Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jacek-mierzyn bardzo podoba mi się twój projekt, zarówno z zewnątrz, jak i w środku...żebyś tylko za dużo nie pozmieniał, dobrze? Plisss! :wink: :D

Wycena nawet sensowna, tylko, co dokładnie obejmuje z wykończeniówki...?

Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony jakością (może objętością) opracowania - liczy123 strony. Co do wykończeniówki, to nie zdążyłem się dokładnie z tym wszystkim zapoznać, ale na pierwszy rzut oka brakuje; schodów wewnętrznych i białego montazu.

Dla mnie te 511tyś było podejrzanie za mało przy wycenie 240tyś za stan surowy otwarty (bo ten etap zawiera się w przedziale 30-40% całkowitych kosztów budowy). Ja obstawiałem wycenę na powyżej 600tyś.

PS. U mnie stan surowy otwarty, to dokładnie 1/3 kosztów.

Cena zawiera przyłacza prądu i wody, ale to raptem 9tys. Przeliczyłem jeszcze raz zgadza się. Narzut 9to zysk?) 7%. Wywołałem temat bo mnie zbulwersował.

Jeśli chodzi o koszty stanu surowego, to koszt materiałów nie przekroczy 140tyś (ja bym się zmieścił w dużo mniejszej kwocie). Wykonawca który robił u mnie wziałby za robocizne Twojego domu 45tyś.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Jacek-mierzyn bardzo podoba mi się twój projekt, zarówno z zewnątrz, jak i w środku...żebyś tylko za dużo nie pozmieniał, dobrze? Plisss! :wink: :D

Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony jakością (może objętością) opracowania - liczy123 strony. Co do wykończeniówki, to nie zdążyłem się dokładnie z tym wszystkim zapoznać, ale na pierwszy rzut oka brakuje; schodów wewnętrznych i białego montazu.

Dla mnie te 511tyś było podejrzanie za mało przy wycenie 240tyś za stan surowy otwarty (bo ten etap zawiera się w przedziale 30-40% całkowitych kosztów budowy). Ja obstawiałem wycenę na powyżej 600tyś.

Cena zawiera przyłacza prądu i wody, ale to raptem 9tys. Przeliczyłem jeszcze raz zgadza się. Narzut 9to zysk?) 7%. Wywołałem temat bo mnie zbulwersował.

Jeśli chodzi o koszty stanu surowego, to koszt materiałów nie przekroczy 140tyś (ja bym się zmieścił w dużo mniejszej kwocie). Wykonawca który robił u mnie wziałby za robocizne Twojego domu 45tyś.

Ogladałem Twój dom; dom piękny a otoczenie powalające. Musi być chaczyk - pewnie daleko od miasta. Chętnie przyjme namiary na Twoją ekipę na priva.

Mam pytanie o opinię o hurtowni PROMIX w Mierzynie. Ceny zaproponowane mi tam przy obsłudze całej budowy okazały sie niższe niż proponuje mi rzeczona firma. Ale chca przedpłaty.

dobry wieczór.

Opinia o hurtowni Promix jak najbardziej pozytwna. Rzeczywiście wymagaja przedpłaty, dzieki temu ceny materiałow sa konkurencyjne.

Jak na razie (zostala nam jeszcze dachowka do wzięcia) współpraca jest bardzo dobra. Materiały na budowie na czas, faktury wystawiane rzetelnie.

ula

Dzięki! Chętnie zobaczę Twój dom. W linku zero.

mamy wiechę! zobaczcie!

ulaz.wrota.net/wiecha

Mój wykonawca jest na liście rankingowej (jest m.in. w mojej stopce).

Od miejsca gdzie obecnie mieszkam idę na budowę trochę ponad godzinę. Autobusem lub rowerem jadę 20minut. Samochodem 10, wiec to chyba nie jest aż takie odludzie. :wink: Zresztą buduje w samym centrum Morzyczyna, chociaż zdjecia moga sugerować co innego. :lol:

Wycena ........, co dokładnie obejmuje z wykończeniówki...?

Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony jakością (może objętością) opracowania - lic..............montazu.

Dla mnie te 511tyś............powyżej 600tyś.

Cena zawiera przyła.............bo mnie zbulwersował.

Jeśli chodzi o .............. domu 45tyś.

KASO1

oj :oops:

Mój wykonawca jest na liście rankingowej (jest m.in. w mojej stopce).

Od miejsca gdzie obecnie mieszkam idę na budowę trochę ponad godzinę. Autobusem lub rowerem jadę 20minut. Samochodem 10, wiec to chyba nie jest aż takie odludzie. :wink: Zresztą buduje w samym centrum Morzyczyna, chociaż zdjecia moga sugerować co innego. :lol:

No, recenzja mimo wszystko nie jednoznaczna: trzeba trafić na Jego dobrą ekipę i mieszkać w odpowiednim miejscu.

Czy mogę prosić o namiary na wykonawców których polecasz 8)

Namiary są na liście. Generalnie mogę polecać Ryzińskiego, chociaż nie bezkrytycznie. Bardzo zadowolony byłem z pracy dekarzy.

Obecnie mam dobrego elektryka (przekazywany z rąk do rak wsród znajomych z okolic Stargardu), ale on robi tylko w tym rejonie który podlega stargardzkiemu oddziałowi Enea.

Ogladałem Twój dom; dom piękny a otoczenie powalające. Musi być chaczyk - pewnie daleko od miasta. Chętnie przyjme namiary na Twoją ekipę na priva.

Przepraszam za CHaczyk. Nie jestem modnym dyslektykiem, jestem zwyczajnie zmęczony po pracy.

...No, recenzja mimo wszystko nie jednoznaczna: trzeba trafić na Jego dobrą ekipę i mieszkać w odpowiednim miejscu.

Akurat to nie była recenzja na liste. To była prywatna korespondencja do Klausa. Ale jak się juz tam znalazła, to może zostać.

Ryziński nie ma już tej ekipy która robiła u mnie. Kolejne były dobre i ich nie musiałbym pilnować. Gdybym miał budować jeszcze raz ponownie wybrałbym Ryzińskiego.

Niestety, ale on najlepsze ceny to ma w okolicy w której mieszka. W Szczecinie też buduje, ale za wyzsze kwoty (o ile to nie mam pojecia). Chodziłem z nim po Morzyczynie i pokazywał mi domy które budował i za ile, więc mniej więcej wiem ile bierze za jaki dom. Nie wiem tylko jak bardzo zmienia sie cena wraz ze wzrostem odległosci od Morzyczyna.

...No, recenzja mimo wszystko nie jednoznaczna: trzeba trafić na Jego dobrą ekipę i mieszkać w odpowiednim miejscu.

Akurat to nie była recenzja na liste. To była prywatna korespondencja do Klausa. Ale jak się juz tam znalazła, to może zostać.

Ryziński nie ma już tej ekipy która robiła u mnie. Kolejne były dobre i ich nie musiałbym pilnować. Gdybym miał budować jeszcze raz ponownie wybrałbym Ryzińskiego.

Niestety, ale on najlepsze ceny to ma w okolicy w której mieszka. W Szczecinie też buduje, ale za wyzsze kwoty (o ile to nie mam pojecia). Chodziłem z nim po Morzyczynie i pokazywał mi domy które budował i za ile, więc mniej więcej wiem ile bierze za jaki dom. Nie wiem tylko jak bardzo zmienia sie cena wraz ze wzrostem odległosci od Morzyczyna.

Dzięki! Telefon kosztuje niedrogo.

Sens mi nie umyka.Raczej za szybko piszę. Chcę powiedziec, że dla mnie nie miało to żadnego znaczenia przy wyborze.

A dla mnie miało, gdyby nie to, że moja ścina już teraz czyli przy zastosowaniu Silki 18 ma prawie 50cm to wybrałbym 24. Między innymi po to aby bez obaw móc robić poziome bruzdy pod instalacje i mieć tynk 0,5cm.

Przy 18 już nie jest tak słodko. Na bruzdy już się nie zdecyduję a instalacja będzie schowana w tynku 1,5cm.