bryta 26.03.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 sluchajcie...czy tu wszystcy sa juz w trakcie i po wybudowaniu..moze ktos zaczyna ..szuka projektu...czeka na pozwolenie ? Ja dopiero sie przymierzam za pare lat no chyba ze niewytrzymam Ale dzialeczka juz jest z projektem gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octopus 26.03.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 octopus : daj znac po rozmowie...czy beda dodatkowe koszta...i ewentualnie jakie.. oki napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.03.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam wszystkich budujących! Za miesiąc zaczynam budowę Domu w Fuksjach (z Archonu) w Mierzynie - koło Topolowej. Mam wybranego wykonawcę: Artur Janiszewski z Mierzyna. Ma ogólnie dobrą opinię i wiele referencji, niestety robi tylko stany surowe otwarte. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z panem Arturem? Ogólnie szokują mnie ceny wykonawstwa z cyklu 19000 PLN za dom 300 m/kw - takie wypowiedzi są tu na forum. Gdzie w Szczecinie są tacy wykonawcy???? Ja szukałem wykonawcy przez rok, sprawdziłem 25 firm i najtańsza oferta jest 45000 za stan surowy otwarty (dom ma 145 m/kw netto, schody i strop żelbet, ściany 3-warstwowe) cena nie obejmuje wykonania całej ściany 3-warstwowej lecz tylko przygotowanie fundamentu pod nią. Natomiast cena obejmuje wszystko od A do Z (betoniarki zagęszczarki, koparki, geodetę, ogrodzenie, szalunki do stropu monolitycznego, kierowanie budową itp.). Zraziłem się do górali. Sprawdziłem 3. Na początku rzucają super cenę (w moim przypadku 32000 - 35000 PLN) ale potem się okazuje, że nie mają sprzętu i szalunków i z ceny 32000 po przeanalizowaniu projektu i dodaniu kosztu wszystkich sprzętów cena się zrobiła 47000! A taki szalunek systemowy np. to za wypożyczenie bagatela.....3000 PLN. Poza tym jak się nie ma firmy budowlanej to trzeba zostawić w firmie wypożyczającej kaucję wartości szalunku. Poradźcie czy są w Szczecinie jacyś dobrzy murarze od klinkieru, którzy biorą mniej niż 1,80 za cegłę? Widziałem oferty na forum za 1,15 za cegłę - ciekawe jaki efekt. Spece mówią, żę za taką cenę jest 100% gwarancji........wykwitów hehhe. Ostrzegam przed firmą Triad!!! Nieprawdopodobni naciągacze. Nie uwierzycie, że za wykonanie stanu surowego otwartego chcieli ode mnie 82000 PLN!!! Za samą robociznę!!! Mało tego, mówili, że to bardzo dobra cena i że trudno mi bedzie znaleźć kogoś tańszego. A jak z Porothermem 25 klasa 15? W Poznaniu i koło Wrocławia kupują go za nawet 3,70 PLN brutto z HDS'em. Najtańszą ofertę mam z Euroklinkieru lecz za 4,18 brutto - i nigdzie nie udało mi się przebić tej ceny. Może Wy znacie jakąś lepszą hurtownię? Poszukuję też dobrych i niedrogich tynkarzy do wykonania tradycyjnych tynków cementowo wapiennych. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i sam odpowiem wszystkim zainteresowanym na pytania. Mam wiele fajnych ofert z Polski na okna drzwi itp. Pozdrawiam wszystkich Wojtek to witam oficjalnie mam bardzo dobrego klinkieciarza, naprawde godnego polecenia....ale do tanich nie nalezy, no i tynkarzy tez mam ok... poprosze na maila namiary do speca od klinkieru i tynków. Z góry dziekuję poszlo na privka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 26.03.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 sluchajcie...czy tu wszystcy sa juz w trakcie i po wybudowaniu..moze ktos zaczyna ..szuka projektu...czeka na pozwolenie ? no ja już np. jestem w trakcie - prawie stan surowy otwarty (w tym tygodniu kończymy kryć daszek) - okna już zamówione, elektryk też powoli acz stanowczo do przodu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 26.03.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Niewychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octopus 26.03.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 dzięki teska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.szn 26.03.