom budujesz dla przyjaciela trzeci dom dla siebie Ja buduję drugi. Mam wiele przykrych doswiadczeń z wykonawcami. Za bardzo im ufam,może to jest spowodowane brakiem czasu. Brakiem kontroli w trakcie prac. Moje pieniądze sa prawdziwe,ich praca jest niedokładna(delikatnie mówiąc),idą na skróty, efekt , pełno błędów,powtórki robót,itp. Palnąłem,co do ceny to była tylko propozycja, jeżeli się mylę oświeć mnie. Po pierwsze,primo zawsze próbują coś zmienić w projekcie Po drugie ,primo zawsze próbują kupić inny gatunek mat. Po trzecie,primo myślą,ze nie wiem ile mają%w hurtowni ect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEZWIES 16.01.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 PIKUS chcial pokazac jaki z niego lepszy cwaniak i nie wie jeszcze biedaczyna, ze to co dla niego jest szczytem mozliwosci kiwania dla nie jednego _NIE KAZDEGO_lekka rozgrzewka.Z takim podejsciem to dostarczy nam sporo usmiechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 16.01.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Piko skoro masz tyle złych doświadczeń z wykonawcami to zastanów się co jest nie tak. Może to Ty też nawalasz, że zatrudniasz tylko takich popaprańców zamiast porządnej ekipy albo pozwalasz im na takie numery z ich strony. Uwierz porządne ekipy istnieją i zycze ci abyś podczas budowy swojego drugiego domu zatrudniał ich jak najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 I co, nikt nie może polecić kafelkarza? Jak znajdziesz,to powiedz,że kupiłeś płytki po okazyjnej cenie w Castoramie za np.7,5zł/m2.Zobaczysz że zbaranieje. Oni biorą przeważnie za m2 tyle ile Kosztują płytki. Będzie zabawa. Wiesz co piko, zabawe to ty bys mial jakbys ten swoj plan zrealizował. I oddał byś swoje super płytki 'fachowcowi' który by się zgodził je położyć za 7,5m2 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piko 16.01.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 PIKUS chcial pokazac jaki z niego lepszy cwaniak i nie wie jeszcze biedaczyna, ze to co dla niego jest szczytem mozliwosci kiwania dla nie jednego _NIE KAZDEGO_lekka rozgrzewka. Z takim podejsciem to dostarczy nam sporo usmiechu. Dzięki,że całkowicie mnie nie zrozumiałeś,i przeceniłeś moje możliwości. Dlaczego myślisz"szczyt możliwości kiwania"nieeeeeeeeee!!!!!!! Godziwa zapłata za dobrze wykonaną pracę......... Dostarczę dobrej rozrywki. Wkurzyłeś mie. Płacę ile chcesz, ale będzie tak jak ja chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 16.01.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Fajnie. Już trochę za sielankowo było Stanę w obronie maro, bo z trzech kafelkarzy on był najlepszy. Szybko i tak, jak chciałam - może głupio mu było dawać plamę na Forum, ale mnie intencje nie interesuja, ważny efekt. Ale przyznam też racje piko, chociaż trochę się zagalopował. Słyszałam (przykład znajomej), że kafelkarze biorą za metr wartość metra kafli, ale podejrzewam, że jest to raczej skrót myślowy, po prostu wychodzi, że średnio kafle kosztują 40-50 zł/metr (chyba) i kafelkarze tyle by chcieli za metr. Generalnie inna jest odpoweidzialność przy kładzeniu kafli za 100 inna za 20 zł. Mój kafelkarz, działajacy w jakimś ichnim zrzeszeniu, zapewniał mnie, że będa forsować cenę 60 zł/metr, bo wtedy będzie godnie dla zawodu i adekwatnie do umiejętności - niech próbują, ja im tyle nie zapłacę - sama się nauczę Ale nikomu sie nie podobają jawne próby naciągania (z reszta z góry skazane na niepowodzenie, budowlańcy, to pod tym katem oszukać się nie dadzą, spróbujcie znaleźć kogoś do zrobienia regipsów na 3m2 albo do pomalowania jednej ściany - jakby pani miała 1000 m2, to sie pisze, ale tak, to ja sie nie bawię... - autentyk) z każdej strony. Każdy z nas ma za sobą przeprawy z ekipami, w których znaleźli się nieuczciwi ludzie - więc nie trzeba się z tym obnosić. Branża generalnie jest mocno stresogenna dla inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 16.01.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Piko.Ja tez mam doświadczenia z bardzo złymi wykonawcami i znam dwie strony medalu zarówno jako inwestor z racji wykonywanej pracy zawodowej (tej na etacie) oraz jako wykonawca to już w ramach mojego "hobby" po pracy. Na co dzień puszczam w obieg zlecenia i nadzoruję prace dla firm budowlanych liczone w setkach tysięcy zł a w skali roku to już są mln. W pracy mam do czynienia z wszelkiej maści wykonawcami i ich pod pod podwykonawcami paprakami, których nieraz na zbity pysk musiałem wywalać a mój rekord to cztery wywalone firmy które robiły a w zasadzie próbowały robić mi kompleksowy remont łazienek dla pracowników. Więc znam te wszystkie sztuczki z zamiennikami materiałów i techologii o zawyżaniu zużycia materiaów i cen w kosztorysach powykonawczych nie wspomnę. Niestety niejeden nieuczciwy wykonawca się u mnie mocno przeliczył ale to tylko dlatego że sobie na to nie pozwolę, a dwa mam mocną pomoc ze trony inspektora nadzoru. Jak sam piszesz masz mało czasu na nadzór więc może warto zatrudnić dobrego inspektora nadzoru i wtedy kłopoty z wykonawcami powinny zniknąć albo zmniejszyć sie znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksześ 16.01.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem na etapie podejmowania decyzji o przeniesieniu się w okolice Szczecina. Szukam więc czegoś atrakcyjnego na prawobrzeżu i dalej w stronę Goleniowa. Jeśli możecie polecić atrakcyjny dom do wykończenia/rozpoczętą budowę/działkę w tej kolejności, to byłbym bardzo wdzięczny. Nie znam okolic Szczecina i trudno mi oceniać co warto a czego nie, ze względu na lokalizację. Proszę Was o poradę. Umieściłem taki temat w ogólnym forum, ale tu chyba jest poprawniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 17.01.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 witam wszystkich wtorkowo ciągle mroźno temp iście syberyjskie milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 17.01.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 pozdrawiam wtorkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 17.01.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 czupurek - gratuluję 3-go tysiączka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts