Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie w czwartek...

Co do wizyty na budowie to fakt. Zdenerwowałem się na niego bardzo. Żeby oprowadzać "wycieczki" po cudzym domu bez powiadomienia właściciela.... uważam to za niedopuszczalne (robotę już skończył i "zszedł" z budowy tydzień wcześniej) . Powiedziałem mu o tym, a on na to, że się czepiam i nie wie o co mi chodzi... normalnie jestem w szoku! On u mnie nie ma więcej wstępu!

GrzesiekB w życiu może cię jeszcze wiele zdziwić.

Do mnie na budowę przychodzili zupełnie obcy ludzie oglądać jak buduje się z BK na klej, a potem włazili gdy było tynkowane czy posadzki wylewane.

Wreszcie nakrzyczałam na wykonawców i kazałam nikogo nie wpuszczać

Ale gorący temat co do technologi budowy domu.

A ja skromnie zarówno dom jak i teraz ten budynek buduję z BK pióro-wpust na klej i jestem z tego bardzo zadowolona. :D

i o to chodzi zeby byc zadowolonym :D

A tematy technologii zawsze sa gorace :wink:

każdy etap

fundamenty

ściany

więźba

strop

dachówka

ocieplenie

klinkier

kominy

Ale gorący temat co do technologi budowy domu.

A ja skromnie zarówno dom jak i teraz ten budynek buduję z BK pióro-wpust na klej i jestem z tego bardzo zadowolona. :D

i o to chodzi zeby byc zadowolonym :D

A tematy technologii zawsze sa gorace :wink:

każdy etap

fundamenty

ściany

więźba

strop

dachówka

ocieplenie

klinkier

kominy

:lol: styropian czy welna ? :lol: :wink:

ja tez uciekam do pracy, mam bardzo duzo jej niestety :-?

Bodekku, Peterz, Monka, ponieważ porobiło się trochę zamieszania w ocenie wykonawców proponuję, żebyście wysłali swoje opinie Klausowi do rankingu. To jest naprawdę ogromnie ważne. Oczywiście każdy z nas wie, że najlepsi też się psują a źli dla jednego, mogą byc dobrzy dla innego, więc każdy sam musi podejśc z dystansem do przeczytanych opinii i sam ocenic ryzyko. Niemniej możliwośc konfrontacji ze zdaniem innych jest bardzo pomocna.

No to co? Opisujemy?

Witam czwartkowo

Co do goracej dyskusji tak bywa :D

Bryta, te twoje superbloczki to ceramika poryzowana wypełniona

styropianem. Co Cię w nich tak zachwyca? 8)

Klaus co do ceramiki to ona sie zmienia .Nie po to wymysla sie cieplejsze materialy aby sie na to obrazac . to co mnie w niej zachwyca to liczba przegrod i wspolczynik dla sciany jednowarstwowej .

To nie jest tak ze ja sie naczytalam :D jakis reklam tylko obserwuje to z bywania na niemieckich budowach . W tej chwili w nowym budownictwie prawie juz 40 % domow w niemczech to domy z wsp 0,16-0,18 w holandi 46 % spelnia te parametry tendencja rosnie szacuje sie do 2010 w holandi 65%

jesli chodzi o technologie to (nie mam firmy budowl,ani nie sprzedaje materialow ) ale wspolpracuje z branza budowlana

To na co teraz sie obrazasz (pustaczki z wypelnieniem ) za 4-5 lat i u nas beda czyms normalnym :D

tak swoja droga to z tymi gupotami i termosem to troche sie ubawilam :D

Milego dnia Klaus

Klaus co do ceramiki to ona sie zmienia .Nie po to wymysla sie cieplejsze materialy aby sie na to obrazac . to co mnie w niej zachwyca to liczba przegrod i wspolczynik dla sciany jednowarstwowej .

Nie wiem o czy mówisz. To są te same pustaki tylko wypełnione styropianem. W Polsce już dawno się takie produkuje tyle, że nie ceramiczne a betonowe.

To nie jest tak ze ja sie naczytalam :D jakis reklam tylko obserwuje to z bywania na niemieckich budowach . W tej chwili w nowym budownictwie prawie juz 40 % domow w niemczech to domy z wsp 0,16-0,18 w holandi 46 % spelnia te parametry tendencja rosnie szacuje sie do 2010 w holandi 65%

Ja już dzisiaj buduję dom 0,18 i to z tej "zimnej" Silki.

To na co teraz sie obrazasz (pustaczki z wypelnieniem ) za 4-5 lat i u nas beda czyms normalnym :D

Ja się na nic nie obrażam, tylko wygłaszasz dość zabawne opinie tonem

autorytetu, tymczasem jak sama napisałaś Twoja wiedza pochodzi

z oglądania od 4 lat programów o budowaniu.

tak swoja droga to z tymi gupotami i termosem to troche sie ubawilam :D

Milego dnia Klaus

I ja Ci życzę miłego dnia.

Świeci słoneczko więc i o dobry nastró łatwiej dziś będzie.

Dzis znow mam dzien schizy nad mysleniem - wynajac czy sprzedac mieszkanie :evil: juz mnie to meczy okropnie :-?

Ja mam te decyzje jeszcze daleko przed sobą, na koniec roku, no ale już zaczynam się nad tym głowić. I co gorsza raz szala przechyla sie na korzyść wynajmu a raz sprzedaży. I to jeszcze na dodatek gdybyśmy sprzedali to też mam kilka alternatyw zagospodarowania pieniędzy ..... 8)

No cóż ... na razie dobrze by było dostać pozwolenie na budowę 8)

Dzis znow mam dzien schizy nad mysleniem - wynajac czy sprzedac mieszkanie :evil: juz mnie to meczy okropnie :-?

Jeżeli cię na to stać to lepiej wynająć bo ceny mieszkań stale rosną. Chyba, że kredyt na tyle jest uciążliwy, że lepiej jest sprzedać i podreperować budżet.

My sami będziemy się zastanawiać, bo nasz syn ma 10 lat i nie wiadomo czy za 10 lat nie będzie potrzebował mieszkania.

Asia :D