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 sluchajcie...czy tu wszystcy sa juz w trakcie i po wybudowaniu..moze ktos zaczyna ..szuka projektu...czeka na pozwolenie ? no ja już np. jestem w trakcie - prawie stan surowy otwarty (w tym tygodniu kończymy kryć daszek) - okna już zamówione, elektryk też powoli acz stanowczo do przodu .. Jesli Dobra to witam sasiada!...super..niech sie pnie w gora...ja przeciskam sie ( poki co ) przez lawine dokumentow..duza masz dzialke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.03.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 dzięki teska poszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 26.03.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 sluchajcie...czy tu wszystcy sa juz w trakcie i po wybudowaniu..moze ktos zaczyna ..szuka projektu...czeka na pozwolenie ? no ja już np. jestem w trakcie - prawie stan surowy otwarty (w tym tygodniu kończymy kryć daszek) - okna już zamówione, elektryk też powoli acz stanowczo do przodu .. Jesli Dobra to witam sasiada!...super..niech sie pnie w gora...ja przeciskam sie ( poki co ) przez lawine dokumentow..duza masz dzialke? witam sasiadke - rowno 1000m2 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 26.03.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam wszystkich budujących! Za miesiąc zaczynam budowę Domu w Fuksjach (z Archonu) w Mierzynie - koło Topolowej. ...... Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i sam odpowiem wszystkim zainteresowanym na pytania. Mam wiele fajnych ofert z Polski na okna drzwi itp. Pozdrawiam wszystkich Wojtek Wykonawstwo stanu surowego otwartego faktycznie trochę kosztuje .. ale 82000 zl to zdecydowanie przesada .. 45tys jest już wysokim poziomem ale do zaakceptowania - ale i tak zależy od wielkości oraz stopnia skomplikowania domu. Na nasze warunki dla Twojego projektu powiedziałbym 35-40k. to MAX .. Co do materiałów to polecam PROMIX, również wykonawców znajdziesz na stronie : http://gaiger.50webs.com/lista/ Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 26.03.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam wieczorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
octopus 26.03.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 26.03.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 sluchajcie...czy tu wszystcy sa juz w trakcie i po wybudowaniu..moze ktos zaczyna ..szuka projektu...czeka na pozwolenie ? WITAJ Ja dopiero czekam na załatwienie formalności przez architekta adaptującego i trochę mi się to przedłuża, aż mnie martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 26.03.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Oj juz wiosna bo widzialam przylatujace klucze ptakow ja też, szczególnie moja mała była zachwycona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 26.03.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 witam niedzielnie...... no nic...dzis spoznilam sie na spotkanie....zapomnialam ze godzine do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 26.03.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 To bardzo poproszę o kontakt z nim na maila. Jutro na 100% dzwonię do niego i pytam co i jak.Z góry dziekuję. A te 25 tys to za jaki dom i co to obejmuje? Sama robocizna czy też sprzęt. WITAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 26.03.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam Grupkę po dłuższej przerwie. Stan jest taki że ostatnie moje boje z gminą spowodowały ze nawet nie miałem ochoty się wypowiadać na forum. Więc pojechałem sobie na urlop (wcześniej zaplanowany). Właśnie wczoraj wróciłem i dziś musiałem przeczytać jakieś 10 stron więc było co czytać. Co do wątpliwości Kacha72, Pecularis, Monka, Daria to na mój stan wiedzy jest tak że na kwietniowej sesji ma być projekt przedstawiony do akceptacji przez radę. Niestety miało już być tak w marcu i w lutym więc jak nie zobaczę to nie uwierzę. Notabene w marcu już prawie weszło, lecz wycofali. Ogólnie stan jest taki że to Wójt dał ciała i zapomniał podpisać porozumienie z "inwestorami" w momencie ogłaszania zmiany, a teraz jak już cała zmiana prawie doszła do skutku to mu się "inwestorzy" wycofują, a gmina nie ma pieniędzy przeznaczonych na dozbrojenie terenu, więc będą próbowali na wielorodzinne by nie musieć inwestować. Co do petycji to Kacha72 proszę o informację jak mogę się skontaktować z tymi osobami. Dziękuję wszystkim za troskę. P.S.Bryta, Dzióbek z komputerami udajcie się do jakiegoś serwisu. Grzebanie np. w laptopie może się źle dla niego skończyć, sporo śrubek i wiele delikatnych elementów. Wyłączanie się sprzętu samoistne może być rzeczywiście związane z problemami z wentylatorami, jednak wtedy wyłączanie nie następowałoby tuż po włączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 26.03.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Tomadyna fajnie że się pojawiłeś : już myślałam że masz mega doła trzymam kciuki za kwiecień Wiem że Komisja Budownictwa jest za zmianą na jednorodzinne, oby sie udało ewa.szn i octopus - sąsiedzie witajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 26.03.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Tomadyna WITAJ Dużo osób się tutaj zamartwiało , ale z tą petycją to chyba nie do mnie Laptopa niestety nie mam chociaż bym chciała, mi tak kaprysi zwykły komputer, czasami to można szału dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 26.03.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam wszystkich budujących! Za miesiąc zaczynam budowę Domu w Fuksjach (z Archonu) w Mierzynie - koło Topolowej. ...... Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i sam odpowiem wszystkim zainteresowanym na pytania. Mam wiele fajnych ofert z Polski na okna drzwi itp. Pozdrawiam wszystkich Wojtek Wykonawstwo stanu surowego otwartego faktycznie trochę kosztuje .. ale 82000 zl to zdecydowanie przesada .. 45tys jest już wysokim poziomem ale do zaakceptowania - ale i tak zależy od wielkości oraz stopnia skomplikowania domu. Na nasze warunki dla Twojego projektu powiedziałbym 35-40k. to MAX .. Co do materiałów to polecam PROMIX, również wykonawców znajdziesz na stronie : http://gaiger.50webs.com/lista/ Pozdrawiam, Piotr Dzięki za odpowiedź. Ja też rozmawiałem z Krzakiem,bo robił w sierpniu dom na naszej ulicy Mierzyn ul. Teresy. Dał cenę 35 tys. tylko za samą robociznę a my mieliśmy załatwiać i opłacac resztę- geodeta, koparki, szalunki, rusztowania, betoniarki, ogrodzenie, kierownik budowy. A tu mam 45 tys za wszystko-ja dostarczam tylko materiały. Na mój dom to będzie ok 65 tys. No nie wiem może naprawde ciut przepłacam.Liczę jednak na solidność.Po 15 kwietnia ruszam. Część materiałów już zamówilem w Euroklinkierze- o Promixie slyszałem też że tanio - zobaczymy. Podaj jak możesz jakąś przykładowa cene z Promixu, żebym wiedział jak rozmawiać. pozdrawiam Wiem wiem gdzie budowal - u GrzeskaB - no to wiele się nie myliłem z 35k. .. z tym, że kier.bud i tak zawsze Twoj .. geodeta lepiej tez .. Koparki, szalunki - to koszt max 5 tys, betoniarke i tak ma wykonawca .. przynajmniej B.Krak a wykonanie ogrodzenia w cenie .. - tylko material Twoj .. Z tym 65tys na materiały to może być. Nam materiały na stan surowy otwary wyjda koło 70tys (w tym dachówka Creaton 'Balance').. ale w Promixie .. Z całym szacunkiem, ale jak mi Euroklinkier dał wycene, to mi kapcie spadły .. Ja place np. za cement 343 zl/tone, Poroton 11,5 - 3,17zl szt; Porotherm 11,5 - 3,86zl szt, Porotherm 25 - 4zl szt; betonowy bloczek fundamentowy - 2,37zl szt - wszystkie ceny brutto .. niespodzianką był świąteczny rabat .. może jeszcze taki powtórzą dla kolejnych inwestorów .. po prostu przebój !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts