Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam Was. Ale mi się podobała wypowiedz Bikosy a propos straszenia dziećmi. Bikoso nasza kochana, ja to już dawno odespałam te okrzyki nocne mojego dziecka pozostał tylko proces wychowawczy, ale Ty to chyba mogłabyś postraszyć Maksia, chyba że Antoś śpi jak aniołek.

A wiesz co Maksiu, odespałam tę sobotnią eskapadę na działce i już jestem gotowa do dalszej pracy.

NO to mamy już wtorek :lol:

Bikosa - mając dwa kominy (w jednym przewód od pieca a w drugim od przyszłego kominka) musiałam zrobić dwie ławy i dwa wyłazy. W projekcia był jeden wyłaz i długa ława - ale tak wyszło taniej. Unibet ma ławy tak rozwiązane że wychodzi taniej - chyba nie ma specjalnej dachówki a tylko jakiś zaczep - wychodziła duża różnica w cenie w porównaniu do innych dachówek.

Grapusek - świetne ujęcie :p

Ivette - czekam na zdjęcia domku z oknami...

Gość Gosc123
A tak wogóle chłopaki, nocne Marki. Jak się wstaje o 6, to nie w głowie nocne ploteczki na forum.

... no fakt... ale mnie się też czasem zdarza i długo siedzieć i... wcześnie wstawać... taka karma :cry:

Gość Gosc123
Wracając do tematu wyłazów dachowych to zajrzałem do moich faktur i moje wyłazy kosztowały po 250 zł za sztuke, tak więc w sumie 500zł

do tego zero ław i stopni... wyłazy są przy samych kominach

pozdrawiam

No to faktycznie tanio... tylko, że mam nadzieję, że te włazy otwierają się i zamykają wielokrotnie ;) ...i że parę dobrych lat wytrzymają ;)

Żarty żartami, ale faktycznie takie rozwiązania zależą przede wszystkim od dachu... w końcu nie zawsze można zastosować proste rozwiązanie... ale życzę wszystkim bezproblemowych wyborów ;)

Tak na marginesie powiem, że najlepiej chyba pogadać z kominiarzem, który robi odbiór i potem ewentualnie chodzi po okolicy... Jedni mówią tak, drudzy siak, a cech kominiarski jeszcze inaczej... :(

witajcie.....

.co do wyłazów i stopni: u mnie nie ma zadnego, dlatego ze moj dach jest niski a kominy blisko zewnetrznej krawedzi...wiec kominiarz przybedzie z drabiną i bez problemowo wlezie i zrobi co trzeba...ale niektorzy kominiarze chetnie dopominaja sie stopni itp.

Stasiek: nawiązując do twojej wypowiedzi chciałem dodać że moje wyłazy są systemowe Euronitu...a wiec cały dach w jednym systemie

a co do kominiarza to był u mnie i powiedziałe że spokojnie starczy, a nawet że nie bedzie drugi raz do mnie przyjezdzal bo widzial co mu potrzeba i podpisze papiery w ciemno jak mu edek przyniesie

pozdrawiam

WItam!

Bodekku - mi gazownia naliczyła coś ok. 2000 za przyłącze tylko do granicy działki + moja skrzynka - mieli to zrobić w 6 miesięcy. Ponieważ nie bardzo się do tego kwapili - wzięłam od nich namiary na firmę która to zrobi. Firma zrobiła za 3000 z materiałem, wszystkimi mapkami i odbiorami (ja odbierałam kominy na własny koszt) - całość łacznie z podłączeniem pieca. Wyszło dużo szybciej i bez załatwiania - gość tylko poprowadził męża po gazowni i wskazywał co podpisać :D. Przynajmniej przyłącze gazowe załatwiliśmy bez problemów.

Dzieńdoberek wszystkim!

Stasiek - oto nasz bieżący plan:

- w sobotę montaż okien, drzwi zewnętrznych oraz bramy garażowej

oraz zasypanie zaizolowanego fundamentu

- we wtorek wchodzą robić instalacje grzewcze, wodne, kanaliza i

gazowe - mają skończyć do końca następnego tygodnia

- równocześnie z instalacjami ma być wylany taras pod arkadami oraz

wejście do domu jak też ocieplany stropodach

- następnie instalacja elektryczna

- na końcu wylewki

TO WSZYSTKO JESZCZE W GRUDNIU - TAK MI DOPOMÓŻCIE WSZYSCY ŚWIĘCI - AMEN!

- i pozostanie czekanie do wiosny na ocieplenie budynku i tynki

wewnętrzne oraz wykończenie domu

Bikosa - ja też nie mam ław kominiarskich i jeden wyłaz dachowy przy jednym kominie - do dwóch pozostałych niech kominiarz włazi po drabinie z górnego tarasu - drogie te stopnie kominiarskie jak cholera, to zrezygnowaliśmy i mamy świadomość, że kominiarz będzie miaukał - no trudno, nie można mieć wszystkiego :lol:

Księgowa - zdjęcie z oknami zrobię jak najszybciej i znowu uśmiechnę się do Maksia, coby mi zeskanował do wstawienia

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia!

Witam z rana :lol:

ivette- planik szaleńczy ale powodzenia...amen

a ja muszę sie pochwalić....mam piękniste parapeciki, wczoraj przywiózł stolarz...( Marcin wielkie dzięki- widziałam Twoje schody :) cudenka

dzisiaj pedze na spotkanko z drugim stolarzem od kuchni.....

kominka dalej niet....no kiedy rozpale ogienek - nie wiem... :( ale wyluzowałam...mam ich gdzieś...

Bolek zacznie mi malowac sufity....