Agnieszka1 13.06.2006 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Agnieszka 1-masz może drzwi balkonowe przesuwne ? nie , mam otwierane dwuskrzydłowe no właśnie ogladałam dzisiaj na gdanskiej urzedowskiego i bym chciała kolor orzech,ale w tym kolorze nie maja garazowych drzwi tylko dąb..i mahoń ,a nie mo0ge sie zdecydowac na te drzwi balkonowe(czy dwuskrzudłowe czy przesuwne ) przesuwne są fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.06.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Czy wedlug Ciebie zmieszcze sie w trzystu kosztorys cos wspomina o 260 ale doprowadzenie mediow i papierzyska kosztuja z reguły dołączony do projektu kosztorys jest wartością netto, czyli z marszu trzeba dodać vat. po drugie trzeba sprawdzić czy zawiera np. zagospodarowanie działki, ogrodzenie. Nie ma tu ceny przyłączy, a to nastepne kilka(naście) tysięcy, nawet gdy media w drodze. czasami w instalacjach nie jest uwzględniony kocioł, z reguły nie uwzględnia ceny kominka itd, nie mówiąc o wykończeniówce - tu jeśli nawet jest to po najtańszych materiałach. mój domek np. w kosztorysie kosztuje koło 190 tysięcy, realnie policzone wychodzi 250 i to dalej bez zagospodarowania działki, kominka itd. A i po przeczytaniu kosztorysu widze ze mnie nie rozpieszczaja luksusem brama sam netto za 1950 zl dzwi zewnetrzne podobnie ja zrobiłam sobie sama zestawienie kosztów (mniej lub więcej realnie) i stan surowy, zamknięty, z pełnym ogrzewaniem (kocioł, kominek,podłogówka) bez tynków, wyposażenia łazienek, kuchni, drzwi wewnętrznych, paneli i terakoty i wyszło mi 240 tys. Też muszę zmieścić się w trzystu i trochę mi mina zrzedła jak zrobiłam zestawienie. No ale kolejne pozycje będziemy negocjować i mam nadzieję, że da się nieco te koszty zmniejszyć, gdyż przyjełam pewien margines bezpieczeństwa w zestawieniu. Margines tez przyjelam ale chce dodatkowo wentylacje z reku i tez myslalam o negocjacjach Nasz kosztorys wspominal o 230tys + Vat więc 280tys za sam dom z instalacjami wewnetrznymi. A nam wyszlo 280 tys wraz z garażem wolnostojącym, pociagnieciem gazu, oczyszczalnią, studzienką i ogrodzeniem Papierki to swoja droga ale juz nie potrafie powiedziec ile to kosztowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 13.06.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 witam wtorkowoBryta - współczuję, pies to tez człowiek Teska - trzymam kciuki, bedzie dobrze Agnieszka1 - spróbuj do karmy wlać rosołek lub jogurt. żywienie szczeniaków ras dużych jest bezpieczniejsze suchym (dobrze zbilansowana, brak kłopotów z żołądkiem, nie przekarmisz). dwrzwi przesuwne - też mam. są wygodne, nie zajmują miejsca. minus - wyższa cena, mają próg/ramę więc trzeba przekraczać, a nie szurać kapciami no i ciężko z niego posprzątać piaseczek i inne. no to pozdrowionka dla wsiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.06.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Czy wedlug Ciebie zmieszcze sie w trzystu kosztorys cos wspomina o 260 ale doprowadzenie mediow i papierzyska kosztuja z reguły dołączony do projektu kosztorys jest wartością netto, czyli z marszu trzeba dodać vat. po drugie trzeba sprawdzić czy zawiera np. zagospodarowanie działki, ogrodzenie. Nie ma tu ceny przyłączy, a to nastepne kilka(naście) tysięcy, nawet gdy media w drodze. czasami w instalacjach nie jest uwzględniony kocioł, z reguły nie uwzględnia ceny kominka itd, nie mówiąc o wykończeniówce - tu jeśli nawet jest to po najtańszych materiałach. mój domek np. w kosztorysie kosztuje koło 190 tysięcy, realnie policzone wychodzi 250 i to dalej bez zagospodarowania działki, kominka itd. A i po przeczytaniu kosztorysu widze ze mnie nie rozpieszczaja luksusem brama sam netto za 1950 zl dzwi zewnetrzne podobnie ja zrobiłam sobie sama zestawienie kosztów (mniej lub więcej realnie) i stan surowy, zamknięty, z pełnym ogrzewaniem (kocioł, kominek,podłogówka) bez tynków, wyposażenia łazienek, kuchni, drzwi wewnętrznych, paneli i terakoty i wyszło mi 240 tys. Też muszę zmieścić się w trzystu i trochę mi mina zrzedła jak zrobiłam zestawienie. No ale kolejne pozycje będziemy negocjować i mam nadzieję, że da się nieco te koszty zmniejszyć, gdyż przyjełam pewien margines bezpieczeństwa w zestawieniu. Margines tez przyjelam ale chce dodatkowo wentylacje z reku i tez myslalam o negocjacjach Nasz kosztorys wspominal o 230tys + Vat więc 280tys za sam dom z instalacjami wewnetrznymi. A nam wyszlo 280 tys wraz z garażem wolnostojącym, pociagnieciem gazu, oczyszczalnią, studzienką i ogrodzeniem Papierki to swoja droga ale juz nie potrafie powiedziec ile to kosztowalo. Czy to znaczy ze polaczylas kominek z instalacja gazowa bo wydawalo mi sie ze elektryczna Jak z wolnostajacym garazem to swietna cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.06.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Czy wedlug Ciebie zmieszcze sie w trzystu kosztorys cos wspomina o 260 ale doprowadzenie mediow i papierzyska kosztuja z reguły dołączony do projektu kosztorys jest wartością netto, czyli z marszu trzeba dodać vat. po drugie trzeba sprawdzić czy zawiera np. zagospodarowanie działki, ogrodzenie. Nie ma tu ceny przyłączy, a to nastepne kilka(naście) tysięcy, nawet gdy media w drodze. czasami w instalacjach nie jest uwzględniony kocioł, z reguły nie uwzględnia ceny kominka itd, nie mówiąc o wykończeniówce - tu jeśli nawet jest to po najtańszych materiałach. mój domek np. w kosztorysie kosztuje koło 190 tysięcy, realnie policzone wychodzi 250 i to dalej bez zagospodarowania działki, kominka itd. A i po przeczytaniu kosztorysu widze ze mnie nie rozpieszczaja luksusem brama sam netto za 1950 zl dzwi zewnetrzne podobnie ja zrobiłam sobie sama zestawienie kosztów (mniej lub więcej realnie) i stan surowy, zamknięty, z pełnym ogrzewaniem (kocioł, kominek,podłogówka) bez tynków, wyposażenia łazienek, kuchni, drzwi wewnętrznych, paneli i terakoty i wyszło mi 240 tys. Też muszę zmieścić się w trzystu i trochę mi mina zrzedła jak zrobiłam zestawienie. No ale kolejne pozycje będziemy negocjować i mam nadzieję, że da się nieco te koszty zmniejszyć, gdyż przyjełam pewien margines bezpieczeństwa w zestawieniu. Margines tez przyjelam ale chce dodatkowo wentylacje z reku i tez myslalam o negocjacjach Nasz kosztorys wspominal o 230tys + Vat więc 280tys za sam dom z instalacjami wewnetrznymi. A nam wyszlo 280 tys wraz z garażem wolnostojącym, pociagnieciem gazu, oczyszczalnią, studzienką i ogrodzeniem Papierki to swoja droga ale juz nie potrafie powiedziec ile to kosztowalo. Czy to znaczy ze polaczylas kominek z instalacja gazowa bo wydawalo mi sie ze elektryczna Jak z wolnostajacym garazem to swietna cena pochrzanilo mi sie - oczywiscie ze o prad chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.06.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Z oczyszczalnia to bede miala problem . Bo jakis urzedas w WZ dal szambo rzekoma ochrona wod gruntowych .Moja pani projektant muwila zeby oczyszczalnie zglosic po odebraniu domu a ja chcialam po dostaniu pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.06.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 ja dodałem do kosztorysu 15% i tak było mało A Twoj domek to tez archon prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.06.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Z oczyszczalnia to bede miala problem . Bo jakis urzedas w WZ dal szambo rzekoma ochrona wod gruntowych .Moja pani projektant muwila zeby oczyszczalnie zglosic po odebraniu domu a ja chcialam po dostaniu pozwolenia ale ze co ona sugeruje ( ta projektantka) zrobicoczyszczalnie zamiast szamba i nie zglaszac tej zmiany do odbioru? czy zrobic szambo a pozniej sobie na oczyszczalnie zamienic - juz po odbiorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 13.06.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Witam Luby wrócił caly i zdrowy po nocce spędzonej na budowie, zaraz przyjedzie beton i dzisiaj śpi już w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 13.06.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Gdzie oprócz alimexu braliscie szalunki stroowe? Czemu to takie drogie, tych kosztów nie brałam pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 13.06.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 dwrzwi przesuwne - też mam. są wygodne, nie zajmują miejsca. minus - wyższa cena, mają próg/ramę więc trzeba przekraczać, a nie szurać kapciami no i ciężko z niego posprzątać piaseczek i inne. no własnie to czyszczenie też mnie martwi ale myślę że odkurzaczem powyciągam zalegające paprochy. czupurku dostałaś juz zwrot z US ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 13.06.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 witam wszystkich pogoda dzisiaj cudna, podpasowała dziecku na wycieczkę mam nadzieję że się za mocno nie opali bo potem będzie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.06.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Z oczyszczalnia to bede miala problem . Bo jakis urzedas w WZ dal szambo rzekoma ochrona wod gruntowych .Moja pani projektant muwila zeby oczyszczalnie zglosic po odebraniu domu a ja chcialam po dostaniu pozwolenia ale ze co ona sugeruje ( ta projektantka) zrobicoczyszczalnie zamiast szamba i nie zglaszac tej zmiany do odbioru? czy zrobic szambo a pozniej sobie na oczyszczalnie zamienic - juz po odbiorze ? Zrobic szambo a pozniej oczyszczalnie . A ja nie przepadam za szambami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 13.06.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Czy ktos robil z was takie zgloszenie oczyszczalni chodzi mi czy moga dac odmowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.06.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Z oczyszczalnia to bede miala problem . Bo jakis urzedas w WZ dal szambo rzekoma ochrona wod gruntowych .Moja pani projektant muwila zeby oczyszczalnie zglosic po odebraniu domu a ja chcialam po dostaniu pozwolenia ale ze co ona sugeruje ( ta projektantka) zrobicoczyszczalnie zamiast szamba i nie zglaszac tej zmiany do odbioru? czy zrobic szambo a pozniej sobie na oczyszczalnie zamienic - juz po odbiorze ? Zrobic szambo a pozniej oczyszczalnie . A ja nie przepadam za szambami to dodatkowe koszty nie mozna sprobowac poprosic o zmiane do WZ ? projektantka nie ma znajomosci? nam dawano na poczatku dopuszczalna dlugosc elewacji przedniej 12 m max - a w naszym projekcie 15 projektantka napisala za nas pismo, poszlo z nim, pogadala i udalo sie a to przeciez 3 m Moze cos mozna zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 13.06.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Teska - na dzisiaj umówiłam się z Grzegorzem na oglądanie działek po 19.oo Asia W Tanowie sa piekne dzialki do sprzedania Właśnie w Tanowie też mi się podoba tylko właściciele trochę szemrani i chcą sprzedać całe 3500 m2. A nas na całe nie stać. A gdzie są jeszcze działki? Asia u nas w Załomiu widziałam ostatnio tablicę, i to bliżej przystanku, niz moja działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 13.06.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Czy ktos robil z was takie zgloszenie oczyszczalni chodzi mi czy moga dac odmowne zawsze trzeba zgłaszać oczyszczalnię nie słyszałam o odmowie, co najwyżej : proszę jeszcze donieść.........(i tu litania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 13.06.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 witam 13 stego będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.06.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Czy ktos robil z was takie zgloszenie oczyszczalni chodzi mi czy moga dac odmowne zawsze trzeba zgłaszać oczyszczalnię nie słyszałam o odmowie, co najwyżej : proszę jeszcze donieść.........(i tu litania) mi sie wydaje ( ale tylko wydaje) ze jezeli grunty sa pod ochrona to moze byc odmowna decyzja - samo to ze z tego wzgledu w WZ dano szambo. Ale nie jestem pewna swego "wydaje mi sie" Ja bym probowala zalatwic to na etapie WZ - napisac pismo do WZ z prosba o zmiane szamba na oczyszczalnie. Jesli nie poskutkuje dzialac pozniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 13.06.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Czy ktos robil z was takie zgloszenie oczyszczalni chodzi mi czy moga dac odmowne zawsze trzeba zgłaszać oczyszczalnię nie słyszałam o odmowie, co najwyżej : proszę jeszcze donieść.........(i tu litania) mi sie wydaje ( ale tylko wydaje) ze jezeli grunty sa pod ochrona to moze byc odmowna decyzja - samo to ze z tego wzgledu w WZ dano szambo. Ale nie jestem pewna swego "wydaje mi sie" Ja bym probowala zalatwic to na etapie WZ - napisac pismo do WZ z prosba o zmiane szamba na oczyszczalnie. Jesli nie poskutkuje dzialac pozniej. a co to za grunty, że są pod ochroną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts