Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Tak. Warunki są najważniejsze, ale już je mając, to można koszta doprowadzenia mediów spróbować oszacować samodzielnie. Wiadomo, że w energetyce płaci się za KW, w gazowni płaci się stałą opłatę za 5m, a później dodatkowo za każdy metr i przecisk pod drogą. W warunkach jest tez napisane, czy nie trzeba komus za cos zapłacić (np gminie za rozbudowę sieci). Później znając koszty wszystkich materiałów i robocizny można sobie oszacować wydatki na doprowdzenie wszystkich mediów do domu.

Umówmy się, ze każdy z nas zostanie przy swojej wersji :wink:

OK

co nie zmienia faktu iż jeśli Jelik chce cokolwiek się dowiedzieć o kosztach "przyłączenia" planowanego domu do mediów musi się wybrać do każdego z dostawców i poprosić o informacje odnośnie warunków przyłączenia.

Własciciel działek planuje wszystkie liczniki umieścic na posesji (bezpośrednio przy drodze) i dopiero kazdy z właścicieli działek bedzie ciągnąć sobie na własny koszt do siebie dlatego przypuszczam że tam pojawią sie zawory z licznikami i pytanie - kto w dalszej drodze wykonuje uzbrojenie (ja mam 70metrów)

Dzięki za cierpliwość

Pozdrawiam

generalnie przyłącze to ten odcinek instalacji między siecią "główną", tą państwową co idzie so bie koło naszych działek a tą instalacją, którą mamy w projektach naszych domków. czyli do naszej studzienki, wodomierza, gazomierza, prądomierza....eeee, chyba tak to wygląda

Spojrzałem w różne dokumenty (projekty przyłączy, ZUD, umowa z enrgetyką, gazownią i wodociągami) i napiszę na tej podstawie, co to jest przyłącze.

A więc "przyłączem" nazywa się odcinek instalacji od sieci głównej aż do samego budynku. Po drodze może być granica własnosci przyłącza. I tak przy gazie przyłączem jest odcinek od sieci do kurka głównego (który przy domach powyżej 10m od ogrodzenia) jest zawsze w płocie, oraz od kurka do zaworu w skrzynce na zewnątrz domu. Przy wodzie przyłączem jest odcinek od wcinki do studzienki wodomierzowej (przy nowych domach musi ona być) i dalej aż do domu. Przy kanalizacji podobnie. Tylko przy prądzie nie pada słowo przyłącze (chociaż ZUD używa tego określenia). To co robi enrgetyka do ZK nazywa się złączem, a dalej do budynku nazywa się wewnetrzną linią zasilajacą.

Podnoszę -> wróciłem z kina z dzieciakami z Epoki Lodowcowej 2 :lol: :D

Fajna???? :roll:

my bylismy całą rodziną w piatek na premierze - super hiper fajna! Porównywalna ze Shreckiem i innymi naprawde fajnymi bajkami, acha i oczywiście 10 razy lepsza od pierwszej części, dobrze mówię Tomadyna? :D

Podnoszę -> wróciłem z kina z dzieciakami z Epoki Lodowcowej 2 :lol: :D

Fajna???? :roll:

my bylismy całą rodziną w piatek na premierze - super hiper fajna! Porównywalna ze Shreckiem i innymi naprawde fajnymi bajkami, acha i oczywiście 10 razy lepsza od pierwszej części, dobrze mówię Tomadyna? :D

Jest zajefajna 8)

też witam

tak zachwalaliście tę epokę lodowcową, że wczoraj przy wszechobecnej bryndzy telewizyjnej odrobiłam zaległości i oglądnęłam część I. nawet ok, trochę za dużo tekstów od shreka, ale da się wytrzymać. teraz wypada oglądnąć II.

z wieści ogródkowych- trawnik wyczesany, posprzątany, 3 krzewki zasadzone, iglaki nawiezione, bratki na tarasie.

krokusy wschodzą stadami - ale niestety naczelny ogrodnik, czyli pies - jak tylko nabiorą koloru, namiętnie je przesadza. :cry: tzn wyrywa z cebulkami i porzuca. parę być może ocaliłam.

a i zasiałam w skrzynce na płocie koper i szczypior - pytanie tylko czy urosną.

no dobra, do pracy rodacy.

pozdrawiam wszystkich

też witam

tak zachwalaliście tę epokę lodowcową, że wczoraj przy wszechobecnej bryndzy telewizyjnej odrobiłam zaległości i oglądnęłam część I. nawet ok, trochę za dużo tekstów od shreka, ale da się wytrzymać. teraz wypada oglądnąć II.

z wieści ogródkowych- trawnik wyczesany, posprzątany, 3 krzewki zasadzone, iglaki nawiezione, bratki na tarasie.

krokusy wschodzą stadami - ale niestety naczelny ogrodnik, czyli pies - jak tylko nabiorą koloru, namiętnie je przesadza. :cry: tzn wyrywa z cebulkami i porzuca. parę być może ocaliłam.

a i zasiałam w skrzynce na płocie koper i szczypior - pytanie tylko czy urosną.

ups......to sie narobilas????? ja trawke zostawilam soebie na przyszla sobote lub piateczek....nie maialam juz sily... :cry:

no dobra, do pracy rodacy.

pozdrawiam wszystkich