szydas 02.04.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 generalnie przyłącze to ten odcinek instalacji między siecią "główną", tą państwową co idzie so bie koło naszych działek a tą instalacją, którą mamy w projektach naszych domków. czyli do naszej studzienki, wodomierza, gazomierza, prądomierza....eeee, chyba tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 02.04.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Tak. Warunki są najważniejsze, ale już je mając, to można koszta doprowadzenia mediów spróbować oszacować samodzielnie. Wiadomo, że w energetyce płaci się za KW, w gazowni płaci się stałą opłatę za 5m, a później dodatkowo za każdy metr i przecisk pod drogą. W warunkach jest tez napisane, czy nie trzeba komus za cos zapłacić (np gminie za rozbudowę sieci). Później znając koszty wszystkich materiałów i robocizny można sobie oszacować wydatki na doprowdzenie wszystkich mediów do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelik 02.04.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Umówmy się, ze każdy z nas zostanie przy swojej wersji OK co nie zmienia faktu iż jeśli Jelik chce cokolwiek się dowiedzieć o kosztach "przyłączenia" planowanego domu do mediów musi się wybrać do każdego z dostawców i poprosić o informacje odnośnie warunków przyłączenia. Własciciel działek planuje wszystkie liczniki umieścic na posesji (bezpośrednio przy drodze) i dopiero kazdy z właścicieli działek bedzie ciągnąć sobie na własny koszt do siebie dlatego przypuszczam że tam pojawią sie zawory z licznikami i pytanie - kto w dalszej drodze wykonuje uzbrojenie (ja mam 70metrów) Dzięki za cierpliwość Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 02.04.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 jelik - ja też mam w zasadzie na działce skrzynki z końcówkami mediów, ale mimo to muszę występować o warunki techniczne przyłączenia i całą reszte budować na własny koszt. w twoim przypadku będzie pewnie dokładnie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 02.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 generalnie przyłącze to ten odcinek instalacji między siecią "główną", tą państwową co idzie so bie koło naszych działek a tą instalacją, którą mamy w projektach naszych domków. czyli do naszej studzienki, wodomierza, gazomierza, prądomierza....eeee, chyba tak to wygląda Spojrzałem w różne dokumenty (projekty przyłączy, ZUD, umowa z enrgetyką, gazownią i wodociągami) i napiszę na tej podstawie, co to jest przyłącze. A więc "przyłączem" nazywa się odcinek instalacji od sieci głównej aż do samego budynku. Po drodze może być granica własnosci przyłącza. I tak przy gazie przyłączem jest odcinek od sieci do kurka głównego (który przy domach powyżej 10m od ogrodzenia) jest zawsze w płocie, oraz od kurka do zaworu w skrzynce na zewnątrz domu. Przy wodzie przyłączem jest odcinek od wcinki do studzienki wodomierzowej (przy nowych domach musi ona być) i dalej aż do domu. Przy kanalizacji podobnie. Tylko przy prądzie nie pada słowo przyłącze (chociaż ZUD używa tego określenia). To co robi enrgetyka do ZK nazywa się złączem, a dalej do budynku nazywa się wewnetrzną linią zasilajacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 02.04.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Podnosze Ale pusciutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 02.04.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Podnoszę -> wróciłem z kina z dzieciakami z Epoki Lodowcowej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 02.04.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Witam wieczorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 02.04.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Podnoszę -> wróciłem z kina z dzieciakami z Epoki Lodowcowej 2 Fajna???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 02.04.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Podnoszę -> wróciłem z kina z dzieciakami z Epoki Lodowcowej 2 Fajna???? my bylismy całą rodziną w piatek na premierze - super hiper fajna! Porównywalna ze Shreckiem i innymi naprawde fajnymi bajkami, acha i oczywiście 10 razy lepsza od pierwszej części, dobrze mówię Tomadyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 02.04.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Ja tez witam wieczorkiem U mnie mocno pada deszczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomadyna 02.04.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Podnoszę -> wróciłem z kina z dzieciakami z Epoki Lodowcowej 2 Fajna???? my bylismy całą rodziną w piatek na premierze - super hiper fajna! Porównywalna ze Shreckiem i innymi naprawde fajnymi bajkami, acha i oczywiście 10 razy lepsza od pierwszej części, dobrze mówię Tomadyna? Jest zajefajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigx 02.04.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 a od jakiego wieku szodników jest sens iśc na Epokę Lod 2, bo nie wiem czy mój 4,5 latek nie jest jeszcze za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.04.2006 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 hmm...to witam poniedzialkowo....... co tak pusto!!!!!! wstawac nowy tydzien sie zaczał!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 03.04.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 witam poniedziałkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 03.04.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 03.04.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 też witam tak zachwalaliście tę epokę lodowcową, że wczoraj przy wszechobecnej bryndzy telewizyjnej odrobiłam zaległości i oglądnęłam część I. nawet ok, trochę za dużo tekstów od shreka, ale da się wytrzymać. teraz wypada oglądnąć II. z wieści ogródkowych- trawnik wyczesany, posprzątany, 3 krzewki zasadzone, iglaki nawiezione, bratki na tarasie. krokusy wschodzą stadami - ale niestety naczelny ogrodnik, czyli pies - jak tylko nabiorą koloru, namiętnie je przesadza. tzn wyrywa z cebulkami i porzuca. parę być może ocaliłam. a i zasiałam w skrzynce na płocie koper i szczypior - pytanie tylko czy urosną. no dobra, do pracy rodacy. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.04.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 też witam tak zachwalaliście tę epokę lodowcową, że wczoraj przy wszechobecnej bryndzy telewizyjnej odrobiłam zaległości i oglądnęłam część I. nawet ok, trochę za dużo tekstów od shreka, ale da się wytrzymać. teraz wypada oglądnąć II. z wieści ogródkowych- trawnik wyczesany, posprzątany, 3 krzewki zasadzone, iglaki nawiezione, bratki na tarasie. krokusy wschodzą stadami - ale niestety naczelny ogrodnik, czyli pies - jak tylko nabiorą koloru, namiętnie je przesadza. tzn wyrywa z cebulkami i porzuca. parę być może ocaliłam. a i zasiałam w skrzynce na płocie koper i szczypior - pytanie tylko czy urosną. ups......to sie narobilas????? ja trawke zostawilam soebie na przyszla sobote lub piateczek....nie maialam juz sily... no dobra, do pracy rodacy. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.04.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Zbigx zerknij na privka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesiekB 03.04.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam w poniedziałek Czy macie może patent na tanią utylizację resztek styropianu? W Jumarze za kontener na 2m3 (na styropian) chcą ponad 250 zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts