Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich, właśnie zakupiliśmy projekt i będziemy zabierać się do adaptacji, architekt wyliczając terminy rzucił coś o ZUDzie cokolwiek to znaczy i terminie miesiaca na to , czy ktoś mógłby wyjaśnić mi co to znaczy i czy musi tyle trwać. I czy miesiąc na adaptacje i wyjściowo 3 tys do dobre warunki?

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc123
Jak zaczynaliśmy na jesieni budowę tych naszych garaży, to byliśmy na 99% zdecydowani na Gol-Bud z Goleniowa, ale coś mi nie pasowało, bo oni chcieli kasę od razu na całość materiałów budowlanych, a ja upierałam się przy tym, że składam zamówienie na wszystko a płacę na 1 -3 dni przed dostawą i gwarantuję, że będę brała tylko od nich.

Jednak uruchomiłam wswoje znajomości, puściłam wici tu i tam i........okazało się , że zbieraja swoje manatki z rynku i tak od 1 stycznia już ich nie ma.

A tak mi nęcili :roll:

To prawda, Gol-Budu już nie ma, przynajmniej nie w starym miejscu. Ale o tej hurtowni miałem bdb opinię, tyle że ja zaczynałem budowę w 2003 roku. Byli 100x lepsi od swoich sąsiadów - Marbudu. Niestety tę opinię potwierdziłem będąc ostatnio w Marbudzie. Panie, które tam obsługują nie za bardzo interesują się klientem i ma się wrażenie jakby się było petentem, a nie klientem. To już miałem chyba lepsze wrażenia z Urzędu Miejskiego w Szczecinie...

Na miejsce Gol-Budu przeniósł się Darbud (z Miękowa). Otworzyli też sklep niedaleko ronda (tego z kierunkiem na Szczecin i Stepnicę). I akurat Darbud mogę polecić - można naprawdę ponegocjować, sensownie doradzą, mają swój transport i widać, że od kilku lat się rozwijają i inwestują. Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów, również z płatnościami.

Witam wszystkich, właśnie zakupiliśmy projekt i będziemy zabierać się do adaptacji, architekt wyliczając terminy rzucił coś o ZUDzie cokolwiek to znaczy i terminie miesiaca na to , czy ktoś mógłby wyjaśnić mi co to znaczy i czy musi tyle trwać. I czy miesiąc na adaptacje i wyjściowo 3 tys do dobre warunki?

ZUD, a właściwie ZUDP czyli Zakład Uzgodnień Dokumentacji Projektowej to zbieranina przedstawicieli dostawców mediów - wodociągi, gazownictwo, energetyka itp, którzy zbieraja się i opiniują przedstawione projekty przyłączy do projektoanych domów. Chodzi o to, żeby np. nie ułożyć gazociągu na drodze planowanej linii lektrycznej itp. Niestety zbierają się co 4 tygodnie, i tyle trzeba czekac na ich opinię przed złożeniem projektu do pozwolenia na budowę. Jeżeli media masz na terenie lub na granicy działki nie musisz składać papierów do ZUDu.

Jeśli chodzi o adaptację zależy od zakresu zmian.... generalnie cena rozsądna, termin trochę mniej....

Termin dobry my tez tyle czekalismy ale placilismy dopiero po zalatwieniu wszystkiego i troche drozej 5700 ale z geologia pod dom i oczyszczalnie

Peterz mam wielka prosbe powiedz jak negocjowales warunki z promixem na dostawy materialow?

Ponoć teraz trzeba wręcz uważać na Promix - natomiast moje doświadczenie z tą hurtownią jest jak najbardziej pozytywne (ale dużo czasu minęło i wiele mogło się zmienić ..)

Ja budowałem się w miesiącach listopad'05-marzac'06 .. do Promxu trafiłem z polecenia wykonawcy .. Mieli przebojowe ceny, dowóz gratis i wszystkie aranżacje na telefon (jak dla mnie perfekcja!!!). A do tego jak ja tam trafiłem w listopadzie, to p.Romek (szef Promixu) powiedział, że jak do końca grudnia przedpłacę kasę .. to od tej sumy dostanę rabat do odbioru w materiale .. WIĘC po pierwsze dał mi najniższe ceny na rynku i po drugie, jako że wpłaciłem 50 tysięcy dostałem spory rabat .. który rozliczyłem odbierając dachówkę - potem poszedłem dalej z budową .. (elektryka, tynki, wod-kan) .. i dopiero na początku maja br., kiedy potrzebowałem Dysperbit i folię budowlaną skontaktowałem się z Promixem - filia w Dobrej. Tam również pod koniec czerwca brałem styropian i taśmę dylatacyjną .. - wszystko po najniższych możliwych cenach i od ręki - żadnych problemów !! Np. kiedy Dysperbit kosztuje 50 zł .. ja płaciłem 40zł !! itd. itp.

Szef Promixu robił bardzo pozytywne wrażenie - nie tylko że zawierał umowy i sprzedawał towar ale interesował się budową i jakością sprzedawanego materiału do tego stopnia, że sam przyjeżdżał na moją budowę .. dopytywał się również co ma szykować na nadchodzące dni .. - naprawdę SUPEROWA współpraca !!

O dziwnej sytuacji zameldował mi 2 tygodnie temu brat - powiedział że był z kasą za styropian (czasem wysługuje się młodym) .. ale PROMIX był zamknięty .. zaraz potem dzwoniłem do p.Waldka (Promix-Dobra) który powiedział mi że coś dziwnego się dzieje .. i tak szybko sklepu nie otworzy .. - no a zaraz potem usłyszałem o dziwnej sytuacji od monki , Kachy72 i od posadzkarza ..

wielkie dzięki za odpowiedź, podzwonie jeszcze po architektach, poszukam po znajomych jakis kontaktów, ale wygląda że za dużo z terminem juz nie zyskam a zależało nam żeby przed zima zakonczyć stan surowy chociaż otwarty ale w pażdzierniku w najlepszym razie to juz nie ma chyba sensu

Peterz mam wielka prosbe powiedz jak negocjowales warunki z promixem na dostawy materialow?

Ponoć teraz trzeba wręcz uważać na Promix - natomiast moje doświadczenie z tą hurtownią jest jak najbardziej pozytywne (ale dużo czasu minęło i wiele mogło się zmienić ..)

Ja budowałem się w miesiącach listopad'05-marzac'06 .. do Promxu trafiłem z polecenia wykonawcy .. Mieli przebojowe ceny, dowóz gratis i wszystkie aranżacje na telefon (jak dla mnie perfekcja!!!). A do tego jak ja tam trafiłem w listopadzie, to p.Romek (szef Promixu) powiedział, że jak do końca grudnia przedpłacę kasę .. to od tej sumy dostanę rabat do odbioru w materiale .. WIĘC po pierwsze dał mi najniższe ceny na rynku i po drugie, jako że wpłaciłem 50 tysięcy dostałem spory rabat .. który rozliczyłem odbierając dachówkę - potem poszedłem dalej z budową .. (elektryka, tynki, wod-kan) .. i dopiero na początku maja br., kiedy potrzebowałem Dysperbit i folię budowlaną skontaktowałem się z Promixem - filia w Dobrej. Tam również pod koniec czerwca brałem styropian i taśmę dylatacyjną .. - wszystko po najniższych możliwych cenach i od ręki - żadnych problemów !! Np. kiedy Dysperbit kosztuje 50 zł .. ja płaciłem 40zł !! itd. itp.

Szef Promixu robił bardzo pozytywne wrażenie - nie tylko że zawierał umowy i sprzedawał towar ale interesował się budową i jakością sprzedawanego materiału do tego stopnia, że sam przyjeżdżał na moją budowę .. dopytywał się również co ma szykować na nadchodzące dni .. - naprawdę SUPEROWA współpraca !!

O dziwnej sytuacji zameldował mi 2 tygodnie temu brat - powiedział że był z kasą za styropian (czasem wysługuje się młodym) .. ale PROMIX był zamknięty .. zaraz potem dzwoniłem do p.Waldka (Promix-Dobra) który powiedział mi że coś dziwnego się dzieje .. i tak szybko sklepu nie otworzy .. - no a zaraz potem usłyszałem o dziwnej sytuacji od monki , Kachy72 i od posadzkarza ..

dzieki

troche dziwnie postepuja bo niby mowią o zaliczce a chca nawet wiecej kasy jak jest wart material ktory zamawiasz

kiedys w promixie byli pelno pracownikow na placu a teraz zywego ducha nawet w biurze ciezko kogos zastac

Witam wieczorkiem!! Tak sobie Was podczytuje,ale jakos nie mam ochoty na pisanko. :lol: :lol:

Ale jak czytam o Promixie, to sie ciesze że choć raz zaufałam swojej intuicji, jak robiłam u nich wycene. Plac jakiś pusty bez materiałów, ceny niskie aż nadto, ogólnie jakoś pustawo tam było nie jak hurtownia budowlana. Może zdecydowała też odlegość od Polic. Ja osobiście jestem zadowolona ze współpracy z euroklinkierem, ceny moze troche droższe ale transport gratis i wychodzi na to samo, dowożą na telefon, kupuje towar który jest i w każdej chwili mogę odebrać, nawet głodnej sierotce dali bułeczkę, w sumie ta hurtownia najbardziej przytrafila nam do gustu i jak do tej pory jestesmy bardzo zadowoleni,. A drobiazgi biorę na miejscu w domluxie bezgotowkowo na wz i pod koniec miesiaca się rozliczam i jest ok. Żeby tak jeszcze było z moja ekipa, ale cosik sie poprawiło chyba sie cieszą ze Robert wyjeżdza :-? :-?

dzieki

troche dziwnie postepuja bo niby mowią o zaliczce a chca nawet wiecej kasy jak jest wart material ktory zamawiasz

kiedys w promixie byli pelno pracownikow na placu a teraz zywego ducha nawet w biurze ciezko kogos zastac

No nie - w sumie pieniędzy to trochę więcej zostawiłem w Promixie - uzbierało się tego ponad 70tys 8) :o (od fundamentów po dach) .. - wszystko przedpłacałem. Argumentacja Promixu była jak najbardziej logiczna : ja im przedpłacam a oni moją gotówką płacą za materiały bezpośrednio u producenta przy odbiorze towaru przez co mają maksymalne upusty cenowe .. Brzmiało logicznie i wychodziło bajkowo - i udało się .. A w listopadzie'05 czy marcu'06 nic nie wskazywało na taki rozwój wypadków .. dlatego będąc zadowolonym ze współpracy rekomendowałem Promix na Liście :roll: :o :cry:

Peterz zapomniałam odpisać :oops: Dachówkę juz mamy zakupiona od miesiąca - koramica renesansowa ceglasta angoba szlachetna, chociaż wacham się nad marsylką w tym samym kolorze :roll:

Fajnie - też przerabialiśmy ten temat : Renesansowa czy Marsylka :roll: .. ale wycieczki po budowach skierowały nas na Balance Creatona .. inaczej dachówki prezentują się w katalogu i stronach www a zupełnie inaczej w rzeczywistości .. - oj to był trudny wybór (na szczęście dawno już za nami :wink: :lol: 8) )

Peterz zapomniałam odpisać :oops: Dachówkę juz mamy zakupiona od miesiąca - koramica renesansowa ceglasta angoba szlachetna, chociaż wacham się nad marsylką w tym samym kolorze :roll:

Fajnie - też przerabialiśmy ten temat : Renesansowa czy Marsylka :roll: .. ale wycieczki po budowach skierowały nas na Balance Creatona .. inaczej dachówki prezentują się w katalogu i stronach www a zupełnie inaczej w rzeczywistości .. - oj to był trudny wybór (na szczęście dawno już za nami :wink: :lol: 8) )

Renesansową mają sąsiedzi ale mi się coraz bardziej podoba marsylka, nie przekonam jednak Roberta jak nie zobaczy jej na dachu w całej okazałości. W piatek popołudniu zalewamy strop nad domem i przerwa na 3 tygodnie wiec jeszcze mam czas na zmiane decyzji.

P.S. Wasza dachówka wygląda super, ale chyba nie wyrobimy finansowo niestety :-? :-?

popieram w zupełności ,my po jednej dachówce a nawet po wystawce w hurtowni nigdy bysmy nie przypuszczali że ta pojedyńcza dachówka to akurat w całosci dach który od zawsze nam sie podobał niedaleko nas i fartem sie udało kupic ta sama (wcześniej nie udało mi sie dowiedzieć od właściciela co to za dachówka a po zakupie okazało sie ze to ta-radość była ogromna :lol: )

popieram w zupełności ,my po jednej dachówce a nawet po wystawce w hurtowni nigdy bysmy nie przypuszczali że ta pojedyńcza dachówka to akurat w całosci dach który od zawsze nam sie podobał niedaleko nas i fartem sie udało kupic ta sama (wcześniej nie udało mi sie dowiedzieć od właściciela co to za dachówka a po zakupie okazało sie ze to ta-radość była ogromna :lol: )

a co za dachóweczke wybraliście? :wink:

Promix, to nie moje rejony, więc zupełnie w temacie nie jestem, ale niskie ceny (wręcz najniższe) tak się czasami kończą, no bo nie ma cudów, wszyscy biorą u tych samych producentów, a każdy chce zarobić.

Nie jestem zorientowana w cenach, bo takie hurtowe zakupy, już za mną, ale potwierdzam za Staśkiem - fajny był Golbud (zaczęłam budowe w 2003) no i "moja" Apa-2, którą oczywiście polecam. Ogólnie zauważyłam, że zbyt dobre opinie psują opiniowane podmioty, tak było z pania geolog, Promixem, czy panem Pańką.

Trochę się wymądrzam, a Klaus już dwa razy odrzucił moją opinię o wykonawcach, którą chciałam umieścić na Liście, bo są "zbyt entuzjastyczne"! :wink: To co ja mam biedna napisać?! :lol: