Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanko,,,które odświeżam...szukam czarnoziemu-ziemi pod trawnik w dovrej cenie...wiadomo ja się dopiero co dom skończyło budować to wszystko musi być już w DOBREJ cenie...podzielcie się sprawdzonym kontaktem,please...

.....odświeżam pytanko...odświeżam,odświeżam....

a mi co pozostało..odświeżanie....więc odświeżam pytanie...

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanko,,,które odświeżam...szukam czarnoziemu-ziemi pod trawnik w dovrej cenie...wiadomo ja się dopiero co dom skończyło budować to wszystko musi być już w DOBREJ cenie...podzielcie się sprawdzonym kontaktem,please...

.....odświeżam pytanko...odświeżam,odświeżam....

a mi co pozostało..odświeżanie....więc odświeżam pytanie...

ja niestety nie na tym etapie to niewiem :( :( , ale odswieżaj do skutku :wink: :wink:

Witam nocką :lol:

Podliczyłam dzisiaj stan zero i niestety nie wyszło mi drozej od dachu, aż nawet byłam zdziwiona bo liczyłam na więcej (2 razy sprawdzaliśmy wszystkie wydatki) :roll: :roll:

To chyba jakaś przenośnia :wink: - bo nie rozumiem porównania stanu zero, który właśnie osiągnęłaś z dachem do którego masz jeszcze ściany, stropy itd. itp., czyli co najmniej 2 miesiące budowy ?? :o :roll:

Podliczyłam dzisiaj stan zero i niestety nie wyszło mi drozej od dachu, aż nawet byłam zdziwiona bo liczyłam na więcej (2 razy sprawdzaliśmy wszystkie wydatki) :roll: :roll:

To chyba jakaś przenośnia :wink: - bo nie rozumiem porównania stanu zero, który właśnie osiągnęłaś z dachem do którego masz jeszcze ściany, stropy itd. itp., czyli co najmniej 2 miesiące budowy ?? :o :roll:

Ostatnio spotkalam się z opinią, że stan zero jest droższy od dachu, dlatego piszę że u mnie wyszlo taniej od dachu - a wiem bo zakupione mam dachówki (które od 1 lipca idą w górę) i więżbę dodając do tego doadtki i robociznę wyjdzie prawie 2 razy drożej. Kalkulując wcześniej koszty liczyłam na to samo z fundamentami dlatego jestem mile rozczarowana, że wyszło mniej :lol: :lol:

Ostatnio spotkalam się z opinią, że stan zero jest droższy od dachu, dlatego piszę że u mnie wyszlo taniej od dachu - a wiem bo zakupione mam dachówki (które od 1 lipca idą w górę) i więżbę dodając do tego doadtki i robociznę wyjdzie prawie 2 razy drożej. Kalkulując wcześniej koszty liczyłam na to samo z fundamentami dlatego jestem mile rozczarowana, że wyszło mniej :lol: :lol:

Dziwna opinia .. "stan zero jest droższy od dachu" - jest to pojęcie bardzo, bardzo względne .. począwszy od tego, że na płaskim, idealnym gruncie fundamenty mogą kosztować 25-30K .. na stoku (jak w naszym przypadku) 40-45K skończywszy na lanej płycie w dziwnym terenie czy Panie uchowaj palowaniu na torfach z wymianą gruntu (do 60K) .. - zupełnie inne bajki ..

A co do dachu - możesz pójść w gont czy blachę albo w dachówkę cementową lub ceramiczną .. cena samego pokrycia od 15 do 30 K .. do tego więźba, dodatki i robocizna .. a o stopniu skomplikowania dachu (ilość połaci, łuków, koszy) już nie wspomnę ..

Jak to w ogóle porównywać ?? :o :o :roll: :roll:

Dziwna opinia .. "stan zero jest droższy od dachu" - jest to pojęcie bardzo, bardzo względne .. począwszy od tego, że na płaskim, idealnym gruncie fundamenty mogą kosztować 25-30K .. na stoku (jak w naszym przypadku) 40-45K skończywszy na lanej płycie w dziwnym terenie czy Panie uchowaj palowaniu na torfach z wymianą gruntu (do 60K) .. - zupełnie inne bajki ..

A co do dachu - możesz pójść w gont czy blachę albo w dachówkę cementową lub ceramiczną .. cena samego pokrycia od 15 do 30 K .. do tego więźba, dodatki i robocizna .. a o stopniu skomplikowania dachu (ilość połaci, łuków, koszy) już nie wspomnę ..

Jak to w ogóle porównywać ?? :o :o :roll: :roll:

Tak porownywać to mozna w nieskończoność, mnie tylko interesuje mój dom. Miałam zarezerwoane wiecej kaski, wyszło mniej, jestem mile rozczarowana i to mnie :lol: :lol: :lol: :lol: Można zaszaleć :wink: :wink:

pytanie do tych, co początek mają za sobą: wiadomo, że zanim ekipa zacznie budować trzeba zdjąć humus, wytyczyć budynek, zapewnić prąd i wodę. Interesuje mnie, czy coś jeszcze? Czy wasze ekipy budowlane miały jakieś dodatkowe życzenia? Czy socjal zapewniali sobie sami, czy deski na budę trzeba im było dostarczyć, itp...

pytanie do tych, co początek mają za sobą: wiadomo, że zanim ekipa zacznie budować trzeba zdjąć humus, wytyczyć budynek, zapewnić prąd i wodę. Interesuje mnie, czy coś jeszcze? Czy wasze ekipy budowlane miały jakieś dodatkowe życzenia? Czy socjal zapewniali sobie sami, czy deski na budę trzeba im było dostarczyć, itp...

przy wytyczaniu budunku powinien być szef ekipy, budę ja zapewniałam - kontener, przy okzaji mam gdzie składować cement itp drobne co by nie ukradli, kibelek im wczoraj kopalismy, A co do życzeń to mieli: "ale dziś gorąco szefie piwka by się napiło" a że ścian nie stawiali tylko czekali na chudziak to im kupilismy po jednym :-? :-? To bylo najwieksze ich zyczenie - o wodzie i innym piciu nie wspomnę :-?

Jeszcze ogrodzic :)

Jesli chodzi o socjal to zalezy od ekipy, co lepsze mają swoje - najlepiej uzgadniać to z ekipą przed rozpoczęciem prac.

U nas nie chcieli zaczynać póki nie było baraku.

Czajnik do gotowania wody miał stróż, więc nie było problema, ale o takowym tez warto pomyslec jeśli ekipka nie ma.

O piwo sie nie prosili, wogole jesli chodzi o picie na budowie to moj maz jako ze z branzy i kierownik budowy - nie pozwala. Po pracy tak. JEsli sie cos stanie takiemu a sie okaze ze byl pod wplywem alkoholu to oj oj oj .... nie bedzie miło.

Wodę mineralną owszem jak najbardziej można zapewnić :wink:

Jeszcze ogrodzic :)

Jesli chodzi o socjal to zalezy od ekipy, co lepsze mają swoje - najlepiej uzgadniać to z ekipą przed rozpoczęciem prac.

U nas nie chcieli zaczynać póki nie było baraku.

Czajnik do gotowania wody miał stróż, więc nie było problema, ale o takowym tez warto pomyslec jeśli ekipka nie ma.

O piwo sie nie prosili, wogole jesli chodzi o picie na budowie to moj maz jako ze z branzy i kierownik budowy - nie pozwala. Po pracy tak. JEsli sie cos stanie takiemu a sie okaze ze byl pod wplywem alkoholu to oj oj oj .... nie bedzie miło.

Wodę mineralną owszem jak najbardziej można zapewnić :wink:

na szczęscie to był etap fundamentow daleko by nie poleciał, przy pracach wysokościowych to nie ma mowy :D

witaj

moja ekipa ma swoją budę na narzędzia do spania i cały socjal leży po ich stronie,wodę im daje

deski musisz zapewnic sam geodeta i humus po twojej stronie

Dzióbek, jeśli martwisz się, że za mało kasy wydajesz, chętnie Ci pomogę ją uszczuplic. 8) :wink:

tym to ja się nie martwię :lol: :lol: będzie na mały urlopik nad morzem, bo po tym wszystkim przyda się wypoczynek :lol: :lol: 8) 8) 8)

Witam wszystkich, jestem na samym początku czyli papierologii i projektu, ciekawa jestem jakie metody budowania wybraliście czyli gospodarczą czy przy pomocy jednej ekipy. My mamy nadzieję wybrać jedną firme (mamy upatrzoną) która zacznie i skończy ale czy to jest realne i na "normalną" kieszeń?