Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Agnieszka Wydaje mi się, że dobrą podjęłaś decyzję o sprzedaniu ja chyba też sprzedam jak przyjdzie czas. Mam już mieszkanie w rodzinnym mieście i go wynajmuję ale tylko w sezonie letnim i wiem jacy są ludzie.

:

Mam nadzieje ze decyzja jest sluszna.

Jutro przychodzi juz gosc ogladac mieszkanie , chce kupic je na biuro. Bylabym zadowolona jakbysmy sie dogadali.

Słuchajcie gdzie mozna jeszcze dac ogloszenie w internecie o sprzedazy mieszkania oprocz gazety kontakt i gratki?

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Do ścian 3W:

Isover Uni-Płyta

Rockwool Rockton

Ursa KDP V2

Ursa jest raczej najdroższa ale osobiście cen nie sprawdzałem.

No i ma ten welon. Nie wiem po co. Na chłopski rozum to wolę bez aby się na nim woda nie skraplała. Ściana 3W jest wentylowana więc warstwa nieprzepuszczająca wody raczej nieporządana.

Ale to mówiłem ja Klaus.

Witam grupe

Dawno nie zaglądaliśmy na forum - ale czasu brak. 5 kwietnia staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami pozwolenia na budowę . Hurrrra. Po 3 miesiącach oczekiwania. Teraz 21 sni i juz można ruszać z budową. Dobrze, że wykonawca nie robi problemu z małego poślizgu i ciut poczeka.

No to GRATULACJE :lol: :lol: :lol: Ja się dzisiaj dowiem czy mój poczeka, tylko zaraz się idę sie dowiedzieć ile ma czekać :-? :-?

Do ścian 3W:

Isover Uni-Płyta

Rockwool Rockton

Ursa KDP V2

No i ma ten welon. Nie wiem po co. Na chłopski rozum to wolę bez aby się na nim woda nie skraplała. Ściana 3W jest wentylowana więc warstwa nieprzepuszczająca wody raczej nieporządana.

Ale to mówiłem ja Klaus.

Dzięki za odpowiedź. Chyba jesteśmy tu jedynymi co budujemy ścianę trójwarstwową :D :D :D .Ciekawe dlaczego, bo koszta nie są takie o wiele wyzsze. Prawdę mówiąć to mu ta ścianę trójwarstwową głównie z powodu elementów klinkierowych na elewacji i ładnie wyglądajacego tynku. Bo mnie przeraża tynk na styropianie po kilku latach i płytki klinkierowe. Ale to też jest moja osobista opinia.

Wyczytałam, że ty masz elewacje klinkierową. Także na 100 % budujesz najpierw ścinę nośna a potem klinkier - to logiczne.

Pozdrawiam.

Część materiałów juz mamy w depozycie, teraz szukamy wełny i też ją chcemy na magazyn, bo ponoć ceny rosną 5-7 %.

Witam grupe

Dawno nie zaglądaliśmy na forum - ale czasu brak. 5 kwietnia staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami pozwolenia na budowę . Hurrrra. Po 3 miesiącach oczekiwania. Teraz 21 sni i juz można ruszać z budową. Dobrze, że wykonawca nie robi problemu z małego poślizgu i ciut poczeka.

No to GRATULACJE :lol: :lol: :lol: Ja się dzisiaj dowiem czy mój poczeka, tylko zaraz się idę sie dowiedzieć ile ma czekać :-? :-?

Dzięki. To miłe mieć ten papierek w reku z myślą, że to juz załatwione. Tak byłoo po wybraniu działki - uff mamy, tak było po wybraniu projektu - uff w końcu jest ten co nam odpowiada, tak było po wybraniu wykonawcu itd. KAZDY MAŁY KROCZEK CIESZY.

Miłego dnia wszystkim

Do ścian 3W:

Isover Uni-Płyta

Rockwool Rockton

Ursa KDP V2

Ale to mówiłem ja Klaus.

Wiesz, u mnie na chłopski rozum to ten welon jest właśnie ok, zeby się ta woda skraplała i nie wnikała w wełnę. Ale jeszcze nie znam do końca tematu jak powinna być prawidłowo ta ściana wykonana i co sie tam na dole dzieje z tą skroploną wodą.

Wiesz, u mnie na chłopski rozum to ten welon jest właśnie ok, zeby się ta woda skraplała i nie wnikała w wełnę. Ale jeszcze nie znam do końca tematu jak powinna być prawidłowo ta ściana wykonana i co sie tam na dole dzieje z tą skroploną wodą.

