Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam też pytania i to całą masę:

1.Ile zapłacić inspektorowi nadzoru, czas budowy około 7-8 miesięcy.

2.Jaka hurtownia z materiałami najlepsza i najtańsza ?

3.Dylemat-budować z Porothermu czy Ytonga ?

4.Dachówka ceramiczna czy cementowa ?

5.Czy przy ogrzewaniu podłogowym puchną nogi - słyszałem juz takie opinie ?

Za wszelką pomoc serdeczne dzięki.

1. jeszcze nie wiem, ale dobremu trzeba będzie parę tysięcy zapłacić

2. jestem na etapie robienia listy do przetargu otwartego. z opinii promix i euroklinkier, ale to się zobaczy

3. to zależy co woli twoja ekipa budowlana. generalnie ceramika jest sprawdzonym przez dziesiątki lat materiałem, beto komórkowy to świeży stosunkowo wynalazek. nie wiadomo jak będzie wyglądał za 100 lat :wink:

4. cementowa jest cięższa i mniejszy wybór, ale za to 30% tańsza. twałość porównywalna z ceramiczną.

5. jak nastawisz podłogówkę na 50 stopni to każdemu spuchną :wink: w zasadzie spróbuj pochodzić kilkanaście godzin po rozgrzanej plaży, zrozumiesz o co chodzi.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

u mnie powoli idzie ponieważ pewnej znanej z listy rankingowej hurtowni bloczków brakuje

macie pomysł co z tym fantem zrobić??? matriał nadmienie zapłacony :o

a wiesz że też przez nich przestój miałam, chodziło o bloczki na ścianki działowe. W zeszłym roku nie miałam takiej sytuacji. Teraz podobno fabryka nie nadąża z produkcją. Sprawdziłam...podobny problem mają także inne hurtownie i nigdzie nie było bloczków od ręki :roll:

hmmm, źle to rokuje na płynność budowy. trzeba będzie zamawiać z dużym wyprzedzeniem :-?

dokładnie ja nie mogę zacząc ścian fundamentować bo na placu mam 400 szt to na pół dnia pracy dla moich obiecali na pon resztę .....

to zacząć możesz. raczej ze skończeniem będzie problem :lol:

- mamy tylko kierownika budowy

- Promix pomimo małych wpadek :roll:

- budowaliśmy z BK

- ceramiczna ale tylko dlatego że jak robiliśmy dach to była promocja i ceramika wyszła nam w cenie betonowej

- mam nadzieję że sprawdzę to już tej zimy :wink:

u mnie powoli idzie ponieważ pewnej znanej z listy rankingowej hurtowni bloczków brakuje

macie pomysł co z tym fantem zrobić??? matriał nadmienie zapłacony :o

a wiesz że też przez nich przestój miałam, chodziło o bloczki na ścianki działowe. W zeszłym roku nie miałam takiej sytuacji. Teraz podobno fabryka nie nadąża z produkcją. Sprawdziłam...podobny problem mają także inne hurtownie i nigdzie nie było bloczków od ręki :roll:

hmmm, źle to rokuje na płynność budowy. trzeba będzie zamawiać z dużym wyprzedzeniem :-?

dokładnie ja nie mogę zacząc ścian fundamentować bo na placu mam 400 szt to na pół dnia pracy dla moich obiecali na pon resztę .....

to zacząć możesz. raczej ze skończeniem będzie problem :lol:

z jakiej strony na to stwierdzenie nie spojrzeć ..... nie brzmi najlepiej :wink:

Aha - zapomniałem dodać że właśnie teraz misterna praca hydraulika (wod+kan+podłogówka) ginie nam pod betonikiem .. :D :lol: :p

Początek września na przeprowadzkę jest bardzo realny :D :D :lol: :lol:

Piotr

no i jaką cenę uzgodniłeś?

fajna pora na przeprowadzkę, trzymam kciuki żeby się udało :D

dzięki .. :D

a co do ceny, to 26zl/m2 (beton, piach, zbrojecie rozproszone i Mixokret po stronie wykonawcy) .. a ja musialem dokupic styropian, siatkę zbrojeniową do garażu, taśmę dylatacyjną i uplastyczniacz do betonu

1. jeszcze nie wiem, ale dobremu trzeba będzie parę tysięcy zapłacić

2. jestem na etapie robienia listy do przetargu otwartego. z opinii promix i euroklinkier, ale to się zobaczy

3. to zależy co woli twoja ekipa budowlana. generalnie ceramika jest sprawdzonym przez dziesiątki lat materiałem, beto komórkowy to świeży stosunkowo wynalazek. nie wiadomo jak będzie wyglądał za 100 lat :wink:

4. cementowa jest cięższa i mniejszy wybór, ale za to 30% tańsza. twałość porównywalna z ceramiczną.

5. jak nastawisz podłogówkę na 50 stopni to każdemu spuchną :wink: w zasadzie spróbuj pochodzić kilkanaście godzin po rozgrzanej plaży, zrozumiesz o co chodzi.

1. u mnie trzy etapy = 3 tys. (ok, troszke po znajomości :wink: )

2. początkowo tania, może nagle podnieść ceny, a ta droższa przestanie obciążać cię vatem...chyba najważniejsze, żeby była jedna (rabaty), dowoziła na telefon i miała szeroki asortyment oraz kogos z kim się potrafisz tam dogadać

3. nie bardzo wiem, po co komu wiedzieć, co stanie sie z jego bloczkiem komórkowym za sto lat, będzie dobrze, jak przeżyjemy jeszcze ze 30...

tutaj dylamty sa chyba jednak bardziej "na wyciucie", czyli ktoś będzie źle sie czuł w bloczku komórkowym, a dla innego dom, to tylko porotherm, a w Stanach budują z drewna i żyją szczęśliwie - a więc wybór materiałów, to dla mnie sprawa emocjonalna i zależna od zasobności portfela

4. cementowa ma mniejszy wybór,a i tak, jak ktos bierze ceramiczną, to spośró 2-3 rodzajów, najbardziej popularnej - j.w. problem emocjonalno-finansowy

5. nie chciałabym widziec rachunków osoby, która ma podłogówkę w domu o temperaturze piasku na plaży - ona po prostu nie ma być zimna, pucyhnące nogi? a chemikalia do mycia wanny? a alkohol? a papierosy? a śliskie chodniki? życie generalnie nie jest zdrowe....

Powyższe pytania nie mają odpowiedzi jedynie słusznych, każda odpoweidź ma swoich zwolenników i przeciwników, a decyzja ostateczna będzie zależała od tego, które argumenty cie przekonają, a to wcale nie będzie oznaczało, że wybrało sie najlepiej :D

a co do ceny, to 26zl/m2 (beton, piach, zbrojecie rozproszone i Mixokret po stronie wykonawcy) .. a ja musialem dokupic styropian, siatkę zbrojeniową do garażu, taśmę dylatacyjną i uplastyczniacz do betonu

dzięki za info :D

Monka przez myśl mi przeszła straszan rzecz ..... czy oni nie znikną np likwidując hurtownię :o :o przewrażliwiona jestem bo wpłacilam im sporo kasy na zapas :o

dzięki za info :D

Monka przez myśl mi przeszła straszan rzecz ..... czy oni nie znikną np likwidując hurtownię :o :o przewrażliwiona jestem bo wpłacilam im sporo kasy na zapas :o

:o :o no co ty :roll: jakby chcieli się zwinąc to by filii w Dobrej nie otwierali...chyba :roll:

Kacha ty im na zapas za dużo nie wpłacaj :roll:

Powyższe pytania nie mają odpowiedzi jedynie słusznych, każda odpoweidź ma swoich zwolenników i przeciwników, a decyzja ostateczna będzie zależała od tego, które argumenty cie przekonają, a to wcale nie będzie oznaczało, że wybrało sie najlepiej :D

dobrze gadasz 8) :wink:

zapewniam, że ta "mądrość" przyszła mi z czasem...budowy; jako dyletant na początku również oczekiwałam "jedynie słusznych odpowiedzi" i szukałam "złotych środków" na każdym etapie budowy - a jak czytam, że ktoś zrobił dom dokładnie inaczej, niż ja i, że ja bym nigdy nie zrobiła, jak on, bo wg. mnie, to totalna porażka, a on sie czuje w tym domu, jak w raju i wszystko go cieszy i widzi same zalety, to....chyba o czymś świadczy :wink: