Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gdyby moim dzieciom sie nie marzyło miec pokoje na poddaszu to wybrałabym parterowy a na poddaszu tylko rekreacja,pralnia a tak jest to co nie szukalismy ale tez może byz ,chociaz widze ze każdy myślał ze mamy iny gust,szkoda ze nie moge wam pokazać bo mam na płytce to byscie ocenili-mini dworek z dwoma wykuszami i 3 lukarnami

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

A co sadzicie o przodzie domu 1

śliczny!

Powaznie ale czy ten przod szybko sie nie znudzi

Nie bardzo rozumiem pytanie :-? Każdy ci się znudzi tak samo, jak ten, albo nie znudzi, tak samo, jak ten...

Ja poprostu boje sie wyboru .Chodzi mi o to ze za 5 lat po budowie czy nie uznam ze nie o takim domu marzylam .

Czy po czasie nikt z was nie uznal ze np moglam wybrac np parterowy albo mniejszy albo z inna kolorystyka

z kolorystyką to pół biedy, bo zawsze można przemalować (gorzej z dachem)

ale myślę, że chyba wszyscy mamy takie dylematy

dlatego ja nie mówie, że jeszcze kiedyś nie będę budowała drugiego domu

dokładnie 344 801,24

a w tym są takie pozycje jak

podarek - 13zł i 140zł

podkładki 10,48

zakup weksli 21,75

legar 7,14

i nne równie ciekawe pozycje

I serio w tym jest zakup działki, cały dom i ogrodzenie? A w domu do jakiego etapu liczyłaś? I ile metrów masz dokładnie? A prąd zuzywany na budowie, wszytskie przyłącza i oczyszczalnia tez w tym są?

i tu mnie przyłapałaś - prądu używanego nie wpisywałam

ale wszystkie przyłącza są wliczone

no to nie jest znowu jakis straszny koszt, chociaż zawsze, a co z resztą pytań (moich)?

działka, dom, ogrodzenie

225,3mkw powierzchnia netto w tym wliczone panele, płytki, armatura

więcej nie napiszę bo mnie zlinczujecie :roll:

no wiesz Didi, jaki lincz :-? Szukam po prostu tego czegos, bo nie uważam, żebym budowała drogo, a jednak załozone przez nas 350 tys, zostało przekroczone, może to kwestia materiałów..nie wiem, ja mam na przykład płyty gipsowe Knaufa, farby Sigmy, kleje do płytek i płyt GK tez Knaufa, tynk zdaje sie, że też Knaufa, okna drewniane (ale w cenie lepszych PCV), dach cementowy, więc żadne luksusy...szukam i nie wiem, co jest nie tak...

dokładnie 344 801,24

a w tym są takie pozycje jak

podarek - 13zł i 140zł

podkładki 10,48

zakup weksli 21,75

legar 7,14

i nne równie ciekawe pozycje

I serio w tym jest zakup działki, cały dom i ogrodzenie? A w domu do jakiego etapu liczyłaś? I ile metrów masz dokładnie? A prąd zuzywany na budowie, wszytskie przyłącza i oczyszczalnia tez w tym są?

i tu mnie przyłapałaś - prądu używanego nie wpisywałam

ale wszystkie przyłącza są wliczone

no to nie jest znowu jakis straszny koszt, chociaż zawsze, a co z resztą pytań (moich)?

działka, dom, ogrodzenie

225,3mkw powierzchnia netto w tym wliczone panele, płytki, armatura

więcej nie napiszę bo mnie zlinczujecie :roll:

no wiesz Didi, jaki lincz :-? Szukam po prostu tego czegos, bo nie uważam, żebym budowała drogo, a jednak załozone przez nas 350 tys, zostało przekroczone, może to kwestia materiałów..nie wiem, ja mam na przykład płyty gipsowe Knaufa, farby Sigmy, kleje do płytek i płyt GK tez Knaufa, tynk zdaje sie, że też Knaufa, okna drewniane (ale w cenie lepszych PCV), dach cementowy, więc żadne luksusy...szukam i nie wiem, co jest nie tak...

tynk knaufa, okna PCV ale zbrojone, farby tiqurilla

ściany co prawda z BK ale na pióro-wpust i na klej i do tego (proszę bez krytyki) ocieplenie z wełny

gdyby moim dzieciom sie nie marzyło miec pokoje na poddaszu to wybrałabym parterowy a na poddaszu tylko rekreacja,pralnia a tak jest to co nie szukalismy ale tez może byz ,chociaz widze ze każdy myślał ze mamy iny gust,szkoda ze nie moge wam pokazać bo mam na płytce to byscie ocenili-mini dworek z dwoma wykuszami i 3 lukarnami

Parterowy to swietna sprawa moja tesciowa zlamala noge i dotej pory ma problemy mieszka w kostce lata 60 i kobiecina ma problemy z lazienka bo kuchnia na parterze , tam tez z salonu zrobila sypialnie a nie ma pozadnej lazienki tylko kibelek wiec zeby sie wykapac to trzeba jej pomagac dostac sie na gore koszmar tam sa schody i schody

A co sadzicie o przodzie domu 1

śliczny!

Powaznie ale czy ten przod szybko sie nie znudzi

Nie bardzo rozumiem pytanie :-? Każdy ci się znudzi tak samo, jak ten, albo nie znudzi, tak samo, jak ten...

Ja poprostu boje sie wyboru .Chodzi mi o to ze za 5 lat po budowie czy nie uznam ze nie o takim domu marzylam .

Czy po czasie nikt z was nie uznal ze np moglam wybrac np parterowy albo mniejszy albo z inna kolorystyka

Kochana, tak jest zawsze, od dżinsów poczynając, na samochodach i domach kończąc. Dlatego warto wybrać dom w miare "ponadczasowy", pokazać mężowi, rodzinie, sprawdzić kilka gustów, jak projekt jest odbierany przez innych, to pozwoli wybrac najbardziej uniwersalny, który ma szanse podobac sie długo. Poza tym, z biegiem lat można zmienić kolor elewacji, "podziałać" coś w ogrodzie i starać sie nawiżaywać do zmieniających się mód. Bo jestesmy na nie podatni.

Dokładnie tak. Sądze, że im dom bardziej harmonijny, wygodny i wyważony w proporcjach, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że się znudzi. A co do frontu nr 1 - jak na mój gust to te szerokie schody i poczwórna kolumnada trąci lekkim przerostem formy nad treścią przy bądź co bądź spokojnym i miłym domu średniej wielkości. Wypukłe szybki to też nie moja bajka :p .

No to nie wiem, poddaje się - myślę, że różnica tkwi, jak zwykle, w szczegółach, których nie jesteśmy w stanie odnaleźć bez szczegółowego porównania zapisków z budowy. Spoko, nie traktuj tego, jako ataku na siebie, po prostu chciałam skorzystać z twojego doświadczenia :D

Parterowy to swietna sprawa moja tesciowa zlamala noge i dotej pory ma problemy mieszka w kostce lata 60 i kobiecina ma problemy z lazienka bo kuchnia na parterze , tam tez z salonu zrobila sypialnie a nie ma pozadnej lazienki tylko kibelek wiec zeby sie wykapac to trzeba jej pomagac dostac sie na gore koszmar tam sa schody i schody

Dlatego my szukaliśmy projektu z dodatkowym pokojem na dole i łazienką, właśnie na takie niespodziewane wypadki :D

Dokładnie tak. Sądze, że im dom bardziej harmonijny, wygodny i wyważony w proporcjach, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że się znudzi. A co do frontu nr 1 - jak na mój gust to te szerokie schody i poczwórna kolumnada trąci lekkim przerostem formy nad treścią przy bądź co bądź spokojnym i miłym domu średniej wielkości. Wypukłe szybki to też nie moja bajka :p .

Wypukłych szyb nie zauważyłam, schodów nie brałam pod uwagę, tylko bryłę domu, która na tym zdjęciu jest...sliczna :D

No to nie wiem, poddaje się - myślę, że różnica tkwi, jak zwykle, w szczegółach, których nie jesteśmy w stanie odnaleźć bez szczegółowego porównania zapisków z budowy. Spoko, nie traktuj tego, jako ataku na siebie, po prostu chciałam skorzystać z twojego doświadczenia :D

prawda też jest taka, że my dużo czasu poświęciliśmy na szukanie materiałów i targowanie się

Bryta wszystkie te domki sa ładne - podoba mi sie styl niemiecki - napatrzyłam sie na takie domy:-).

Patrz na funkcjonalnosc pomieszczen - "chodz po domu" i pomysl, w ktorym bedzie najwygodniej.

Im latwiejsza prostsza bryła tym nizsze koszty budowy i mniej niespodzianek podczas budowy.

pozdrawiam

ula

a jak narazie koszty budowy - zgodnie z założeniami?? :)

Cześć dziewczyny :)

Didi trochę dziwi mnie ta kwota za Twój dom ale i podnosi na duchu. Po prostu myśłałam że taki dom jak twój wychodzi dużo, dużo drożej.

Delf pamiętasz może ile wyniósł cię stan surowy otwarty? Oczywiście jeżeli mozesz/chcesz taką informację podać.

Co do różnic w cenach to może ekipy miłaś droższe i stąd rozbieżność?