Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Jutro mamy startowac z malowaniem, więc zaprosiłem montażystę drzwi żeby pomierzył otwory i dał ofertę na osadzenie drzwi

i tu załamka -trzeba poszerzyć parę otworów, na pięterku za wysokie otwory więc trzeba wypełnić u góry

moja rada dla zaczynających

pilnujcie wykonawców żeby otwory były dobre pod przyszłe drzwi

(policzcie wylewki i styropiany)

dobrze że dziś się to stało, więc jutro chłopaki od malowania trochę podziałają i będzie git,

bo mój kumpel zabrał się za zamawianie drzwi po malowaniu, więc wyobraźcie sobie ten syf jak podcinał nadproża już w wymolowanej chacie :evil:

Jeśli chodzi o moje doświadczenia, kto ma taniej materiał, inwestor czy wykonawca, to ja twierdze że inwestor. Budował mi facet, który jest absolutnym monopolistą w mojej okolicy (25-40 domów rocznie). I zawsze to ja miałem lepsze ceny. Z dwóch powodów. Po pierwsze, to mi bardziej zależało na tym, aby znależć tańszego dostawcę, więc szukałem w każdym mozliwym miejscu. Po drugie i najważniejsze - za wszystko płace od razu gotówką (i w jednej hurtowni powiedzieli mi wprost, ze dlatego dostaje maksymalne rabaty).

PS. Jak dla mnie budowanie z 7% vatem jest nieopłacalne, bo wykonawca nie da tych 7% zupełnie za darmo. Zawsze ma jakąś z tego premie, choćby 2%. Jeżeli ustawodawca daje mi możliwość odzyskania 15% vatu, to ja wolę z tego skorzystać.

Jest w tym wszystkim jeszcze jedna ważna sprawa. Trzeba na to szukanie poświęcić (moim zdaniem) sporo czasu. Ja nie kupowałem materiałów a i tak budowa pochłoneła sporo mojego czasu, obawiam się, że gdybym miał jeszcze jeździć lub choćby tylko dzwonić po hurtowniach i wyszukiwać materiałów to nie byłbym w stanie czegoś nie zawalić więc pewnia albo by lezała praca, albo budowa.

...

Rozumiem że pisząc o 15% miałeś na myśli zwrot VAT-u ?

Tak

Jedyną rzecz jaką wziąłem z 7% vatem, były okna (bo rzadko kto bierze bez montazu). Być może bedą jeszcze drzwi zewnetrzne. I to wszystko. Zdecydowanie lepiej jest gdy materiał jest po stonie inwestora. Najbardziej to widze teraz, gdy jestem przy instalacjach. Kupując samodzielnie materiały nawet z 22% vatem, mam nierzadko lepsze ceny niz oferty instalatorów z vatem 7%.

Jest jednak jeden minus tego wszystkiego. Aby tanio budowac, trzeba miec czas (ja go mam), bo szukanie tanich materiałów i wykonawców zabiera go bardzo dużo. Po za tym trzeba znać się dosłownie na wszystkim, a szukanie informacji jest dla mnie najbardziej czasochłonne.

Jest jednak jeden minus tego wszystkiego. Aby tanio budowac, trzeba miec czas (ja go mam), bo szukanie tanich materiałów i wykonawców zabiera go bardzo dużo. Po za tym trzeba znać się dosłownie na wszystkim, a szukanie informacji jest dla mnie najbardziej czasochłonne.

To stwierdzenie jest dobrym podsumowaniem.

...Jest w tym wszystkim jeszcze jedna ważna sprawa. Trzeba na to szukanie poświęcić (moim zdaniem) sporo czasu. Ja nie kupowałem materiałów a i tak budowa pochłoneła sporo mojego czasu, obawiam się, że gdybym miał jeszcze jeździć lub choćby tylko dzwonić po hurtowniach i wyszukiwać materiałów to nie byłbym w stanie czegoś nie zawalić więc pewnia albo by lezała praca, albo budowa.

Całkowicie się z tym zgadzam. W czasie budowy praktycznie nie pracuje zawodowo. Zajmuje się tylko budowaniem. Jak skończe budowac, to wrócę do normalnej pracy. W moim przypadku nie dałbym rady pogodzić budowy z pracą zawodową (bo ta jest za granicą i calkowicie absorbuje mój czas, a tu na miejscu nie mam nikogo, kto by ją poprowadził).

Jeśli chodzi o moje doświadczenia, kto ma taniej materiał, inwestor czy wykonawca, to ja twierdze że inwestor. Budował mi facet, który jest absolutnym monopolistą w mojej okolicy (25-40 domów rocznie). I zawsze to ja miałem lepsze ceny. Z dwóch powodów. Po pierwsze, to mi bardziej zależało na tym, aby znależć tańszego dostawcę, więc szukałem w każdym mozliwym miejscu. Po drugie i najważniejsze - za wszystko płace od razu gotówką (i w jednej hurtowni powiedzieli mi wprost, ze dlatego dostaje maksymalne rabaty).

PS. Jak dla mnie budowanie z 7% vatem jest nieopłacalne, bo wykonawca nie da tych 7% zupełnie za darmo. Zawsze ma jakąś z tego premie, choćby 2%. Jeżeli ustawodawca daje mi możliwość odzyskania 15% vatu, to ja wolę z tego skorzystać.

DZIĘKUJE BARDZO ZA POPARCIE MOJEJ TEORI! SAMA BYM LEPIEJ TEGO NIE UJĘŁA!! :)))))

Mam pytanie do informatyków (ew. znających się na drukarkach)

mam mały problem ze swoją drukarką: drukuje mi pieknie, natomiast nie widzi komputer urządzenia gdy chcę skanować - gdzie tkwi błąd? czy na nowo przeinstalować drukarkę, bo póki co latam i przynoszę i podłączam drugą drukarkę ale ileż tak można a i dla zeskanowania jednego dokumentu to trochę dużo zachodu