Po to stosujemy wełnę aby warstwa izolacyjna przepuszczała wilgoć na

zewnątrz. Jak wełnę pokryjesz szczelnym welonem to woda pozostanie pomiędzy warstwą konstrukcyjną a izolacyjną.

Nic dobrego z tego nie wyniknie.

Po to stosujemy wełnę aby warstwa izolacyjna przepuszczała wilgoć na

zewnątrz. Jak wełnę pokryjesz szczelnym welonem to woda pozostanie pomiędzy warstwą konstrukcyjną a izolacyjną.

Nic dobrego z tego nie wyniknie.

W sumie to masz rację. To w takim razie po co takie g... w ogóle produkują.

Chyba jesteśmy tu jedynymi co budujemy ścianę trójwarstwową :D :D :D .Ciekawe dlaczego, ....

już odpowiadam :D

Bardzo ścianę trójwarstwową chciałabym mieć, ale gotowy projekt który kupiłam zakłada ścianę dwuwarstwową

zmienić można - owszem, ale to dużo kombinacji - na zewnątrz dodatkowych centymetrów wypchnąć nie mogę bo szerokość domu jest na styk z ograniczeniami budowlanymi

a do wewnątrz nie chcę bo działka wąska i dom wąski to mi szkoda

no i tak - zmuszona jestem do ściany dwuwarstwowej

Coś tam autor miał na myśli ale co nie wiem.

Dowiedziałem się, welon działa jak membrana (podobnie jak folia dachowa) oddycha ale nie dopuszcza do wniknięcia wody. Gdyby tak rzeczywiście było to uważam, że to najlepsze rozwiązanie. No i URSA czy Paroc - już teraz nie pamiętam ma ten welon i dodatkowo wł,ókna hydrofobizowane.

Witam grupe

no to gratulki

i 3mamy kciuki :D

Coś tam autor miał na myśli ale co nie wiem.

A jakieś wieści z postępów prac ??!!?? 8)

Było ciężko ze wskazaniem na bardzo ciężko. Woda i glina się nie lubią. W efekcie poszło dużo chudego betonu i dodatkowej stali.

Dzisiaj ma być zalewanie ław. Jak się chłopaki z kręceniem uzbrojenia wyrobią to będzie

Witam

Mam problem. Szukam listew cokołowych (startowych) o szerokosci 15cm. Sprawdzałem już w Stargardzkich hurtowniach, ale nie mają. "Moja" hurtownia może mi je ściągnąć najwcześniej na środę- czwartek (a i to nie jest pewne, bo mieli mieć je już dzisiaj). Dzwoniłem też do kilku hurtowni internetowych, ale nie mają lub nie chce się im wysyłać takiej niewielkiej ilosci (10szt.).

Zna ktoś z Was może jakąś dobrze zaopatrzoną hurtownie w Szczecinie, gdzie mogliby je mieć?

PS. A ja naiwny myślałem, że teraz 15cm ocieplenia to standard :roll: :-? :wink:

pozdrawiam

Konrad

Witam

Mam problem. Szukam listew cokołowych (startowych) o szerokosci 15cm. Sprawdzałem już w Stargardzkich hurtowniach, ale nie mają. "Moja" hurtownia może mi je ściągnąć najwcześniej na środę- czwartek (a i to nie jest pewne, bo mieli mieć je już dzisiaj). Dzwoniłem też do kilku hurtowni internetowych, ale nie mają lub nie chce się im wysyłać takiej niewielkiej ilosci (10szt.).

Zna ktoś z Was może jakąś dobrze zaopatrzoną hurtownie w Szczecinie, gdzie mogliby je mieć?

PS. A ja naiwny myślałem, że teraz 15cm ocieplenia to standard :roll: :-? :wink:

pozdrawiam

Konrad

Niekiedy nie grubość ocieplenia a jego jakość, parametry odgrywają rolę. Cieńsze nie znaczy gorsze lub wiele gorsze. Pozdrawiam.

no wcale sie nie odzywalaś...juz mylalam ze cos z Bolek wywinąl...i jak jestes zadowolona??

Bolek sprawuje się dobrze, ale za długo to trwa. Chociaż z niego dobry chłop to niech idzie gdzie indziej.

Nie miałam czasu zajrzeć na forum - w pracy młyn. I budowa absorbuje.

W poniedziałak zamieszczę zdjęcia.

Witam

pozdrawiam

Konrad

Az tak zle u nas z tymi listwami? ciekawe jak ja mialem ocieplac domek to sami mi wciskali listwy startowe, tylko fakt ze 12cm, ale pytalem sie mowili ze maja i wieksze.

pozdrawiam

m.

Witam

pozdrawiam

Konrad

zobacz w Sawisie.....hurtownia na niebuszewie, ale nie pamietam tel....