online 27.06.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 oczywiście że przenośnia, choć nie do końca. wielu z nas naprawdę zakasało rękawy, nawet panie, a domki wyszły super. oczywiście mnie chodziło o zaangażowanie typu kupno materiału, negocjacje, pilnowanie, etc. ok 65-100 zł za metr to, napewno w lewobrzeżnej części szczecina w gminie dobra (koscino, dołuje, dobra szczecińska, wołczkowo) czyli po naszej, właściwej stronie. Hmmm, może okaże się, że ja też jednak mam do tego talent Te działki 65-100 to uzbrojone ? Z uzbrojeniem w drodze? Masz może jakies namiary na konkretne? Z tą właściwością stron to jak widzę zdania są podzielone ) z tego co mi wiadomo raczej tak (bynajmniej dołuje). tel. proszę bardzo 423-30-38, 602531435 invest-grunt (facet ma biuro i wybudował też chatkę u nas) jeszcze w sprawie działek. wiem że jedna z mieszkanek dołuj chce bezpośrednio sprzedać działkę (może być 500-1000 m do dogadania). spróbuj może będzie taniej. tel. 609-451-310 Czupurku, dziękuję pięknie za namiary! Na pewno sprawdzę. Pozdrawiam wszystkich i przepraszam, że tak mało się (tymczasem) udzielam. Sezon urlopowy ... ktoś musi pracować by urlopować mógł się ktoś ) online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharky 27.06.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 witaj w grupce...... ladny dom:lol: Wielkie dzieki, "troche" bedziemy w nim zmieniac w srodku. Chcialbym zobaczyc jak wyglada na zywo, ale to raczej malo popularny projekt wiec pewnie sie nie uda tak czy inaczej jestesmy zdecydowani. ale projekt to bylo latwo wybrac, teraz dopiero zaczely sie schody. Co, jak, z czego ... czyli instalacje, technologie, materialy. Sciane bedziemy raczej stawiac 1W z Ytonga Teraz jestem na etapie wyboru instalacji CO i CWU Do wyboru: uklad Piec gazowy + Solar + Kominek z plaszczem wodnym. lub powietrzna pompa ciepla, lub gruntowa pompa ciepla i do tego wentylacja z reku. Ma ktos jakies doswiadczenia w tej kwesti ? moze chcialby sie nimi podzielic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 27.06.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 no to zaczęło się- robię mój osobisty przetarg na zaopatrzenie w materiały budowlane. w czwartek oferta z Euro-Klinkieru, potem zestawienie idzie dalej. zobaczymy, jak to z tymi cenami wyjdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 27.06.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 ale projekt to bylo latwo wybrac, teraz dopiero zaczely sie schody. Co, jak, z czego ... czyli instalacje, technologie, materialy. Sciane bedziemy raczej stawiac 1W z Ytonga Teraz jestem na etapie wyboru instalacji CO i CWU Do wyboru: uklad Piec gazowy + Solar + Kominek z plaszczem wodnym. lub powietrzna pompa ciepla, lub gruntowa pompa ciepla i do tego wentylacja z reku. Ma ktos jakies doswiadczenia w tej kwesti ? moze chcialby sie nimi podzielic ? powiem tak - wszystko kwestai pieniędzy. My byliśmy zdecydowani na wariant identyczny z twoim : piec kondensacyjny, solar i kominek z płaszczem. Po rozmowie z fachowcem zrobiłem to co zaproponował: wziąłem ołówek i zacząłem liczyć. w efekcie na razie rezygnujemy z solarów, zrobimy tylko instalację "na przyszłość". Porównanie kosztów zamontowania solarów z potencjalnymi oszczędnościami wykazała, że ich koszt zwróci się najwcześniej po 10 latach, pod warunkiem, że ich eksploatacja będzie zupełnie darmowa. A nie będzie. Gaz musiałby zdrożeć ok. 150%, żeby opłacało się montować je już teraz. Co do rekuperatorów, pomp ciepła itp - nie wiem jak to się kalkuluje, może lepiej niż solary....[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharky 27.06.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 powiem tak - wszystko kwestai pieniędzy. My byliśmy zdecydowani na wariant identyczny z twoim : piec kondensacyjny, solar i kominek z płaszczem. Po rozmowie z fachowcem zrobiłem to co zaproponował: wziąłem ołówek i zacząłem liczyć. w efekcie na razie rezygnujemy z solarów, zrobimy tylko instalację "na przyszłość". Porównanie kosztów zamontowania solarów z potencjalnymi oszczędnościami wykazała, że ich koszt zwróci się najwcześniej po 10 latach, pod warunkiem, że ich eksploatacja będzie zupełnie darmowa. A nie będzie. Gaz musiałby zdrożeć ok. 150%, żeby opłacało się montować je już teraz. Co do rekuperatorów, pomp ciepła itp - nie wiem jak to się kalkuluje, może lepiej niż solary....[/url] Jesli chodzi o reku to bardziej kwestia komfortu (swieze czyste powietrze, bez pylkow, much, komarow itp.) ale tez odzysk ciepla czyli oszczednosci a sam reku nie jest az tak drogi. Z PC jest zupelnie inaczej bo to droga sprawa ale za montowana zamiast pieca i solarow, a oprocz tego nie jest potrzeba duza kotlowanie, nie trzeba budowac dodatkowego komina itp. a podobno w polaczeniu z reku jest jeszcze bardziej wydajna ... Na razie zbieram opinie i oferty na rozne systemy. A z czego bedzies stawial swoj dom? jakie ocieplenie, okna itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 27.06.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Jesli chodzi o reku to bardziej kwestia komfortu (swieze czyste powietrze, bez pylkow, much, komarow itp.) ale tez odzysk ciepla czyli oszczednosci a sam reku nie jest az tak drogi. Z PC jest zupelnie inaczej bo to droga sprawa ale za montowana zamiast pieca i solarow, a oprocz tego nie jest potrzeba duza kotlowanie, nie trzeba budowac dodatkowego komina itp. a podobno w polaczeniu z reku jest jeszcze bardziej wydajna ... Na razie zbieram opinie i oferty na rozne systemy. A z czego bedzies stawial swoj dom? jakie ocieplenie, okna itd? ściana 2W ceramika+styropian (albo wełna, jak mnie kierownik budowy do tego przekona). okna "drzewniane" z roletami, dachówka cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 27.06.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Józiu.....i co u Was???? Cześć Teska, ano mieszkamy ale taki zap......, że nie ma kiedy załadować. Głaskamy domek, głaskamy i jeszcze się domaga, i ....... kasiory. Chyba za bardzo szalałam i zabrakło. Ale mam nadzieję do końca roku wykończyć wykończeniówkę. JóziaS to kiedy zaczynasz nową budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 27.06.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Jesli chodzi o reku to bardziej kwestia komfortu (swieze czyste powietrze, bez pylkow, much, komarow itp.) ale tez odzysk ciepla czyli oszczednosci a sam reku nie jest az tak drogi. Z PC jest zupelnie inaczej bo to droga sprawa ale za montowana zamiast pieca i solarow, a oprocz tego nie jest potrzeba duza kotlowanie, nie trzeba budowac dodatkowego komina itp. a podobno w polaczeniu z reku jest jeszcze bardziej wydajna ... Na razie zbieram opinie i oferty na rozne systemy. A z czego bedzies stawial swoj dom? jakie ocieplenie, okna itd? ściana 2W ceramika+styropian (albo wełna, jak mnie kierownik budowy do tego przekona). okna "drzewniane" z roletami, dachówka cementowa. mnie do wełny przekonał widok dwóch domów po pożarze w Grzybowie kilka lat temu - jeden był ocieplony styropianem - styropian odpadł a dom poszedł z dymem, a drugi ocieplony wełną był tylko nadpalony. Śledztwo policyjne wykazało, że oba zostały podpalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharky 27.06.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 mnie do wełny przekonał widok dwóch domów po pożarze w Grzybowie kilka lat temu - jeden był ocieplony styropianem - styropian odpadł a dom poszedł z dymem, a drugi ocieplony wełną był tylko nadpalony. Śledztwo policyjne wykazało, że oba zostały podpalone. skoro odpadl styropian to co sie zapalilo? chociaz styropian to tez chyba niepalny jest ... a moze sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.06.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 mnie do wełny przekonał widok dwóch domów po pożarze w Grzybowie kilka lat temu - jeden był ocieplony styropianem - styropian odpadł a dom poszedł z dymem, a drugi ocieplony wełną był tylko nadpalony. Śledztwo policyjne wykazało, że oba zostały podpalone. skoro odpadl styropian to co sie zapalilo? chociaz styropian to tez chyba niepalny jest ... a moze sie myle co najwyzej sie stopi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.06.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Józiu.....i co u Was???? Cześć Teska, ano mieszkamy ale taki zap......, że nie ma kiedy załadować. Głaskamy domek, głaskamy i jeszcze się domaga, i ....... kasiory. Chyba za bardzo szalałam i zabrakło. Ale mam nadzieję do końca roku wykończyć wykończeniówkę. JóziaS to kiedy zaczynasz nową budowę? Didi no co Ty kobiecie zyczysz niech troszke pomieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.06.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 wieczorkiem witam...przy ...ech..nie powiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.06.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 No co sama jestem? witaj nie jesteś sama mój też czeka na wyniki. też jest "złote" dziecko, ale w innym znaczeniu mój wybrał 14,7,15 - informatyczno-matematyczne kiedy bedzie wiadomo kiedy i gdzie bedzie uczeszczał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnoludek 27.06.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Witam wszystkich!Czy ktoś wie cokolwiek na temat komina PRESTO. Czy ktos taki sobie postawił? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.06.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 podnosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 27.06.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 witam z kim radzicie się przeprowadzać ? z jaką firmą? Agnieszka1, zerknij na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 27.06.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 witam z kim radzicie się przeprowadzać ? z jaką firmą? Agnieszka1, zerknij na priv zernkęłam, teraz Ty zerknij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 27.06.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 mam takie filozoficzno-prawne zapytanie: od otrzymania zgody na budowę do jej uprawomocnienia czeka się 2 tygodnie. od zgłoszenia rozpoczęcia robót tydzień. czy zgłoszenie robót w czasie uprawomocniania się pozwolenia nabudowę, tak żeby móc rozpocząć prace zaraz po uprawomocnieniu się pozwolenia jest jakimś naciągnięciem? dokładnie chodzi o to: 6 dni do uprawomocnienia się pozwolenia składam zgłoszenie o rozpoczęciu robót i dzień po uprawomocnieniu wchodzę z budową. czy to ma szanse się udać? W trakcie uprawomacniania sie ( czy jak to tam sie pisze ) rejestruj sobie dziennik budowy bo na niego sie tez czeka ( w policach 7 dni i to jest krotko). Dziennik bedzie ci potrzebny do zgloszenia rozpoczecia robot. Tak wiec jak sie uprawomocni decyzja bedziesz juz mial zarejestrowany dziennik. Nie przyjmą Ci zgloszenia o rozpoczeciu robot przed uprawomocnieniem sie dezycji, bo na zgloszeniu musisz wpisac date i nr dezyji i od razu wiadomo, ze nie minely jeszcze dwa tygodnie. Ale mozesz sobie przeciez zaczac przygotowywac teren, sciagac humus, robic tyczenie geodezyjne. My robilismy studzienke wodna w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 27.06.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 mam takie filozoficzno-prawne zapytanie: od otrzymania zgody na budowę do jej uprawomocnienia czeka się 2 tygodnie. od zgłoszenia rozpoczęcia robót tydzień. czy zgłoszenie robót w czasie uprawomocniania się pozwolenia nabudowę, tak żeby móc rozpocząć prace zaraz po uprawomocnieniu się pozwolenia jest jakimś naciągnięciem? dokładnie chodzi o to: 6 dni do uprawomocnienia się pozwolenia składam zgłoszenie o rozpoczęciu robót i dzień po uprawomocnieniu wchodzę z budową. czy to ma szanse się udać? W trakcie uprawomacniania sie ( czy jak to tam sie pisze ) rejestruj sobie dziennik budowy bo na niego sie tez czeka ( w policach 7 dni i to jest krotko). Dziennik bedzie ci potrzebny do zgloszenia rozpoczecia robot. Tak wiec jak sie uprawomocni decyzja bedziesz juz mial zarejestrowany dziennik. Nie przyjmą Ci zgloszenia o rozpoczeciu robot przed uprawomocnieniem sie dezycji, bo na zgloszeniu musisz wpisac date i nr dezyji i od razu wiadomo, ze nie minely jeszcze dwa tygodnie. Ale mozesz sobie przeciez zaczac przygotowywac teren, sciagac humus, robic tyczenie geodezyjne. My robilismy studzienke wodna w tym czasie. hmmm, a to nie kwalifikuje się jako rozpoczęcie robót? różni ludzie straszyli, żeby na wszelki wypadek nawet szopy socjalnej nie stawiać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 27.06.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 witam z kim radzicie się przeprowadzać ? z jaką firmą? Agnieszka1, zerknij na priv zernkęłam, teraz Ty zerknij też zerknąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts