Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

No fajnie ale uważaj. Ściany masz z Porotermu czyli ciepłej ceramiki. No to nie pozwalaj aby Ci robili wstawki ze zwykłaych cegieł jak np. przy oknie w kuchni. W ten sposób robi się dość skutecznie mostki termiczne.

Jacie - a cóż to za dziwaczna teoria .. ??? :o :o :lol: :roll:

Peterz, no co Ty? Jakie "k" ma cegła a jakie Poroton?

dziekiKlaus-znowu sie im powymądrzam-ale z góry znam odpowiedz kierownika,że więcej bedzie odpadów porotonu bo nie zawsze uda sie uciąć bez szkód

Jeszcze jedno. Jak zamierzasz połączyć izolację poziomą ściany fundamentowej z izolacją podłogi? Różnic poziomów masz z 10-15cm jak dobrze widzę. Oj poszli chłopaki na skróty, poszli.

No fajnie ale uważaj. Ściany masz z Porotermu czyli ciepłej ceramiki. No to nie pozwalaj aby Ci robili wstawki ze zwykłaych cegieł jak np. przy oknie w kuchni. W ten sposób robi się dość skutecznie mostki termiczne.

Mostki termiczne robią się na łączeniach bloczków tzn. spoinach ale nigdy nie na bloczkach czy cegle. Im więcej zaprawy pomiędzy bloczkami, tym większe prawdopodobieństwo powstania mostka termicznego ..

Wyrabianie skosów połamanym Phorotermem to dopiero byłaby krzywda .. :-? :-? :x :x

Dobry kier.bud. powinien pilnować aby zaprawa nie była grubsza niż 1cm a mostków na pewno nie będzie ..

Z całym szacunkiem i sympatią dla kolegi budującego :D : sprawdź, poczytaj .. a potem radź .. :wink:

Piotr

Mostki termiczne robią się na łączeniach bloczków tzn. spoinach ale nigdy nie na bloczkach czy cegle. Im więcej zaprawy pomiędzy bloczkami, tym większe prawdopodobieństwo powstania mostka termicznego ..

Wyrabianie skosów połamanym Phorotermem to dopiero byłaby krzywda .. :-? :-? :x :x

Dobry kier.bud. powinien pilnować aby zaprawa nie była grubsza niż 1cm a mostków na pewno nie będzie ..

Z całym szacunkiem i sympatią dla kolegi budującego :D : sprawdź, poczytaj .. a potem radź .. :wink:

Piotr

Przyznaję, że oniemiałem.

Peterz, dom wybudowałeś a nie wiesz, że cegła (pełna czy dziurawka) tak samo dobrze przewodzi ciepło jak zaprawa? Pilnujesz 1 cm spoin (i dobrze zresztą) a zapominasz o takiej dziurze dla ciepła jak tradycyjna ceramika?

PS.

A tak przy okazji, to z teoretycznego punktu widzenia zaprawa, bloczki Phorotherm czy też tradycyjna ceramika jako dziura dla ciepła nie ma najmniejszego znaczenia gdyż miejscami, w których występują dodatkowe straty cieplne, są tak czy siak między innymi: narożniki, połączenia ścian zewnętrznych ze stropami i ścianami wewnętrznymi, ościeża okienne, itp.

Takich strat nie można uniknąć, niezależnie od materiałów i konstrukcji ściany - ale oczywiście można je minimalizować poprzez prawidłowe wykonanie poszczególnych etapów budowy.

PS.

A tak przy okazji, to z teoretycznego punktu widzenia zaprawa, bloczki Phorotherm czy też tradycyjna ceramika jako dziura dla ciepła nie ma najmniejszego znaczenia gdyż miejscami, w których występują dodatkowe straty cieplne, są tak czy siak między innymi: narożniki, połączenia ścian zewnętrznych ze stropami i ścianami wewnętrznymi, ościeża okienne, itp.

Takich strat nie można uniknąć, niezależnie od materiałów i konstrukcji ściany - ale oczywiście można je minimalizować poprzez prawidłowe wykonanie poszczególnych etapów budowy.

O tym właśnie mówię. Dlaczego więc my inwestorzy mamy akceptować złe praktyki wykonawców skoro płacimy za ich "usługi" ogromne pieniądze.

O tym właśnie mówię. Dlaczego więc my inwestorzy mamy akceptować złe praktyki wykonawców skoro płacimy za ich "usługi" ogromne pieniądze.

:lol: A tak w ogóle, to właśnie przedstawiciel Wienerbergera powiedział mi, że dla ściany dwuwarstwowej z Phorothermu na zaprawie zwykłej jest to CAŁKOWICIE bez NAJMNIEJSZEGO znaczenia :lol: 8) - izolacja zewnętrzna wraz z klejem i tynkiem załatwia cały problem - wiec jest pełna dowolność wykonania :p :D .

Natomiast przy murach jednowarstwowych faktycznie ma znaczenie : zarówno wstawiony inny materiał, jak i grubość spoiny.

8) :lol:

mostek termiczny (cieplny)

(z gr. thermon - ogrzewający), fragment konstrukcji (np. spoiny wypełnione zaprawą w ścianach murowanych, słupy i rygle w ścianach, ościeża, nadproża), który wykonany jest z materiałów lepiej przewodzących ciepło niż pozostałą część ściany. Temperatura przegrody w tym miejscu jest niższa, bądź wyższa niż sąsiadująca z nią powierzchnia.

witam poniedziałkowo

pięęęęęękna burza i ulewa była w piąteczek w nocy, nad samymi głowami. cała rodzinka na baczność od 2.46 (zaśpiewaliśmy sobie: "świtać już zaczyna..."), ale chociaż trawkę dobrze podlało.

Trobe - to już nawet rynny kradną? :o co za ludzie

no to spadam do pracki, pozdrawiam

hahaha ja wstałam o 3 w nocy...i siedziałam na kanapie z takimi oczami :o :o az chałupa drzała tak tłukło....

kobieto...to w te sobote ten tego????

http://img228.imageshack.us/img228/8431/dsc007169iq.jpg

przedstawiam wam zdjecie aktualne z mojej budowy,ciut więcej można zobaczyc na mojej galerii :lol: bo nauczyłam sie wklejać fotki -hurra! :lol:

Monka-dzięki za odwiedziny w mojej galerii :lol:

A cóż to za dziwna teoria .. ???? :o :o 8) :D

hmm...te wstawki z cegiel to sa raczej konieczne....pozatym zgadzam sie z peterzem....dziwna teoria....no ale.... :)

witam popoludniowo....

padam..chodze dzien w dzien na 4 godziny do szkoły :cry: :cry: :cry: próbuje sie nauczyc niemieckiego....calkiem ok jest 5 osob...tylko strasznie duzo materialu...i mam metlik w glowie....

ciekawe czy mi sie to ulozy :cry:

Niemcy to prosty naród i ich jezyk tez spokojnie za parę dni Cię oswieci

wieksze kłopoty miałam z angielskim

niemiecki jest tak prosty jak brzydki

witam popoludniowo....

padam..chodze dzien w dzien na 4 godziny do szkoły :cry: :cry: :cry: próbuje sie nauczyc niemieckiego....calkiem ok jest 5 osob...tylko strasznie duzo materialu...i mam metlik w glowie....

ciekawe czy mi sie to ulozy :cry:

Niemcy to prosty naród i ich jezyk tez spokojnie za parę dni Cię oswieci

wieksze kłopoty miałam z angielskim

niemiecki jest tak prosty jak brzydki

myslisz ze cos mnie oswieci??? bo okropnie mi sie wszystko myli....

a ze brzydki to sie zgadzam....