Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Już tamtędy jeździłem fakt dziury niezłe , lepszy na ten teren rower :wink:

Fajne domki?? :lol:

Fajne fajne, Tylko jedna rzecz mi się tam nie podoba to ta stara zardzewiała kotłownia na terenie ogrodnika wyjątkowo psuje krajobraz powinniście jakąś petycję do Plewika wystosować rzeby rozebrał to straszydło.

Już tamtędy jeździłem fakt dziury niezłe , lepszy na ten teren rower :wink:

Fajne domki?? :lol:

Fajne fajne, Tylko jedna rzecz mi się tam nie podoba to ta stara zardzewiała kotłownia na terenie ogrodnika wyjątkowo psuje krajobraz powinniście jakąś petycję do Plewika wystosować rzeby rozebrał to straszydło.

Zgadzam się, wstrętna ta resztka budowli. Z tego co wiem to on chce to sprzedać, żeby ktos to rozebrał na swój koszt, ale jakoś cięzko mu to idzie. Ja w każdym bądż razie jej nie będę widzieć :lol: :lol: :lol: A z czasem myślę, że zostanie usunięta :p

Hej, dawno mnie nie było.

Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. :lol:

Ja sprzedawalam :p

Oswiadczenie piszesz sama na kartce papieru :) nie ma na to drukow.

wlasnie tydzien temu skladalam :)

pozdr.

czy to jest obligatoryjne ???

ja sprzedawałem ale nikt nic o oświadczeniu nie mówił :o

Jak nie składałeś oświadczenia, to zapłacisz podatek

Boddeku

a ile lat posiadałeś mieszkanie?

ustawa mówi tak: jeśli od dnia zakupu mieszkania do jego odsprzedania nie minęło pięć lat to nalezy zapłacić podatek od jego wartości w wysokości 10%

od 1992 roku

wy mnie nie straszcie bo zawał gotowy !

to spij spokojnie mineło 5 pełnych kalendarzowych lat ....dlatego nawet notariusz cie nie poinformowal...

Nie zaplacilby podatku jesli nie zlozyl oswiadczenia jesli ma faktury na to ze wydal ta kase na dom.

Sa dwie mozliwosci

- zlozenie oswiadczenia - wtedy US przez 2 lata nie ma prawa wezwac do udokumntowania wydania kasy na dom/mieszkanie nowe. Tak wiec mozna przez 2 lata spokojnie zbierac faktury.

- Nie zlozenie oswiadczenia, US moze w kazdej chwili, nawet za tydzien wezwac i kazac pokazac faktury

Co do tego ze jak minelo 5 lat to spoko, to nie wiem, ale skoro mowicie pewnie tak jest .

Teska

ja w sprawie tej Twojej robini! Mam pytanko czy ona była sadzona jesienią? Jeśli tak to wiem co jej może być na 90%, a jeśli teraz wiosną to prześlij mi na maila jej zdjęcie

Didi

ona była sadzona w lipcu.....podlewam ja teraz i liscie te nie zwiedniete sa oki....suche obciełam...

Mam pytanie- ktoś ostatnio sprzedawał mieszkanie- czy oświadzczenie do US o przeznaczeniu otrzymanej kasy na cele mieszkaniowe można znaleźć gdzieś w internecie czy muszę jechać do US?? Z góry dziękuję za odpowiedź. :lol:

pozdr.

Boddeku

ustawa mówi tak: jeśli od dnia zakupu mieszkania do jego odsprzedania nie minęło pięć lat to nalezy zapłacić podatek od jego wartości w wysokości 10%

od 1992 roku

to spij spokojnie mineło 5 pełnych kalendarzowych lat ....dlatego nawet notariusz cie nie poinformowal...

Nie zaplacilby podatku jesli nie zlozyl oswiadczenia jesli ma faktury na to ze wydal ta kase na dom.

Sa dwie mozliwosci

- zlozenie oswiadczenia - wtedy US przez 2 lata nie ma prawa wezwac do udokumntowania wydania kasy na dom/mieszkanie nowe. Tak wiec mozna przez 2 lata spokojnie zbierac faktury.

- Nie zlozenie oswiadczenia, US moze w kazdej chwili, nawet za tydzien wezwac i kazac pokazac faktury

Co do tego ze jak minelo 5 lat to spoko, to nie wiem, ale skoro mowicie pewnie tak jest .

Agnieszka

na złożenie oświadczenia jest 14 dni od podpisania umowy, jeśli się nie zrobi tego w tym terminie to grozi normalne postępowanie administacyjno podatkowe i kara za niezłożenie deklaracji + oczywiście karne odsetki od kwoty zaległości podatkowej. Ale zawsze jest lepiej jeśli to podatnik zauważy błąd bo wtedy zostają mu do zapłacenia TYLKO podatki z odsetkami a już nie ma kary

Teska

ja w sprawie tej Twojej robini! Mam pytanko czy ona była sadzona jesienią? Jeśli tak to wiem co jej może być na 90%, a jeśli teraz wiosną to prześlij mi na maila jej zdjęcie

Didi

ona była sadzona w lipcu.....podlewam ja teraz i liscie te nie zwiedniete sa oki....suche obciełam...

To powiem Ci, że to są objawy jej przemarznięcia. Pozwól jej odżyć.

My przed wejściem do domu mieliśmy piekny ostrokrzew - przemarzł strasznie :evil: , ale zaczyna odżywać. Więc trzeba cierpliwości.

Teska

Didi

To powiem Ci, że to są objawy jej przemarznięcia. Pozwól jej odżyć.

My przed wejściem do domu mieliśmy piekny ostrokrzew - przemarzł strasznie :evil: , ale zaczyna odżywać. Więc trzeba cierpliwości.

to mnie pocieszyłaś.....kwaitki ma piekne.....podlewam...mysle ze bedzie oki

Teska

A może znasz Crinodendron hookerianum

http://www.holehirdgardens.org.uk/gallery/albums/userpics/crinodendron_50.jpg

Pasuje mi do kąta ale nie wiem gdzie kupić.

pozdr.

Boddeku

od 1992 roku

Sa dwie mozliwosci

Agnieszka

na złożenie oświadczenia jest 14 dni od podpisania umowy, jeśli się nie zrobi tego w tym terminie to grozi normalne postępowanie administacyjno podatkowe i kara za niezłożenie deklaracji + oczywiście karne odsetki od kwoty zaległości podatkowej. Ale zawsze jest lepiej jeśli to podatnik zauważy błąd bo wtedy zostają mu do zapłacenia TYLKO podatki z odsetkami a już nie ma kary

14 dni masz na zlozenie PIT-u a nie oswiadczenia do pitu :) a mowa byla o oswiadczeniach

Agnieszka

Tu cytat:

Oświadczenie w urzędzie

Podatnik, który chce skorzystać ze zwolnienia z 10-proc. podatku od sprzedaży nieruchomości ze względu na planowaną inwestycję mieszkaniową, powinien złożyć w urzędzie skarbowym w ciągu 14 dni od dnia sprzedaży oświadczenie o przeznaczeniu przychodu ze sprzedaży na wskazane wyżej cele. Jeżeli oświadczenia nie składa, musi w tym samym terminie zapłacić podatek w wysokości 10 proc. od przychodu uzyskanego ze sprzedaży (na PIT-23). Nie wolno czekać na wezwanie z urzędu. Obowiązuje zasada samoopodatkowania, czyli samemu trzeba obliczyć i wpłacić daninę.

Jest to podatek ryczałtowy. Przychodu ze sprzedaży nie dolicza się do innych przychodów sprzedającego i nie uwzględnia w zeznaniu rocznym.

Jeśli podatnik nie przeprowadzi inwestycji mieszkaniowych lub nie uczyni tego w ciągu dwóch lat, musi najpóźniej następnego dnia po upływie tego terminu zapłacić podatek wraz z odsetkami. Odsetki te pobierane są za okres od 14. dnia po sprzedaży, w związku z którą ten podatek się należy. Aż do upływu dwu lat od sprzedaży wynoszą połowę karnych odsetek za zwłokę w płaceniu podatków. Po upływie dwu lat od sprzedaży od niezapłaconego podatku należą się odsetki w pełnej wysokości odsetek za zwłokę w zapłacie podatków.

I w innym miejscu w orzecznictwie izby skarbowej:

Zgodnie z art. 28 cytowanej ustawy podatek od przychodu ustala się w formie ryczałtu w wysokości 10% uzyskanego przychodu. Podatek ten jest płatny bez wezwania w terminie 14dni od dnia dokonania odpłatnego zbycia na rachunek urzędu skarbowego właściwego wg miejsca zamieszkania podatnika. Zasada ta nie ma zastosowania do podatników dokonujących sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c), którzy w terminie 14 dni od dnia dokonania tej sprzedaży złożą oświadczenie, że przychód uzyskany ze sprzedaży przeznaczą na cele określone w art.21 ust 1 pkt 32 lit. a) lub lit.e). Jeżeli nie zostaną spełnione warunki, o których mowa w art. 21 ust.1 pkt 32 lit. a) lub lit. e), podatek jest płatny najpóźniej następnego dnia po upływie terminów określonych w tym przepisie wraz z odsetkami

I znów pozbyłam sie kaski, tym razem na sciany działowe i jeszcze piasek w drodze :x :x

super sie wydaje no nie? :lol: -mi został jeszcze tydzien zeby zdecydoawać sie jakie kominy-jeden napewno murowany do kominka a le nie mozemy sie zdecydowac na drugi w kotłowni :evil: o kolorze klinkieru na kominy nie wspomne

kolor klinkieru to wiedziałam od razu gorzej teraz ze słupami :lol: Co do kominow to też jeszcze nie zdecydowalam, murarze namawiaja na gotowce - ale wiadomo bo im łatwiej), ale sama nie wiem

no właśnie,patzrą zeby jak najmniej sie narobic,ja dzisiaj usłyszałam ,ze mogłam kupuc wapno w płynie(bo przeciez ciezko nasypac do beczki i zalas woda)wystarczy ze kupiłam dysperbit i nie musza topic smoły,ale o dziwo na kominy systemowe mnie nie namawiają :lol:

Didi nie moge znalezc odpowiedniej strony ale znalazlam inna:

http://www.parcela.jaw.pl/index.php?option=content&task=view&id=10&Itemid=2

na koncu czytamy :

Warto wiedzieć też, że Ministerstwo Finansów w piśmie nr. PB2/MK-033-0923-4/02 skierowanym do izb, urzędów skarbowych i urzędów kontroli skarbowej przyznaje, że nie złożenie oświadczenia w terminie 14 dni od daty sprzedaży nie wyłącza możliwości zwolnienia uzyskanego przychodu z podatku, jeżeli podatnik w ciągu 2 lat wyda uzyskane pieniądze na cele mieszkaniowe.

Tak samo poinformowal mnie nasz US.

Z tym ze ja d....y dałam, po cholerę składałam to wsio skoro mieszkanie kupiłam ponad 5 lat temu ?

czy w zwiazku z tym jak wezwie mnie urzad po 2 latach abym udowodnila faktury a ja powiem ze ich nie mam, i ze niepotrzebnie zlozylam to wszystko bo mieszkanie kupilam ponad 5 lat temu - bedzie ok?

Dobry Wieczór,

Dzięki seedeczne za tak żywy odzew. W tzw. międzyczasie dotarłam jednak do US nr 1.; Okazuje sie, że mają specjalne formularze oświadczeń i jeszcze dodtakowo każą wypoełnić PIT 23 i co dziwne jeśli mieliśmy mieszkanie kupine jako wspólność małżeńska to musimy wypełnić 2 oświadczenia i dwa PITy czyli po jednym na łebka po polowie sumy :o

Miłego długiego weekendu. :lol: