Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam w ukropie.

Do posiadaczy okien połaciowych: jak Wam się sprawują te z otwarciem dolnym lub górnym? Jaką wysokośc ściany kolankowej macie plus kąt nachylenia dachu? U mnie 110 cm i 32 stopnie. Mam wrażenie, że lepsze będą z klamką na górze ale chcę poznac opinie użytkowników.i

Witam w ukropie.

Do posiadaczy okien połaciowych: jak Wam się sprawują te z otwarciem dolnym lub górnym? Jaką wysokośc ściany kolankowej macie plus kąt nachylenia dachu? U mnie 110 cm i 32 stopnie. Mam wrażenie, że lepsze będą z klamką na górze ale chcę poznac opinie użytkowników.i

u nas scianka 90, 45 stopni wybralismy fakro z klamką u dołu. Nie wiem jeszcze jak sie je uzytkuje, ale przekonała nas klamka a nie uchwyt. musisz "pomarkowac" jak Ci wygodniej sie otwiera - wyciagajac reke do gory, czy od dołu. Najlepiej porownaj w składzie budowlanym.

A tak naprawde wydaje mi sie, ze nie ma az tak istotnej roznicy w uzytkowaniu.

ula

a ja bedę brała fakro-bo należę do kurdupli i potrzebuje klameczkę na dole :lol: kąt dachu 35 stopni,wys,ścianki kol.90cm :lol:

Witam

A ja troszkę z żoną przećwiczyliśmy temat i mam wrażenie że położenie klamki (góra czy dół) nie ma żadnego wpływu dla "kurdupli" :D . Gdyż okno z klamką na dole łatwo bedzie kurduplowi otworzyć jednak mocno bedzie się musiał wychylić by chwycić klamkę jak będzie chciał okno zamknąć. Odwrotna sytuacja naszym zdaniem nastepuję w oknie z klamką u góry. Nas trochę marwiła myśl o wychylającej się naszej córce by sięgnąć po klamkę dolną otwartego mocno okna.

Są to oczywiście nasze przemyślenia po wstępnych testach. Wybraliśmy Velux-a. 8) Dla kurdupli mają tam taki teleskopowy kijek by otwierać i zamykac okno. "Drążek teleskopowy o regulowanej długości 100-183 cm.artykuł Kod artykułu: ZCT 200 Cena: 63,00 PLN "

mam takie filozoficzno-prawne zapytanie:

od otrzymania zgody na budowę do jej uprawomocnienia czeka się 2 tygodnie. od zgłoszenia rozpoczęcia robót tydzień. czy zgłoszenie robót w czasie uprawomocniania się pozwolenia nabudowę, tak żeby móc rozpocząć prace zaraz po uprawomocnieniu się pozwolenia jest jakimś naciągnięciem? dokładnie chodzi o to: 6 dni do uprawomocnienia się pozwolenia składam zgłoszenie o rozpoczęciu robót i dzień po uprawomocnieniu wchodzę z budową. czy to ma szanse się udać?

mam takie filozoficzno-prawne zapytanie:

od otrzymania zgody na budowę do jej uprawomocnienia czeka się 2 tygodnie. od zgłoszenia rozpoczęcia robót tydzień. czy zgłoszenie robót w czasie uprawomocniania się pozwolenia nabudowę, tak żeby móc rozpocząć prace zaraz po uprawomocnieniu się pozwolenia jest jakimś naciągnięciem? dokładnie chodzi o to: 6 dni do uprawomocnienia się pozwolenia składam zgłoszenie o rozpoczęciu robót i dzień po uprawomocnieniu wchodzę z budową. czy to ma szanse się udać?

Przerabialem to miesiac temu i wygladalo to tak: Aby zglosic rozpoczecie robot ( robi sie to w nadzorze budowlanym) oprocz roznych papierkow pani wymaga dziennika budowy.No a zeby dostac dziennik budowy( czy tez zarejestrowac swoj wlasny kupiony) ( to z kolei w wydz. urbanistyki) decyzja musi byc prawomocna, czyli biurokratyczne koleczko sie zamyka.

Myslalem dokladnie tak samo jak Ty i bardzo mi zalezalo na mozliwosci wczesniejszego rozpoczecia wiec udalem sie do Nadzoru Budowlanego w trakcie tych dwoch tygodni - z potrzebnymi dokumentami (oryginal pozwolenia na budowe,oswiadczenie kierownika budowy, ksero jego uprawnien itp) ale jeszcze bez dziennika. Przedstawilem sytuacje i poniewaz pani byla w dobrym humorze , wiec przyjela to zgloszenie rozpoczecia a dziennik kazala doniesc jak tylko sie decyzja uprawomocni.

Czyli konczac ten filozoficzno-prawny wywod :lol: cel zostal osiagniety. Rozpoczalem budowe praktycznie w dniu uprawomocnienia sie decyzji o pozwoleniu na budowe, bez zbednego czekania kolejnego tygodnia.

Uff, az sie spocilem :lol: :lol:

Powodzenia

a ja bedę brała fakro-bo należę do kurdupli i potrzebuje klameczkę na dole :lol: kąt dachu 35 stopni,wys,ścianki kol.90cm :lol:

Witam

A ja troszkę z żoną przećwiczyliśmy temat i mam wrażenie że położenie klamki (góra czy dół) nie ma żadnego wpływu dla "kurdupli" :D . Gdyż okno z klamką na dole łatwo bedzie kurduplowi otworzyć jednak mocno bedzie się musiał wychylić by chwycić klamkę jak będzie chciał okno zamknąć. Odwrotna sytuacja naszym zdaniem nastepuję w oknie z klamką u góry. Nas trochę marwiła myśl o wychylającej się naszej córce by sięgnąć po klamkę dolną otwartego mocno okna.

Są to oczywiście nasze przemyślenia po wstępnych testach. Wybraliśmy Velux-a. 8) Dla kurdupli mają tam taki teleskopowy kijek by otwierać i zamykac okno. "Drążek teleskopowy o regulowanej długości 100-183 cm.artykuł Kod artykułu: ZCT 200 Cena: 63,00 PLN "

Noo, ja też nie z tych, co po wzrost stali w kolejce ale mam podobne wrażenie, jak Tomadyna. Jedyne, co mnie martwi, to fakt, że Veluxy bardzo łatwo jest złodziejowi otworzyc z zewnątrz.

oczywiście że przenośnia, choć nie do końca. wielu z nas naprawdę zakasało rękawy, nawet panie, a domki wyszły super. :p

oczywiście mnie chodziło o zaangażowanie typu kupno materiału, negocjacje, pilnowanie, etc.

ok 65-100 zł za metr to, napewno w lewobrzeżnej części szczecina w gminie dobra (koscino, dołuje, dobra szczecińska, wołczkowo) czyli po naszej, właściwej stronie. :lol:

Hmmm, może okaże się, że ja też jednak mam do tego talent ;)

Te działki 65-100 to uzbrojone ? Z uzbrojeniem w drodze?

Masz może jakies namiary na konkretne?

Z tą właściwością stron to jak widzę zdania są podzielone ;))

z tego co mi wiadomo raczej tak (bynajmniej dołuje). tel. proszę bardzo 423-30-38, 602531435 invest-grunt (facet ma biuro i wybudował też chatkę u nas)

jeszcze w sprawie działek. wiem że jedna z mieszkanek dołuj chce bezpośrednio sprzedać działkę (może być 500-1000 m do dogadania). spróbuj może będzie taniej. tel. 609-451-310