Maggie 14.06.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 no to dzis mamy meczyk ciekawe jak to bedzie....ulice sie chyba wyludnią.... Mnie to ani ziębi ani grzeje To jest chore, żeby tylu dorosłych facetów latało za 1 piłką O której ten mecz? to polecę na zakupy. Będzie się mozna wózkiem rozpędzić Asia 21 Witam, to dobrze, bo ja po 20 w trasę samochodem się wybieram - będzie pusto na drogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 14.06.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Hej, dawno mnie nie było. Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Ja sprzedawalam Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru nie ma na to drukow. wlasnie tydzien temu skladalam pozdr. czy to jest obligatoryjne ??? ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 14.06.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A czy po złożeniu takiego oświadczeniu do US trzeba się potem wykazać jakimiś fakturami, że kasa z mieszkania poszła na budowę.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 14.06.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Hej, dawno mnie nie było. Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Ja sprzedawalam Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru nie ma na to drukow. wlasnie tydzien temu skladalam pozdr. czy to jest obligatoryjne ??? ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek no to niezły numer wyciąłeś. pisz i szybko wysyłaj, może cię nie ubiją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 14.06.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A czy po złożeniu takiego oświadczeniu do US trzeba się potem wykazać jakimiś fakturami, że kasa z mieszkania poszła na budowę.?? jak cię wezwą to tak, lecisz z fakturami. mnie raz wzywali narazie drugi raz zapomnieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 14.06.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Hej, dawno mnie nie było. Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Ja sprzedawalam Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru nie ma na to drukow. wlasnie tydzien temu skladalam pozdr. czy to jest obligatoryjne ??? ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek Boddeku a ile lat posiadałeś mieszkanie? ustawa mówi tak: jeśli od dnia zakupu mieszkania do jego odsprzedania nie minęło pięć lat to nalezy zapłacić podatek od jego wartości w wysokości 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 14.06.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A czy po złożeniu takiego oświadczeniu do US trzeba się potem wykazać jakimiś fakturami, że kasa z mieszkania poszła na budowę.?? jak cię wezwą to tak, lecisz z fakturami. mnie raz wzywali narazie drugi raz zapomnieli Ale czy na całą kwotę muszą byc kwity przecież jak robisz systemem gospodarczym to np jak zapłacę wujkowi, Zenkowi i Mietkowi to mi faktury nie dadzą a kasa wyjdzie więc jak z tym jest. Albo czasami odkupię od kogoś np część pozostałych po budowie materiałów to jak takie wydatki dokumentoać w US?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.06.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 no to dzis mamy meczyk ciekawe jak to bedzie....ulice sie chyba wyludnią.... Mnie to ani ziębi ani grzeje To jest chore, żeby tylu dorosłych facetów latało za 1 piłką O której ten mecz? to polecę na zakupy. Będzie się mozna wózkiem rozpędzić Asia Asia mam takie samo zdanie a już oglądanie naszych patałachów to chyba nie należy do przyjemności co bardziej wrażliwi mogą się nabawić wrzodów żołądka albo jakiegoś zawału Dajcie spokój! Piłka nożna jest OK! To najlepsza pozycja w telewizji publicznej i prywatnej! popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 14.06.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 A czy po złożeniu takiego oświadczeniu do US trzeba się potem wykazać jakimiś fakturami, że kasa z mieszkania poszła na budowę.?? jak cię wezwą to tak, lecisz z fakturami. mnie raz wzywali narazie drugi raz zapomnieli Ale czy na całą kwotę muszą byc kwity przecież jak robisz systemem gospodarczym to np jak zapłacę wujkowi, Zenkowi i Mietkowi to mi faktury nie dadzą a kasa wyjdzie więc jak z tym jest. Albo czasami odkupię od kogoś np część pozostałych po budowie materiałów to jak takie wydatki dokumentoać w US?. Wolne od podatku są kwoty uzyskane ze sprzedazy - w części, w jakiej są wydatkowane na nabycie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, nie później niż w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży, budynku mieszkalnego lub jego części, lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego, gruntu albo prawa użytkowania wieczystego gruntu pod budowę budynku mieszkalnego, lub na nabycie prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej oraz na budowę, rozbudowę albo remont lub modernizację własnego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego. - w całości - jeżeli sprzedaż nastąpiła w celu uzyskania, w zamian za te nieruchomości lub prawa, spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu albo budynku mieszkalnego lub jego części, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.06.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Hej, dawno mnie nie było. Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Ja sprzedawalam Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru nie ma na to drukow. wlasnie tydzien temu skladalam pozdr. czy to jest obligatoryjne ??? ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek Boddeku a ile lat posiadałeś mieszkanie? ustawa mówi tak: jeśli od dnia zakupu mieszkania do jego odsprzedania nie minęło pięć lat to nalezy zapłacić podatek od jego wartości w wysokości 10% od 1992 roku wy mnie nie straszcie bo zawał gotowy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 14.06.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Hej, dawno mnie nie było. Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Ja sprzedawalam Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru nie ma na to drukow. wlasnie tydzien temu skladalam pozdr. czy to jest obligatoryjne ??? ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek Boddeku a ile lat posiadałeś mieszkanie? ustawa mówi tak: jeśli od dnia zakupu mieszkania do jego odsprzedania nie minęło pięć lat to nalezy zapłacić podatek od jego wartości w wysokości 10% od 1992 roku wy mnie nie straszcie bo zawał gotowy ! jednym słowem uratowałm Ci życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.06.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 to znaczy że nic nie muszę składać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 14.06.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Aha to jak rozumiem musze się okazać rachunkami na część tych wydatków i pewnie musi to być jakaś rozsądna część nie tylko 10% ale pewnie min 70 % czy dobrze kumam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 14.06.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 to znaczy że nic nie muszę składać ??? jeśli kupiłeś mieszkanie w 1992 to bez podatku mogłeś je sprzedać już od 1998r (liczy się pełny rok) . Czyli nie musisz składać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.06.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 to znaczy że nic nie muszę składać ??? jeśli kupiłeś mieszkanie w 1992 to bez podatku mogłeś je sprzedać już od 1998r (liczy się pełny rok) . Czyli nie musisz składać ło matko kamień z serca na nogę mi spadł dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 14.06.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Aha to jak rozumiem musze się okazać rachunkami na część tych wydatków i pewnie musi to być jakaś rozsądna część nie tylko 10% ale pewnie min 70 % czy dobrze kumam ? czyli: aby w ogóle nie zapłacić podatku musisz wydatkować pełną kwotę w ciągu dwóch lat, bo od podatku jest wolna tylko ta część, która jest przeznaczona na zakup gruntów, budowę itd. od reszty musiałbyć zapłacić podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 14.06.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Didi ma rację. Chyba Cię bodek niepotrzebnie nastraszyłam . Przez ten upał trybiki mi nie pracują jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.06.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Didi ma rację. Chyba Cię bodek niepotrzebnie nastraszyłam . Przez ten upał trybiki mi nie pracują jak trzeba nie ma sprawy przez te temperatury to też ciśnienie skacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 14.06.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 no bo nie doprecyzowałyśmy i Bodek też ja składałam bo 5 lat nie minęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 14.06.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Aha to jak rozumiem musze się okazać rachunkami na część tych wydatków i pewnie musi to być jakaś rozsądna część nie tylko 10% ale pewnie min 70 % czy dobrze kumam ? czyli: aby w ogóle nie zapłacić podatku musisz wydatkować pełną kwotę w ciągu dwóch lat, bo od podatku jest wolna tylko ta część, która jest przeznaczona na zakup gruntów, budowę itd. od reszty musiałbyć zapłacić podatek Trochę żle zinterpretowałem to co wcześniej napisałaś, teraz wiem że podatku nie zapłacę i nie muszę skaładać oświadczenia ok. Tylko cały czas rozchodzi mi się o to czy urząd bedzie mnie rozliczał potem z kasy za mieszkanie którą wydam na budowę domu i czy będzie wymagał rachunki na wszystko co do złotówki czy jest jakaś kwota czy procentowa wielkośc na jaką musze mieś potwierdzenie w postaci faktur że wydałem to na budowę np 70,80 % kwoty jak to jest?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts