peterz 10.07.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No fajnie ale uważaj. Ściany masz z Porotermu czyli ciepłej ceramiki. No to nie pozwalaj aby Ci robili wstawki ze zwykłaych cegieł jak np. przy oknie w kuchni. W ten sposób robi się dość skutecznie mostki termiczne. Jacie - a cóż to za dziwaczna teoria .. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.07.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No fajnie ale uważaj. Ściany masz z Porotermu czyli ciepłej ceramiki. No to nie pozwalaj aby Ci robili wstawki ze zwykłaych cegieł jak np. przy oknie w kuchni. W ten sposób robi się dość skutecznie mostki termiczne. Jacie - a cóż to za dziwaczna teoria .. ??? Peterz, no co Ty? Jakie "k" ma cegła a jakie Poroton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.07.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 dziekiKlaus-znowu sie im powymądrzam-ale z góry znam odpowiedz kierownika,że więcej bedzie odpadów porotonu bo nie zawsze uda sie uciąć bez szkód Jeszcze jedno. Jak zamierzasz połączyć izolację poziomą ściany fundamentowej z izolacją podłogi? Różnic poziomów masz z 10-15cm jak dobrze widzę. Oj poszli chłopaki na skróty, poszli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 10.07.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No fajnie ale uważaj. Ściany masz z Porotermu czyli ciepłej ceramiki. No to nie pozwalaj aby Ci robili wstawki ze zwykłaych cegieł jak np. przy oknie w kuchni. W ten sposób robi się dość skutecznie mostki termiczne. Jacie - a cóż to za dziwaczna teoria .. ??? Peterz, no co Ty? Jakie "k" ma cegła a jakie Poroton? Mostki termiczne robią się na łączeniach bloczków tzn. spoinach ale nigdy nie na bloczkach czy cegle. Im więcej zaprawy pomiędzy bloczkami, tym większe prawdopodobieństwo powstania mostka termicznego .. Wyrabianie skosów połamanym Phorotermem to dopiero byłaby krzywda .. Dobry kier.bud. powinien pilnować aby zaprawa nie była grubsza niż 1cm a mostków na pewno nie będzie .. Z całym szacunkiem i sympatią dla kolegi budującego : sprawdź, poczytaj .. a potem radź .. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 10.07.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 z tego co wiem izolacja jest wywynieta na wylewke -na bloczkach ,które sa na wysokosci wylewki jest pierwsza warstwa izolacji,na to warstwa bloczkówi i dalej druga warstwa izolacji na bloczkach wywinięta i zgrzana z pierwsza izolacja- nie iwm czy zrozumiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.07.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No fajnie ale uważaj. Ściany masz z Porotermu czyli ciepłej ceramiki. No to nie pozwalaj aby Ci robili wstawki ze zwykłaych cegieł jak np. przy oknie w kuchni. W ten sposób robi się dość skutecznie mostki termiczne. Jacie - a cóż to za dziwaczna teoria .. ??? Peterz, no co Ty? Jakie "k" ma cegła a jakie Poroton? Mostki termiczne robią się na łączeniach bloczków tzn. spoinach ale nigdy nie na bloczkach czy cegle. Im więcej zaprawy pomiędzy bloczkami, tym większe prawdopodobieństwo powstania mostka termicznego .. Wyrabianie skosów połamanym Phorotermem to dopiero byłaby krzywda .. Dobry kier.bud. powinien pilnować aby zaprawa nie była grubsza niż 1cm a mostków na pewno nie będzie .. Z całym szacunkiem i sympatią dla kolegi budującego : sprawdź, poczytaj .. a potem radź .. Piotr Przyznaję, że oniemiałem. Peterz, dom wybudowałeś a nie wiesz, że cegła (pełna czy dziurawka) tak samo dobrze przewodzi ciepło jak zaprawa? Pilnujesz 1 cm spoin (i dobrze zresztą) a zapominasz o takiej dziurze dla ciepła jak tradycyjna ceramika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 10.07.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Klaus - termowizja opis badan zdjecia no comments Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 10.07.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Klaus - termowizja opis badan zdjecia no comments PS. A tak przy okazji, to z teoretycznego punktu widzenia zaprawa, bloczki Phorotherm czy też tradycyjna ceramika jako dziura dla ciepła nie ma najmniejszego znaczenia gdyż miejscami, w których występują dodatkowe straty cieplne, są tak czy siak między innymi: narożniki, połączenia ścian zewnętrznych ze stropami i ścianami wewnętrznymi, ościeża okienne, itp. Takich strat nie można uniknąć, niezależnie od materiałów i konstrukcji ściany - ale oczywiście można je minimalizować poprzez prawidłowe wykonanie poszczególnych etapów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.07.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Klaus - termowizja opis badan zdjecia no comments Comment required, nie wiem o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 10.07.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Klaus - termowizja opis badan zdjecia no comments PS. A tak przy okazji, to z teoretycznego punktu widzenia zaprawa, bloczki Phorotherm czy też tradycyjna ceramika jako dziura dla ciepła nie ma najmniejszego znaczenia gdyż miejscami, w których występują dodatkowe straty cieplne, są tak czy siak między innymi: narożniki, połączenia ścian zewnętrznych ze stropami i ścianami wewnętrznymi, ościeża okienne, itp. Takich strat nie można uniknąć, niezależnie od materiałów i konstrukcji ściany - ale oczywiście można je minimalizować poprzez prawidłowe wykonanie poszczególnych etapów budowy. O tym właśnie mówię. Dlaczego więc my inwestorzy mamy akceptować złe praktyki wykonawców skoro płacimy za ich "usługi" ogromne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterz 10.07.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 O tym właśnie mówię. Dlaczego więc my inwestorzy mamy akceptować złe praktyki wykonawców skoro płacimy za ich "usługi" ogromne pieniądze. A tak w ogóle, to właśnie przedstawiciel Wienerbergera powiedział mi, że dla ściany dwuwarstwowej z Phorothermu na zaprawie zwykłej jest to CAŁKOWICIE bez NAJMNIEJSZEGO znaczenia - izolacja zewnętrzna wraz z klejem i tynkiem załatwia cały problem - wiec jest pełna dowolność wykonania . Natomiast przy murach jednowarstwowych faktycznie ma znaczenie : zarówno wstawiony inny materiał, jak i grubość spoiny. mostek termiczny (cieplny) (z gr. thermon - ogrzewający), fragment konstrukcji (np. spoiny wypełnione zaprawą w ścianach murowanych, słupy i rygle w ścianach, ościeża, nadproża), który wykonany jest z materiałów lepiej przewodzących ciepło niż pozostałą część ściany. Temperatura przegrody w tym miejscu jest niższa, bądź wyższa niż sąsiadująca z nią powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Witam wszystkich po kilku dniach wypoczynku . ....mam dol splywajacy w strone domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 gruśka Ty bedziesz sie budowac w Koscinie??? oj Teska Teska...już mnie przecieć sprzezywałas od sąsiadki no tak....w starej części Kościna no bo bys sie pokazała z buzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 No. To po Mundialu. Spocznij! Wolno palić! no tak i przegrałam zakład a ja wygrałam....obstawiłam 1-1 i dogrywka a po karnych ITALIA!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 witam poniedziałkowo pięęęęęękna burza i ulewa była w piąteczek w nocy, nad samymi głowami. cała rodzinka na baczność od 2.46 (zaśpiewaliśmy sobie: "świtać już zaczyna..."), ale chociaż trawkę dobrze podlało. Trobe - to już nawet rynny kradną? co za ludzie no to spadam do pracki, pozdrawiam hahaha ja wstałam o 3 w nocy...i siedziałam na kanapie z takimi oczami az chałupa drzała tak tłukło.... kobieto...to w te sobote ten tego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 http://img228.imageshack.us/img228/8431/dsc007169iq.jpg przedstawiam wam zdjecie aktualne z mojej budowy,ciut więcej można zobaczyc na mojej galerii bo nauczyłam sie wklejać fotki -hurra! Monka-dzięki za odwiedziny w mojej galerii No fajnie ale uważaj. Ściany masz z Porotermu czyli ciepłej ceramiki. No to nie pozwalaj aby Ci robili wstawki ze zwykłaych cegieł jak np. przy oknie w kuchni. W ten sposób robi się dość skutecznie mostki termiczne. A cóż to za dziwna teoria .. ???? hmm...te wstawki z cegiel to sa raczej konieczne....pozatym zgadzam sie z peterzem....dziwna teoria....no ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 witam popoludniowo.... padam..chodze dzien w dzien na 4 godziny do szkoły próbuje sie nauczyc niemieckiego....calkiem ok jest 5 osob...tylko strasznie duzo materialu...i mam metlik w glowie.... ciekawe czy mi sie to ulozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacha72 10.07.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 witam popoludniowo.... padam..chodze dzien w dzien na 4 godziny do szkoły próbuje sie nauczyc niemieckiego....calkiem ok jest 5 osob...tylko strasznie duzo materialu...i mam metlik w glowie.... ciekawe czy mi sie to ulozy Niemcy to prosty naród i ich jezyk tez spokojnie za parę dni Cię oswieci wieksze kłopoty miałam z angielskim niemiecki jest tak prosty jak brzydki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWAR 10.07.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Witam wieczorkiem, jak się ma taras i jest pogoda to tylko zimne piwko. A potem już tylko AA . A tak poważnie to ile płaciliście za podbitkę drewnianą ( materiał i robocizna ). Szukam niedrogiego wykonawcy a na liście widzę tylko jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 witam popoludniowo.... padam..chodze dzien w dzien na 4 godziny do szkoły próbuje sie nauczyc niemieckiego....calkiem ok jest 5 osob...tylko strasznie duzo materialu...i mam metlik w glowie.... ciekawe czy mi sie to ulozy Niemcy to prosty naród i ich jezyk tez spokojnie za parę dni Cię oswieci wieksze kłopoty miałam z angielskim niemiecki jest tak prosty jak brzydki myslisz ze cos mnie oswieci??? bo okropnie mi sie wszystko myli.... a ze brzydki to sie zgadzam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts