Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teska - wyślę ci sms, bo jeszcze nie wiem, póki co bida w kieszeni i czekam na kasę :cry:

ogół gimnazjalistów był niezadowolony z części matematycznej, bo właśnie mówili że części materiału jeszcze nie przerabiali.

cóż, testy układają dorośli, którzy pewnie nie zastanawiają się jak myśli i co potrafi 16-sto latek. :-?

u młodego np ostatnio w szkole, była kontrola z kuratorium - oceniali wg jakiś ustalonych norm poziom szkoły, kulturę, pomoce dydaktyczne, etc.

duzo parametrów, b. mądrze nazwanych

i wniosek z oceny: wszystkie wskaźniki dotrzymane

a prawda taka: większość kadry słaba z łąpanki, szkoła mocno przeciętna, poziom nauczania słaby.

:o

ech....

a jak tam drzewka....narobiliscie sie???? w kazdym razie wsyztskie u nich kupione sie przyjeły...puszczaja pąki... :lol:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich

-czupurku-nie martw sie sie mój synus tez nie jest zadowolony z wczorajszych testów i chyba tak sie zrstresowali biedaki ze chcieli sobie zrobic dzisiaj wolne ale jak to bywa zawsze sie znajdzie czarna owca co doniesie wychowawczyni a wieczorkiem dzwoni pani ,ja zdziwiona bo ona chce rozmawiac z synkiem bo jest gospodarzem że maja to odkrecic-stanąć na głowie- :lol: nie ma to jak gg i w 100% maja byc w szkółce :lol:

byłam w urzedzie dzisiaj i sie okazało ze gdyby nie nowo wymyslona :evil: sprawa-musze odrolnic droge tymczasowo w której maja byc przyłącza to we wtorek bym miała pozwolenie a tak kicha :evil: niech zyje biurokracja a najlepsze jest to ze odrolnienie miałabym prawie od reki ale najpierw musi byc zgoda WGN na właśnie tymczasowe odrolnienie-wziął urząd kupe kasy od nas za działke a teraz same schody nam robi-nawet na ponowne okazanie granic czekalismy 3 m-ce :evil:

hej,

GRATULACJE DLA ODBIERAJĄCYCH POZWOLENIA !

Ja otrzymałam dzisiaj projekt, więc wieczorem pędzę do architekta.

Mam także bardzo laickie pytanko : czy można przyjąć cenę 2 tys. za 1 m2 pow.użytkowej za budowę domu, w którym można zamieszkać (w tym wyposażenie kuchni i łazienek, schody, kominek,piec,drzwi wew., wykonanie wszystkich przyłączy) ? Czy ktoś w ten sposób liczył?

Będę zlecać kosztorys to będę miała pogląd, ale czy taką orientacyjną cenę można przyjąć jako bezpieczną?

i jeszcze : czy 500,00 za wykonanie takiego kosztorysu ( np. dla banku) to przyzwoicie?

pozdrawiam

hej,

Mam także bardzo laickie pytanko : czy można przyjąć cenę 2 tys. za 1 m2 pow.użytkowej za budowę domu, w którym można zamieszkać (w tym wyposażenie kuchni i łazienek, schody, kominek,piec,drzwi wew., wykonanie wszystkich przyłączy) ? Czy ktoś w ten sposób liczył?

Będę zlecać kosztorys to będę miała pogląd, ale czy taką orientacyjną cenę można przyjąć jako bezpieczną?

i jeszcze : czy 500,00 za wykonanie takiego kosztorysu ( np. dla banku) to przyzwoicie?

pozdrawiam

2 tys/m2 - to zależy. To cena z tych niższych zwłaszcza jeśli mówimy nie tylko o domu ale również o zagospodarowanie terenu.

500zł - typówka ja płaciłem nawet więcej a wycena była do d...

Zresztą te wyceny dla banku zwykle mają nie wiele wspólnego z rzeczywistymi kosztami budowania.

hej,

pozdrawiam

2 tys/m2 - to zależy. To cena z tych niższych zwłaszcza jeśli mówimy nie tylko o domu ale również o zagospodarowanie terenu.

.

No wlasnie , za bezpieczna to bym jakies 2300- 2500 wziela. A pozniej mozna budowac za 2000 :wink:

Cena zalezy od wielu czynnikow. O zobacz - same meble kuchenne mozna kupic za 3 tys a mozna za 10tys .

dzięki za wypowiedzi.

Mam świadomość tych wszystkich czynników wpływających na cenę domu, ale chciałabym wiedzieć ile nas będzie kosztowała budowa, a wycena jest jak na razie dla mnie zbyt skomplikowana, ale spróbuję.

Szukam info :

1) rzetelny wykonawca schodów (metalowo-drewniane)

2) kominek z płaszczem wodnym - z jakiej firmy, kto montował i czy jesteście zadowoleni

3) kiedyś pisaliście na forum o super murarzach (chyba ojciec z synem) proszę namiary

4) czy ktoś ma piec buderusa kondensacyjny - u kogo kupić, czy to głośno chodzi?

5) czy brać jedną ekipę od fundamentów do dachu i z oknami włącznie, czy szukać specjalistów z każdej dziedziny?

6) jakie ściany macie chodzi o porotherm (1,2,3-warstowe) i czym ocieplone wełną czy styropianem?

trochę dużo tych zagadnień, ale czekam na opinie i doświadczenia ;)

dzięki za wypowiedzi.

Mam świadomość tych wszystkich czynników wpływających na cenę domu, ale chciałabym wiedzieć ile nas będzie kosztowała budowa, a wycena jest jak na razie dla mnie zbyt skomplikowana, ale spróbuję.

Szukam info :

1) rzetelny wykonawca schodów (metalowo-drewniane)

2) kominek z płaszczem wodnym - z jakiej firmy, kto montował i czy jesteście zadowoleni

3) kiedyś pisaliście na forum o super murarzach (chyba ojciec z synem) proszę namiary

4) czy ktoś ma piec buderusa kondensacyjny - u kogo kupić, czy to głośno chodzi?

5) czy brać jedną ekipę od fundamentów do dachu i z oknami włącznie, czy szukać specjalistów z każdej dziedziny?

6) jakie ściany macie chodzi o porotherm (1,2,3-warstowe) i czym ocieplone wełną czy styropianem?

trochę dużo tych zagadnień, ale czekam na opinie i doświadczenia ;)

na liste spojrzalas? tam sa namiary tych ktorych polecaja forumowicze i tych ktorych nie polecaja.

Jedna ekipe od fundamenty do dachu z oknami wlacznie? tzn. chcesz ekipe z materialami brac? No mozesz pewnie ze mozesz, ale okna to lepiej samemu dobierac. Bo jesli wezmiesz firme wykonawcza z materialem w tym okna to wstawia ci te okna najtansze jakie mozna znalezc a niekoniecznie dobre.

Kominek z plaszczem wodnym - montuje mi wlasnie mariobros35 merkurego. Jak skonczy wystawie komentarz - na dzis jestesmy zadowoleni :p

jeśli chodzi o ekipę to miałam na myśli wykonanie (robociznę ) od fundametów z montażem okien i pokryciem dachu włącznie przez jedną, a nie kilka

Aha :D

Czy ja wiem.

Jsli ekipa sprawdza sie we wszystkim to czemu nie jednej.

Jesli zas masz na oku ekip kilka , ktore specjalizuja sie w danej robocie to tez czemu nie.

Jesli chodzi o okna bardziej sie oplacac Ci bedzie wziecie montazu u firmy w ktorej bedziesz je kupowala. Wtedy Vat bedzie 7 % na calosc.

Jesli kupisz same okna bez uslugi zaplacisz 22%. Okaza sie ze z montazem wyjdzie tyle co bez :lol:

A jesli chodzi o instalacje to watpie ze ta sama ekipa co stan surowy robila bedzie to umiala. No chyba ze bedzie to firma jakas ktora ma kilka ekip, kazda do czego innego.

Wyslalam wiadomosc.