peterz 26.03.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam wszystkich Opierajac się na doświadczeniu niektórych z was którzy swoje już z budową domu przeszli to chciałbym podpytać was o radę n/t inwestycji którą chce poczynić, jak myślicie jaka kasę muszę szykować na wybudowanie zamieszczonego ponizej domu i jeszcze małe pytanko; poradzcie czy projekt ten nadaje się do wybudowania na działce z wjazdem od zachodu lub wschodu?Wiem ze co niektórym z was te moje pytania zdawać się będą banalne ale wiecie dopiero kupuje działeczkę Z góry dzięki za info no i pozdrawiam. http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=21&nazwa_projektu=PORANEK Witam wiosennie acz deszczowo Projekt fajny - prosta bryła, ale: zawsze zastanawiam się po co komu balkon w domu z działką ~1000m2? (rzygacze są OK. - ciekawy efekt + dużo światła); do prostej bryły domu średnio pasują łuczki okien a szczególnie ten bulaj nad balkonikiem; zdecydowanie za mało okien połaciowych - może być kłopot z doświetleniem poddasza; duża kuchnia ale w roli komunikacji średnio ją widzę - może być upierdliwe, do tego 3 x drzwi; salon + jadalnia 29 m2 - może być trochę mało miejsca - np. stół w jadalni zastawia wyjście na balkon utrudniając komunikacje, a ten słup w salonie, to do niczego mi nie pasuje; trochę kiszkowaty garaż .. - upewnij się że nie będziesz musiał składać lusterek przed wjazdem ; Co do kosztów, wydaje mi się, że minimum 250 tys. a najlepiej 300tyś + działka oczywiście .. patrząc po mojej budowie inaczej się nie da .. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 26.03.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam Jestem w trakcie załatwiania formalności dotyczacych działki na prawobrzeżu, facet ma do sprzedania duże podwórze (50 arów) i chce to przeznaczyć na sprzedaż.Wystepuje (ja) za kilka dni o wypis ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego tego terenu (ponadto musze dołaczyć dwie mapki tego terenu - ponoć to konieczne). Nie ukrywam że miejsce jak dla mnie extra no i zadowalajaca cena (50 zł/m. z uzbrojeniem w drodze. Chcę nabyć działke 1200 m a moze dwie? Zobaczymy. W kazdym razie pewna geodetka, która docelowo będzie dzielić to podwórze na mniejsze działki sugerowała abym w taki własnie sposób zaczął załatwiać formalności. Dopiero zaczynam także trochę się motam. Za kazdą radę dziękuję. Pozdrawiam. Wystąp o warunki do Enei, wodociągów i ewentualnie gazowni. Różnie bywa, czasem okazuje się po fakcie, ze nie ma szans na przyłączenie mimo, że uzbrojenie w drodze albo nawet na podwórku sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelik 26.03.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Wg mnie jeśli taki układ domku to wjzad od zachodu. Wtedy garaż jest od północy a salon od południa, a kuchnia od wschodu Dokładnie tak, jak pisze Didi. Mogę miec pewne uwagi? Mały wiatrołap. zastanów się, gdzie będzisz trzymac okrycia wierzchnie, buty, parasole itp., chyba że wykorzystasz przestrzeń pod schodami. Może lepiej wtedy zrobic do niej dostęp od strony wiatrołapu? Na poddaszu pokoje są małe (szczególnie ten 9-metrowy) , chyba że podana jest ich powierzchnia tylko pełnowartościowej wysokości i bedzie jeszcze coś pod skosami. Ja mam jeden tak mały w bloku i naprawdę nie jest wygodny. Zastanów się, jak sensownie wykorzystac takie pokoje, zwłaszcza że trzeba pomieścic gdzieś ciuchy a te garderoby są malutkie i na pewno sporą częśc ich powierzchni zabierają skosy. Oczywiście, jak u większości z nas, pewnie decydują względy finansowe. Ostatnia uwaga. Ja też mam w swoim projekcie indywidualnym pewien błąd (niedogodnośc), co zauważyłam, niestety, dopiero teraz. Mianowicie przejście z garażu do pomieszczenia gospodarczego (+) a następnie do kuchni (-). Zastanawiam się, czy nie będzie mnie wkurzac (na pewno będzie!) potrzeba ciągłego mycia podłogi w kuchni, do której będę wchodzic z garażu, wnosząc wszystkie brudy. Co do kosztów - nie powinny byc wielkie, bo metraż nieduży, prosta bryła, prosty dach ale prawdziwe koszty można oszacowac dopiero mając w ręce projekt konstrukcyjny. Elementy podrażające budowę, to łukowe okna i balkony. Dzięki za sugestie nowych rozwiazań - co do pokoi na górze to wystąpiłem z pytaniem do architekta o info n/t powierzchni po podłodze, zapytałem również czy istnieją możliwości pewnych zmian ścianek działowych na górze (chcę wygospodarować dwa lub trzy pokoje i może troche powiekszyć łazienkę), jak uważacie może wyciagnąć bardziej garaż na dwa stanowiska powiekszajac na górze sypialnię lub taras? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 26.03.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Dzięki za sugestie nowych rozwiazań - co do pokoi na górze to wystąpiłem z pytaniem do architekta o info n/t powierzchni po podłodze, zapytałem również czy istnieją możliwości pewnych zmian ścianek działowych na górze (chcę wygospodarować dwa lub trzy pokoje i może troche powiekszyć łazienkę), jak uważacie może wyciagnąć bardziej garaż na dwa stanowiska powiekszajac na górze sypialnię lub taras? Dzieki To zależy, ile masz samochodów . Ja jestem za garażem dwustanowiskowym. Uważam, że oprócz podstawowej funkcji zawsze może też pełnic rolę przechowalni wszystkiego, czego nie masz gdzie składowac wewnatrz, na przykład rowerów, nart, deski, poza tym kół zapasowych, narzędzi ogrodniczych itp. Jeśli powiększac powierzchnię na górze, to raczej pokój, nie taras. Chcesz kupic 1200 lub 2400m2 działki, po co Ci taras na poddaszu, z którego pewnie nie będziesz w ogóle korzystał, mając taki duży ogrod? Na pewno mozna przestawic ściany, większośc to działowe. Pamiętaj tylko, że pokoje długie i wąski są mało ustawne, więc pomyśl trochę, jak te ściany przestawic, żeby zrobic funkcjonalne pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelik 26.03.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Moze zamiast wyciagać garaż do przodu warto zastanowić się nad poszerzeniem budynku dla potrzeb garażu na dwa auta - powiekszajac jednocześnie pokoję nad garażem- czy z punktu widzenia ekonomicznego warto no i czy przy okazji nieucierpi na tym wygląd budynku?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 26.03.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Moze zamiast wyciagać garaż do przodu warto zastanowić się nad poszerzeniem budynku dla potrzeb garażu na dwa auta - powiekszajac jednocześnie pokoję nad garażem- czy z punktu widzenia ekonomicznego warto no i czy przy okazji nieucierpi na tym wygląd budynku? Pozdrawiam Właśnie o takim "wyciągnięciu" myślałam. Co do proporcji budynku - myślę, że dobrze jest pogadac z architektem. Niestety, nie mam aż tak dobrej wyobraźni, żeby bezbłędnie ocenic bryłę tego domu po zmianach nie widząc rysunku. Na pewno potrzebna jest opinia kogoś "oblatanego" w temacie. Wejdź w dział "Projekty" i wrzuc tam link do projektu oraz pytania. Pojawia się tam sporo ludzi z branży i oni najlepiej Ci podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.03.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam Jestem w trakcie załatwiania formalności dotyczacych działki na prawobrzeżu, facet ma do sprzedania duże podwórze (50 arów) i chce to przeznaczyć na sprzedaż.Wystepuje (ja) za kilka dni o wypis ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego tego terenu (ponadto musze dołaczyć dwie mapki tego terenu - ponoć to konieczne). Nie ukrywam że miejsce jak dla mnie extra no i zadowalajaca cena (50 zł/m. z uzbrojeniem w drodze. Chcę nabyć działke 1200 m a moze dwie? Zobaczymy. W kazdym razie pewna geodetka, która docelowo będzie dzielić to podwórze na mniejsze działki sugerowała abym w taki własnie sposób zaczął załatwiać formalności. Dopiero zaczynam także trochę się motam. Za kazdą radę dziękuję. Pozdrawiam. Masz racje co do uzbrojenia bo to ze ono jest o niczym nie przesadza Wystąp o warunki do Enei, wodociągów i ewentualnie gazowni. Różnie bywa, czasem okazuje się po fakcie, ze nie ma szans na przyłączenie mimo, że uzbrojenie w drodze albo nawet na podwórku sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.03.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Sluchajcie czy todalej obowiazuje bo dane sa z 1999 roku ze za wolnostojacy garaz az ponad 4 zl za m podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.03.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 witam sobotnio-popołudniowo-byłąm na działce i WKOŃCU COŚ WYCHODZI Z ZIEMI chyba krokusy odebrałąm dzisiaj kolejną wycenę na budowe- i o zgrozo kolejny raz w okolicach 48 tyś z dachem nie mogę znaleść tańszego wykonawcy potrzebuję na pocz,maja i chyba już nie znajdę bo reszta to pozajmowana no slawetny pan M moze ma taniej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.03.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 witam niedzielnie...... no nic...dzis spoznilam sie na spotkanie....zapomnialam ze godzine do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.03.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Jelik-domek ładny ale też bym powiekszyła garaż.no i faktycznie małe te pokoiki na górze-kojarzą mi sie z pokoikami w blokach(niektórych) a balkonik to fajnie mieć chyba na wschodzie wtedy słoneczko wschodzące nas budzi promykami. pogoda okropna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.03.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Moze zamiast wyciagać garaż do przodu warto zastanowić się nad poszerzeniem budynku dla potrzeb garażu na dwa auta - powiekszajac jednocześnie pokoję nad garażem- czy z punktu widzenia ekonomicznego warto no i czy przy okazji nieucierpi na tym wygląd budynku? Pozdrawiam Moze juz masz Warunki Zabudowy jesli nie to pamietaj najpierw Wz a dopiero projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.03.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Ale cieplutko +12 super i sloneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.03.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 C:\Documents and Settings\Standard\Pulpit\f 03.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.03.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 kurcze nie umiem wkleic swojego domku a mam go tylko na cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.03.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Najlatwiej z komputera wgrac na http://www.fotosik.pl jak przeniesiesz zdiecia to pokazuje sie adres i go wpisujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 26.03.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Wystąp o warunki do Enei, wodociągów i ewentualnie gazowni. Różnie bywa, czasem okazuje się po fakcie, ze nie ma szans na przyłączenie mimo, że uzbrojenie w drodze albo nawet na podwórku sąsiada. Święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 26.03.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/rbiyrckrywcrd5qh.html To projekt naszego domku,chyba udało mi sie wkleić. I co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 26.03.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=21&nazwa_projektu=PORANEK Dla mnie wbrew nazwie strony nie ma tam ani jednego domu na piątkę. Ile projektów już przejżałaś? Jeśli mniej niż 2 tys to jeszcze wszystko przed tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub J. 26.03.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 witam wszystkich,pytanie - czy ktos cos wie o developerze chrobry co ma bloki na jagiellonskiej?dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts