Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

MF: MF: Rewolucja w nieruchomościach

21.06.2006 07:21

/ RMF FM

Rzeczpospolita" zapowiada, że Ministerstwo Finansów chce wyżej opodatkować handel domami i mieszkaniami. Proponowane zmiany mają wejść w życie od początku przyszłego roku.

Minister finansów Zyta Gilowska w trosce o zwiększenie dochodów państwa zaproponowała zmiany w podatkach od sprzedawanych mieszkań i domów. Nie ujawniła jednak, że nawet jeśli zechcemy kupić inne lokum, to w większości przypadków i tak będziemy musieli zapłacić fiskusowi opłatę od transakcji.

Teraz musimy odprowadzić do państwowej kasy 10 proc. uzyskanej kwoty, ale tylko gdy sprzedajemy lokal wcześniej niż pięć lat od końca roku, w którym kupiliśmy mieszkanie - przypomina dziennik. Fiskus nie zażąda pieniędzy, jeżeli całą sumę przeznaczymy na cele mieszkaniowe.

Jeżeli parlament zgodzi się na propozycję resortu finansów, którą zaaprobował już rząd, będziemy płacić 19-proc. podatek od dochodu. Nie będzie też ograniczenia czasowego - haracz trzeba będzie odprowadzić niezależnie od tego, kiedy kupiliśmy nieruchomość. Oczywiście pod warunkiem, że staliśmy się właścicielem mieszkania, gdy ustawa już obowiązywała - czyli dotyczyć to będzie nieruchomości zakupionych po 31 grudnia 2006 roku.

Tak jak poprzednio, są wyjątki, w przypadku których fiskus o podatek się nie upomni. Ale jest ich dużo mniej niż obecnie. Będziemy mogli uniknąć podatku pod warunkiem, że złożymy oświadczenie o przekazaniu pieniędzy na inne mieszkaniowe cele. Określa je ustawa. Przepis mówi o uniknięciu opłaty w wypadku, gdy kupujemy spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu albo budynek mieszkalny lub jego część. Zwolnienie dotyczy też zamiany nieruchomości oraz sprzedaży lokali, które otrzymaliśmy w formie spadku i darowizny.

Z opłaty na rzecz państwa nie zwolni nas też kupno mieszkania od dewelopera czy najpopularniejsze chyba dziś na rynku kupno własnościowego lokalu spółdzielczego - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Pewnie będzie gorąco a moja biedna córcia dostała wczoraj ospy :-? a na dodatek coś ją pogryzło pod lasem i ma wielkie bąble na nogach.

Dostałam 2 maści i teraz muszę rozróżniać co jest ospą a co ukąszeniem. :o Nie jest to proste :) Asia

uważaj aby nie przeziębiła się teraz!!!

W takie upały córka mojej koleżanki miała ospę, pozwoliła małej posiedzieć chwilkę na balkonie i.........wylądowały w szpitalu z zapaleniem opon mózgowych.

Ja byłam przerażona! Dlatego jak moja córka miała ospę to siedziała w pokoju i tylko na siusiu wychodziła.

Moja siedzi w domu. Ogląda Mulan to przynajmniej zapomina, że ją boli i swędzi.

Lekarka mnie jeszcze nastraszyła, że jak wyskoczą jej krostki bezpośrednio przy oku to trzeba przyjść po jakieś krople do oczu bo może dojść do uczkodzenia oka.

Najgorsze są te miejsca po ukąszeniu bo 3 krostki rozlały się w olbrzymie place pod kolanem i to ją boli. Ma syropy przeciwalergiczne to może w końcu zadziała.

No i posiedzę sobie w domu. Asia

Pewnie będzie gorąco a moja biedna córcia dostała wczoraj ospy :-? a na dodatek coś ją pogryzło pod lasem i ma wielkie bąble na nogach.

Dostałam 2 maści i teraz muszę rozróżniać co jest ospą a co ukąszeniem. :o Nie jest to proste :) Asia

W takie upały córka mojej koleżanki miała ospę, pozwoliła małej posiedzieć chwilkę na balkonie i.........wylądowały w szpitalu z zapaleniem opon mózgowych.

Ja byłam przerażona! Dlatego jak moja córka miała ospę to siedziała w pokoju i tylko na siusiu wychodziła.

Lekarka mnie jeszcze nastraszyła, że jak wyskoczą jej krostki bezpośrednio przy oku to trzeba przyjść po jakieś krople do oczu bo może dojść do uczkodzenia oka.

Najgorsze są te miejsca po ukąszeniu bo 3 krostki rozlały się w olbrzymie place pod kolanem i to ją boli. Ma syropy przeciwalergiczne to może w końcu zadziała.

Asia, współczuję :( . Za parę dni będzie lepiej, na szczęście zwykle ospa mija bez powikłań. A ugryzienia spróbuj posmarować fenistilem w żelu.

Asia, współczuję :( . Za parę dni będzie lepiej, na szczęście zwykle ospa mija bez powikłań. A ugryzienia spróbuj posmarować fenistilem w żelu.

fenistil nie działa. Mam inną maść od lekarki na bazie hydrocortizonu ale też słabo działa. Trzeba czasu.

Syn najgorsze to miał 3 pierwsze dni myślę, że u niej też tak będzie. Asia

ależ ten laptop wolno działa :evil:

że też ja przez ponad rok właśnie na takim necie pracowałam i wytrzymałam psychicznie :roll:

sama się podziwiam :wink:

masz neostrade??? jak dziala???nam we wrzesniu maja zakladac normalne telefony i chce wziasc neo ten 1 cos tam...mam dosc tego faceta co nam dostarcza neta radiowka

mam 512 jest ok, zciąganie filmów, muzyki w max wielkości

fenistil nie działa. Mam inną maść od lekarki na bazie hydrocortizonu ale też słabo działa. Trzeba czasu.

Syn najgorsze to miał 3 pierwsze dni myślę, że u niej też tak będzie. Asia

raczej nie używaj ani jednej ani drugiej. Jak zaczniesz smarować skórę sterydami to ospa będzie miała tam pole do popisu :-?

ależ ten laptop wolno działa :evil:

że też ja przez ponad rok właśnie na takim necie pracowałam i wytrzymałam psychicznie :roll:

sama się podziwiam :wink:

masz neostrade??? jak dziala???nam we wrzesniu maja zakladac normalne telefony i chce wziasc neo ten 1 cos tam...mam dosc tego faceta co nam dostarcza neta radiowka

mam 512 jest ok, zciąganie filmów, muzyki w max wielkości

i zawsze tak dobrze działa???? no i ile kosztuje....bo u nas fiutek za 128 chce 92 zł....