Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Dzis znow mam dzien schizy nad mysleniem - wynajac czy sprzedac mieszkanie :evil: juz mnie to meczy okropnie :-?

To zależy.

Dziś na pniu sprzedaje się niezbyt duże ok 50m2 mieszkania w budynkach

z cegły. Takie mieszkania będą jeszcze drożeć. Maklerzy oceniają, że do 15% rocznie.

Jeśli masz mieszkanie inne od powyższego to celowe może się okazać

jego sprzedanie już teraz.

A już koniecznie trzeba się pozbywać mieszkania z wielkiej płyty.

Ale nie żebym ci coś doradzał. Wybór należy do Ciebie.

Co do technologii budowania to dobrze, że jest taki wybór. Każdy kto buduje rozważa za i przeciw. Najważniejsze żeby być szczęśliwym w tym domu a nie z czego jest zbudowany.

Moi rodzice 35 lat temu budowali z czego się dało. Prowizoryczne okna w łazienkach z rozbiórki przetrwały 30 lat.

:) My sami pierwszą budowę zaczęliśmy 15 lat temu i nie mieliśmy pojęcia o niczym. Teraz jesteśmy wyczuleni na pewne sprawy, które nam nie wyszły.

Zyczę wam żeby wasze domy były piękne, ciepłe i technologiczne takie jekie chcecie. Najważniejsze,że będziecie mieli Swój dom. :lol:

Klaus jesli chodz o silke to E 24 + 12 ma tylko 0,29

Pustak poryzowaty 44 dla sciany jednowarstwowej 0,31

To jaka zamierzasz zastosowac sciane z silki zeby bylo 0,18 :D

Bryto alez nie skupiaj sie tak nad tym wspolczynnikiem ciepla przegrody sciannej. Wazne sa jeszcze otwory okienne, drzwiowe - jaką pow. scian zajmują - przez to najwiecej ciepla ucieka. Takze przy cieplosci domu ma znaczenie docieplenie posadzek parteru, pokrycie dachowe i wiele innych.

Wcale nie powiedziane jak to jeden forumowicz napisal ze :" dom z porothermu bedzie cieplejszy niz silki" .

Dzieki Wam za rady co do mieszkania - liczylam na nie szczerze mowiac :D

Klaus mam mieszkanie przy ul. Krzywoustego w kamienicy. 100 mkw.

Juz kiedys pisalam wtedy czupurek mi radzila - a ja nadal sie zastanawiam :oops: i wracam z tematem.

Kasa z wynajmu poszlaby na splate rat kredytowych ( kredyt na 20lat), kasa ze sprzedazy na splate prawie calego kredutu. Wynajem mnie kusi tym ze za 15 lat bede miala mieszkanie dla syna. Przeraza mnie jednak dlugim okresem wynajmowania i rozterkami z tym zwiazanymi - nie terminowa platnosc przez kogos komu wynajme ( wtedy stane przed problemem skad wziac kase na rate). Mozna owszem wziac kaucje, oplate za jakis czas z gory no ale jednak rozterki mam.

Sprzedaz kusi mnie tym ze pozbede sie kredutu i bede sobie zyc spokojnie, nie zawracajac sobie glowe co sie dzieje w wynajetym mieszkaniu, ze trzeba bedzie odremontowac je, czy kase mi zaplaca na czas itp. No ale rozterka to to ze za 15 lat nie bedzie mieszkania dla syna :-?

i co robic? :roll:

Dzis znow mam dzien schizy nad mysleniem - wynajac czy sprzedac mieszkanie :evil: juz mnie to meczy okropnie :-?

Jeżeli cię na to stać to lepiej wynająć bo ceny mieszkań stale rosną. Chyba, że kredyt na tyle jest uciążliwy, że lepiej jest sprzedać i podreperować budżet.

My sami będziemy się zastanawiać, bo nasz syn ma 10 lat i nie wiadomo czy za 10 lat nie będzie potrzebował mieszkania.

Asia :D

Witam czwartkowo,

należy wziąć też pod uwagę, że oprócz doglądania wybudowanego domu trzeba będzie przez 10 lat doglądać wynajmowanego mieszkania, o które lokatorzy raczej rzadko dbają tak, jak o swoje :p

Przy ciagle drozejacym ogrzewaniu to jest wazne . Ja zdaje sobie sprawe ze niektorzy buduja z silki i to jest ich prywatna sprawa . Tylko Klaus nie musi tak na mnie naskakiwac :D

Sama kiedys drazylam temat silki bo podobaly mi sie elewacje z silkatow .

Klausowi budowa chyba podnosi testosteron :p

A tak na poważnie - aby poprawić współczynniki przenikania ciepła zawsze można pomyśleć o porządnym ociepleniu ściany. Ja się zdecyduję na silkę 18 + 15cm ocieplenia: ściana ciepła i stosunkowo cienka, co dla mnie jest akurat ważne

Przy ciagle drozejacym ogrzewaniu to jest wazne . Ja zdaje sobie sprawe ze niektorzy buduja z silki i to jest ich prywatna sprawa . Tylko Klaus nie musi tak na mnie naskakiwac :D

Sama kiedys drazylam temat silki bo podobaly mi sie elewacje z silkatow .

Klausowi budowa chyba podnosi testosteron :p

A tak na poważnie - aby poprawić współczynniki przenikania ciepła zawsze można pomyśleć o porządnym ociepleniu ściany. Ja się zdecyduję na silkę 18 + 15cm ocieplenia: ściana ciepła i stosunkowo cienka, co dla mnie jest akurat ważne

I grzyba nigdy miec nie bedziesz :D to tez wazne, bedziesz zyla zdrowo i milo :D

My mamy z silki 24 , ocieplenie jeszcze nie wiem ile :lol:

Dalismy 24 bo jakby nie bylo to sciany nosne duze obciazenia przenosza.

P.S. ide dzis do biura nieruchomosci zobaczymy jakie oferty na dzis by mieli ,wynjamu i sprzedazy

Jeżeli cię na to stać to lepiej wynająć bo ceny mieszkań stale rosną. Chyba, że kredyt na tyle jest uciążliwy, że lepiej jest sprzedać i podreperować budżet.

My sami będziemy się zastanawiać, bo nasz syn ma 10 lat i nie wiadomo czy za 10 lat nie będzie potrzebował mieszkania.

Asia :D

hmm...ja kiedys tez tak myslalam.....ale poki co ma sie wyksztalcic...no i bozia dala mu dwie rece....mieszkanie sprzedalam.

Bardzo nieciekawie to wyszlo .Rzeczywiscie powinno byc to na liscie .

Będzie.Czekam jednak na zakończenie całej sprawy. Na razie jesteśmy po wymianie zdań. Wysłuchał kilku cierpkich słów, twierdzi, że szuka innych pracowników ale ja straciłam do niego zaufanie i w tej sytuacji może lepiej będzie, jeśli nikogo nie znajdzie. Nie chcę na budowie grupy skleconej naprędce z nieznanych ludzi zwłaszcza, że miałam wrażenie, iż to jeden z jego pracowników tak naprawdę jest budowlanym mózgiem ekipy, nie on - szef.

Moje wieści z frontu. Zadzwonił dotychczasowy wykonawca i przekazał, że ściąga drugą swoją ekipę, ponoc doświadczonych ludzi o "... innych cechach charakteru..." i gwarantuje tempo oraz jakośc robót. Wycofuje również zarzuty wobec kierownika, kładąc je na karb "rozwydrzenia" poprzednich podwładnych. W tej sytuacji nie mam podstaw do zerwania umowy. Zobaczymy, jak będzie. Mam nadzieję, że ten nieprzyjemny incydent zmobilizuje go do lepszej pracy i wszystko zakończy się dobrze. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.

:lol: